Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wszystko zależy jednak od tego, czy wizja lokalna archeologa nie spowoduje "odnalezienia" skorupek.... w zasadzie jest to formalność urzędowa, ale na naszym forum był już ktoś komu wstrzymano prace po takich oględzinach. Niestety nie ominiemy tego "szczegółu". U nas przebiegło sprawnie i nie odnaleziono nic przy tzw. wbiciu pierwszej łopaty w ziemię.

Czego wszystkim rozpoczynającym również życzę. :)

pozdrawiam

A.

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

sprzęt był w opakowaniach fabrycznych, więc poszło szybko. nie obchodzi mnie regulamin kuriera - jeśli nie poczeka aż sprawdzę, to nie podpiszę odbioru - może sobie zabierać przesyłkę. w końcu pieniądze nie rosną w ogródku i kupowanie kota w worku mnie nie bawi. zresztą wiele sklepów wręcz wymaga sprawdzenia przesyłki i jeśli się tego nie zrobi to nie uwzględnia reklamacji - jak wiadomo wiele przesyłek z "cegłą" czy uszkodzonych opakowań to dzieło samych kurierów :-?

Sprzęt przyszedł na 2 europaletach.

Nie nosił znamion uszkodzeń transportowych - tzn. opakowanie zbiorcze nie było uszkodzone, kartony były całe, tak więc moim zdaniem nie było potrzeby otwierania każdego kartonu.

Gdyby u mnie w firmie mieli otwierać każdy karton ........... to by się działo

:lol:

gosia@

bryta napisał:

To i moze macie adres na dobry sklep z meblami i artykulami dla niemowlat w Szczecinie i necie

w Szczecinie, to Ci nie podam, bo juz nie pamietam, ale dobry jest ma duzy wybór . Zaraz poszperam w poszukiwaniu linków. Na kiedy masz termin?Ja mam na 03.03

http://www.swiatdziecka.pl/

Witam

Na Lelewela (Pogodno) hurtownia MY BABY. Nie wiem jak z meblami ale mają bardzo duży wybór wózków i innych akcesoriów.

Dzięki za odzew. Jutro wizyta archeologa. Mam nadzieję, że niczego nie znajdzie. U nas sprawa wygląda tak, że zdjęliśmy już humus i wykopaliśmy już fundamenty, bo po euforii związanej z otrzymaniem PnB (czekaliśmy 70 dni) umknęła nam ta kwestia. Ona była wpisana w decyzji o WZ, a w PnB tylko, że mamy zawiadomić WKZ. Jak zawiadomić to zawiadomić, a nie uzyskać pozwolenie. Mam nadzieję, że jutro archeolog da nam przyzwolenie by zalać ławy, bo u nas grunt z możliwością wystąpienia lokalnej kurzawki i szkoda by było, bo wykopy fajne - glina, więc zalanie ławy, to chwilka. Pozdrawiamy i zdamy relację z cichą nadzieją, że Muzeum w Szczecinie nie wzbogaci się o nowe eksponaty.

Dzięki za odzew. Jutro wizyta archeologa. Mam nadzieję, że niczego nie znajdzie. U nas sprawa wygląda tak, że zdjęliśmy już humus i wykopaliśmy już fundamenty, bo po euforii związanej z otrzymaniem PnB (czekaliśmy 70 dni) umknęła nam ta kwestia. Ona była wpisana w decyzji o WZ, a w PnB tylko, że mamy zawiadomić WKZ. Jak zawiadomić to zawiadomić, a nie uzyskać pozwolenie. Mam nadzieję, że jutro archeolog da nam przyzwolenie by zalać ławy, bo u nas grunt z możliwością wystąpienia lokalnej kurzawki i szkoda by było, bo wykopy fajne - glina, więc zalanie ławy, to chwilka. Pozdrawiamy i zdamy relację z cichą nadzieją, że Muzeum w Szczecinie nie wzbogaci się o nowe eksponaty.

trzymamy kciuki.

Witam wszystkich

Wiem ,ze pewnie powinnam napisac gdzies w watku o ogrzewaniu podlogowym lub instalacji c.o. ale pisze do Was bo Wy SWOI :).

Dostalam wycene :

Dom 120m2 parteru plus 70m2 poddasza pow uzytkowej

Dol: podlogowka plus grzejnik w lazience

gora: trzy grzejniki w pokojach, jeden w lazience plus lazienka podlogowka

Dol : trzy umywalki, dwa kibelki, dwie kabiny prysznicowe , bidet , zlew, zmywarka, pralka - to chyba 11 punktow

gora: kibelek, bidet, wanna, prysznic, umywalka - to chyba 5 punktow

Cena podlogowka: 25 000

cena kanaliza: 2500

cena woda: 6000

Sa to ceny netto bez wylewek.

Drogo???

Doradzcie prosze bo czasu coraz mniej

Witam wszystkich

Wiem ,ze pewnie powinnam napisac gdzies w watku o ogrzewaniu podlogowym lub instalacji c.o. ale pisze do Was bo Wy SWOI :).

Dostalam wycene :

Dom 120m2 parteru plus 70m2 poddasza pow uzytkowej

Dol: podlogowka plus grzejnik w lazience

gora: trzy grzejniki w pokojach, jeden w lazience plus lazienka podlogowka

Dol : trzy umywalki, dwa kibelki, dwie kabiny prysznicowe , bidet , zlew, zmywarka, pralka - to chyba 11 punktow

gora: kibelek, bidet, wanna, prysznic, umywalka - to chyba 5 punktow

Cena podlogowka: 25 000

cena kanaliza: 2500

cena woda: 6000

Sa to ceny netto bez wylewek.

Drogo???

Doradzcie prosze bo czasu coraz mniej

A co z kotłownią, kominem spalinowym ??

Ja rok temu, za podobny zestaw + piec kondesacyjny Immergas i markowy kominek z płaszczem wodnym, rurki, złączki plastikowe i grzejniki Buderus... zapłaciłem 56 tys brutto + wylewki.......

Komin spalinowy z kwasoodponej stali też był w tym....

my w tym roku dostaliśmy wycenę na 56 tys., ... ale bez kominka za to z solarami :D

A.

Ja rok temu, za podobny zestaw + piec kondesacyjny Immergas i markowy kominek z płaszczem wodnym, rurki, złączki plastikowe i grzejniki Buderus... zapłaciłem 56 tys brutto + wylewki.......

my w tym roku dostaliśmy wycenę na 56 tys., ... ale bez kominka za to z solarami :D

A.

To na jedno wyjdzie. Koszt podobny... Chciałem solary, ale zwrot kosztów w tym kraju.... kilka lat... a po kilku latach trzeba je wymienić...

Ekologia tak, interes średni ( przy obecnych przepisach). W Niemczech, przy ekologicznych inwestycjach, można uzyskać zwrot kosztów z funduszy ekologicznych nawet do 90% !!! Byłem kilka dni temu pod holenderską granicą, rolnicy mają całe dachy w solarach. Tak samo prądotwórczych, jak i wodnych. Z tego co rozmawiałem z jednym z nich, to mało, że zwrócili mu 3/4 kosztów, to jeszcze dostaje kasę za nadwyżkę energii, która jest zabierana do jakiejś rozdzielni...

No to bierzemy się do roboty. Archeolog pochodził, popatrzył. Jakieś kamyczki czy coś znalazł, ale uznał, że zostały przeniesione z właściwego stanowiska archeologicznego, w trakcie prac polowych. Zrobił dokumentację fotograficzną. Skasował pieniążki i pozwolił zalać ławy. Dokumenty dostarczy do WKZ. Pozostaje nam poczekać na pozwolenie a potem tylko uzupełnić dziennik budowy o stosowne wpisy. Oj procedury, procedury. Ostatecznie po 16 miesiącach papierologi możemy zacząć budować swój dom. Trochę zeszło, ale większość rzeczy załatwialiśmy sami. Przy budowie drugiego domu będziemy sprytniejsi. Wykopy są super. Wszędzie glina. Stal już zamówiona, jutro będzie na działeczce o 10. Jutro też zamówię beton na piątek, żeby trochę pracę podgonić. A potem życie pokaże. Budujemy domek Oliwkę

http://www.projekty.ign.com.pl/?id=182&p=detail

z pewnymi zmianami. Ekipa już jest, ale casting był żmudny i prowadzony od wiosny. Teraz tylko walka z dostawcami materiałów. Pewnie teraz zaczną się pytania....

No właśnie do GWC do rekuperatora jaką rurę z fundamencie zainstalowaliście? Zdecydowaliśmy się na reku, ale na razie bez GWC, to gdzieś za 2 lata. żeby jednak nie kombinować już teraz chcemy zrobić przepust w fundamentach.

A.

Witam,

wyceny jakie dostaliśmy na instalacje (kondensat z kotłownią, podłogówka dół i góra, 4 grzejniki) to rząd 40-65 tys,. Wszystkie bez solarów i kominka. Ale mamy też wycenę na 50 tys. z solarami - trochę po znajomości :wink:

Pozdrawiam