sebastian25 24.09.2018 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 (edytowane) Witam w projekcie mam strop płytę żelbetową ale będzie zmiana na płyty smart lub terive. Może ktoś z doświadczenia się wypowiedzieć co lepiej co taniej ? powierzchnia domu 131m2 z poddaszem użytkowym Edytowane 24 Września 2018 przez sebastian25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.09.2018 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Najlepiej i niewiele drozej (albo i nie drozej) monolit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastian25 24.09.2018 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Z tego co czytam to monolit wychodzi dużo drożej a bardziej popularnym jest teriva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.09.2018 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Z tego co czytam to monolit wychodzi dużo drożej a bardziej popularnym jest teriva Gdzie? W folderach producentów prefabrykatów? Na FM bylo sporo dyskusji i wycen i róznice znikome. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 24.09.2018 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 (edytowane) Monolit jest troszkę droższy (ale niewiele), nie rób tego błędu co my - później jest problem z przepustami do wentylacji mechanicznej, mocowania bramy garażowej, niewiele można na nim przymocować, i faktycznie pojawiły się na nim małe pęknięcia (przed czym nas wykonawca SSO ostrzegał). Edytowane 24 Września 2018 przez jak_to_mozliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.09.2018 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Z podanych przez Ciebie 3 najgorsza jest teriva. Najtańsza była plyta monolityczna, lub porównywalna z terivą ale sporo lepsza. Smarta znam tylko z reklam, fajny ale kiedyś wyceniałem drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 24.09.2018 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Jedyne co bym nie zmienił w domu to właśnie stropu, a mam monolit. Śmiało mogę powiedzieć że dla domu jednorodzinnego nie ma lepszej opcji. Jedynie wybrałbym nie 12 cm tylko 14 cm grubości nad parterem. Zbita, zwarta konstrukcja, wiercić możesz gdzie chcesz i jak chcesz, nic mu nie szkodzi. Bierz monolit min 14 cm grubości, dobrze zaprojektowane zbrojenie, dobry beton i dobry wykonawca i masz strop na lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.09.2018 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Bierz monolit min 14 cm grubości, dobrze zaprojektowane zbrojenie, dobry beton i dobry wykonawca i masz strop na lata. Grubość zależy od rozpiętości. Ja u siebie zrobiłem 18cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 24.09.2018 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Każdy z tych stropów ma swoje zalety i wady.Wszystko zależy od rozpiętości , kierunków zbrojenia i przewidywanych obciążeń (ścianki działowe , konstrukcja dachu).Na duże rozpiętości generalnie SMART ale też ma swoje graniczenia.Najszybciej się montuje. Gorzej z otworami - tylko w określonych miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastian25 25.09.2018 05:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 propozycja od architekta padła na płytę vector od konbetu. ktoś miał z tym do czynienia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 25.09.2018 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Jak mi przysłali z Konbetu wycenę Smart-a to odechciało mi się budować. Wybrałem strop z porothermu, uznawany za jeden z droższych a i tak był sporo tańczy od Smarta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fat_Fabio 25.09.2018 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 propozycja od architekta padła na płytę vector od konbetu. ktoś miał z tym do czynienia ? Mam u siebie strop Vector. Co chciałbyś wiedzieć? Podejrzewam, że cenę, więc od razu mówię - sam strop ok. 100 zł/m2, do tego beton na zalanie i stal na dozbrojenie. Nie wiem, czy jest to taniej od monolitu, ale na pewno dużo szybciej (ułożenie płyt stropowych, które tworzą szalunek tracony, zajmuje parę godzin, robi to producent stropu swoją ekipą i HDS). Pod względem użytkowym/funkcjonalnym działa to praktycznie jak monolit, bardzo fajny od strony wykonawczej (szybki, wygodny, bezpieczny dla wykonawców). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 25.09.2018 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 ^^Strop typu Smart nigdy nie bedzie taki sam pod względem funkcjonalnym i użytkowym jak monolit a to z takiego powodu że smart to strop jednokierunkowo pracujący... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 25.09.2018 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 ^^ Strop typu Smart nigdy nie bedzie taki sam pod względem funkcjonalnym i użytkowym jak monolit a to z takiego powodu że smart to strop jednokierunkowo pracujący... A możesz rozwinąć tę myśl? Bo na stropach się nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 25.09.2018 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 smart to płyty prefabrykowane i taki strop nigdy nie bedzie pracowal tak samo jak strop lany na mokro zbrojony krzyzowo, zbrojenia krzyzowego w stropie prefabrykowanym nie da sie zrobic, a to powoduje,ze strop monolityczny ma zdecydowanie wieksze mozliwosci co do np zmian usytuowania obciazenia na nim sie znadujacego np na stropie monolitycznym praktycznie można dowolnie przesunąc scianke dzialowa na etapie budowy bez znaczacych konsekwencji dla nośności stropu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 25.09.2018 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Grubość zależy od rozpiętości. Ja u siebie zrobiłem 18cm. U mnie rozpiętość była niewielka i wg obliczeń grubość 12 cm była optymalna, jednak taka grubość to minimum i początek skali, stąd wg mnie warto sprawdzić zbrojenie i zwiększyć grubość na minimum 14 cm. Jedno miejsce pod łazienką gdzie strop ma największe pole bez podparcia hm uderzając w strop np łopatą, dało się wyczuć inny odgłos. Oczywiście żadnych ugięć, pęknięć, krzywizn, kruszeń po prostu taki układ podparcia. Mimo że rozpiętość niewielka to powierzchnia podparcia też jest ważna. Grubszy i inaczej zbrojony zapewne nie miałby takiego odgłosu. No ale ja projektantem, architektem nie jestem, nie ja za to kasę brałem. Ja tylko ją wydaję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 25.09.2018 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Gdzie? W folderach producentów prefabrykatów? Na FM bylo sporo dyskusji i wycen i róznice znikome. Hm, to zależy ile i dla kogo jest to "znikome" W marcu ubiegłego roku w domu w którym robiłem wykończeniówkę, różnica w cenie stropu Terivy do monolitu to 5400pln. Inwestor zdecydował się na Terivę i przy okazji zrezygnował z betonowych schodów na rzecz drewnianych. W przypadku Terivy jest jednak problem - pustaki. Różne niestety bywają i jeśli się nie ma sprawdzonych, zaufanych dostawców, można kupić krzywe - pół biedy, lub takie, co się w rękach rozpadają - cała bieda. Tu powinni inwestora nakierowywać wykonawcy, bo to i w ich interesie, by materiał dobry był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.09.2018 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Nie należy kupować stropów od kiepskich producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastian25 25.09.2018 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 konbent Poznań teriva myślę że decyzja padnie na to zamiast żelbetowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 26.09.2018 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Hm, to zależy ile i dla kogo jest to "znikome" W marcu ubiegłego roku w domu w którym robiłem wykończeniówkę, różnica w cenie stropu Terivy do monolitu to 5400pln. Inwestor zdecydował się na Terivę i przy okazji zrezygnował z betonowych schodów na rzecz drewnianych. W przypadku Terivy jest jednak problem - pustaki. Różne niestety bywają i jeśli się nie ma sprawdzonych, zaufanych dostawców, można kupić krzywe - pół biedy, lub takie, co się w rękach rozpadają - cała bieda. Tu powinni inwestora nakierowywać wykonawcy, bo to i w ich interesie, by materiał dobry był. A ja zrobiłem strop żelbetowy praktycznie w cenie zakupu płyt typu smart , calutki koszt wyszedł mnie 115 netto/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts