Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moze to wali z durgo (odpowietrzenei instalacji kanalizacyjnej) ?

Fantom

i co wtedy sie robi?masz na mysli, to odpowietrzenie, co wychodzi na dach? :roll:

Tak. I rozwiazaniem wtedy jest chyba przerobka komina - znaczy sie np podniesienie samego odpowietrzenia w stosunku do wentylacji itp. Juz nie raz widzialem zaciaganie "smrodu" z durgo do domu i w blokach tez. Czasami widac, ze z komina wychodzi np jeszcze kawalek jakiegos metalowego kominka itp sporo ponad sam komin. To wlasnie tego typu przerobki.

Fantom

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Fantom

i co wtedy sie robi?masz na mysli, to odpowietrzenie, co wychodzi na dach? :roll:

Tak. I rozwiazaniem wtedy jest chyba przerobka komina - znaczy sie np podniesienie samego odpowietrzenia w stosunku do wentylacji itp. Juz nie raz widzialem zaciaganie "smrodu" z durgo do domu i w blokach tez. Czasami widac, ze z komina wychodzi np jeszcze kawalek jakiegos metalowego kominka itp sporo ponad sam komin. To wlasnie tego typu przerobki.

Fantom

DO zapisania wielkimi literami, w nowym domu cholera jasna jakoś rozwiązac ten problem :evil: Ja mam na takim samym poziomie oba, fakt ze wiatr mi zerwał taka "czapeczke", z durgo, to moz etez dlatego :roll: ja nie wali za przeproszeniem z rury, to z dachu :wink: Dzieki za podpowiedz

Wy to macie problemy ;)

Dzisiaj, po trzech tygodniach zamieszkiwania w nowym domku, postanowiłem w końcu uruchomić TV. Do tej pory, jakoś nie było na to czasu. Ustawiłem sprzęt, kupiłem nową antenę satelitarną., kołki, mocowanie itd... Wlazłem na drabinę. Powierciłem otwory i........... okazało się, że ciężko wbić kołek w PHOROTERM...

Nie trzyma się. Nici z TVNu... ;( Okazało się, że pomyślałem o wszystkim. Kable, wieszak na telewizor, ale taka prozaiczna robota, okazała się nie do przejścia.... na dzisiaj... Życie w nowym domu, to też przygoda :) Pozdrawiam wszystkich :)

kołki szybkiego montażu (wbijane) nie nadają się do takich ścian (z pustkami) bo rozpierają się tylko na krótkim odcinku a otwór często wychodzi większy od średnicy wiertła. tu trzeba dawać kołki, które po wkręceniu śruby "marszczą" się, albo specjalistyczne kotwy, z żywicą lub podobne.

Fantom

Fantom

Czyli kominek od odpowietrzenia kanalizacji powinien byc wyzej wzgledem tego wentylacyjnego?

Witam wszystkich. Mam pytanie czy ktoś ostatnio wykonywał ogrodzenie na podmurówce betonowej + słupki stalowe. Interesuje mnie ile teraz ekipy wołają za wykonanie findamentu w gruncie i obsadzenie słupków no i zalanie tego betonem. Dostałem wycenę na 35mb sama podmurówka wysokość od dna wykopu ok 75 cm (mam lekką skarpę) materiał i robocizna 5500 zł. Wydaje mi się że gościu na głowę upadł. Co wy o tym sądzicie. Może ktoś ma jakąś ekipę od takiej roboty godną polecenia i niedrogą.

Jakieś 2 miesiące temu skończyłem wykonanie.

70 cm betonowego murka zbrojonego + słupki i siatka Betafence Family wraz z robocizną i materiałami 165 zł./mb

Witam wszystkich. Mam pytanie czy ktoś ostatnio wykonywał ogrodzenie na podmurówce betonowej + słupki stalowe. Interesuje mnie ile teraz ekipy wołają za wykonanie findamentu w gruncie i obsadzenie słupków no i zalanie tego betonem. Dostałem wycenę na 35mb sama podmurówka wysokość od dna wykopu ok 75 cm (mam lekką skarpę) materiał i robocizna 5500 zł. Wydaje mi się że gościu na głowę upadł. Co wy o tym sądzicie. Może ktoś ma jakąś ekipę od takiej roboty godną polecenia i niedrogą.

Jakieś 2 miesiące temu skończyłem wykonanie.

70 cm betonowego murka zbrojonego + słupki i siatka Betafence Family wraz z robocizną i materiałami 165 zł./mb

ja dostałem taką ofertę na ogrodzenie z prefabrykatów więc nie ma wylewania

40 zł/mb instalacja płyt

40 zł/mb słupki + siatka + naciągi itd - materiały

40 zł/mb robocizna siatki

a jak wylewany murek to 200 zł za 1mb !!! !!! !!!

Inne oferty to okolice 120 zł/1mb przy prefabrykatach.

I jeszcze miałem ofertę zza Szczecina - za instalację prefabrykatów (sam murek bez słupków i siatki - płyty w ziemi) chcieli za 2 dni roboty 3000 (jakieś 50zł/mb). + materiały od nich za jakieś 2200 zł.

"do Bydgoszczy będę jeździł" a takich pieniędzy nie zapłacę. Ta praca nie jest warta takich pieniędzy! Ile można zapłacić za taką robotę - sto zł za dniówkę pracy?? Max.

Dlatego robię przymiarki do wykonania tego ogrodzenia własnymi siłami. O ile zdrowie i pogoda pozwoli a z tym może być problem. Słupki kupiłem w ciastoramie.

A może ktoś robi PROMOCJĘ na deski szalunkowe w stanie nadającym się do jeszcze jednego wylewania. Potrzebuję tego .... nie wiem .... 50m2 powinno starczyć. Chętnie odkupię. Loco Dobra i najbliższa okolica.

A może ktoś wie gdzie w okolicy Dobrej zakotwiczyli Ukraińcy - chętnie bym ich wziął do roboty (już raz mi robili wylewkę).

Czy ktoś może mi powiedzieć czy korzystanie z prądu od sąsiada na zasadzie założenia podlicznika u niego jest legalne? Czy tak można mieszkać. Chodzi mi tylko o aspekt prawny.

w zasadzie jest to legalne, ale trudne.

Legalne pod warunkiem, że sąsiad jest firmą, która ma prawo sprzedawać prąd (a wątpię, że jest). To tak samo jak z alkoholem - pędzić na własne potrzeby możesz, sąsiada częstować możesz, ale jakbyś chciał sprzedawać to już bez zezwoleń się nie obejdziesz. Z punktu prawnego to nawet pociągnięcie przewodu od sąsiada i podłączenie betoniarki jest nielegalne.

Witam,

dzisiaj o 9:00 zalaliśmy strop(betonem) :D

budowę rozpoczęliśmy w maju, jak na razie mamy 3 tygodnie opóźnienia, liczę że zwiększy się gdzieś tak do 8 :roll:

ale nic to, ważne, że do przodu :wink:

plany wprowadzenia się w przyszłym roku narazie niezagrożone :lol:

pozdrawiam

Gratulacje :D

Nas też wkrótce to czeka, aż boję się pomyśleć ile betonu będę musiała zamówić, a o stali nie wspomnę :cry: :cry: :cry:

Tak przy okazji, właściwie to jak wylewa się słupy i schody???? Czy też zmawia się gruchę ???

Witam,

budowę rozpoczęliśmy w maju, jak na razie mamy 3 tygodnie opóźnienia, liczę że zwiększy się gdzieś tak do 8 :roll:

pozdrawiam

Nas też wkrótce to czeka, aż boję się pomyśleć ile betonu będę musiała zamówić

Pytanko : gdzie braliscie beton ?

Na razie mam najtaniej B20 po 260 zl netto z dowozem.

Fantom

Witam,

pozdrawiam

Fantom

W sierpniu brałam B20 na ławy w Thomas Beton mieli po 250 netto, utargowałam po 240 netto.

Pompa krótka 250 zł/h, przy czym za dojad to 1 h niezależnie od odległości. Płatne kierowcy pompy.

Witam,

pozdrawiam

Fantom

Niestety nie wiem po ile-mam umowę z wykonawcą na całość prac z materiałem(stan surowy). Ale mogę zapytać.

Pozdrawiam

Witam,

pozdrawiam

Nas też wkrótce to czeka, aż boję się pomyśleć ile betonu będę musiała zamówić, a o stali nie wspomnę :cry: :cry: :cry:

Tak przy okazji, właściwie to jak wylewa się słupy i schody???? Czy też zmawia się gruchę ???

U mnie poszły dwie gruchy. Słupy wewnętrzne zalewali równocześnie ze stropem, natomiast zewnętrzny z betoniarki z przyczyn konstrukcyjnych musiał być gotowy wcześniej. Jeśli przygotują schody i np taras do zalania to można to połączyć.

Pozdrawiam

Witam

Gdzie blisko za nasza zachodnia granica jest jakas najwieksza hurtownia materialow budowlanych ?

No i aby ktos tam rozumial po polsku lub angielsku :)

Fantom

ps. Zamierzam zerknac na ceny np pustakow EDER a to produkowane jest u nich a u nas nikt tego nie sprzedaje :(

Wczoraj widziałam przy drodze przejeżdżając przez Eggesin i Ückermünde, ale to już kawałeczek od Szczecina

Czy ktoś może mi powiedzieć czy korzystanie z prądu od sąsiada na zasadzie założenia podlicznika u niego jest legalne? Czy tak można mieszkać. Chodzi mi tylko o aspekt prawny.

w zasadzie jest to legalne, ale trudne.

Legalne pod warunkiem, że sąsiad jest firmą, która ma prawo sprzedawać prąd (a wątpię, że jest). To tak samo jak z alkoholem - pędzić na własne potrzeby możesz, sąsiada częstować możesz, ale jakbyś chciał sprzedawać to już bez zezwoleń się nie obejdziesz. Z punktu prawnego to nawet pociągnięcie przewodu od sąsiada i podłączenie betoniarki jest nielegalne.

nie do końca tak - jeżeli SPRZEDAJESZ prąd, to enea cię "posunie" za złamanie umowy na dostawę, w której chyba wszyscy mamy zakaz sprzedaży prądu osobom trzecim. oczywiście ze sprzedaża wiąże się wystawienie faktury vat, legalizacja licznika, warunki przyłączenia i cała reszta z podatkiem dochodowym włącznie. natomiast jeżeli pozwalasz KORZYSTAĆ ze swojego prądu komuś, kto potrzebuje to tylko twoja prywatna sprawa i enei nic do tego. to, że ta osoba czuje się zobowiązana pokryć część twojego rachunku też nikogo nie interesuje. to przecież tak, jabyś pożyczył samochód sąsiadowi żeby coś większego sobie przewiózł, a on z wdzięczności by ci zatankował po drodze :wink: :D :D :D