Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Poszukuję firmy która wierci studnie. I proszę napiszcie mi ile brali za 1 m studni.

Witaj.

My przedzieraliśmy się przez oferty studniarzy. Ceny padały od 120 zł do 350 zł za metr plus materiał. Zależy to od metody, jaką wiercą oraz kosztów dojazdu. Szczecińscy studniarze podawali najwyższe stawki, ale ci z okolic Szczecina mają o wiele niższe ceny.

Za dwa tygodnie mamy umówiony termin wiercenia studni na naszej działeczce pod Goleniowem. Studniarza ściągamy z Międzyzdrojów. Zaproponował nam cenę 150 zł za metr + 500 zł za materiał.

Pozdrawiam

Agnieszka

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

[...]

Czy cala dzialke mam czyscic z chaszczorow, czy tylko ten maly kawalek (jak nie oczyszcze, murku nie postawie). [...]

Wrócę jeszcze do tego tematu. Jest dobry sposób. Randap, oprysk całego terenu, oczyszczasz z chwaszczorów tam gdzie potrzebujesz i nie ma problemu. Jak zostawisz chwaszczory, to za dwa tygodnie nie znajdziesz swoich nasadzeń.

Jak zaczniesz budowę, to i tak cały teren zostanie zniwelowany 10 razy, więc po co ładować się w koparkowe koszty? Jeśli jest nie równo, poszukaj chłopa z traktorem, za 5 dych wygłaska Ci teren. Ale oprysk konieczny :) A jeszcze w kwestii murka, to dobrze by było mieć wiedzę na jakiej wysokości będzie zero budynku (geodeta)...

Ale mnie wzięło na rady, a jeszcze trzy lata temu nie odróżniałem łopaty od szpadla... Hehe. Życie

:)

witam :)

Potrzebuje namiarów na sprawdzoną ekipe od docieplenia poddasza i regipsów a takze kogos do wylania tarasu i schodków wejsciowych, kafelkarzy i podłogarzy:) Przy okazji z czystym sumieniem moge polecic do tynków pana Bogdana Stańczyka (jest na liście). I jeszcze jedno, czy ktos z was robił kuchnie lub inne zabudowy w Manusie z Polic ?

dorotka.20

..... I jeszcze jedno, czy ktos z was robił kuchnie lub inne zabudowy w Manusie z Polic ?

Manus robił kuchnie u moich rodziców, kuzynki i cioci. Wszyscy zadowoleni.

No i my sie raczej na Manusa zdecydujemy, mamy do zrobienia kuchnie, dwie szafy, garderobe i spizarnie, która ma byc gratis jak zrobimy u nich wszystko:)

Witajcie,

słyszałam o praktyce składania projektów w hurtowniach

do wyceny materiałów.

Możecie polecić jakieś składy w Szczecinie lub okolicach?

Robiliście tak?

Słyszałam ze pod stargardem jest bardzo dobra hurtownia http://www.frambud.pl/ Ponoc maja dobre ceny. Koleżanka kozystała z ich usług i była bardzo zadowolona.

My mielismy materiały z hurtowni "FAR" z dowozem, oni przeliczali i kupowali dla nas nawet dachowki. Niestety wyszlismy na tym jak zabłocki na mydle i w konsekwencji bardzo przepłacilismy. Poza tym przeliczali tak, że jednego materiału mielismy na 1,5 domu a innego za mało. Miało byc pięknie i cudownie, materiał miał byc dowozony na budowe w miare jej postepu a w konsekwencji lezał odłogiem na placu budowy. Jak juz mieli cos dowiezc to zajmowało im to dwa dni lub wiecej i tym samym budowlancy nie mieli z czego robic. Dachówki przywiezli popękane wiec musielismy sie jeszcze meczyc z reklamacja i wymianą. Chciali od nas jeszcze wyciągnąc pieniądze za palety ponad 60 szt wmawiając nam ze ich nie zabierali ! Jakis koszmar. Takze FAR -u z pomorzan nie polecam. Lepiej samemu załatwiac materiały.

Czy ktoś z was zdecyował się zamiast tradycyjnej więźby na uzycie wiązarów dachowych? Lub korzystał może z firmy Partner zajmującej się owymi wiązarami? Jestem ciekawa waszych doświadczeń.

Ja jestem po rozmowie z firmą Partner w Płoni, ponieważ zrezygnowałem ze stropu w domu i poprosiłem o wycenę, która wyniosła 15 000 netto plus transport do Dołuj i niezbędne elementy potrzebne do zamocowania wiazarów razem 20 000 brutto (powierzchnia dachu 240 m2). Wydaje mi się to trochę drogo i chyba zdecyduje się na tradycyjne rozwiązanie. Napewno zaletą wiązarów jest dobra jakość drewna oraz sposób połączenia ze sobą elementów, ale minusem mało miejsca na ewentualnym poddaszu. Dopiszę jeszcze tylko że montaż wiązarów przez poleconą przez spółkę Partner firmę na mój dach kosztuje 4000 zł.

pozdrawiam Bartek

Mam prośbę, napiszcie proszę ile płaciliście za podłączenie prądu budowlanego - mam już skrzynkę na działce trzeba zrobić projekt i podłączyć się do tej skrzynki mam już na to warunki z enei. A może ktoś z Was zna definicję powierzchni zabudowy, a konkretnie chodzi mi o to czy zadaszony taras wpływa na powierzchnię zabudowy?

pozdrawiam Bartek

Poszukuję firmy która wierci studnie. I proszę napiszcie mi ile brali za 1 m studni.

Witaj.

My przedzieraliśmy się przez oferty studniarzy. Ceny padały od 120 zł do 350 zł za metr plus materiał. Zależy to od metody, jaką wiercą oraz kosztów dojazdu. Szczecińscy studniarze podawali najwyższe stawki, ale ci z okolic Szczecina mają o wiele niższe ceny.

Za dwa tygodnie mamy umówiony termin wiercenia studni na naszej działeczce pod Goleniowem. Studniarza ściągamy z Międzyzdrojów. Zaproponował nam cenę 150 zł za metr + 500 zł za materiał.

Pozdrawiam

Agnieszka

Proszę wyślij mi ich namiary na priv. Bardzo dziękuję. Mi nawet jedni i to z poza Szczecina powiedzieli 450 zł!!!!

Ja jestem po rozmowie z firmą Partner w Płoni, ponieważ zrezygnowałem ze stropu w domu i poprosiłem o wycenę, która wyniosła 15 000 netto plus transport do Dołuj i niezbędne elementy potrzebne do zamocowania wiazarów razem 20 000 brutto (powierzchnia dachu 240 m2). Wydaje mi się to trochę drogo i chyba zdecyduje się na tradycyjne rozwiązanie. Napewno zaletą wiązarów jest dobra jakość drewna oraz sposób połączenia ze sobą elementów, ale minusem mało miejsca na ewentualnym poddaszu. Dopiszę jeszcze tylko że montaż wiązarów przez poleconą przez spółkę Partner firmę na mój dach kosztuje 4000 zł.

pozdrawiam Bartek

A jaki masz kąt nachylenia dachu? Masz poddasze użytkowe czy nie?

Suma sumarum faktycznie troche drogo,

ale my mamy w projekcie strop dość drogi zastanawiam się czy da się to zastąpić.

Czy wycenę faktycznie robią za darmo? Długo to trwa?

Aniutka i Roofi

a ja chciałam zapytać, gdzie kupowaliście ceramikę łazienkową, krany..? Kto ma dobre ceny?

My kupowaliśmy w hurtowni Bims zaraz ze Extra dachem na Krakowskiej. Poza tym warto zajrzec na przeciwko gazowni na Tamie Pomorzańskiej choc tam nie wiem jak dokladnie cenowo u nich wygląda sprawa.

dzięki.

A sprawdzaliście ceny Bims-a z tymi w internecie? Jak wyszło ew. porównanie?

Mam prośbę, napiszcie proszę ile płaciliście za podłączenie prądu budowlanego - mam już skrzynkę na działce trzeba zrobić projekt i podłączyć się do tej skrzynki mam już na to warunki z enei. A może ktoś z Was zna definicję powierzchni zabudowy, a konkretnie chodzi mi o to czy zadaszony taras wpływa na powierzchnię zabudowy?

pozdrawiam Bartek

Witaj.

My niedawno podłączyliśmy prąd na działce. Zakupiliśmy działkę ze skrzynką elektryczną i podpisaną, ale nie opłaconą umową z Eneą. Na działkę było już PnB.

Na początku opłaciliśmy 1 ratę za umowę z Eneą. Zrobiliśmy projekt inwestycyjny u elektryka, który robił projekty branżowe elektryczne. Koszt 150 zł. Następnie Projekt branżowy elektryczny zewnętrzny, projekt inwestycyjny i ważne pozwolenie na budowę zawieźliśmy do Eneii. Długi okres oczekiwanie i w końcu informacja, że przyłącze wykonano. Kolejna czynność to opłacenie drugiej raty. (W sumie za umowę przyłącza zapłaciliśmy ponad 2000 zł.) Potem elektryk z uprawnieniami musiał wykonać podłączenie kabla ze skrzynki do rozdzielni elektrycznej, a na końcu wzywaliśmy pogotowie energetyczne do odbioru przyłącza. (Elektryk nic nie kosztował, bo zrobił to nam znajomy, więc nie wiem ile elektrycy za to sobie liczą). Ostatnia czynność to podpisanie umowy, po której pogotowie energetyczne dostaje zlecenie na przyjazd i podłączenie licznika, w wtedy prąd już płynie :)