piotriwa 01.01.2009 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Wracam z tematem certyfikatów energetycznych. Słyszałem w wiadomościach w RMF FM, że jednak nas też to dotyczy. Od dzisiaj! Ponoć było sporo chętnych, którzy chcieli na cito zakończyć budowę z końcem roku. Słyszałem, że będziemy musieli dołączyć certyfikat wraz z innymi dokumentami żeby zakończyć budowę... Koszt od kilkuset do kilku tysięcy złotych.... kolejna europejska bzdura, żeby wydusić z nas kasiorę.... Szkoda gadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 02.01.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Wracam z tematem certyfikatów energetycznych. Słyszałem w wiadomościach w RMF FM, że jednak nas też to dotyczy. Od dzisiaj! Ponoć było sporo chętnych, którzy chcieli na cito zakończyć budowę z końcem roku. Słyszałem, że będziemy musieli dołączyć certyfikat wraz z innymi dokumentami żeby zakończyć budowę... Koszt od kilkuset do kilku tysięcy złotych.... kolejna europejska bzdura, żeby wydusić z nas kasiorę.... Szkoda gadać przeczytałam w gazecie (Świat Kobiety ), że certyfikaty energetyczne w 2009 roku mają mieć mieszkania nowe-przeznaczone do sprzedaży. Nie ma w ogóle mowy (z tego co przeczytałam u innych źródeł, żeby certyfikaty wymagać od użytkowników mieszkań czy domów. Zasada jest taka, żeby miały lokale przeznaczone do sprzedaży (nowe i używane) ale te drugie dopiero po 2009 roku. pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 02.01.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 My mamy ogrzewanie gazowe, wspomagane kominkiem z płaszczem i w lato korzystamy z ciepłej wody z solarów. Nie wiem co firma widzi skomplikowanego w tym połączeniu. Myślę,że po prostu nie wie jak to zrobić i wszystko ze sobą zgrać. U nas świetnie to funkcjonuje, teraz ogrzewamy dom kominkiem, gazem tylko rano a w lecie woda z kranu leci gorąca dzięki solarom. Moim zdaniem jest to świetne rozwiązanie Czy w całym domu jest podłgówka czy podłogówka+kaloryfery? Z tym zgraniem to coś w tym jest firma robiąca wycenę nie ma w ofercie kominków z PW. Podłogówka jest w przedpokoju, łazienkach i hollu. W pozostałych pomieszczeniach są kaloryfery. Teraz można spokojnie wszystko ze sobą zgrać, tylko trzeba mieć odpowiednią ekipę, która zna się na tym i nie spapra roboty (my na szczęście na taką trafiliśmy). Jest to dobre rozwiązanie (chociaż dosyć kosztowne), ale myślę, że warte wydanych pieniędzy. można prosić o namiarek na tę firmę?? A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 03.01.2009 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 WitamDwa pytanka:1. Szukam solidnej i elastycznej cenowo firmy sprzedającej i montującej bramy garażowe i drzwi wejściowe firmy Wiśniowski? 2. Czy była późniejsza wersja listy wykonawców po 07.2008 r.? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonia2003 03.01.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 My dzisiaj zamówiliśmy schody . Panowie powiedzieli że pod koniec stycznia schody będą gotowe, ale będą musiały poczekać aż będziemy mieli wylewki, a więc do marca (mam nadzieję). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urszulak 03.01.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 My dzisiaj zamówiliśmy schody . Panowie powiedzieli że pod koniec stycznia schody będą gotowe, ale będą musiały poczekać aż będziemy mieli wylewki, a więc do marca (mam nadzieję). poproszę o namiary na firmę od schodow .Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 03.01.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 My dzisiaj zamówiliśmy schody . Panowie powiedzieli że pod koniec stycznia schody będą gotowe, ale będą musiały poczekać aż będziemy mieli wylewki, a więc do marca (mam nadzieję). no właśnie , gdzie zamawialiście schody, jakie (zabiegowe czy inne)... jakie koszta-jeśli można wiedzieć? A. PS. Okna widzę gotowe! Gonicie z prędkością światła!! Kiedy planujecie zamieszkać? My też planujemy wylewki w marcu po zamontowaniu ogrzewania.... jak dobrze pójdzie z kredytem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nima 03.01.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Witam !! No wlasnie jakie ogrzewnie robicie w domach ????I jakiej firmie mozna zayfac w tej kwestii.??? My chcemy piec na ekogroszek .podlogówka .Ale nasz budowlaniec radzi nam zeby zostac przy kominku z ktorego usilnie chcemy zrezygnowac .Jakos nie przemawia do mnie kominek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 03.01.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Ja planuje kominek z płaszczem wodnym, gaz - piec kondensacyjny, podłogówka (w sypialniach zwykłe grzejniki) i jak starczy kasy to solary próżniowe.A dodam, że też szukam namiarów na ekipę która mi to wykona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonia2003 03.01.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 My dzisiaj zamówiliśmy schody . Panowie powiedzieli że pod koniec stycznia schody będą gotowe, ale będą musiały poczekać aż będziemy mieli wylewki, a więc do marca (mam nadzieję). no właśnie , gdzie zamawialiście schody, jakie (zabiegowe czy inne)... jakie koszta-jeśli można wiedzieć? A. PS. Okna widzę gotowe! Gonicie z prędkością światła!! Kiedy planujecie zamieszkać? My też planujemy wylewki w marcu po zamontowaniu ogrzewania.... jak dobrze pójdzie z kredytem! Schody zamawialiśmy w firmie z okolic Słupska będą metalowo-drewniane http://www.styl-metal.pl/ Schody zabiegowe są w kształcie litery C lub U (nie wiem fachowo jak to nazwać). Schody bierzemy z barierkami na balkon więc dostaliśmy malutki rabat, ale generalnie kosztują tyle co drewniane. Okna wstawione , dzisiaj było też pierwsze odpalanie kozy Planujemy w czerwcu się wprowadzić Ostatnio też przybłąkał się do nas malutki czarny kotek, dziecko już jest wniebowzięte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 03.01.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 My dzisiaj zamówiliśmy schody . Panowie powiedzieli że pod koniec stycznia schody będą gotowe, ale będą musiały poczekać aż będziemy mieli wylewki, a więc do marca (mam nadzieję). no właśnie , gdzie zamawialiście schody, jakie (zabiegowe czy inne)... jakie koszta-jeśli można wiedzieć? A. PS. Okna widzę gotowe! Gonicie z prędkością światła!! Kiedy planujecie zamieszkać? My też planujemy wylewki w marcu po zamontowaniu ogrzewania.... jak dobrze pójdzie z kredytem! Schody zamawialiśmy w firmie z okolic Słupska będą metalowo-drewniane http://www.styl-metal.pl/ Schody zabiegowe są w kształcie litery C lub U (nie wiem fachowo jak to nazwać). Schody bierzemy z barierkami na balkon więc dostaliśmy malutki rabat, ale generalnie kosztują tyle co drewniane. Okna wstawione , dzisiaj było też pierwsze odpalanie kozy Planujemy w czerwcu się wprowadzić Ostatnio też przybłąkał się do nas malutki czarny kotek, dziecko już jest wniebowzięte my też w czerwcu!! Dzięki za namiary na schody! pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nima 03.01.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Ja planuje kominek z płaszczem wodnym, gaz - piec kondensacyjny, podłogówka (w sypialniach zwykłe grzejniki) i jak starczy kasy to solary próżniowe my gazu poki co nie bedziemy miec .O solarach tez czytałam te z kolei odradzaja bo zwracaja sie dopiero po wileu latach .Kuzynka męza ma i bardzo sobie chwali . No wlasnie nawet jak zostaniemy przy kominku z plaszczem wodnym to i tak cos musi byc na letnie grzanie wody.I chyba dlatego myslimy o ekogroszku . Moze ktos zainwestował w to ???? bede wdzieczna za opinie z uzytkowanie,koszty itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 03.01.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Ja planuje kominek z płaszczem wodnym, gaz - piec kondensacyjny, podłogówka (w sypialniach zwykłe grzejniki) i jak starczy kasy to solary próżniowe my gazu poki co nie bedziemy miec .O solarach tez czytałam te z kolei odradzaja bo zwracaja sie dopiero po wileu latach .Kuzynka męza ma i bardzo sobie chwali . No wlasnie nawet jak zostaniemy przy kominku z plaszczem wodnym to i tak cos musi byc na letnie grzanie wody.I chyba dlatego myslimy o ekogroszku . Moze ktos zainwestował w to ???? bede wdzieczna za opinie z uzytkowanie,koszty itd Jeśli na lato tylko to pomyśl może właśnie o solarach i piecu elektrycznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 03.01.2009 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Witam Dwa pytanka: 1. Szukam solidnej i elastycznej cenowo firmy sprzedającej i montującej bramy garażowe i drzwi wejściowe firmy Wiśniowski? 2. Czy była późniejsza wersja listy wykonawców po 07.2008 r.? Pzdr. Lista byłaby, ale kiedy matam ogłasza zbiórkę namiarów i opini jakoś mało osób pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 03.01.2009 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 My dzisiaj zamówiliśmy schody . Panowie powiedzieli że pod koniec stycznia schody będą gotowe, ale będą musiały poczekać aż będziemy mieli wylewki, a więc do marca (mam nadzieję). Hm... Generalnie, schody, zwłaszcza drewniane, zakłada się pod koniec prac. Jak już są podłogi, kafle czy parkiet. Tak samo powinno się zakładać drzwi wewnętrzne, najwcześniej po pierwszym malowaniu. Wcześniej szkoda schodów i drzwi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek i ania 04.01.2009 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 My dzisiaj zamówiliśmy schody . Panowie powiedzieli że pod koniec stycznia schody będą gotowe, ale będą musiały poczekać aż będziemy mieli wylewki, a więc do marca (mam nadzieję). Hm... Generalnie, schody, zwłaszcza drewniane, zakłada się pod koniec prac. Jak już są podłogi, kafle czy parkiet. Tak samo powinno się zakładać drzwi wewnętrzne, najwcześniej po pierwszym malowaniu. Wcześniej szkoda schodów i drzwi... oczywiście, że powinno się na końcu, a poza tym ciężko porządnie wymierzyć, bo trzeba już znać grubość materiałów, którymi się wykończy podłogi .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fl1 04.01.2009 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Witam Dwa pytanka: 1. Szukam solidnej i elastycznej cenowo firmy sprzedającej i montującej bramy garażowe i drzwi wejściowe firmy Wiśniowski? 2. Czy była późniejsza wersja listy wykonawców po 07.2008 r.? Pzdr. Bramę "Wiśniowski" kupowałem w firmie "Kamar" i oni również montowali. Czy są elastyczni cenowo? U mnie byli, ponieważ kupowałem jeszcze okna, drzwi, rolety. Natomiast są elastyczni, jeżeli chodzi o montaż. Można u nich przetrzymać przez jakiś czas zakupiony towar. Montują wg mnie solidnie, trzymają umówione terminy, a jeżeli coś nie tak, to informują. W przypadku jakiś niedociągnięć, też nie było problemu z ich rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymekkk 04.01.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 To lepiej zaraz zacznij szukać. Nie wiem z czego będziesz budować. Jeśli z ceramiki, betonu komórkowego to łatwiej o ekipę. Ja buduję z silki i mam strop lany, więc było gorzej. Dom nie jest taki prosty. Myślę, że 70-100tyś to kwota realna. Wycenę robiły nam ekipy z "Listy", które z wielu opini są godne polecenia, ale ceny mnie powaliły. Dom gabarytowo podobny, bez lukarn, wykusz itp. Cena min. 100tyś bez materiałów. Z mteriałami 240-280tyś (porotherm, dachówka Robena, rynny kanion) Znalazłam ekipy za 55tyś, ale warunek: porotherm, porothon, strop terriva więc odpadli. Życzę powodzenia. Myslalem, ze widelki sa bardziej w przedziale 60-80tys... Ciekawe, czy mozna niemcow zatrudnic do pracy. Probowal ktos Ja chce zrobic mur trojwarstwowy (silka/ytong + welna + klinkier) to pewnie zupelnie zawolaja duuuzzzoooooo..... Cos czuje, ze trzeba bedzie sie nagadac z wykonawcami Szymek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fl1 04.01.2009 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 My dzisiaj zamówiliśmy schody . Panowie powiedzieli że pod koniec stycznia schody będą gotowe, ale będą musiały poczekać aż będziemy mieli wylewki, a więc do marca (mam nadzieję). no właśnie , gdzie zamawialiście schody, jakie (zabiegowe czy inne)... jakie koszta-jeśli można wiedzieć? A. PS. Okna widzę gotowe! Gonicie z prędkością światła!! Kiedy planujecie zamieszkać? My też planujemy wylewki w marcu po zamontowaniu ogrzewania.... jak dobrze pójdzie z kredytem! U mnie schody robiła firma 'Bajtek" k/Słupska. Schody jesionowe, cena 9 tys. pln. http://images39.fotosik.pl/45/89a0b0c713cc2746m.jpg, http://images37.fotosik.pl/45/cbd37fa8353be803m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nigri 04.01.2009 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 My mamy ogrzewanie gazowe, wspomagane kominkiem z płaszczem i w lato korzystamy z ciepłej wody z solarów. Nie wiem co firma widzi skomplikowanego w tym połączeniu. Myślę,że po prostu nie wie jak to zrobić i wszystko ze sobą zgrać. U nas świetnie to funkcjonuje, teraz ogrzewamy dom kominkiem, gazem tylko rano a w lecie woda z kranu leci gorąca dzięki solarom. Moim zdaniem jest to świetne rozwiązanie Czy w całym domu jest podłgówka czy podłogówka+kaloryfery? Z tym zgraniem to coś w tym jest firma robiąca wycenę nie ma w ofercie kominków z PW. Podłogówka jest w przedpokoju, łazienkach i hollu. W pozostałych pomieszczeniach są kaloryfery. Teraz można spokojnie wszystko ze sobą zgrać, tylko trzeba mieć odpowiednią ekipę, która zna się na tym i nie spapra roboty (my na szczęście na taką trafiliśmy). Jest to dobre rozwiązanie (chociaż dosyć kosztowne), ale myślę, że warte wydanych pieniędzy. można prosić o namiarek na tę firmę?? A. poszło na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts