Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Czy w Szczecinie są sami drodzy architekci? Za adaptację z branżystami bez geodety i wtórnika chcą od 5tys PLN....

To normalna cena, niestety. My robiliśmy adaptację w maju i zaplacilismy 5800. Robilismy rozeznanie i niektorzy rozmówcy twierdzili ze to drogo, ze placili 2500 :o ale potem okazywalo sie, że ich cena nie zawiera uzgodnien branzowych. My zlecilismy adaptacje, ze wszystkimi uzgodnieniami do odbioru pozwolenia na budowe.

Witam

Dawno mnie tu nie bylo, pozdrawiam starych i nowych.

Rozeslalem kolejna edycje listy, w mailu jest tez pewna prosba, i sadze ze znajdzie sie odwazna osoba do podjecia tego zadania.

Co do kostki to ja ostatnio robilem i robocizna to bylo 30 zl za m2 kostki 3 wymiarowej. Ze wspolpracy jestem zadowolony.

W kwietniu robilem ogrodzenie z siatki plus podmurowka z gotowych elementow. Wyszlo w okolicach 90 zl (mat+robocizna). Podmurowka 40 cm (20 cm w ziemi 20 ponad) + 130 siatka. Sitaka z podmurowka byla z allegro, gosciu przywozi do szczecina z okolic torunia. Cena w okolicach 54 zl z mbiezacy

Za robocizne placilem 28 zl za metr, jednak ekipy nie polece bo o ile to dobrze zrobili to wykonujac inna prace po prostu zostawili mnie.

MaTaM

Hej!!

Ktos z was byl moze przed dylematem komin murowany / systemowy?

Mam w wycenie murowany, ale projektankta uwaza, ze najlepiej robic Schiedla.

I tak, czekam na wycene wykonawcy na roznice miedzy Schiedlem a murowanym, chociaz wykonawca twierdzi, ze im jak do tej pory tradycyjne

sie sprawdzaly. W zestawie wstawiaja do nich nierdzewke rure.

Wiem, ze systemowe sa mniejsze, ocieplone i sklada sie jak klocki lego...

Tylko, jak pamietam, w starych domach robilo sie murowane, sluza do tej pory,

mozna bylo sie do komina dotknac i byl przyjemnie cieply :)

Jak na razie nie zalezy mi na "odzysku" ciepla za spalin itp. Wracajac jednak do tematu, skoro mam 3 kominy (kominek, piec, wentylacyjny) to poczekam na wycene jak komus z was sie nudzi i stal przed podobnym dylematem, to plz wrzuccie swoje spostrzezenia w tym temacie :)

Witam.

Osobiście zrezygnowałem z murowania komina z cegły na rzecz systemowego.

Koszt systemowego na 7,5 m to 4900 zł (2 x komin dymowy i 3 x wentylacja) a z cegły 1000 - 1500 zł mniej. W tym piach, cement, zaczyn wapienny, prąd, woda i masa roboty włącznie z wnoszeniem zaparawy i cegieł na wyższe kondygnacje. Co do wytrzymałości kominów z cegieł, oki zgodzę się o ile kiedyś ktoś w nim nie napali mokrym drzewem i nie zaczną się wycieki ze smołą i potrzeba burzenia i stawiania nowego komina. Tak właśnie jest u mojego teścia. Komin co rusz puszcza swoje soczki i nie można tego usunąć, zbijane tynki, malowanie. Co, rusz wyłazi od nowa i jaki smrodek, szkoda gadać. Systemowy stawiamy bardzo szybko i też szybko jakby co można rozebrać. Wyboru dokonamy sami i też w przyszłości będziemy mieli lub nie tego konsekwencje. Pozdrawiam.

Witam! :D

Jestem pierwszy raz na forum. Bardzo dużo cennych informacji można tu przeczytać, szkoda, że tak późno zaczęłam. Jestem już na etapie instalacji elektrycznych więc etap budowy stanu surowego mamy już za sobą, było trudno, ekipa tania ale beznadziejna.

Witam! :D

Jestem pierwszy raz na forum. Bardzo dużo cennych informacji można tu przeczytać, szkoda, że tak późno zaczęłam. Jestem już na etapie instalacji elektrycznych więc etap budowy stanu surowego mamy już za sobą, było trudno, ekipa tania ale beznadziejna.

Witamy

Daj znac gdzie sie budujesz.

Fantom

Aktualnie jestem w trakcie załatwiania spraw i czekam na pozwolenia,

My wybraliśmy p. Bambera, ze Szczecina z Zielonogórskiej,

z tego co wiem ma koparki,

Nam wycenił po prostu najtaniej, a czy dobrze robi powiem jak zrobi :roll:

Witam,

czy ktoś z forum może polecić, innego niż p. Kobus, bo musi to być ktoś z koparką, wykonawcę instalacji wod- kan.?

pozdrawiam forumowiczów,

Słuchajcie ile płaciliście za położenie wełny 12cm+kołkowanie+ siatka i klej,bez tynku.Chodzi o samą robociznę.

IMHO to malo. To jak 10 cm styro. Chyba, ze sciana 3-warstwowa ?

Co do cen to sie nei orientuje. Styro z robocizna to rzad 110 zl/m2

Fantom

12cm wełny to jak 10cm styropianu???

chyba odwrotnie :D

ale fakt, że 12 cm wełny to mało - do tego nie ma chyba 12cm płyt wełny

jest 10cm, 15cm, 18cm

my mamy 18cm wełny i myślę że będzie ok.

Słuchajcie ile płaciliście za położenie wełny 12cm+kołkowanie+ siatka i klej,bez tynku.Chodzi o samą robociznę.

Fantom

Wlasnie nie. Styropian ma Lepsze parametry izolacyjne. Oczywiscie nie mowie o najgorszym styropianie "z Castoramy" typu 42 czy cos.

Fantom

Fantom

jest 10cm, 15cm, 18cm

Z tego co wiem to wełna wełnie nie równa.

I chodzi głównie o współczynnik przewodzenia ciepła.

A my zamierzamy kłaśc FASROCK MAX o wymiarach 1000x500x120 bo takie są również w sprzedaży :wink:

No i ile płaciliście za robociznę?

Fantom

jest 10cm, 15cm, 18cm

A my zamierzamy kłaśc FASROCK MAX o wymiarach 1000x500x120 bo takie są również w sprzedaży :wink:

No i ile płaciliście za robociznę?

faktycznie jest 12cm

trochę czasu upłyneło i pamięć już zawodzi :D

co do oceny co lepsze wełna czy styropian napisano już wiele

ale zgadzam się że wełna wełnie nie równa i ze styropianem też tak jest

przy okazji

chętnie oddam w cenie "co łaska"

wełnę rockwool FASROCK MAX nie ma tego wiele bo staraliśmy się dokładnie wyliczyć materiały

gr. 18 cm 5x1m2= 5m2

gr. 15 cm 2x1m2=2m2

przechowywana pod dachem

zakupiona w hurtowni WKT

co do ceny robocizny to płaciliśmy za całość z tynkiem - więc nie wiem czy to pomoże Wam w zorientowaniu się co do cen - zawsze to różnica

pzdr

Robert

Fantom

jest 10cm, 15cm, 18cm

Welna welnie nierowna, ta samo jak styropian styropianowi :) Ta Wasza ma wspolczynnik 0,037 chyba. Najbardziej popularny styro ma 0,040 wiec gorszy. Ale sa styro np z 0,034 - a welny takiej chyba sie juz nei znajdzie.

Podsumowujac - srednia welna i sedni styropian - welna ma gorszy wpsolczynnik przenikania.

Fantom