Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Witam

czy mozecie mi podpowiedziec gdzie mozna kupic drzwi budowlane.

Przymierzam sie do zamkniecia domu ale nie chce ryzykowac, ze budowlancy zniszcza drzwi podczas prac.

Pozdrawiam

Witam

Ja mam piekne drzwi do oddania :). Przechodza z forumowicza na forumowicza. Drzwi mozna zobaczyc w mojej galerii.

Dzieki matam za info. Na chwile obecna jednak zrezygnujemy z tych "eleganckich" drzwi bo wygladaja one dla nas odrobine za wasko. Potrzebujemy maksymalnie szerokie bo nasz otwor wynosi 160 cm.

W zwiazku z tym zapytujemy: czy ktos ma patent na dosztukowanie na czas budowy brakujacych kilkudziesieciu cm? My na razie mamy jeden pomysl: plyta mdf, ale jestesmy otwarci na lepsze :)

pzd Ewel i Krzys

Witam

czy mozecie mi podpowiedziec gdzie mozna kupic drzwi budowlane.

Przymierzam sie do zamkniecia domu ale nie chce ryzykowac, ze budowlancy zniszcza drzwi podczas prac.

Pozdrawiam

Witam

Ja mam piekne drzwi do oddania :). Przechodza z forumowicza na forumowicza. Drzwi mozna zobaczyc w mojej galerii.

Dzieki matam za info. Na chwile obecna jednak zrezygnujemy z tych "eleganckich" drzwi bo wygladaja one dla nas odrobine za wasko. Potrzebujemy maksymalnie szerokie bo nasz otwor wynosi 160 cm.

W zwiazku z tym zapytujemy: czy ktos ma patent na dosztukowanie na czas budowy brakujacych kilkudziesieciu cm? My na razie mamy jeden pomysl: plyta mdf, ale jestesmy otwarci na lepsze :)

pzd Ewel i Krzys

A nie prościej zbić z desek i łat drzwi na wymiar pod konkretny otwór.

Ja kupiłem porządne zawiasy i mi zrobili po godzinach za parę piwek dosłownie w pół godziny.

Witam wszystkich. Mam pytanie - czy przy zabudowie stelaży pod kibelki i bidety stosowaliście podwójną płytę regips i tajemniczą matę amortyzującą? Jeśli tak to dlaczego, jeśli nie to też dlaczego ? :)

zdecydowanie podwójną ze względu na wytrzymałość - jednak i jak najbardziej matę amortyzxująca (takie białe coś), wtedy kibelek fajniej dolega i można go dobrze dociagną. Trzeba tylko pamietać, żeby go przyciąć kilka mm mniej od obrysu kibelka, żeby silikon, który się daje na koniec nie oblepiał tej maty, bo będzie pękać, znaczy rozwarstwi się przy macie.

Delf, twoja dogłębna znajomość tego zagadnienia jest doprawdy zadziwiajaca.

Wiem co mówię bo sam montowałem.

Witamy. Mam ogromną prośbę do forumowiczów. Potrzebuję namiarów (oczywiście na priv) na firmę/stolarza, który projektuje kuchnie i którego możecie polecić.

Najlepsza ekipa kuchenna w Szczecinie to bez wątpienia "Wenge s.c.".

Przsemysław Ruciński - 664453595.

Robili u mnie kuchnię, szafę i wiele innych mebli.

Witam

Poszukuję namiarów na ludzi/firmy mogących wykonać trawnik oraz nawodnienie !

Czy wszyscy wykonywaliście to sami że taki duży brak namiarków ?

Mówisz i masz.

Jerzy Stachowicz 501 585 105

Jeszcze u mnie nie robił. Powiedz, że polecił ci go sąsiad to może zapunktuję trochę.

Ale czasy nastały co?

Aha, niewiem czy robi nawodnienia ale uważam, że to może zrobić sam.

To czysta przyjemność.

Witam Wszystkich .

Pytanie do osob ktore maja drzwi i okna od Kowalskich .[...]

JurekG

Tez wydaje mi sie ze kit mi wciskaja :evil: :evil: :evil:

kurcze tyle kosztowaly a takie badziewie :evil:

http://www.dziadek.com.pl/ i po problemie. Zapraszam do siebie na kontrolę....

Od stycznia wiszą i nic! :)

Nie mam zamiaru kupowac kolejnych drzwi .Kowalscy tez duzy zaklad tylko chyba przereklamowany :evil: :evil: :evil: .

Nie mam zamiaru im odpuscic :evil:

Słusznie nie odpuszczaj. Rozbestwili się jak nie wiem co.

A ceny mają 100% wyższe niż oczekiwane przez nas.

Osobiście polecam Muszyńskich. Ta sama jakość za pół ceny.

Witam wszystkich. Mam pytanie - czy przy zabudowie stelaży pod kibelki i bidety stosowaliście podwójną płytę regips i tajemniczą matę amortyzującą? Jeśli tak to dlaczego, jeśli nie to też dlaczego ? :)

zdecydowanie podwójną ze względu na wytrzymałość - jednak i jak najbardziej matę amortyzxująca (takie białe coś), wtedy kibelek fajniej dolega i można go dobrze dociagną. Trzeba tylko pamietać, żeby go przyciąć kilka mm mniej od obrysu kibelka, żeby silikon, który się daje na koniec nie oblepiał tej maty, bo będzie pękać, znaczy rozwarstwi się przy macie.

Czyli, że trzeba patrzeć "fachowcom" na ręce.... bo mogą zapomnieć...

Szczerze mówiąc w mieszkaniu mam pojedynczą płytę już trzeci rok i nic się nie dzieje... Ale mata tak, jak najbardziej!

kwestia gęstości ożebrowania (stelaża), ale zysk finansowy przy pojedynczej płycie żaden i nie ma juz miejsca na inne błędy konstrukcyje, a jak trzeba będzie skuwać lub wymieniac hiszpańskie kafle, to boli później 8)

Delf podziwiam Cię.

My dzisiaj byliśmy w Gminie w Dobrej, za dwa tygodnie mamy mieć nadany numer naszej działki, z mężem śmialiśmy się że mogliby nam dać np ul. Graniczna 90210 ;)

Witajcie,

trochę to dziwne, że Gmina jest na Granicznej i ... ostry zakręt i nasze domy też będą przy Granicznej..., nie? Może byłaby szansa na zmianę nazwy na np... Szczęśliwa.. hi, hi

A widzieliście ile budów ruszyło na naszym terenie? Wczoraj naliczyłam trzy na naszym etapie, a jeszcze są te bardziej zaawansowane :D

Kiedy zaczynacie kopać?? :)

A.

Co do nazwy ulicy, wolelibyśmy Przytulną :)

Pozwolenie na budowę uprawomocni nam się w przyszłym tygodniu. Pan ze Starostwa kazał nam 18 sierpnia dostarczyć dziennik budowy i podobno po 7 dniach od jego złożenia będziemy mogli zaczynać.

Złożyliśmy dokumenty do banku, niby w ciągu 3 tygodni mamy dostać kredyt.

Szukamy nowej ekipy i to największy problem. Ta którą wybraliśmy nagle na ostatnim spotkaniu podwyższyła nam swoją ofertę budowy domu (robocizna i materiały) o 37.000 zl, więc podziękowaliśmy, bo argumenty nas nie przekonały.

Wczoraj byliśmy w Goleniowie i w ciągu dwóch tygodni mamy mieć pozwolenie na przyłączę wody, dostaliśmy tam też namiary na pana który zrobi studzienkę na działce.

Generalnie chcielibyśmy ruszyć we wrześniu, aby do końca roku był stan surowy zamknięty, tym bardziej że nasz domek to maleństwo 120 m2.

pozdrawiamy

Witam,

zaczęła się budowa i zaczęły się schody:)

Proszę o pomoc.

Chciałam się dowiedzieć co dajecie jako podkładki pod zbrojenie do fundamentów? Muszę to coś kupić do poniedziałku a nie mam pojęcia co to może być i z czego?

pozdrawiam

to ekipa nie wie takich rzeczy??? :o

możesz im podpowiedzieć, że istnieją takie specjalne polietylenowe podkładki, do dostania w hurtowiach budowlanych pod nazwą "podkładki pod zbrojenie".... :wink: :D :D

Szydas, zdradzisz co to za dachowka i jaki to kolor elewacji. Dachowka wyglada mi na grafitowa braas ale moge sie mylic. Z kolorem elewacji to sama nie wiem - czy to bialy czy taki kremowy? Bardzo ladnie na zdjeciach wyglada. Ja szukam czegos w kolorze lekko bezowym , nie zadne magnolie , brzoskwinki, zolte. Taka kawa z bardzo bardzo duza iloscia mleka.

witam,

czy robiliście opaskę drenażową wokół domu przy braku kanalizy deszczowej i gliniastej działce? jeśli tak to gdzie odprowadzacie wodę z drenażu? bo rozsączenie po terenie chyba nie za bardzo się uda a stojąca woda w drenażu obok fundamentów przy braku odpływu lub przepełnionym zbiorniku nie jest chyba dobrym pomysłem?

polećcie jakiegoś magika od drenaży

Mariusz

Przerabiałam temat u siebie.

Zasada jest jedna: jeśli nie masz gdzie odprowadzić wody drenażowej (rów melioracyjny, zbiornik, oczko wodne, studnia chłonna ) - NIE wykonujesz drenażu opaskowego.