szczukot 16.02.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Witam wszystkich budujących, W tym roku planujemy rozpocząć budowę w Dobrej na tak zwanej " Zielonej Górce". Witam Sąsiadów i Wszystkich z Grupy, My również znaleźliśmy swoje miejsce na Zielonej Górce . Obecnie wykańczamy papierkologie i jak dobrze pójdzie to startujemy maj, czerwiec. Pozdrawiamy Monika i Piotr A witam. Gdzie masz dzialeczke ? Jest tu ktos jeszcze z Zielonej Gorki (oprocz Oczki) ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 16.02.2009 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Czesc. A co chodzi z tymi zestawami? Rozumiem, ze okna M&S bo sam od nich kupilem do mieszkania (obsluga i montaz na wysokim poziomie - Pan Piotr) ale brama Normstahla? Czy oni tez je sprzedaja? A jaki koszt takiej bramy? W projekcie mam garaz na dwa auta z jedna brama - 450x220 - ma ktos z Was podobna? Acha no i jaka ta brama - ocieplana , segmentowa? Podzielcie sie info prosze... pozdrawiam Alek, my wybraliśmy normstahla bo się nam podobała i ze względu na opinie użytkowników, wybraliśmy ocieplaną z serii euro, po poczytaniu na stronie producenta o parametrach bram i uzyskaniu informacji u partnera Normstahl-czyli M&S okna. Ale jeszcze nie mamy jej zamontowanej, ponieważ przed ostateczną decyzją musimy ją porównać z próbką naszych okien -które zamawialiśmy w innej firmie. Odział M&S na Gdańskiej oprócz okien ma w swojej ofercie bramy Normsthala i drzwi Cal-a. Bramę wybrałam bo mi się podobała, ten wzór ma tylko Normsthal. Brama z napędem, zabezpieczeniem antywłamaniowym, parametrami cieplnymi itd. Po rekonansie innych bram ta wg. mnie jest najsolidniejsza, najładniej wykonana i ma ten wzór który chciałam. http://www.normstahl.pl/pl/produkty/bramy-garazowe/bramy-sekcyjne-gorne-euro/euroflair-iso.html Model Euroflair (złoty dąb) o wymiarach 2625 (szer)x2250(wys) kosztowała mnie 5200 brutto. Tak w szczególe to zaczeło się od drzwi Cal-a skończyło na bramie i oknach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymekkk 17.02.2009 04:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Zblizam sie wielkimi krokami do uzyskania pozwolenia na budowe. I coraz bardziej zastanawiam sie z czego postawic sciany. W projekcie beda tzw. Ytongi..., ale zaczynam sie zastanawiac nad zupelnie inna opcja.... nad domem prefabrykowanym Ma ktos z was znajomych co grzebali w temacie? Mysle o scianach z keramzybetonu. Drozej, wychodzi, czy taniej? Szymek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telkom2 17.02.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Zblizam sie wielkimi krokami do uzyskania pozwolenia na budowe. I coraz bardziej zastanawiam sie z czego postawic sciany. W projekcie beda tzw. Ytongi..., ale zaczynam sie zastanawiac nad zupelnie inna opcja.... nad domem prefabrykowanym Ma ktos z was znajomych co grzebali w temacie? Mysle o scianach z keramzybetonu. Drozej, wychodzi, czy taniej? Szymek Miałem wycenę z Praefy (zreszta takie było pierwotne założenie "buduję z Praefą"), ale niestety wycena jaką otrzymałem spowodowała, iż opadłem na ziemię. Różnica kosztów ok 40000-50000zl za stan surowy otwarty bez dachu No i trzeba było zmienić na silke E18. System na pewno bardzo fajny tylko niestety drogi (czy za drogi? - na to pytanie trzeba sobie samemu odpowiedzieć bo dla części inwestorów tempo budowy też ma bardzo duże znaczenie) Pozdrawiam i nie zniechęcam do wyceny - warto samemu sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymekkk 17.02.2009 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Miałem wycenę z Praefy (zreszta takie było pierwotne założenie "buduję z Praefą"), ale niestety wycena jaką otrzymałem spowodowała, iż opadłem na ziemię. Różnica kosztów ok 40000-50000zl za stan surowy otwarty bez dachu Tak wlasnie sobie mysle, ze przy takim sposobie stawiania domu unikne czesci problemow z "pilnowaniem budowy". Zwlaszcza przy moim trybie pracy, gdzie co miesiac musze zniknac na kilka tygodni... Bede musial skalkulowac. Ciekawy jestem, czy oni faktycznie potrafia w tydzien wyprodukowac budynek Kurcze, 50k to spora roznica na takim etapie... wrecz zaporowa... Wycene dali Ci z instalacja elektryczna, czy bez?? Chetnie bym zobaczyl taki dom w trakcie budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telkom2 17.02.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Miałem wycenę z Praefy (zreszta takie było pierwotne założenie "buduję z Praefą"), ale niestety wycena jaką otrzymałem spowodowała, iż opadłem na ziemię. Różnica kosztów ok 40000-50000zl za stan surowy otwarty bez dachu Tak wlasnie sobie mysle, ze przy takim sposobie stawiania domu unikne czesci problemow z "pilnowaniem budowy". Zwlaszcza przy moim trybie pracy, gdzie co miesiac musze zniknac na kilka tygodni... Bede musial skalkulowac. Ciekawy jestem, czy oni faktycznie potrafia w tydzien wyprodukowac budynek Kurcze, 50k to spora roznica na takim etapie... wrecz zaporowa... Wycene dali Ci z instalacja elektryczna, czy bez?? Chetnie bym zobaczyl taki dom w trakcie budowy Wycena była bez instalacji elektrycznej. Dom z praefy stoi w Kościnie. (bliźniak) Za 50 000 różnicy można naprawdę trochę zrobić na budowie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telkom2 17.02.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Jestem na etapie wyboru ogrzewania - część podłogówki reszta tradycyjne grzejniki. Czy ktoś korzystał z usług firmy "AQUA TEAM"??Proszę o polecenie mi firm, sprawdzonych i z dobrymi cenami.Dzieki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 17.02.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 w sprawie alarmu to ogólnie jestem zadowolony ALE .... Szlag mnie trafia na włączanie i wyłączanie. 90% wyjść z domu to wyjścia przez garaż (a w zasadzie wyjazdy). No i co że wyjadę autem jak muszę wracać do domu, żeby odpalić alarm. Przy powrocie odwrotnie. Mam oczywiście pilota do alarmu, który posiada czarodziejski przycisk wyłączający/włączający alarm w garażu. No właśnie - tylko czy ten przycisk jest włączający/wyłączający czy wyłączający/włączający?? No tego niestety nie wiem. I mój powrót do domu wygląda mniej więcej tak: - wracam do domu; - otwieram bramę wjazdową; staję przed garażem i się zastanawiam czy ktoś jest w domu i już wyłączył alarm czy jeszcze nie; Sprawdzam ślady na śniegu lub światło w domu.- zastanawiam się czy wyjechałem jako pierwszy z domu czy drugi i czy alarm włączyłem czy nie. czasami z pomocą przychodzi telefon do przyjaciela.- jak już coś mi wyjdzie i sięgam na pilota to naciskam i zastanawiam się czy "nacisnęło się" czy nie. Po jednym takim dniu cisnąłem piloty głęboko do szuflady i wszystko robię"ręczno-nożnie". Zdaję sobie sprawę, że pilot jest tylko nadajnikiem, ale czy posiadanie takiego pilota ma jakikolwiek sens?? A w kwestii ochrony to zaczynam się zastanawiać czy ona jest potrzebna. I tak ubezpieczam chatę od kradzieży mienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 17.02.2009 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 w sprawie alarmu to ogólnie jestem zadowolony ALE .... Szlag mnie trafia na włączanie i wyłączanie. 90% wyjść z domu to wyjścia przez garaż (a w zasadzie wyjazdy). No i co że wyjadę autem jak muszę wracać do domu, żeby odpalić alarm. Przy powrocie odwrotnie. Mam oczywiście pilota do alarmu, który posiada czarodziejski przycisk wyłączający/włączający alarm w garażu. No właśnie - tylko czy ten przycisk jest włączający/wyłączający czy wyłączający/włączający?? No tego niestety nie wiem. I mój powrót do domu wygląda mniej więcej tak: - wracam do domu; - otwieram bramę wjazdową; staję przed garażem i się zastanawiam czy ktoś jest w domu i już wyłączył alarm czy jeszcze nie; Sprawdzam ślady na śniegu lub światło w domu. - zastanawiam się czy wyjechałem jako pierwszy z domu czy drugi i czy alarm włączyłem czy nie. czasami z pomocą przychodzi telefon do przyjaciela. - jak już coś mi wyjdzie i sięgam na pilota to naciskam i zastanawiam się czy "nacisnęło się" czy nie. Po jednym takim dniu cisnąłem piloty głęboko do szuflady i wszystko robię"ręczno-nożnie". Zdaję sobie sprawę, że pilot jest tylko nadajnikiem, ale czy posiadanie takiego pilota ma jakikolwiek sens?? A w kwestii ochrony to zaczynam się zastanawiać czy ona jest potrzebna. I tak ubezpieczam chatę od kradzieży mienia. Z tego wzgledu dodatkowa klawiatura w garazu A piolt to jest dobry aby zasygnalizowac napad a nie wlaczac i wylaczac alarm! Wbrew pozorom taki pilot to tylko ulatwi wlamanie. Jezeli ktos nas napadnie przed domem to my mozemy mu podac kod do alarmu, ktory rozbroi alarm a przy okazji wysle sygnal wlamania do centrum monitoringu, co wg mnie jest najlepszym rozwiazaniem. O ile sie bedzie pamietalo ten kod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 17.02.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Dziekuję Wszystkim za porady w sprawie alarmu. Trochę naświetliliście mi temat. Znam ludzi , którzy nie mają alarmów i nie mieli włamań. Moim zdaniem w najbliższych latach będzie więcej włamań... społeczeństwo zbiednieje w dobie kryzysu.... niestety pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 17.02.2009 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Mogę polecić ekipę remontową (regipsy, ocieplenia, gładzie, ścianki g-k, kafelkowanie). Zapytania proszę na pw. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kammaje 17.02.2009 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Matam - twój punkt się zmieni jak zaczniesz parkować w garażu Z tego wzgledu dodatkowa klawiatura w garazu Ja mam w garażu klawiaturę co dalej powoduje, że mój wyjazd przypomina "bieg na 100m" - każda sekunda jest cenna. Oczywiście rozwiązaniem mogłoby być duże opóźnienie włączenie alarmu. I tu też pojawia się problem - co zrobić jak trzeba wrócić do domu, bo czego się zapomniało?? Przerobiłem już wszystkie możliwości i najtrafniejszym byłby pilot z dwoma oddzielnymi przyciskami włącz i wyłącz. Zresztą problem z takim pilotem jest też z bramą garażową i bramą wjazdową- wszędzie jeden przycisk działający na zasadzie "akcji odwrotnej". Jak ktoś wie czy takie piloty można przeprogramować (mają dodatkowe przyciski) to proszę o info. Jezeli ktos nas napadnie przed domem to my mozemy mu podac kod do alarmu, ktory rozbroi alarm a przy okazji wysle sygnal wlamania do centrum monitoringu, co wg mnie jest najlepszym rozwiazaniem. O ile sie bedzie pamietalo ten kod I o ile firma ochroniarska taką usługę posiada (SS nie obsługiwał). Prawda jest tak, że jak ktoś będzie chciał nas okraść to to zrobi. A ja nie jestem osobą, na której można się obłowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek898 17.02.2009 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Witam wszystkich budujących, W tym roku planujemy rozpocząć budowę w Dobrej na tak zwanej " Zielonej Górce". Witam Sąsiadów i Wszystkich z Grupy, My również znaleźliśmy swoje miejsce na Zielonej Górce . Obecnie wykańczamy papierkologie i jak dobrze pójdzie to startujemy maj, czerwiec. Pozdrawiamy Monika i Piotr A witam. Gdzie masz dzialeczke ? Jest tu ktos jeszcze z Zielonej Gorki (oprocz Oczki) ? Fantom Drugi rząd od strony łąki w zagłębieniu. Jak nie podwyższe działki to wszyscy będą na mnie spoglądać z góry . A wy gdzie jesteście zlokalizowani? No i najważniejsze na jakim etapie? Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 17.02.2009 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Matam - twój punkt się zmieni jak zaczniesz parkować w garażu Z tego wzgledu dodatkowa klawiatura w garazu Ja mam w garażu klawiaturę co dalej powoduje, że mój wyjazd przypomina "bieg na 100m" - każda sekunda jest cenna. Oczywiście rozwiązaniem mogłoby być duże opóźnienie włączenie alarmu. I tu też pojawia się problem - co zrobić jak trzeba wrócić do domu, bo czego się zapomniało?? Przerobiłem już wszystkie możliwości i najtrafniejszym byłby pilot z dwoma oddzielnymi przyciskami włącz i wyłącz. Zresztą problem z takim pilotem jest też z bramą garażową i bramą wjazdową- wszędzie jeden przycisk działający na zasadzie "akcji odwrotnej". Jak ktoś wie czy takie piloty można przeprogramować (mają dodatkowe przyciski) to proszę o info. Jezeli ktos nas napadnie przed domem to my mozemy mu podac kod do alarmu, ktory rozbroi alarm a przy okazji wysle sygnal wlamania do centrum monitoringu, co wg mnie jest najlepszym rozwiazaniem. O ile sie bedzie pamietalo ten kod I o ile firma ochroniarska taką usługę posiada (SS nie obsługiwał). Prawda jest tak, że jak ktoś będzie chciał nas okraść to to zrobi. A ja nie jestem osobą, na której można się obłowić. tak naprawdę pies jest pogrzebany w zaprogramowaniu centrali. możliwości są ograniczone tak naprawdę tylko możliwościami centralki. jeśli macie cyfrowe, np. integrę satela to wszystko da się ustawić. np. sygnalizowanie dźwiękiem czasu na wejście/wyjście - od razu będziesz wiedział, że alarm jest uzbrojony. czas może być różny przy użyciu dwu różnych klawiatur, bo wyjazd z garażu zajmuje więcej czasu niż wyjście przez drzwi. można uzbroić alarm tylko na dole, poddasze zostawiając na noc w spokoju. da się zrobić... jeśli nie wiesz, czy alarm jest załączony czy wyłączony masz dwa rozwiązania - jedno droższe, z powiadamianiem smsem o stanie alarmu (ale bardziej elastyczne, bo możesz rozbroić alarm komórką z drugiego końca świata, jak teściowie wpadną kwiatki podlewać), drugie tańsze - podłączyć do centralki czerwonego leda i umieścić go w widocznym miejscu, żeby świecił jak alarm jest włączony. dobry instalator pyta o takie rzeczy i programuje. a jeśli nie to trzeba kupić kabelek do programowania i zrobić to samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natienka 17.02.2009 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Witam serdecznie, Czy ktoś buduje się w Dołujach a konkretnie w okolicach / na Bocianiej? Właśnie mamy tam działkę zarezerwowaną i załatwiamy kredyt, ale trochę się martwię bo i do mediów na razie daleko, i warunków zabudowy teraz nie dostaniemy bo najbliższy dom dalej niż 50m (a to podobno warunek). No i najbardziej się martwię jedną sprawą - działka została już podzielona oficjalnie i ma 850m2. W obecnych 'przepisach' wymaganie to 1000m2. Wydaje mi się że to żaden problem bo działka została wyodrębiona na starych warunkach, ale czy mogę z tego powodu nie dostać pozwolenia na budowę?? Bo w.g. nowych przepisów jest za mała?? Proszę o poradę zanim działkę kupimy... dziękuję serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 17.02.2009 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Witam serdecznie, Czy ktoś buduje się w Dołujach a konkretnie w okolicach / na Bocianiej? Właśnie mamy tam działkę zarezerwowaną i załatwiamy kredyt, ale trochę się martwię bo i do mediów na razie daleko, i warunków zabudowy teraz nie dostaniemy bo najbliższy dom dalej niż 50m (a to podobno warunek). No i najbardziej się martwię jedną sprawą - działka została już podzielona oficjalnie i ma 850m2. W obecnych 'przepisach' wymaganie to 1000m2. Wydaje mi się że to żaden problem bo działka została wyodrębiona na starych warunkach, ale czy mogę z tego powodu nie dostać pozwolenia na budowę?? Bo w.g. nowych przepisów jest za mała?? Proszę o poradę zanim działkę kupimy... dziękuję serdecznie. podejrzewam, że kryterium wyboru takiej działki są pieniądze... ale zastanowiłbym się, bo po pierwsze działka nie za duża i sąsiedzi będą przez okna zaglądać, a pod drugie warunki zabudowy mogą się okazać mocno niekorzystne i nie postawicie domu, jaki wam się podoba. po kolejne jeśli do mediów daleko to koszt uzbrojenia działki może być wyższy, niż różnica w cenie z działką uzbrojoną... nie ma co się śpieszyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natienka 17.02.2009 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Dziękuję za komentarz. Działka super tania nie jest ale jeszcze w miarę korzystnie w Dołujach gdzie ceny ponad 200zl teraz... Co do rozmiaru - w większości takie widzieliśmy w ofertach - teraz to się zmieni oczywiście ale przez to i koszt działki. Podoba nam się ulica i niedaleko do rodziny w tej samej wiosce. Projekt już sobie 'ustawiliśmy' na działce bazując na warunkach zabudowy wydanych kilka działek dalej (za daleko by nas to obejmowało, ale na tej samej ulicy) - zmieściłby się... ...ale właśnie martwi mnie to teoretyczne 'niepozwolenie' na budowę z powodu nowych przepisów podziału działki - czy to w ogóle możliwe jeżeli działka została legalnie wydzielona?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 17.02.2009 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Dziękuję za komentarz. Działka super tania nie jest ale jeszcze w miarę korzystnie w Dołujach gdzie ceny ponad 200zl teraz... Co do rozmiaru - w większości takie widzieliśmy w ofertach - teraz to się zmieni oczywiście ale przez to i koszt działki. Podoba nam się ulica i niedaleko do rodziny w tej samej wiosce. Projekt już sobie 'ustawiliśmy' na działce bazując na warunkach zabudowy wydanych kilka działek dalej (za daleko by nas to obejmowało, ale na tej samej ulicy) - zmieściłby się... ...ale właśnie martwi mnie to teoretyczne 'niepozwolenie' na budowę z powodu nowych przepisów podziału działki - czy to w ogóle możliwe jeżeli działka została legalnie wydzielona?? Czy działka objęta jest planem zagospodarowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natienka 17.02.2009 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Niestety nie, dlatego musimy kiedys wystapic o warunki zabudowy (co teraz malo mozliwe z powodu domow za daleko). Swoja droga to mnie zastanawia - jakim cudem ktos moze sie pierwszy na ulicy wybudowac skoro musi byc kolejny dom 50m dalej to jak tu sie wybudowac w srodku lasu hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 17.02.2009 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Niestety nie, dlatego musimy kiedys wystapic o warunki zabudowy (co teraz malo mozliwe z powodu domow za daleko). Swoja droga to mnie zastanawia - jakim cudem ktos moze sie pierwszy na ulicy wybudowac skoro musi byc kolejny dom 50m dalej to jak tu sie wybudowac w srodku lasu hehe To sprawdź lepiej czy będziesz miała zgodę na podłączenie się do kanalizacji jak nie to nie dostaniesz warunków zabudowy . Ja mam działkę w Dołujach (na szczęście mam warunki) i z tego co wiem gmina nie wydaje teraz warunków zabudowy dla terenów nie objętych planem zagospodarowania do momentu rozbudowy oczyszczalni w Redlicy a to może potrwać nawet 5lat, może coś się zmieni jak zastąpią warunki zabudowy zgodą urbanistyczną. Zapomniałem dopisać, że nawet jak właściciel działki pokaże Ci papier ze zgodą na oczyszczalnie lub szambo a nie masz warunków zabudowy to ich niestety nie dostaniesz. Mam znajomych co mają wszystkie uzgodnienia: woda, prad, szambo lub oczyszczalnie a gmina dwa razy odmówiła im wydania warunków zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts