Asia i Robert 27.03.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 W sprawie wkładów ARYSTO dla zainteresowanych mam kilka informacji. Byłem osobiście w zakładzie gdzie robią te wkłady zeby je sobie obejrzeć. Muszę przyznac , że robią naprawdę bardzo dobre wrażenie. I ja w zasadzie już się na ten wkład zdecydowałem. Jeśli chodzi o zakup i kwestia wynegocjowania jakiegoś rabatu dla "grupy trzymającej władzę" to dało by się to załatwic u jednego z dystrybutorów z listy Arysto. Byłem u jednego z nich na rozmowie , gosciu wywarł na mnie bardzo pozytywne wrażenie zarówno w rozmowie strikto na tematy kominkowe jak i warunków cenowych zakupu i montażu wkładu. Na odchodne tylko wspomniałem , że kilka osób też jest zainteresowanych wkładami ale liczylibysmy na jakiś rabat z tytułu zakupu "hurtowego". Na poczatku nic nie powiedział ale jak juz byłem w samochodzie to wyleciał do mnie z zakładu i powiedział, że jest zainteresowany i otwarty na negocjacje więc może warto by było jednak podjąć jakąs inicjatywę w tym temacie. Jeśli ktoś będzie zainteresowany mogę na priv podać dystrybutora i można by co nieco obgadać. Też dzisiaj byliśmy Kominki nam się podobały, bo dom mamy prosty i prosty kominek by się przydał Poproszę na priv namiarek Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 27.03.2008 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Farby na ściany (Sigma) braliśmy w HiperGlazur. Co do kominków to my mamy Arysto. Chcieliśmy duży wkład o indywidualnym rozmiarze - więc tylko tu cena była akceptowalna. Na ten moment zadowolenie takie sobie, coś jest nie tak jak mocno się rozgrzeje to jakaś blacha w nim z hukiem przeskakuje i pies leżący przy nim mi się denerwuje i szczeka na kominek Jeszcze do nich nie dzwoniłem, zobaczymy jaka bedzie reakcja reklamacyjna, mam trochę obawy co oni będą w stanie zrobić jak wszystko już jest obudowane. A dlaczego akurat Sigma? Szczerze mówiąc niewiele mi mówi ta marka. A BenjaminMore, Caparol, Relius - coś Ci mówi ? To marki które nie reklamują się w TV. Sigma to koncern produkujący chyba Dekoral-a. Mój wykonawca mnie przekonał do Sigmy, Na Benjamina... mnie nie było stać . Jak będę coś jeszcze kiedyś malował kupię także Sigmę. Gęsta, niesamowicie wydajna, zmywalna i kryjąca farba. No dobra, a jak ma sie cenowo do takiej np. Tikkurili/Beckersa? I jak wyglada zakup farby w kolorze - sa gotowe czy tylko z mieszalnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirlandia 28.03.2008 00:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Witam grupe, Korzystajac z momentu,ze chyba juz wszyscy forumowicze poszli spac, a ja spac nie moge, to postanowilem udzielic sie troche w tej pisarskiej radosnej tworczosci I wkrzucic kilka kamyczkow forumowego ogrodka, na dosc goracy (nomen omen) ostatnio temat kominkow ich obudowy, bo wlasnie jestem w tzw trakcie realizowania tego wyzwania. Zastrzegam,ze sa to tylko moje prywatne opinie, poparte wlasnymi obserwacjami a niekoniecznie jakas ugruntowana wiedza na ten temat. Niezaleznie od tego na jaki wklad sie decydujemy, juz po montazu samego wkladu i podlaczeniu do komina, wszyscy praktycznie napotykamy ten sam problem – obudowa. I o ile montaz wkladu na pewno warto zlecic firmie, w ktorej go kupujemy, o tyle jego obudowa to moment gdzie warto chwilke sie zastanowic kto i za ile bedzie to wykonywal. Po tym przydlugim wstepie, gdzie zadnej Ameryki nie odkrylem podziele sie z Wami swoimi doswiadczeniami. Kominek ,w mojej przypadku, to twor typowo dekoracyjny, gdzie bedzie sie palic od przypadku do przypadku i nie mamy dla niego zaplanowanych zadnych innych zadan typu plaszcz wodny czy DGP. Obudowe zaplanowalismy super prosta, wrecz ascetyczna, ot po prostu skrzynia – taki prostopadloscian do samego sufitu, z okienkiem na szybe kominka oczywiscie I z dwoma malymi wnekami dekoracyjnymi po bokach. Od przodu wokol paleniska przewidzianych mamy kilka zwyklych kafli podkreslajacych otwor paleniska.Opisuje go (chwilowo nie mam mozliwosci zalaczenia zdjec) abyscie mieli swiadomosc jaki moze byc tu zakres prac czy zuzycie materialu. Pierwsza wycena ( w firmie sprzedajacej nam wklad) zabudowa na gotowo – 5 tysiecy. Ups, drogo troche mysle sobie, popytam innych. Druga firma – po ciezkich negocjacjach 4.5 tysiaca. W miedzyczasie dopytywalem sie intensywnie, chcac zrozumiec ta cene – z czego i w jaki sposob bedzie to zrobione. Chcacy czy niechcacy – zdobylem przynajmniej pobiezna wiedze jak taka obudowa powinna wygladac. Wyjasnienia potencjalnych wykonawcow co do szczegolowej specyfikacji materialow i robocizny byly co najmniaj metne. I do konca nie udalo mi sie dowiedziec ile i za co mam zaplacic. Cena koncowa owszem, ale szczegoly niekoniecznie. W koncu chyba juz z trzeci z kolei potencjalny wykonawca mi powiedzial wprost – chyba go zmeczyla moja dociekliwosc – Panie !!!, jakakolwiek Pan obudowe wymyslisz to ceny i tak beda od 4 tysiecy w gore, bo tak sie po prostu robi i koniec. No wlasnie, jakos tak sie utarlo,ze te rzeczy moga solidnie zrobic tylko specjalisci wysokiej klasy od zabudow kominkow, I cena musi byc tak i juz, a jak nie - to droga wolna. Nie zrozumcie mnie zle, ja nie jestem przeciwnikiem inwestowania w jakosc i prace,ktore tego wymagaja bezwglednie zlecam fachowcom (z roznym skutkiem zreszta). Final jest nastepujacy – obudowe zrobila ekipa od regipsow, ktorzy w tym czasie aktualnie wykonywali zabudowy na poddaszu. Koszt 800 zl. (Poltora dnia pracy dla dwoch osob) Oczywiscie wg wszelkich zasad sztuki –juz nie bede sie tu rozpisywal. Koszt materialow (stelaze , regipsy, izolacja, kratki,farba,kafle –ciagle do przyklejenia) 1300 zl. I w zasadzie to wszystko – czas oczywiscie pokaze czy decyzja byla sluszna czy byl to wieeelki blad Ale to juz temat na inny post. Pozdrawiam i sorki za to,ze nie jestem zbyt mocny w skrotach myslowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokowal 28.03.2008 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 W sprawie wkładów ARYSTO dla zainteresowanych mam kilka informacji. Byłem osobiście w zakładzie gdzie robią te wkłady zeby je sobie obejrzeć. Muszę przyznac , że robią naprawdę bardzo dobre wrażenie. I ja w zasadzie już się na ten wkład zdecydowałem. Jeśli chodzi o zakup i kwestia wynegocjowania jakiegoś rabatu dla "grupy trzymającej władzę" to dało by się to załatwic u jednego z dystrybutorów z listy Arysto. Byłem u jednego z nich na rozmowie , gosciu wywarł na mnie bardzo pozytywne wrażenie zarówno w rozmowie strikto na tematy kominkowe jak i warunków cenowych zakupu i montażu wkładu. Na odchodne tylko wspomniałem , że kilka osób też jest zainteresowanych wkładami ale liczylibysmy na jakiś rabat z tytułu zakupu "hurtowego". Na poczatku nic nie powiedział ale jak juz byłem w samochodzie to wyleciał do mnie z zakładu i powiedział, że jest zainteresowany i otwarty na negocjacje więc może warto by było jednak podjąć jakąs inicjatywę w tym temacie. Jeśli ktoś będzie zainteresowany mogę na priv podać dystrybutora i można by co nieco obgadać. Też dzisiaj byliśmy Kominki nam się podobały, bo dom mamy prosty i prosty kominek by się przydał Poproszę na priv namiarek Asia Ja też byłem (Czyżbym Was widział tuż przed 14-tą ?) i po zapoznaniu się organoleptycznym zdecydowałem się na wersję z boczną szybą. Tak więc i ja poproszę o namiar. Kominek jak kominek, ma to co mam mieć. Wygląda solidnie i szczelnie. Chciałem z boczną szybą i są nawet trzy wersje: ze szprosem, bez i szyba gięta. Na razie jestem przy wersji zaryzykowania łączenia szyb stykowego, czyli bez szprosa. Cena tej wersji to 3250 zł. Ze szprosem chyba 2950. Dodatkowo deflektor do dopalania spalin plus 100 zł. Wymienne kształtki szamotowe po 30 zł. Wszystkie ceny netto i bez negocjacji. Jeszcze myślę, czy może warto przejść na podnoszoną szybę - plus 1400 zł ? Jeszcze mi się przypomniało: od 1 czerwca zapowiadają podwyżkę o 10% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 28.03.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Witam grupe, Korzystajac z momentu,ze chyba juz wszyscy forumowicze poszli spac, a ja spac nie moge, to postanowilem udzielic sie troche w tej pisarskiej radosnej tworczosci I wkrzucic kilka kamyczkow forumowego ogrodka, na dosc goracy (nomen omen) ostatnio temat kominkow ich obudowy, bo wlasnie jestem w tzw trakcie realizowania tego wyzwania. Zastrzegam,ze sa to tylko moje prywatne opinie, poparte wlasnymi obserwacjami a niekoniecznie jakas ugruntowana wiedza na ten temat. Niezaleznie od tego na jaki wklad sie decydujemy, juz po montazu samego wkladu i podlaczeniu do komina, wszyscy praktycznie napotykamy ten sam problem – obudowa. I o ile montaz wkladu na pewno warto zlecic firmie, w ktorej go kupujemy, o tyle jego obudowa to moment gdzie warto chwilke sie zastanowic kto i za ile bedzie to wykonywal. Po tym przydlugim wstepie, gdzie zadnej Ameryki nie odkrylem podziele sie z Wami swoimi doswiadczeniami. Kominek ,w mojej przypadku, to twor typowo dekoracyjny, gdzie bedzie sie palic od przypadku do przypadku i nie mamy dla niego zaplanowanych zadnych innych zadan typu plaszcz wodny czy DGP. Obudowe zaplanowalismy super prosta, wrecz ascetyczna, ot po prostu skrzynia – taki prostopadloscian do samego sufitu, z okienkiem na szybe kominka oczywiscie I z dwoma malymi wnekami dekoracyjnymi po bokach. Od przodu wokol paleniska przewidzianych mamy kilka zwyklych kafli podkreslajacych otwor paleniska.Opisuje go (chwilowo nie mam mozliwosci zalaczenia zdjec) abyscie mieli swiadomosc jaki moze byc tu zakres prac czy zuzycie materialu. Pierwsza wycena ( w firmie sprzedajacej nam wklad) zabudowa na gotowo – 5 tysiecy. Ups, drogo troche mysle sobie, popytam innych. Druga firma – po ciezkich negocjacjach 4.5 tysiaca. W miedzyczasie dopytywalem sie intensywnie, chcac zrozumiec ta cene – z czego i w jaki sposob bedzie to zrobione. Chcacy czy niechcacy – zdobylem przynajmniej pobiezna wiedze jak taka obudowa powinna wygladac. Wyjasnienia potencjalnych wykonawcow co do szczegolowej specyfikacji materialow i robocizny byly co najmniaj metne. I do konca nie udalo mi sie dowiedziec ile i za co mam zaplacic. Cena koncowa owszem, ale szczegoly niekoniecznie. W koncu chyba juz z trzeci z kolei potencjalny wykonawca mi powiedzial wprost – chyba go zmeczyla moja dociekliwosc – Panie !!!, jakakolwiek Pan obudowe wymyslisz to ceny i tak beda od 4 tysiecy w gore, bo tak sie po prostu robi i koniec. No wlasnie, jakos tak sie utarlo,ze te rzeczy moga solidnie zrobic tylko specjalisci wysokiej klasy od zabudow kominkow, I cena musi byc tak i juz, a jak nie - to droga wolna. Nie zrozumcie mnie zle, ja nie jestem przeciwnikiem inwestowania w jakosc i prace,ktore tego wymagaja bezwglednie zlecam fachowcom (z roznym skutkiem zreszta). Final jest nastepujacy – obudowe zrobila ekipa od regipsow, ktorzy w tym czasie aktualnie wykonywali zabudowy na poddaszu. Koszt 800 zl. (Poltora dnia pracy dla dwoch osob) Oczywiscie wg wszelkich zasad sztuki –juz nie bede sie tu rozpisywal. Koszt materialow (stelaze , regipsy, izolacja, kratki,farba,kafle –ciagle do przyklejenia) 1300 zl. I w zasadzie to wszystko – czas oczywiscie pokaze czy decyzja byla sluszna czy byl to wieeelki blad Ale to juz temat na inny post. Pozdrawiam i sorki za to,ze nie jestem zbyt mocny w skrotach myslowych No wlasnie, ceny ktore tutaj podajecie sa rzeczywiscie wysokie. Firma, ktora mi robila obudowe stosuje stawke wyjsciowa 2500zl za prosta skrzynie. Do tego dochodzi oczywiscie kamien, kratki i inne ozdobienia. Mozna zatem zamknac sie w kwocie 2500-3000zl, a mozna pofantazjowac i pojsc duzo w gore. Kazdemu wg potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 28.03.2008 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 witam budujacych co do obudow kominkow== mam znajomych ktorzy w weekend zrobili piekna obudowe....koszt rzeczywiscie cos okolo 3 tys zł.mijaja 3 lata i nic sie z nia nie dzieje..wiec nie koniecznie musi ja robic facet od kominkow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 28.03.2008 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 W sprawie wkładów ARYSTO dla zainteresowanych mam kilka informacji. Byłem osobiście w zakładzie gdzie robią te wkłady zeby je sobie obejrzeć. Muszę przyznac , że robią naprawdę bardzo dobre wrażenie. I ja w zasadzie już się na ten wkład zdecydowałem. Jeśli chodzi o zakup i kwestia wynegocjowania jakiegoś rabatu dla "grupy trzymającej władzę" to dało by się to załatwic u jednego z dystrybutorów z listy Arysto. Byłem u jednego z nich na rozmowie , gosciu wywarł na mnie bardzo pozytywne wrażenie zarówno w rozmowie strikto na tematy kominkowe jak i warunków cenowych zakupu i montażu wkładu. Na odchodne tylko wspomniałem , że kilka osób też jest zainteresowanych wkładami ale liczylibysmy na jakiś rabat z tytułu zakupu "hurtowego". Na poczatku nic nie powiedział ale jak juz byłem w samochodzie to wyleciał do mnie z zakładu i powiedział, że jest zainteresowany i otwarty na negocjacje więc może warto by było jednak podjąć jakąs inicjatywę w tym temacie. Jeśli ktoś będzie zainteresowany mogę na priv podać dystrybutora i można by co nieco obgadać. Też dzisiaj byliśmy Kominki nam się podobały, bo dom mamy prosty i prosty kominek by się przydał Poproszę na priv namiarek Asia Ja też byłem (Czyżbym Was widział tuż przed 14-tą ?) i po zapoznaniu się organoleptycznym zdecydowałem się na wersję z boczną szybą. Tak więc i ja poproszę o namiar. Kominek jak kominek, ma to co mam mieć. Wygląda solidnie i szczelnie. Chciałem z boczną szybą i są nawet trzy wersje: ze szprosem, bez i szyba gięta. Na razie jestem przy wersji zaryzykowania łączenia szyb stykowego, czyli bez szprosa. Cena tej wersji to 3250 zł. Ze szprosem chyba 2950. Dodatkowo deflektor do dopalania spalin plus 100 zł. Wymienne kształtki szamotowe po 30 zł. Wszystkie ceny netto i bez negocjacji. Jeszcze myślę, czy może warto przejść na podnoszoną szybę - plus 1400 zł ? Jeszcze mi się przypomniało: od 1 czerwca zapowiadają podwyżkę o 10% Na to wyglada, że się mijaliśmy To Ty pytałeś o szyby boczne? Hmm - my nie usłyszeliśmy o podwyżce - nie ma to jak kilka źródeł informacji. Wychodzi jedna pełna wersja. Czyli trzeba zaplanować zakupy najpóźniej na maj. Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 28.03.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 witam budujacych co do obudow kominkow== mam znajomych ktorzy w weekend zrobili piekna obudowe....koszt rzeczywiscie cos okolo 3 tys zł. mijaja 3 lata i nic sie z nia nie dzieje..wiec nie koniecznie musi ja robic facet od kominkow dalibyście jakieś namiary - bo powoli przymierzam się do samodzielnego wykonania, a przy takich cenach rzędu 3-4 tysięcy to mnie stać na fachowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delf 28.03.2008 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Witam grupe, Korzystajac z momentu,ze chyba juz wszyscy forumowicze poszli spac, a ja spac nie moge, to postanowilem udzielic sie troche w tej pisarskiej radosnej tworczosci I wkrzucic kilka kamyczkow forumowego ogrodka, na dosc goracy (nomen omen) ostatnio temat kominkow ich obudowy, bo wlasnie jestem w tzw trakcie realizowania tego wyzwania .... I w zasadzie to wszystko – czas oczywiscie pokaze czy decyzja byla sluszna czy byl to wieeelki blad Ale to juz temat na inny post. Pozdrawiam i sorki za to,ze nie jestem zbyt mocny w skrotach myslowych Zdecydowanie popieram! Obudowę kominka robi się z płyt GK plus kilka ekstrasów, których trzeba dopilnować, żeby wsadzić do środka i zupełnie nie wiem, czemu robocizna za GK przy np. zabudowie skosów kosztuje 25 zł/m2, a przy kominku (gdzie sa kąty proste) 250 zł/m2 (mniej więcej oczywiście). Może dlatego, że skosy robia wszyscy i jest to część "budowlana", a kominek, to fanaberie i luksus? Wtedy takie różnice maja sens, bo za luksus sie płaci (to jak z Honda Prius i Honda Civik - z których ta druga jest bardziej ekologiczna i duzo tańsza )... Myśle, że na tym etapie budowy każdy jest w stanie samemu wykonac obudowe, albo okazać sie sprytem i zapędzić "nieświadomych" budowlańców do wykonania jeszcze jednej zabudowy, która okaże się ....kominkiem P.S. Mirlandia kafelkarz zdany, sztuk jeden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokowal 28.03.2008 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Na to wyglada, że się mijaliśmy To Ty pytałeś o szyby boczne? Hmm - my nie usłyszeliśmy o podwyżce - nie ma to jak kilka źródeł informacji. Wychodzi jedna pełna wersja. Czyli trzeba zaplanować zakupy najpóźniej na maj. Robert Tak, to ja. Ja chcę już w przyszłym tygodniu zamawiać. Jak ktoś jeszcze chce wstąpić do GKKA (GKK Arysto) to dajcie znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamin 28.03.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 M3 Witajcie. Dzięki za odpowiedź. A co do kominków. Firma SPARKE ponoć jakość jak SPARTHERM a ceny prawie o połowę niższe.[/quote Ale ponoć czy sprawdzałaś/ktoś z Twoich bliskich, znajmych kupił, użytkuje, jest zadowolony? Podrzuć pls więcej szczegółów! Witam kominki te polecono nam w firmie, która mieści się na Gdańskiej (?) na przeciw byłej Baltony koło Serwis Dach nie pamiętam ich nazwy. Niestety nie wiem jak się sprawują ale ponoć jakość ta sama. Przykładowo kominek, który nam się podobał interesował w Spartherm kosztuje coś ok 12 tys a Sparke ok 8. Może ktoś z forum słyszał jakieś opinie na temat firmy SPARKE produkującej kominki? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirlandia 28.03.2008 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Witam grupe, Korzystajac z momentu,ze chyba juz wszyscy forumowicze poszli spac, a ja spac nie moge, to postanowilem udzielic sie troche w tej pisarskiej radosnej tworczosci I wkrzucic kilka kamyczkow forumowego ogrodka, na dosc goracy (nomen omen) ostatnio temat kominkow ich obudowy, bo wlasnie jestem w tzw trakcie realizowania tego wyzwania .... I w zasadzie to wszystko – czas oczywiscie pokaze czy decyzja byla sluszna czy byl to wieeelki blad Ale to juz temat na inny post. Pozdrawiam i sorki za to,ze nie jestem zbyt mocny w skrotach myslowych Zdecydowanie popieram! Obudowę kominka robi się z płyt GK plus kilka ekstrasów, których trzeba dopilnować, żeby wsadzić do środka i zupełnie nie wiem, czemu robocizna za GK przy np. zabudowie skosów kosztuje 25 zł/m2, a przy kominku (gdzie sa kąty proste) 250 zł/m2 (mniej więcej oczywiście). Może dlatego, że skosy robia wszyscy i jest to część "budowlana", a kominek, to fanaberie i luksus? Wtedy takie różnice maja sens, bo za luksus sie płaci (to jak z Honda Prius i Honda Civik - z których ta druga jest bardziej ekologiczna i duzo tańsza )... Myśle, że na tym etapie budowy każdy jest w stanie samemu wykonac obudowe, albo okazać sie sprytem i zapędzić "nieświadomych" budowlańców do wykonania jeszcze jednej zabudowy, która okaże się ....kominkiem P.S. Mirlandia kafelkarz zdany, sztuk jeden delf Dzieki wielkie za zwrot "zguby" Bo juz paznokcie z nerwow gryzlem,ze mi sie termin przeprowadzki zawali pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nigri 29.03.2008 01:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 witam budujacych co do obudow kominkow== mam znajomych ktorzy w weekend zrobili piekna obudowe....koszt rzeczywiscie cos okolo 3 tys zł. mijaja 3 lata i nic sie z nia nie dzieje..wiec nie koniecznie musi ja robic facet od kominkow dalibyście jakieś namiary - bo powoli przymierzam się do samodzielnego wykonania, a przy takich cenach rzędu 3-4 tysięcy to mnie stać na fachowców rowniez zwracam sie z prosba o namiary, choc takze myslalam o wciagnieciu do prac panow od plyt k-g bo wydaje mi sie, ze to zadna filozofia tymbardziej, ze chce prosta obudowe kominka, oczywiscie firmy ARYSTO (ktory bede zamawiala w przyszlym tyg. z plaszczem wodnym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 29.03.2008 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 hmm..cos zaszlo nie tak obudowe kominka moi znajomi zrobili we wlasnym domu- obudowali wlasny kominek.....nie zajmuja sie tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 29.03.2008 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Mam pytanie z gatunku wiosenno-ogrodowych: Chcemy kupić meble ogrodowe. Będą stały na niezadaszonym tarasie i pewnie nie będziemy ich chować do środka przy każdej mżawce . Plastikowych nie chcemy, pozostaje więc wybór między drewnianymi a metalowymi. Na ile impregnaty do drewna rzeczywiście chronią je przed wilgocią? Czy po roku-dwóch trzeba je odnawiać? A jak sprawdzają się metalowe? Będę wdzięczna za opinie, szczególnie osób użytkujących już jakiś czas swoje meble. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M3 29.03.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Witam wszystkich! A ja mam takie techniczne zagadnienie: Pod zamontowanymi oknem/drzwiawi tarasowymi (jak i również bakonowymi) pozostała przestrzeń uwzględniająca poźniejszą posadzkę. Pytanie: czy bezpośrednio pod progiem podmurowywaliście czymś na długosci progu (np. cegłami) czy też szło tam to samo co wewnątrz pomieszczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 29.03.2008 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Witam wszystkich! A ja mam takie techniczne zagadnienie: Pod zamontowanymi oknem/drzwiawi tarasowymi (jak i również bakonowymi) pozostała przestrzeń uwzględniająca poźniejszą posadzkę. Pytanie: czy bezpośrednio pod progiem podmurowywaliście czymś na długosci progu (np. cegłami) czy też szło tam to samo co wewnątrz pomieszczeń? my mamy podmurowane cegłą z jakąś przekładką, chyba styropianową... plus luz na piankę montażową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 30.03.2008 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 WoW! Będę pierwszy w niedzielę o tej porze - chyba wszyscy budują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 30.03.2008 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Mam pytanie z gatunku wiosenno-ogrodowych: Chcemy kupić meble ogrodowe. Będą stały na niezadaszonym tarasie i pewnie nie będziemy ich chować do środka przy każdej mżawce . Plastikowych nie chcemy, pozostaje więc wybór między drewnianymi a metalowymi. Na ile impregnaty do drewna rzeczywiście chronią je przed wilgocią? Czy po roku-dwóch trzeba je odnawiać? A jak sprawdzają się metalowe? Będę wdzięczna za opinie, szczególnie osób użytkujących już jakiś czas swoje meble. polecam z drewna egzotycznego, na zime przykryjesz je plandeka i jest ok. ja jak kupilam trzy razy smarowalam je olejem do drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 30.03.2008 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 No i jestem tu nowy.Aktualnie jestesmy w oczekiwaniu na pozwolenia na budowe.Chcemy stawiac Lukrecje ze Studia Atrium (oczywiscie z przerobkami).Dzialka w Dobrej Szczecinskiej na wlocie od Wolczkowa po lewej (Zielona Gorka ma sie to chyba nazywac). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts