Tomek_Police 16.08.2010 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 No i jeszcze jeden temat : nie znam jeszcze nikogo (moze ktos sie pochwali ?) kto ma przylacza zgodnie z projektem. JA wszytsko mam zmienione - rzeczywistosc pokazala jak lepiej zrobic a nie jak jest w projekcie. Tylko wode mam zgodnie z pierwotnym projektem bo byla zrobiona idealnie jak chcialem. A prad, kanaliza, deszczowka, gaz juz ida inaczej. Zgadzam się. Wodę też mam jak w projekcie, ale już prąd inaczej. Jak już będzie stał płot to bedzie można w Enea przesunąć ZK (dosunąć do płotu). Gaz też będzie zupełnie inaczej bo będę musiał przesunąć nieco płot od frontu wgłąb działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 16.08.2010 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 Drodzy Forumowicze, dzięki za pomoc i wsparcie na priv odnośnie umowy z wykonawcą, mam jednak pytanie co do szczegółowości załącznika odnośnie zakresu prac do wykonania. Czasem mam wrażenie, że przesadzamy, mimo, że lepiej zabezpieczyć się "w trakcie a nie po fakcie". Czytając niektóre zestawienia (a niestety nie znam się na tym zbyt dobrze) wydaje mi się, że piszę w ten sposób, że zamiast ZROBIĆ SIKU piszę ZDJĄC SPODNIE, ZDJĄĆ MAJTKI, ZROBIĆ SIKU, ZAŁOŻYĆ MAJTKI, PODCIĄGNĄĆ SPODNIE, ZAPIĄĆ SPODNIE, UMYĆ RĘCE. Nie gniewajcie się ze dosłowność, ale czy budowlańcy to naprawdę idioci, czy z nas chcą zrobić idiotów i dlatego tak się trzeba zabezpieczać? PozdrawiamSławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 16.08.2010 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 Sławek, to właśnie po to aby Cię budowlańcy nie zostawili później ze spuszczonymi spodniami:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 16.08.2010 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 co do przyłączy zgodnie czy niezgodnie z projektem: rozumiem że jak projekt sobie a życie sobie to później geodeta pisze na inwentaryzacji że jest niezgodne z projektem, kto później biegał za nowymi uzgodnieniami? zwłaszcza interesuje mnie sprawa gazu, jak kanalizacja i inne media jakoś przechodzą to z gazem trzeba mocno się gimnastykować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 16.08.2010 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 Po pierwsze, wazne tak naprawde sa tylko media ktore ida przez ZUD Po drugie, geodeta moze napisac : "niezgodne z projektem, zmiany nieistotne". I to tyle. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 16.08.2010 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 Drodzy Forumowicze, ..... że piszę w ten sposób, że zamiast ZROBIĆ SIKU piszę ZDJĄC SPODNIE, ZDJĄĆ MAJTKI, ZROBIĆ SIKU, ZAŁOŻYĆ MAJTKI, PODCIĄGNĄĆ SPODNIE, ZAPIĄĆ SPODNIE, UMYĆ RĘCE. ............. :) umarłam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 16.08.2010 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 Czy możecie polecić kogoś do wykonania podmurówki pod płot ? Ile płaciliście za metr wykonania takowej ?pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 17.08.2010 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Drodzy Forumowicze, dzięki za pomoc i wsparcie na priv odnośnie umowy z wykonawcą, mam jednak pytanie co do szczegółowości załącznika odnośnie zakresu prac do wykonania. Czasem mam wrażenie, że przesadzamy, mimo, że lepiej zabezpieczyć się "w trakcie a nie po fakcie". Czytając niektóre zestawienia (a niestety nie znam się na tym zbyt dobrze) wydaje mi się, że piszę w ten sposób, że zamiast ZROBIĆ SIKU piszę ZDJĄC SPODNIE, ZDJĄĆ MAJTKI, ZROBIĆ SIKU, ZAŁOŻYĆ MAJTKI, PODCIĄGNĄĆ SPODNIE, ZAPIĄĆ SPODNIE, UMYĆ RĘCE. Nie gniewajcie się ze dosłowność, ale czy budowlańcy to naprawdę idioci, czy z nas chcą zrobić idiotów i dlatego tak się trzeba zabezpieczać? Pozdrawiam Sławek Oni właśnie nie są idiotami, tylko jak potem im wytłumaczyć, że to ma być tak jak my chcemy, a nie tak jak im jest wygodnie. Powiedzmy, że w projekcie jest np. podsypka z ubitego piasku pod fundamenty i chudziak, kier.bud radzi żeby powiększyć szer. fundamentów bez chudziaku bo tak będzie dobrze i taniej, a budowlaniec, że on chce chudziak bo mu będzie łatwiej. Niby szczegół, a jak masz w umowie to ma tak zrobić i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 17.08.2010 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Słuchajcie, ile teraz biorą za obłożenie schodów drewnem, za jeden stopień? bardzo fenkju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 17.08.2010 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Słuchajcie, mielę temat przyłączy do budynku, co człowiek to inna wersja. Chcę je zrobić niezgodnie z projektem, pewnie jak większość z was, w urzędzie powiedzieli mi że jak geodeta na dokumentacji inwentaryzacyjnej napisze mi że niezgodne z projektem i pójdzie to do powiatowego to wracam na start z całą dokumentacją i zaczynam od nowa procedurę o pozwoleniu na budowę łącznie z konstrukcjami i architekturą (wersję tą potwierdził geodeta), lepiej zrobić aneks do pozwolenia na budowę, natomiast kierownik mi powiedział że on nanosi na wtórnik zmienione przyłącza podbija się pod tym projektant sieci i to wszystko. Jak było u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sethan 17.08.2010 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Słuchajcie, ile teraz biorą za obłożenie schodów drewnem, za jeden stopień? bardzo fenkju Za stopień to nie wiem dostałem wycenę na 14,5 stopnia (bo spocznik jest ze schodkiem:P) schody proste dwubiegowe, 4 cm dębu z obróbką antresoli wokół bejca lakier na gotowo 10,5 tysia czekam/szukam porównania... a bez poręczy bo zapomniałem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 17.08.2010 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 I ldatego nie robilem betonowych schodow do oblozeia a cale drewniane, pelne, z barierkami itp. Nie mam jeszcze zamontowanych (moze za 2 tygodnie) bo wykonczeniowcy jeszcze robia.. Ale za calosc place 10 tys. Sam material na beton, stal i robocizne to mysle ze z 3 tys zl. Mialbym 7 tys na oblozenie. Jak widac troche za malo. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 17.08.2010 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Co do przylaczy, to geodeta wypowiada sie chyba tylko do tych uzgodnionych w ZUD. A jak sa male odchylki, to pisze, ze nieistotne i nic sie dalej nie dzieje Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rubasznik 17.08.2010 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 WitamPoszukuje wykonawcy budowy mojego domku;] Czekam na pozwolenie wiec jest trochę czasu. Związku z czym czy mogę prosić kogoś z forumowiczów o aktualną listę wykonawców. Z góry dziękuje [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczegol 18.08.2010 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 Za stopień to nie wiem dostałem wycenę na 14,5 stopnia (bo spocznik jest ze schodkiem:P) schody proste dwubiegowe, 4 cm dębu z obróbką antresoli wokół bejca lakier na gotowo 10,5 tysia czekam/szukam porównania... a bez poręczy bo zapomniałem:) Ja mam stopni 12 w tym 3 ostatnie skrecaja w sumie o 90 st. spocznik (1,5x1,0 m), i jeszcze 4 stopnie w drugim biegu. Dab 4 cm, tralki, porecze, listwy przy schodach, lakierowanie, montaz, transport 7,5 tys. Juz zamontowane, jeden schodek trzeszczy czasem i maja poprawic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 18.08.2010 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 Co do przylaczy, to geodeta wypowiada sie chyba tylko do tych uzgodnionych w ZUD. A jak sa male odchylki, to pisze, ze nieistotne i nic sie dalej nie dzieje Fantom geodeta nie może napisać że zmiana nieistotna bo on nie ma takich kompetencji i nie ocenia czy dana zmiana jest istotna czy nie bo nie jest od interpretacji, on tylko pisze zgodne albo niezgodne z projektem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 18.08.2010 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 No to moj byl inny i mi tak napisal i mam zalatwione A jak bedziesz mial przesuniete rury o 1 cm to bedzie zgodnie z projektem czy nie wg Ciebie ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 18.08.2010 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 No to moj byl inny i mi tak napisal i mam zalatwione A jak bedziesz mial przesuniete rury o 1 cm to bedzie zgodnie z projektem czy nie wg Ciebie ? Fantom tolerancja geodezyjna według prawa to 30 cm, powyżej tej tolerancji napisze że niezgodne. W ogóle nie mam pomysłu jak wybrnąć z tej sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 18.08.2010 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 Skad znasz te 30 cm ? Bo ja o tym slysze od 2-3 lat, ale nikt nigdy nie potrafil wskazac zrodla prawnego. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 18.08.2010 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 Tolegancje i pomiary geodezyjne na pewno są w oparciu o normy ISO, trzeba by było tylko znaleźć odpowiedni numer normy PN-ISO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts