szczukot 27.08.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 WitamCo musze zrobic aby moc odpalic prad budowlany ? Mam przy dzialce szafke ZK. Papiery z energetyki tez juz mam. Mam rozumiec, ze mam isc podpisac umowe a potem wykonac przylacze z jakims tymczasowym licznikiem i rozdzielnia (+ schematy jednokreskowe i inne papiery), a potem zglosic to do odbioru w energetyce i wlacza mi to ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 27.08.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 w rankingu (a w zasadzie w zestawieniu wszystkich szkół są tylko szczecińskie) proponuję sprawdzić też w innych gminach... Dobra Szczecińska, Kołbaskowo... To są może tzw. wiejskie szkoły, ale coraz częściej gromadzą uczniów z nowopowstałych domów byłych "blokowiczów" A.Wiesz, tylko ze niestety jak ktos napisał nizej, te szkoły ciagna sie na szarym koncu. Ja Mieszkam pod Gdynia i tutejsza szkoła w Koleczkowie ma najgorsze wyniki. Wozimy dzieci do Sopotu, ale jest to naprawde uciazliwe Małe szkoły maja klimat,a le wyników niestety nie, a teraz wszedzie testy, do gimnazjum,liceum, nie to co za naszych czasów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 27.08.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 w większości pomieszczeń podłogówkę i myśle o piecu Viessmanna Vitodens 222-W ze sterownikiem Vitotronic-200.Uwagi na szybko po 2 latach uzytkowania. Mam wyzej wymieniony piec i...ogólnie nie jestem zadowolona. Mam podłogówki i rozprowadzenie z kominka. Pogodówka ma pomagac sterowac piecem, a u mnie przeszkadza. Np mam napalone w kominku, w domu 25 C a odpala sie piec, pytam w serwisie dlaczego ( STEROWANIE USTAWIONE NA 20 C)I nikt nie wie, opowiadaja o jakis krzywych grzewczych temperaturze na zewnatrz itd. Zla jestem, bo jak pale kominikiem, to wolałabym nie tracic gazu, a to nic nie daje. Piec grzeje tez. Byli wszyscy mozliwi serwisani i .......nic nie moga poradzic, piec za madry tzn ma za duzo elektroniki i swojego liczenia, naktóre nie maja wpływu. Kolejna rzecz zasobnik. Podobno miał wystarczyc, a w połowie wanny, woda zimna dzwonie, pytan, przyjedza Pan z serwisu i mówi, ze woda do wanny ma leciec małym strumyczkiem. Pokazał jakim bo inaczej znowu jakies przepływy. U mnie jak tym małym strumyczkiem nakapie, to juz jest zimna. Mam wanne i z niej nie korzystam praktycznie, bo mnie szlag trafia. A i takie przemyslenia odnosnie podłogówki, mam i nie uzywam w nastepnym domu nie robie. Przereklamowana sprawa, no al etrzeba bylo na własnej skórze sie pzrekonac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 27.08.2008 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Dziękuję za wpisy tym, co odpowiedzieli. Chcę podłogówkę (salon, kuchnia, łazienka, korytarz), kominek z płaszczem i ew. w przyszłości solary- na stan obecny 3 os. + kot Nie chodzilo mi o parametry pieca, ale bardziej o firmy, którym zaufaliście i czy jesteście zadowoleni z obsługi u lokalnych sprzedawców i serwisantów. Nie wiem do kogo uderzyć A swoją drogą ... szacuję koszt zrobienia ogrzewania na jakieś 25 tys. z piecem, podłogówką... ale bez solarów, jedynie z przyłączem do nich na później. Jak myślicie wystarczy? A może przesadziłam? A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 27.08.2008 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Dziękuję za wpisy tym, co odpowiedzieli. Chcę podłogówkę (salon, kuchnia, łazienka, korytarz), kominek z płaszczem i ew. w przyszłości solary- na stan obecny 3 os. + kot Nie chodzilo mi o parametry pieca, ale bardziej o firmy, którym zaufaliście i czy jesteście zadowoleni z obsługi u lokalnych sprzedawców i serwisantów. Nie wiem do kogo uderzyć A swoją drogą ... szacuję koszt zrobienia ogrzewania na jakieś 25 tys. z piecem, podłogówką... ale bez solarów, jedynie z przyłączem do nich na później. Jak myślicie wystarczy? A może przesadziłam? A.AAA, to niestety nie pomoge, bo mi robiła firma z 3 miastai Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 27.08.2008 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Witam grupe szczecińska Jestem sąsiadka z trójmiejskiej budującej i ......nie miała baba kłopotu, to postanowiła sie przeprowadzic i nowy dom wybudowac Pochodze ze Szczecina,a le za mezem wyjechałam do 3 miasta> obecnie zastanawiamy sie nad przeprowadzka do Szczecina z powrotem i budowa domu. Duma terz, czytam i szykam działki. Pytanie, czy Waszym zdaniem lepsze jest Wołczkowo?Bezrzecze?Mierzyn? Odległośc generalnie nie moze byc wieksza niz 13 km od cenrum. Teraz mieszkam 20 km od Sopotu, gdzie dzidzior chodzi do szkoły i mimo pocżatkowego optymizmu mam dosyc dojazdow, ba, ma wstret dojazdowyyyyyy Istotna dla mnie informacja jest gdzie sa dobre szkoły?Uff, to tak na szybko. Prosiłabym bardzo o odpowiedz, jakby ktos znalazł chwilkę Witam również. w rankingu (a w zasadzie w zestawieniu wszystkich szkół są tylko szczecińskie) proponuję sprawdzić też w innych gminach... Dobra Szczecińska, Kołbaskowo... To są może tzw. wiejskie szkoły, ale coraz częściej gromadzą uczniów z nowopowstałych domów byłych "blokowiczów" A. No tu kolorowo nie jest. Szkoly okoliczne sa na szarym koncu. Ta w dobrej to tak na oko ostatnia chyba w calej dlugiej liscie z zachodniopomorskiego Opieram sie na testach 6-klasisty z ostatnich lat. W Wołczkowie szkoły nie ma - dzieci jeżdżą do Dobrej albo na Bezrzecze, choć szkoła na Bezrzeczu rewelacyjna nie jest - co prawda kameralna, ale poziom chyba nie specjalny - absolwenci rzadko dostają się do dobrych gimnazjów. Sporo dzieci z Dobrej i Wołczkowa chodzi do SP 48 na Czorsztyńskiej (Pogodno), bo jest dogodny dojazd PKS. Akurat do tej szkoły chodził również mój syn i mogę ją polecić - szkoła co prawda duża, ale dzieci raczej dopilnowane, kadra, szkolny pedagog i dyrekcja - zaangażowane (z paroma wyjątkami - jak wszędzie), poziom nauczania wysoki - teraz chyba wprowadzili nauczanie dwujęzyczne, szeroka oferta zajęć pozalekcyjnych i świetlica. Podobno ze szkół w okolicznych gminach niezła jest w Pilchowie, nie wiem jak w Tanowie, w którym obecnie mieszkam, poza tym, że jest bardzo ładna i zadbana. Ale się dowiem, bo za rok moja córka idzie do 1 klasy. Do centrum miasta z Tanowa ciut dalej (15km), niż np. z Mierzyna za to jaka piękna okolica! Ale jak kto woli - jeden ceni w pobliżu las, drugi hipermarket . Na trasie Police-Głębokie jeździ przez Tanowo i Pilchowo miejski autobus, widziałam też sporo ogłoszeń o sprzedaży działek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 27.08.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Witam grupe szczecińska Jestem sąsiadka z trójmiejskiej budującej i ......nie miała baba kłopotu, to postanowiła sie przeprowadzic i nowy dom wybudowac Pochodze ze Szczecina,a le za mezem wyjechałam do 3 miasta> obecnie zastanawiamy sie nad przeprowadzka do Szczecina z powrotem i budowa domu. Duma terz, czytam i szykam działki. Pytanie, czy Waszym zdaniem lepsze jest Wołczkowo?Bezrzecze?Mierzyn? Odległośc generalnie nie moze byc wieksza niz 13 km od cenrum. Teraz mieszkam 20 km od Sopotu, gdzie dzidzior chodzi do szkoły i mimo pocżatkowego optymizmu mam dosyc dojazdow, ba, ma wstret dojazdowyyyyyy Istotna dla mnie informacja jest gdzie sa dobre szkoły?Uff, to tak na szybko. Prosiłabym bardzo o odpowiedz, jakby ktos znalazł chwilkę Witam również. w rankingu (a w zasadzie w zestawieniu wszystkich szkół są tylko szczecińskie) proponuję sprawdzić też w innych gminach... Dobra Szczecińska, Kołbaskowo... To są może tzw. wiejskie szkoły, ale coraz częściej gromadzą uczniów z nowopowstałych domów byłych "blokowiczów" A. No tu kolorowo nie jest. Szkoly okoliczne sa na szarym koncu. Ta w dobrej to tak na oko ostatnia chyba w calej dlugiej liscie z zachodniopomorskiego Opieram sie na testach 6-klasisty z ostatnich lat. W Wołczkowie szkoły nie ma - dzieci jeżdżą do Dobrej albo na Bezrzecze, choć szkoła na Bezrzeczu rewelacyjna nie jest - co prawda kameralna, ale poziom chyba nie specjalny - absolwenci rzadko dostają się do dobrych gimnazjów. Sporo dzieci z Dobrej i Wołczkowa chodzi do SP 48 na Czorsztyńskiej (Pogodno), bo jest dogodny dojazd PKS. Akurat do tej szkoły chodził również mój syn i mogę ją polecić - szkoła co prawda duża, ale dzieci raczej dopilnowane, kadra, szkolny pedagog i dyrekcja - zaangażowane (z paroma wyjątkami - jak wszędzie), poziom nauczania wysoki - teraz chyba wprowadzili nauczanie dwujęzyczne, szeroka oferta zajęć pozalekcyjnych i świetlica. Podobno ze szkół w okolicznych gminach niezła jest w Pilchowie, nie wiem jak w Tanowie, w którym obecnie mieszkam, poza tym, że jest bardzo ładna i zadbana. Ale się dowiem, bo za rok moja córka idzie do 1 klasy. Do centrum miasta z Tanowa ciut dalej (15km), niż np. z Mierzyna za to jaka piękna okolica! Ale jak kto woli - jeden ceni w pobliżu las, drugi hipermarket . Na trasie Police-Głębokie jeździ przez Tanowo i Pilchowo miejski autobus, widziałam też sporo ogłoszeń o sprzedaży działek. Ja swoje zapisalem na Glebokim (SP 21) Jedna z najlepszych szkol w Szczecinie. Wprawdzie za rok ma isc do uspolecznienia, ale na 99 % wezma ja na siebie rodzice - wiec moze bedzie jeszcze lepiej Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 27.08.2008 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Ja swoje zapisalem na Glebokim (SP 21) Jedna z najlepszych szkol w Szczecinie. Wprawdzie za rok ma isc do uspolecznienia, ale na 99 % wezma ja na siebie rodzice - wiec moze bedzie jeszcze lepiej Fantom O tej szkole też myślałam, czy Twoje dzieci tam już chodzą? Jeśli tak, to ciekawa jestem opinii - może być na priv. I jak to ma być z jej uspołecznieniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 27.08.2008 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Do centrum miasta z Tanowa ciut dalej (15km), niż np. z Mierzyna za to jaka piękna okolica! Ale jak kto woli - jeden ceni w pobliżu las, drugi hipermarket . Na trasie Police-Głębokie jeździ przez Tanowo i Pilchowo miejski autobus, widziałam też sporo ogłoszeń o sprzedaży działek.Kochana jestes, dziekuje za info. Ja niestety zdana jestem na szukanie na odległosc chociaz wyglada ze w sobote jede do Szczecina oglądac działki. Szkoły to dla mnie najwazniejsze argument w tej chwili, bo pracujemy w domu. Z dojazdami do pracy nie ma problemu, jedyny to wozenie dzieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 27.08.2008 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Ja swoje zapisalem na Glebokim (SP 21) Jedna z najlepszych szkol w Szczecinie. Wprawdzie za rok ma isc do uspolecznienia, ale na 99 % wezma ja na siebie rodzice - wiec moze bedzie jeszcze lepiej Fantom O tej szkole też myślałam, czy Twoje dzieci tam już chodzą? Jeśli tak, to ciekawa jestem opinii - może być na priv. I jak to ma być z jej uspołecznieniem? W tym roku ida po raz pierwszy (do zerowki i do pierwszej klasy). Latwo sie dostac nie jest. Bylo okolo 2 osob na miejsce. W kazdym roczniku raptem jedna klasa i to mala (chyba najwieksze maja 24 osoby a najmniejsze 18). Klasy sa w wiekszosci integracyjne (3 osoby niepelnosprawne ruchowo/umyslowo). Super sprawa. Wlasna stolowka (rzadkosc dzisiaj). Pelna kontrola szkoly (przy wejsciu sekretariat itp) - niepowolane osoby nie wejda. Co do uspolecznienia to jest uchwala z UM - za rok ktos musi szkole przejac. Maja na nia chrapke prywaciarze, ale rodzice juz zalozyli stowarzyszenie i sa pierwsi do wziecia Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 27.08.2008 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Ja swoje zapisalem na Glebokim (SP 21) Jedna z najlepszych szkol w Szczecinie. Wprawdzie za rok ma isc do uspolecznienia, ale na 99 % wezma ja na siebie rodzice - wiec moze bedzie jeszcze lepiej Fantomo to tez cenna info, bo ja znalazlam ze szkoła na Głebokim na byc zlikwidowana iz e to szkoła integracyjna, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 27.08.2008 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Ja swoje zapisalem na Glebokim (SP 21) Jedna z najlepszych szkol w Szczecinie. Wprawdzie za rok ma isc do uspolecznienia, ale na 99 % wezma ja na siebie rodzice - wiec moze bedzie jeszcze lepiej Fantom O tej szkole też myślałam, czy Twoje dzieci tam już chodzą? Jeśli tak, to ciekawa jestem opinii - może być na priv. I jak to ma być z jej uspołecznieniem? W tym roku ida po raz pierwszy (do zerowki i do pierwszej klasy). Latwo sie dostac nie jest. Bylo okolo 2 osob na miejsce. W kazdym roczniku raptem jedna klasa i to mala (chyba najwieksze maja 24 osoby a najmniejsze 18). Klasy sa w wiekszosci integracyjne (3 osoby niepelnosprawne ruchowo/umyslowo). Super sprawa. Wlasna stolowka (rzadkosc dzisiaj). Pelna kontrola szkoly (przy wejsciu sekretariat itp) - niepowolane osoby nie wejda. Co do uspolecznienia to jest uchwala z UM - za rok ktos musi szkole przejac. Maja na nia chrapke prywaciarze, ale rodzice juz zalozyli stowarzyszenie i sa pierwsi do wziecia Fantom A czy wiadomo, czy nauczyciele zostają? Szkoła szkołą, ale szczególnie w klasach 1-3 to najważniejszy jest jednak wychowawca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek i ania 27.08.2008 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Dziękuję za wpisy tym, co odpowiedzieli. Chcę podłogówkę (salon, kuchnia, łazienka, korytarz), kominek z płaszczem i ew. w przyszłości solary- na stan obecny 3 os. + kot Nie chodzilo mi o parametry pieca, ale bardziej o firmy, którym zaufaliście i czy jesteście zadowoleni z obsługi u lokalnych sprzedawców i serwisantów. Nie wiem do kogo uderzyć A swoją drogą ... szacuję koszt zrobienia ogrzewania na jakieś 25 tys. z piecem, podłogówką... ale bez solarów, jedynie z przyłączem do nich na później. Jak myślicie wystarczy? A może przesadziłam? A. myslę, że te 25 tyś. może nie wystarczyć, chyba raczej 35 i więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeeF 27.08.2008 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 wydaje mi się, że model 222-W wprowadzono dopiero w tym roku. Jesteś pewna, że to ten kocioł? Kondensat z wbudowanym zasobnikiem 46litrów. Dlaczego nie podłogówka? Co ci w tym przeszkadza? U mnie dom ok. 200m2 wod-kan + ogrzewanie gaz wyceniano w rozpiętości 43.000 - 55.000. Więc wspominane 25 tys to chyba bajka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 27.08.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 wydaje mi się, że model 222-W wprowadzono dopiero w tym roku. Jesteś pewna, że to ten kocioł? Kondensat z wbudowanym zasobnikiem 46litrów. Powaznie taki maly zasobnik wystarcza ? To jest piec jednofunkcyjny ? Jak dla mnie te 46 litrow nie pozwoli sie w wannie wykapac Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeeF 27.08.2008 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 jest 2 funkcyjny.Więcej info tutaj:http://www.viessmann.pl/pl/products/gas-brennwertkessel/Vitodens_222-W.html Instalator zapewnia, że model jest równoważny zestawieniu 200-W + zasobnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 27.08.2008 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Witam Da ktos namiary na - elektryka co wykona przylacze budowlane do szafki ZK - hydraulika co wykona przylacze wody (ze studnia itp) ? Fantom Dobra Witam, poszło na prv. A gdzie budujesz w Dobrej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 27.08.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Witam Da ktos namiary na - elektryka co wykona przylacze budowlane do szafki ZK - hydraulika co wykona przylacze wody (ze studnia itp) ? Fantom Dobra Witam, poszło na prv. A gdzie budujesz w Dobrej? Dobra, od raz na wlocie od strony Wolczkowa po lewej stronie. Fantom ps. To prawda ze dzialki w Dobrej chodza juz po 300 zl/m2 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 27.08.2008 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Witam Da ktos namiary na - elektryka co wykona przylacze budowlane do szafki ZK - hydraulika co wykona przylacze wody (ze studnia itp) ? Fantom Dobra Witam, poszło na prv. A gdzie budujesz w Dobrej? Dobra, od raz na wlocie od strony Wolczkowa po lewej stronie. Fantom ps. To prawda ze dzialki w Dobrej chodza juz po 300 zl/m2 ?? To ta nowa góra piachu zaraz przy rozjeździe? Imponujący widok! A propos cen działek... podobno niektórzy rzeczoznawcy bankowi twierdzą, że w Dobrej odpowiednią ceną jest 200 zl/m2 Ciekawe, gdzie jeszcze można za tyle kupić i dlaczego na terenie podmokłym lub pod liniami wysokiego napięcia A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 27.08.2008 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 wydaje mi się, że model 222-W wprowadzono dopiero w tym roku. Jesteś pewna, że to ten kocioł? Kondensat z wbudowanym zasobnikiem 46litrów. Dlaczego nie podłogówka? Co ci w tym przeszkadza? U mnie dom ok. 200m2 wod-kan + ogrzewanie gaz wyceniano w rozpiętości 43.000 - 55.000. Więc wspominane 25 tys to chyba bajka...Musze spradzic, ale skoro mowisz, ze w tym roku, to znaczy ze nie ten;-)Zaraz zejde zerknac. Nic mi nie przeszkadza, po prostu jak jest ciepło w domu, to zupełnie nie mam potrzeby by ja odpalac;-)na dzien dzisiejszy nie zdecydowalabym sie ponownie, bo uwaxzam ze to przereklamowana sprawa i tyle. Rozgrzewa sie długo, odczucie jest jedynie takie, ze podłoga jest letnia, a nie zimna, awet nie letnia, po prostu nie lodowata. Myslałam ze daje to wiekszy komfort,ale oczywiscie to moje subiektywne odczucia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts