Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Witam w tą pochmurną środę....

Ja mam pytanie o piece co jakie macie lub będziecie mieli... czy zadowoleni jesteście z obsługi, serwisu no i samego pieca.

proszę o opinie :) :)

A.

Podłączam się do pytania, bo zdecydować się nie możemy, zwykły, z zamkniętą komorą czy kondensacyjny? Dedietrich, Vailant czy coś innego? Pozdrawiamy i prosimy o opinie :)

Ja mam Immergaz kondens sprzężony z kominkiem z płaszczem... Jest fajnie :)

Ja tez tak mam, tzn. bedę miał jak zakupię kominek :-)

piotriwa, jaki macie kominek?

Dziękuję za wpisy tym, co odpowiedzieli.

Chcę podłogówkę (salon, kuchnia, łazienka, korytarz), kominek z płaszczem i ew. w przyszłości solary- na stan obecny 3 os. + kot :D

Nie chodzilo mi o parametry pieca, ale bardziej o firmy, którym zaufaliście i czy jesteście zadowoleni z obsługi u lokalnych sprzedawców i serwisantów. Nie wiem do kogo uderzyć :lol:

A swoją drogą ... szacuję koszt zrobienia ogrzewania na jakieś 25 tys. z piecem, podłogówką... ale bez solarów, jedynie z przyłączem do nich na później.

Jak myślicie wystarczy? A może przesadziłam? :oops:

A.

myslę, że te 25 tyś. może nie wystarczyć, chyba raczej 35 i więcej :cry:

Zgadzam się. Ta druga kwota jest bardziej prawdopodobna.

Witam

Da ktos namiary na

- elektryka co wykona przylacze budowlane do szafki ZK

- hydraulika co wykona przylacze wody (ze studnia itp)

?

Fantom

Dobra

Witam,

poszło na prv.

A gdzie budujesz w Dobrej?

Dobra, od raz na wlocie od strony Wolczkowa po lewej stronie.

Fantom

ps. To prawda ze dzialki w Dobrej chodza juz po 300 zl/m2 ??

Wczoraj zainstalowali nam studnię - tzn przyłącze płaciliśmy 3.600 zł robiła nam ekipa z wodociągów z Goleniowa, a w poniedziałek będzie prąd - 1.200 zł

Jeśli nadal poszukujesz namiarów to daj znać wyślę Tobie na priv.

Witam,

Jestem nowym forumowiczem i chciałbym się przywitać. Budujemy domek na Warszewie i chętnie podzielę się swoimi doświadczeniami, jak i popytam.... :) Na początek mam pytanie o wentylację mechaniczną nawiewno-wywiewną, czy ktoś z Forumowiczów takową posiada, bądż ma zamiar zainstalować? Szukam wykonawcy ( solidnego) pozdrawiam Mirek

o, jak budujesz na Warszewie, to moze wiesz, czy sa jakies działki do sprzedazy?najchetniej ladnie połozone :p

cześć , witam..... podobno Warszewo jest "ubogie" w działki na sprzedaż. A jeśli już są to ceny wysokie. Nie wiem jeszcze jakimi prawami rządzi sie forum,ale jeśli powiem, że na Gratce widziałem jakieś oferty to chyba nikt mnie nie zgani???? :) pozdrawiam forumowiczów

Ja mam pytanie o piece co jakie macie lub będziecie mieli... czy zadowoleni jesteście z obsługi, serwisu no i samego pieca.

A.

Podłączam się do pytania, bo zdecydować się nie możemy, zwykły, z zamkniętą komorą czy kondensacyjny? Dedietrich, Vailant czy coś innego? Pozdrawiamy i prosimy o opinie :)

U nas Dedietrich, kondensacyny sprężony z kominkiem z płaszczem wodnym i solarami, podobno firma lepsza już niż Vailant. My narazie testujemy od tygonia i jest ok :)

Witam,

Jestem nowym forumowiczem i chciałbym się przywitać. Budujemy domek na Warszewie i chętnie podzielę się swoimi doświadczeniami, jak i popytam.... :) Na początek mam pytanie o wentylację mechaniczną nawiewno-wywiewną, czy ktoś z Forumowiczów takową posiada, bądż ma zamiar zainstalować? Szukam wykonawcy ( solidnego) pozdrawiam Mirek

Cześć Mirek!

witamy, witamy.... :D Ja też szukam wykonawcy. Walczak odpadł. Katastrofa z podejściem do klienta.

A.

Witam! U Nas też Walczak odpadł. Nawet nie żdążył zacząć.Zrezygnowaliśmy po wstęnych oględzinach jego budowy. Druga ekipa Pana P..... totalna porażka, ekipa chyba z łapanki, w ogóle nie czytali projektu, więc ich pożegnałem. Mało co nie przyprawili Nas o zawały- partacze. Trzecia ekipa Pana Staszka (GÓRALE) -MOGĘ SPOKOJNIE POLECIĆ, LEPIEJ CHYBA NIE MOGLIŚMY TRAFIĆ. POPRZEDNI INWESTOR BYŁ TEŻ Z CHŁOPAKÓW BARDZO ZADOWOLONY. Jeśli chodzi okna to wybraliśmy fabrykę EKO-PLAST z Czepina. A propo's ktoś z forumowiczów słyszał? Poprosilśmy o referencje, zobaczyliśmy dzieło i się zdecydowaliśmy.

Chcę podłogówkę (salon, kuchnia, łazienka, korytarz), kominek z płaszczem i ew. w przyszłości solary- na stan obecny 3 os. + kot :D

Nie chodzilo mi o parametry pieca, ale bardziej o firmy, którym zaufaliście i czy jesteście zadowoleni z obsługi u lokalnych sprzedawców i serwisantów. Nie wiem do kogo uderzyć :lol:

A swoją drogą ... szacuję koszt zrobienia ogrzewania na jakieś 25 tys. z piecem, podłogówką... ale bez solarów, jedynie z przyłączem do nich na później.

A.

My dostaliśmy ofertę z Polic, kominek z płaszczem , podłogówka, piec kondensat BUDERUS ,zbiornik na wodę BUDERUS, solary BUDERUS, u góry kaloryfery 7 sztuk. UWAGA FORUMOWICZE TRZYMAMY SIE CZEGOŚ :) cena 83 000 pln. A w innej firmie ok 55 000 pln. A w jeszcze innej 45000 pln. Więc rozpiętość spora.

A.

My dostaliśmy ofertę z Polic, kominek z płaszczem , podłogówka, piec kondensat BUDERUS ,zbiornik na wodę BUDERUS, solary BUDERUS, u góry kaloryfery 7 sztuk. UWAGA FORUMOWICZE TRZYMAMY SIE CZEGOŚ :) cena 83 000 pln. A w innej firmie ok 55 000 pln. A w jeszcze innej 45000 pln. Więc rozpiętość spora.

wydaje mi się, że model 222-W wprowadzono dopiero w tym roku. Jesteś pewna, że to ten kocioł? Kondensat z wbudowanym zasobnikiem 46litrów.

Powaznie taki maly zasobnik wystarcza ? To jest piec jednofunkcyjny ? Jak dla mnie te 46 litrow nie pozwoli sie w wannie wykapac

Fantom

My mamy skalkulowany zasobnik 300 litrowy, ale to może przegięcie w drugą stronę. W każdymbądz razie wanna ma około 100 litów pojemności....

P.S Myśleliście już o oknach? :( Ja mam same dylematy.

Myślimy, myślimy i dzisiaj zamówilismy. Montaż dopiero w listopadzie, ale później nie byłłoby czasu na latanie.

Wyceny mieliśmy z Oknoplastu, Vetrex-u, Jezierskiego, Lebo i M&S. Wybraliśmy M&S, model SEVENLine.

Srawdź w firmie EKO-PLAST w Czepinie , droga na Gryfino..... Mają profile VEKA ocieplone styropianem ( do domów energooszczędnych)

A.

Ja mam Immergaz kondens sprzężony z kominkiem z płaszczem... Jest fajnie :)

U mnie z tym tematem jeszcze daleko, ale orientowalem sie wczesniej i najlepiej (czytaj najekonomiczniej) wychodzi piec kondensacyjny jednofunkcyjny z zasobnikiem. Oczywiscie do tego smailo moze byc kominek z plaszczem i solary.

Fantom

[...]tak, tak, u mnie też był w tym zakup projektu... 6 tysia wygląda super :)

Witam,

o, jak budujesz na Warszewie, to moze wiesz, czy sa jakies działki do sprzedazy?najchetniej ladnie połozone :p

cześć , witam..... podobno Warszewo jest "ubogie" w działki na sprzedaż. A jeśli już są to ceny wysokie. Nie wiem jeszcze jakimi prawami rządzi sie forum,ale jeśli powiem, że na Gratce widziałem jakieś oferty to chyba nikt mnie nie zgani???? :) pozdrawiam forumowiczów

Ponawiam pytanie o wentylację mechaniczną nawiewno-wywiewną z odzyskiem ciepła (REKUPERATOR), czy ktoś z Forumowiczów takową posiada, bądż ma zamiar zainstalować?

Bardzo proszę o namiary na elektryka, bo tego co był u Nas ostatnio na wycenie to chyba poniosła fantazja jeśli chodzi o koszt wykonania. A może 50 zł za punkt to już normalka? Ile kosztują kable do instalacji telewizyjnej i internetowej? pozdrawiam Mirek

Witam nocną porą,

Niebawem rozpoczynam przygodę z budowaniem własnego domku, w związku z czym chciałem się zorientować w lokalnych ekipach-cenach,terminach itp.

Czy Matam również mógłby podrzucić do mnie ową sławetną listę wykonawców? :lol:

...w oczekiwaniu.....

Pozdrawiam serdecznie :D

JA TEŻ POPROSZĘ LISTĘ....

Najważniejsze w tym wszystkim jest jednak dopilnowanie jakości wykonania ocieplenia - w innym wypadku nawet dodatkowe 10 cm nie ma znaczenia.

Myślę że na tym można zakończyć "spór" o 5 cm

Jeśli ktoś z Was jest aż tak dociekliwy, którędy ucieka ciepło, mogę dać namiary na firmę, która zajmuje się profesjonalnym prześwietlaniem domów w celu wykrycia strat ciepła. Nie wiem ile to kosztuje, ale może jest tego warte.....

Witaj, Ja poproszę .Pozdrawiam Miros

Najważniejsze w tym wszystkim jest jednak dopilnowanie jakości wykonania ocieplenia - w innym wypadku nawet dodatkowe 10 cm nie ma znaczenia.

Myślę że na tym można zakończyć "spór" o 5 cm

Jeśli ktoś z Was jest aż tak dociekliwy, którędy ucieka ciepło, mogę dać namiary na firmę, która zajmuje się profesjonalnym prześwietlaniem domów w celu wykrycia strat ciepła. Nie wiem ile to kosztuje, ale może jest tego warte.....

Witaj, Ja poproszę .Pozdrawiam Miros

poszło na priv

Generalnie to jest tu: http://www.thermalpoland.pl/kontakt.html

Po wczorajszej rozmowie z hydraulikami zaproponowano mi rozwiązanie bazujące na kotle Saunier Duval ISOTWIN F 25 H-MOD.

więcej na jego temat tutaj: http://www.saunierduval.pl/catalogsitelet/product1.asp?cn=BOILERS&st1=Kot%C5%82y+komfort&st2=Grupa+Isotwin+z+systemem+ISODYN+2+%2D+NOWO%C5%9A%C4%86+2008&st3=Zamkni%C4%99ta+komora+spalania&st4=ISOTWIN+F+25+H%2DMOD

Podstawowe cechy to:

* natychmiastowy dostęp do dużej ilości ciepłej wody - wydatek trwały przy Δt 30°C wynosi 18,5 l/min,

* możliwość pobrania jednorazowo do 180 l c.w.u. o temperaturze 40 °C i ponowne nagrzanie wody w obu zasobnikach w ciągu około 5 minut lub możliwość pobierania ciepłej wody ogrzewanej przepływowo,

* jednoczesne zaspokojenie potrzeb dwóch łazienek,

* pobór wody o stałej i stabilnej temperaturze.

Jak dla mnie jest niezły. Cena na sieci w granicach 4.400.

Teraz rozważanie na temat kondensata. Po pierwsze samo urządzenie jest zdecydowanie droższe. Chcąc instalować w domu system mieszany, tj. podłogówkę i grzejniki to albo montujemy wszystko na "niską temperaturę" (ok. 55st.) albo stosujemy mieszacz. Żeby następowało zjawisko kondensacji (magiczna sprawność 104%) i piec pracował najkorzystniej to nie możemy mieszać obwodów nisko- i wysokotemperaturowych. To narzuca nam od razu stosowanie grzejników niskotemp. Jak wiadomo są one o co najmniej 30% większe i automatycznie droższe. Jeśli zastosujemy układ mieszacza, co jest popularne przy stosowaniu drabinek w łazienkach (tylko wys. temp.) to wg mnie nie uzyskamy max sprawności kotła.

Podsumowując idąc w kondensat płacimy więcej za:

- urządzenie,

- grzejniki niskotemperaturowe.

Powstaje więc pytanie czy to w ogóle ma sens?

Ponieważ mam ok. 2 tygodni do podjęcia decyzji, a temat drążę już z rok, to chyba jednak spojrzę na całość chłodnym okiem, ekonomicznie i nie będę podążał za "owczym pędem" kondensacji.

Taki kocioł turbo z wbudowanym zasobnikiem, podłogówka, kilka grzejników i drabinki w łazienkach to jest to czego mi potrzeba. W sumie przecież chodzi o to, żeby było ciepło :D

Poprawcie mnie jeśli mówię nielogicznie ...

Po wczorajszej rozmowie z hydraulikami zaproponowano mi rozwiązanie bazujące na kotle Saunier Duval ISOTWIN F 25 H-MOD.

więcej na jego temat tutaj: http://www.saunierduval.pl/catalogsitelet/product1.asp?cn=BOILERS&st1=Kot%C5%82y+komfort&st2=Grupa+Isotwin+z+systemem+ISODYN+2+%2D+NOWO%C5%9A%C4%86+2008&st3=Zamkni%C4%99ta+komora+spalania&st4=ISOTWIN+F+25+H%2DMOD

Podstawowe cechy to:

* natychmiastowy dostęp do dużej ilości ciepłej wody - wydatek trwały przy Δt 30°C wynosi 18,5 l/min,

* możliwość pobrania jednorazowo do 180 l c.w.u. o temperaturze 40 °C i ponowne nagrzanie wody w obu zasobnikach w ciągu około 5 minut lub możliwość pobierania ciepłej wody ogrzewanej przepływowo,

* jednoczesne zaspokojenie potrzeb dwóch łazienek,

* pobór wody o stałej i stabilnej temperaturze.

Jak dla mnie jest niezły. Cena na sieci w granicach 4.400.

Teraz rozważanie na temat kondensata. Po pierwsze samo urządzenie jest zdecydowanie droższe. Chcąc instalować w domu system mieszany, tj. podłogówkę i grzejniki to albo montujemy wszystko na "niską temperaturę" (ok. 55st.) albo stosujemy mieszacz. Żeby następowało zjawisko kondensacji (magiczna sprawność 104%) i piec pracował najkorzystniej to nie możemy mieszać obwodów nisko- i wysokotemperaturowych. To narzuca nam od razu stosowanie grzejników niskotemp. Jak wiadomo są one o co najmniej 30% większe i automatycznie droższe. Jeśli zastosujemy układ mieszacza, co jest popularne przy stosowaniu drabinek w łazienkach (tylko wys. temp.) to wg mnie nie uzyskamy max sprawności kotła.

Podsumowując idąc w kondensat płacimy więcej za:

- urządzenie,

- grzejniki niskotemperaturowe.

Powstaje więc pytanie czy to w ogóle ma sens?

Ponieważ mam ok. 2 tygodni do podjęcia decyzji, a temat drążę już z rok, to chyba jednak spojrzę na całość chłodnym okiem, ekonomicznie i nie będę podążał za "owczym pędem" kondensacji.

Taki kocioł turbo z wbudowanym zasobnikiem, podłogówka, kilka grzejników i drabinki w łazienkach to jest to czego mi potrzeba. W sumie przecież chodzi o to, żeby było ciepło :D

Poprawcie mnie jeśli mówię nielogicznie ...

Witaj, to rozwiazanie jest naprawde ciekawe......

A masz namiary na dobrą ekipę, która to wszystko podlączy? Też nie możemy dojść do ladu z tym tematem. A czas nagli...