Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam,

muszę postawić tymczasowe ogrodzenie na czas budowy - słupki sosnowe i siatka leśna, macie jakiś patent na robienie dziur pod słupki? nie uśmiecha mi się kopanie łopatą 60 dziur, widziałem gdzieś kiedyż taki świder ręczny do robienia otworów w ziemi, używał ktoś? może jakieś inne pomysły?

Mariusz

Ja nie grodziłem działki na czas budowy, ale u mojego sąsiada robili to w ten sposób że po zdjęciu humusu jeden gośc trzymał tyczkę a koparkowy łyżką wciskał zaostrzone słupy w ziemię jak w masełko. Szło im błyskawicznie.

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Jednym z rozwiazan jest posiadanie abonamentu Cyfry + oraz splittera (oraz instalacje oparta np. na multiswitchu). Niestety to rozwiazanie bedzie funkcjonowac tylko do wrzesnia, bo wtedy C+ przejdzie na inny system kodowania i splitter stanie sie bezuzyteczny.

Sam musze tez rozwiazac ten problem. Mam pakiet C+, ale do innych pokoi trzeba bedzie zastosowac jakies pirackie rozwiazania (o ile jeszcze jakies sa).

pozdrawiam

Konrad

Konrad, dzięki. Czy po przejściu na inny system nastąpi brak możliwości rozdziału sygnału, czy będą też inne konsekwencje?

A'propos, czy ktoś z szanownych Forumowiczów ma TV"N" lub Cyfrowy Polsat? Jak to się sprawdza? Może jakieś uwagi, bo w domu wojna między ojcem i synem o wybór. :roll:

Witam

Wiem z paru zrodel (fora, znajomy przedstawiciel), ze nie bedzie mozliwe podzielenie uprawnien karty. Przez 2 lub 3 lata nie ma byc tez pirackich kart(firma dostarczajaca nowy system kodowania gwarantuje, ze w tym czasie nie zostanie on zlamany).

Do tej pory nie intersowalem sie rozwiazaniami nielegalnymi, bo chcialem placic jeden abonament i uzywac splittera. Na szczescie go nie kupilem. W pore zauwazylem spore obnizki na ten sprzet i to wzbudzilo moja czujnosc.

C+ strzela sobie gola do wlasnej bramki. Maja najwiecej abonentow nie ze wzgledu na oferte, ale wlasnie na mozliwosc dzielenia uprawnien. Duzo ludzi zapowiedzialo, ze z nich zrezygnuje.

Teraz musze sie rozejrzec za jakimis pirackimi rozwiazaniami. Mam nadzieje, ze jeszcze takie sa.

pozdrawiam

Konrad

No to mam wycenę na budowę przyłącza, odległość 8 m, studzienki, zawory, obsługa geodezyjna wyszło ........... 4575,69+22vat=5582,34 zł

Powaliło mnie :o

my dziś dowiedzieliśmy się, że podobnie: 8m od studzienki do domu wraz z materiałami i studzienką 5 tys. złotych polskich-załamka!!

A ja naiwna myślałam, że tylko jakiś kurek się odkręci, ewntualnie rowek wykopie i.... już :lol:

A gdzie się budujecie?

Czyżby przy szeregowcach??? 8)

Będziemy budować w Kościnie (starym) za Dołujami. Próbowałam znaleść kogoś kto by zrobił przyłącze, ale niestety nie ma chętnych. Z "mafią" z Goleniowa nikt nie chce sie później użerać. Robią ponoć straszne problemy z odbiorem.

No i jeszcze jak się nie zrobi u nich tego przyłącza należy zapłacić za wycenę 150zł.

A gdzie te szeregowce będą stawiać???

:D szeregowce już są, Agro-West sprzedawał przy nich działki no i teraz wszyscy powoli ruszają do "ataku" :D :D ... między innymi i my.

A myślałam że Ty również w tym samym miejscu, bo piszesz o 8 metrach i jakoś tak skojarzyłam z naszą odległością domu od granicy działki.

Pozdrawiam i życzę spokojnego budowania :wink:

A.

Witam sąsiadów z pola przy szeregowcach. Tez mamy tam działeczkę i może pod koniec roku ruszymy. Aktualnie kończymy projekt i na dniach składamy papiery o pozwolenie na budowę. Ile teraz czeka się na pozwolenie na budowę?

Będziemy budować w Kościnie (starym) za Dołujami. Próbowałam znaleść kogoś kto by zrobił przyłącze, ale niestety nie ma chętnych. Z "mafią" z Goleniowa nikt nie chce sie później użerać. Robią ponoć straszne problemy z odbiorem.

No i jeszcze jak się nie zrobi u nich tego przyłącza należy zapłacić za wycenę 150zł.

u mnie będzie robił pan Piotr (jest na liście) więc jeśli to gmina Dobra to polecam, jest tańszy od nich, ma układy w Goleniowie i wszystko załatwia,

Mariusz

Niestety Pan Piotr jest zawalony robotą i nie ma czasu. :(

witam,

muszę postawić tymczasowe ogrodzenie na czas budowy - słupki sosnowe i siatka leśna, macie jakiś patent na robienie dziur pod słupki? nie uśmiecha mi się kopanie łopatą 60 dziur, widziałem gdzieś kiedyż taki świder ręczny do robienia otworów w ziemi, używał ktoś? może jakieś inne pomysły?

Mariusz

Ten ręczny świder to dołkownik. Można kupić w Castoramie. Rok temu płaciłam za niego około 45 zł. Mój mąż wiercił nim dołki i bardzo sie cieszył, że nie musi kopać łopatą. Problem jest wtedy, gdy natrafi się na kamień, bo trzeba go usunąć łopatą.

Pozdrowionka

Aleksandra

e_tomi napisał::

"Witam sąsiadów z pola przy szeregowcach. Tez mamy tam działeczkę i może pod koniec roku ruszymy. Aktualnie kończymy projekt i na dniach składamy papiery o pozwolenie na budowę. Ile teraz czeka się na pozwolenie na budowę?"

my czekaliśmy nie całe dwa miesiące, ale byliśmy też nieco "dokuczliwi" bo zaczynamy za parę dni a pozwolenie mamy od kilku dni :wink:

A.

e-tomi

a w którym miejscu dokładnie będzie stał Wasz domek, jeśli to nie tajemnica? Nasz dokładnie wzdłuż szeregowców

A

pierwszy pas działek graniczący z tymi starymi zabudowaniami od ul. Granicznej. Bliżej tych kasztanów. Byłem ostatnio i droga wewnętrzna została utwardzona tzn wysypano na niej jakiś gruz

Witam

Jednym z rozwiazan jest posiadanie abonamentu Cyfry + oraz splittera (oraz instalacje oparta np. na multiswitchu). Niestety to rozwiazanie bedzie funkcjonowac tylko do wrzesnia, bo wtedy C+ przejdzie na inny system kodowania i splitter stanie sie bezuzyteczny.

Sam musze tez rozwiazac ten problem. Mam pakiet C+, ale do innych pokoi trzeba bedzie zastosowac jakies pirackie rozwiazania (o ile jeszcze jakies sa).

pozdrawiam

Konrad

Konrad, dzięki. Czy po przejściu na inny system nastąpi brak możliwości rozdziału sygnału, czy będą też inne konsekwencje?

A'propos, czy ktoś z szanownych Forumowiczów ma TV"N" lub Cyfrowy Polsat? Jak to się sprawdza? Może jakieś uwagi, bo w domu wojna między ojcem i synem o wybór. :roll:

ja mam cyfrowego polsata - abonament podstawowy 37.80 wiecej programow niz w cyfrze+ za te kase.

dekoder HD

e-tomi

a w którym miejscu dokładnie będzie stał Wasz domek, jeśli to nie tajemnica? Nasz dokładnie wzdłuż szeregowców

A

pierwszy pas działek graniczący z tymi starymi zabudowaniami od ul. Granicznej. Bliżej tych kasztanów. Byłem ostatnio i droga wewnętrzna została utwardzona tzn wysypano na niej jakiś gruz

super, będę się rozglądać,bo od lipca: START!

w zasadzie w czerwcu przyłączamy jeszcze wodę, prąd, załatwiamy archeologa iiii do roboty!! :D :D :D

A.

Witam wszystkich ! :lol:

Może będziecie wiedzieć jak rozwiązać problem zameldowania przy srzedaży mieszkania.Dokładnie chodzi mi o taką sytuację; Chcemy sprzedać mieszkanie,ale jeszcze przez rok w nim mieszkać więc kiedy sprzedajemy to powinniśmy się wymeldować.Na budowie przecież zameldować się nie możemy.Pomóżcie może wiecie jak to zrobić? :cry:

Gdzieś zameldowani musimy być.

Może będziecie wiedzieć jak rozwiązać problem zameldowania przy srzedaży mieszkania.Dokładnie chodzi mi o taką sytuację; Chcemy sprzedać mieszkanie,ale jeszcze przez rok w nim mieszkać więc kiedy sprzedajemy to powinniśmy się wymeldować.Na budowie przecież zameldować się nie możemy.Pomóżcie może wiecie jak to zrobić? :cry:

Kto powiedział, że człowiek musi być gdzieś zameldowany :wink:

Witam, mój kolega z pracy po sprzedaży swojego mieszkania i wymeldowania się z niego nie był zameldowany wraz z rodziną nigdzie, po roku zameldował się już w swoim domku, korespondencję odbierał u nowych właścicieli, ale Wy się nie wyprowadzacie więc tego problemu nie ma.

Jako, że mamy tutaj "starych wyjadaczy" jak i "młode wilki" budowlane, proszę o odpowiedź na pytanie:

Jakie masz (lub będziesz miał) okna???

chodzi mi o producenta i materiał oraz możliwie jak najwięcej innych informacji (kolor, okleina, rodzaj drewna...itd itp.) z naszego lakalnego rynku

Będę wdzięczna za informacje!! :wink:

pozdrawiam wszystkich

A.

PS. Stoję przed wyborem... :oops:

nie musisice sie wymeldowywc, wystarczy w akcie notarialnym zaznaczyc ze np macie tydzien po wyprowadzce z (bo przeciez w akcie zapisujecie termin wyprowadzki, lub oststniej raty co jest rownoznaczne z oddaniem kluczy)na wymeldowanie sie.

to jest standardowy zapis.

Jako, że mamy tutaj "starych wyjadaczy" jak i "młode wilki" budowlane, proszę o odpowiedź na pytanie:

Jakie masz (lub będziesz miał) okna???

chodzi mi o producenta i materiał oraz możliwie jak najwięcej innych informacji (kolor, okleina, rodzaj drewna...itd itp.) z naszego lakalnego rynku

Będę wdzięczna za informacje!! :wink:

pozdrawiam wszystkich

A.

PS. Stoję przed wyborem... :oops:

M&S zloty dab dwustronny 150x150 plastik uzytkowane sa od 2004 i jak narazie jest OK

dilus na Gdanskiej-polecam

Zalezy jak zaawansowana ta budowa. Jesli masz nadany numer porzadkowy i posiadasz podpisane umowy z dostawcami mediow, to masz szanse na zameldowanie sie w jeszcze nie odebranym budynku. Przynajmniej tak jest w Szczecinie.