Maciej_Tczew 24.09.2018 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Witam forumowiczów jestem tu nowy i mój pierwszy post miał wyglądać nieco inaczej, no ale cóż. Jeśli temat już był proszę o linka i o nie krytykowanie jeśli to zły dział. Mianowicie jestem na etapie zakupu działki, jest już wstępnie jest ona wybrana, wszystko nam pasowało ale znajomy zwrócił mi uwage na nachylenie działki. Sprawa ma się tak że działka jest w rzędzie wrazz innymi nachylona kazda kolejna w stronę swojego sąsiada, obok mnie jedna wyżej, druga nizej, schodzą kolejno w dół. Tak na oko jest to około 3m roznicy na 25m szerokości. Znajomy zauważył iz w przepisa h o prawie wodnym jest jasny przepis iz nie mozna ani kropli wody odprowadzic do sąsiada. I teraz robi mi sie problem dotyczący tej że wody. Gdzie naturalnie spadajaca woda bedzie splywac ? Na działkę niżej....Czy ten przepis tyczy się wlasnie takich naturalnych zjawisk. Skoro to tak naprawde nie z.mojej winy woda może popłynąć w dół. Może trochę chaotycznie to przedstawiłem, przepraszam z góry ale jestem po dlugiej pracy i już zasypiam a w środę geolog robi mi tam odwierty by zbada. Grunt. Nie chcialbym mieć za kilka lat problemow od sasiada ktory na podstawie tego art. Prawnego poda mnie do sądu. Za każdą odpowiedź dziękuje, a jesli coś nie zrozumiałe to dopowiem jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 24.09.2018 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Woda ma spływać zgodnie z naturalnym nachyleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 24.09.2018 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Czy ten przepis tyczy się wlasnie takich naturalnych zjawisk. Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hipopotam 24.09.2018 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Te przepisy dotyczą odprowadzania deszczówki z powierzchni utwardzonych i zabudowanych. Po prostu nie możesz w tej sytuacji zbudować od strony niższego sąsiada placu z kostki czy wyprowadzić rynien, z których wody ściekowe płynęłyby do niego. Albo wykonać drenaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej_Tczew 25.09.2018 02:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Dom chcialbym stawiać blizej granicy z wyzszym sąsiadem, czyli od granicy domu zostalby jakiejś 8m nieutwardzonej powierzchni spadkowej w stronę nizszego sąsiada. A co gdybym chciał nieco wyrównać teren pod swoim domem i podnioslbym nieco poziom gruntu pod budowego swojego temu, czytaj wyplaszczyl spadek ale tylko pod obrys domu. Poza granica pozostawilbym naturalny spad. Rozumiem że deszczowke z rynien moglbym odprowadzać do zbiornika na deszczówkę i wszystko bylby ok ? Cala reszta wody ktora spadnie na trawe i splynie, nie dotyczy mnie ? I jak chronic sie przed ewentualnym potokiem wody od wyzszego sasiada ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej_Tczew 25.09.2018 03:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 http://haba.com.pl/blog/systemy-zagospodarowania-wody-deszczowej/odprowadzenie-wody-deszczowej-przepisy-prawne/ A to nie jest tak w tych przepisach że poprzez budowe domu już samo w sobie zmienia się (spływanie, czy wchlanianie wody) w końcu zabieram pokaźny kawałek ziemi pod domem i go utwardzam. I Co jeśli poprzez wybudowanie domu, nawet gdybym wode deszczowa z dachu poprzez rynny zlapal do zbiornika, ale przy ulewnych deszczach, woda zacznie płynac po trawie do sasiada ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts