DAREX4 12.09.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Witam!Proszę o opinie o firmie budowlanej Anbud z Dobrej . Mam zamiar powierzyć im swoją budowę, czy ktoś korzystał z ich usług? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 12.09.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 te wykopki by wysypac czarnoziem byly w poblizu chodnika? Tak ale nie zahaczali pod chodnik, wybrali ziemię równo przy jego krawędzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kateper 12.09.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Czy w Szczecinie są sami drodzy architekci? Za adaptację z branżystami bez geodety i wtórnika chcą od 5tys PLN.... To normalna cena, niestety. My robiliśmy adaptację w maju i zaplacilismy 5800. Robilismy rozeznanie i niektorzy rozmówcy twierdzili ze to drogo, ze placili 2500 ale potem okazywalo sie, że ich cena nie zawiera uzgodnien branzowych. My zlecilismy adaptacje, ze wszystkimi uzgodnieniami do odbioru pozwolenia na budowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
online 12.09.2009 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Witam, czy ktoś z forum może polecić, innego niż p. Kobus, bo musi to być ktoś z koparką, wykonawcę instalacji wod- kan.? pozdrawiam forumowiczów,Online Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 13.09.2009 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Witam Dawno mnie tu nie bylo, pozdrawiam starych i nowych.Rozeslalem kolejna edycje listy, w mailu jest tez pewna prosba, i sadze ze znajdzie sie odwazna osoba do podjecia tego zadania. Co do kostki to ja ostatnio robilem i robocizna to bylo 30 zl za m2 kostki 3 wymiarowej. Ze wspolpracy jestem zadowolony. W kwietniu robilem ogrodzenie z siatki plus podmurowka z gotowych elementow. Wyszlo w okolicach 90 zl (mat+robocizna). Podmurowka 40 cm (20 cm w ziemi 20 ponad) + 130 siatka. Sitaka z podmurowka byla z allegro, gosciu przywozi do szczecina z okolic torunia. Cena w okolicach 54 zl z mbiezacyZa robocizne placilem 28 zl za metr, jednak ekipy nie polece bo o ile to dobrze zrobili to wykonujac inna prace po prostu zostawili mnie. MaTaM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarook 13.09.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Hej!! Ktos z was byl moze przed dylematem komin murowany / systemowy? Mam w wycenie murowany, ale projektankta uwaza, ze najlepiej robic Schiedla. I tak, czekam na wycene wykonawcy na roznice miedzy Schiedlem a murowanym, chociaz wykonawca twierdzi, ze im jak do tej pory tradycyjne sie sprawdzaly. W zestawie wstawiaja do nich nierdzewke rure. Wiem, ze systemowe sa mniejsze, ocieplone i sklada sie jak klocki lego... Tylko, jak pamietam, w starych domach robilo sie murowane, sluza do tej pory, mozna bylo sie do komina dotknac i byl przyjemnie cieply Jak na razie nie zalezy mi na "odzysku" ciepla za spalin itp. Wracajac jednak do tematu, skoro mam 3 kominy (kominek, piec, wentylacyjny) to poczekam na wycene jak komus z was sie nudzi i stal przed podobnym dylematem, to plz wrzuccie swoje spostrzezenia w tym temacie Witam. Osobiście zrezygnowałem z murowania komina z cegły na rzecz systemowego. Koszt systemowego na 7,5 m to 4900 zł (2 x komin dymowy i 3 x wentylacja) a z cegły 1000 - 1500 zł mniej. W tym piach, cement, zaczyn wapienny, prąd, woda i masa roboty włącznie z wnoszeniem zaparawy i cegieł na wyższe kondygnacje. Co do wytrzymałości kominów z cegieł, oki zgodzę się o ile kiedyś ktoś w nim nie napali mokrym drzewem i nie zaczną się wycieki ze smołą i potrzeba burzenia i stawiania nowego komina. Tak właśnie jest u mojego teścia. Komin co rusz puszcza swoje soczki i nie można tego usunąć, zbijane tynki, malowanie. Co, rusz wyłazi od nowa i jaki smrodek, szkoda gadać. Systemowy stawiamy bardzo szybko i też szybko jakby co można rozebrać. Wyboru dokonamy sami i też w przyszłości będziemy mieli lub nie tego konsekwencje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalisttet 13.09.2009 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Witam,czy ktoś korzystał z programu buduj z PSB, reklamowanego przez tą firmę. Podkreślana jest wygoda tego rozwiązania, co sugeruje, że jest on kosztowny. Czy macie jakieś doświadczenia z tego typu programami?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia38 13.09.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Witam! Jestem pierwszy raz na forum. Bardzo dużo cennych informacji można tu przeczytać, szkoda, że tak późno zaczęłam. Jestem już na etapie instalacji elektrycznych więc etap budowy stanu surowego mamy już za sobą, było trudno, ekipa tania ale beznadziejna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 13.09.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Witam! Jestem pierwszy raz na forum. Bardzo dużo cennych informacji można tu przeczytać, szkoda, że tak późno zaczęłam. Jestem już na etapie instalacji elektrycznych więc etap budowy stanu surowego mamy już za sobą, było trudno, ekipa tania ale beznadziejna. Witamy Daj znac gdzie sie budujesz. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zachcianka 14.09.2009 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Aktualnie jestem w trakcie załatwiania spraw i czekam na pozwolenia, My wybraliśmy p. Bambera, ze Szczecina z Zielonogórskiej, z tego co wiem ma koparki, Nam wycenił po prostu najtaniej, a czy dobrze robi powiem jak zrobi Witam, czy ktoś z forum może polecić, innego niż p. Kobus, bo musi to być ktoś z koparką, wykonawcę instalacji wod- kan.? pozdrawiam forumowiczów, Online Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DAREX4 14.09.2009 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Ponawiam prośbę o opinię o firmie Anbud Żurawik z Dobrej Szczecińskiej.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 14.09.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Słuchajcie ile płaciliście za położenie wełny 12cm+kołkowanie+ siatka i klej,bez tynku.Chodzi o samą robociznę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 14.09.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Słuchajcie ile płaciliście za położenie wełny 12cm+kołkowanie+ siatka i klej,bez tynku.Chodzi o samą robociznę. IMHO to malo. To jak 10 cm styro. Chyba, ze sciana 3-warstwowa ? Co do cen to sie nei orientuje. Styro z robocizna to rzad 110 zl/m2 Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 15.09.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Słuchajcie ile płaciliście za położenie wełny 12cm+kołkowanie+ siatka i klej,bez tynku.Chodzi o samą robociznę. IMHO to malo. To jak 10 cm styro. Chyba, ze sciana 3-warstwowa ? Co do cen to sie nei orientuje. Styro z robocizna to rzad 110 zl/m2 Fantom 12cm wełny to jak 10cm styropianu??? chyba odwrotnie ale fakt, że 12 cm wełny to mało - do tego nie ma chyba 12cm płyt wełny jest 10cm, 15cm, 18cm my mamy 18cm wełny i myślę że będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.09.2009 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Słuchajcie ile płaciliście za położenie wełny 12cm+kołkowanie+ siatka i klej,bez tynku.Chodzi o samą robociznę. IMHO to malo. To jak 10 cm styro. Chyba, ze sciana 3-warstwowa ? Co do cen to sie nei orientuje. Styro z robocizna to rzad 110 zl/m2 Fantom 12cm wełny to jak 10cm styropianu??? chyba odwrotnie Wlasnie nie. Styropian ma Lepsze parametry izolacyjne. Oczywiscie nie mowie o najgorszym styropianie "z Castoramy" typu 42 czy cos. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 15.09.2009 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Słuchajcie ile płaciliście za położenie wełny 12cm+kołkowanie+ siatka i klej,bez tynku.Chodzi o samą robociznę. IMHO to malo. To jak 10 cm styro. Chyba, ze sciana 3-warstwowa ? Co do cen to sie nei orientuje. Styro z robocizna to rzad 110 zl/m2 Fantom 12cm wełny to jak 10cm styropianu??? chyba odwrotnie ale fakt, że 12 cm wełny to mało - do tego nie ma chyba 12cm płyt wełny jest 10cm, 15cm, 18cm my mamy 18cm wełny i myślę że będzie ok. Z tego co wiem to wełna wełnie nie równa. I chodzi głównie o współczynnik przewodzenia ciepła. A my zamierzamy kłaśc FASROCK MAX o wymiarach 1000x500x120 bo takie są również w sprzedaży No i ile płaciliście za robociznę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noag 15.09.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Witam wszystkich i ponownie kieruję zapytanie o polecane ekipy do zabudowy poddaszy (wełna, płyty ...), pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 15.09.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2009 Słuchajcie ile płaciliście za położenie wełny 12cm+kołkowanie+ siatka i klej,bez tynku.Chodzi o samą robociznę. Fantom 12cm wełny to jak 10cm styropianu??? chyba odwrotnie ale fakt, że 12 cm wełny to mało - do tego nie ma chyba 12cm płyt wełny jest 10cm, 15cm, 18cm my mamy 18cm wełny i myślę że będzie ok. Z tego co wiem to wełna wełnie nie równa. I chodzi głównie o współczynnik przewodzenia ciepła. A my zamierzamy kłaśc FASROCK MAX o wymiarach 1000x500x120 bo takie są również w sprzedaży No i ile płaciliście za robociznę? faktycznie jest 12cm trochę czasu upłyneło i pamięć już zawodzi co do oceny co lepsze wełna czy styropian napisano już wiele ale zgadzam się że wełna wełnie nie równa i ze styropianem też tak jest przy okazji chętnie oddam w cenie "co łaska" wełnę rockwool FASROCK MAX nie ma tego wiele bo staraliśmy się dokładnie wyliczyć materiały gr. 18 cm 5x1m2= 5m2 gr. 15 cm 2x1m2=2m2 przechowywana pod dachem zakupiona w hurtowni WKT co do ceny robocizny to płaciliśmy za całość z tynkiem - więc nie wiem czy to pomoże Wam w zorientowaniu się co do cen - zawsze to różnica pzdr Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 16.09.2009 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Słuchajcie ile płaciliście za położenie wełny 12cm+kołkowanie+ siatka i klej,bez tynku.Chodzi o samą robociznę. IMHO to malo. To jak 10 cm styro. Chyba, ze sciana 3-warstwowa ? Co do cen to sie nei orientuje. Styro z robocizna to rzad 110 zl/m2 Fantom 12cm wełny to jak 10cm styropianu??? chyba odwrotnie ale fakt, że 12 cm wełny to mało - do tego nie ma chyba 12cm płyt wełny jest 10cm, 15cm, 18cm my mamy 18cm wełny i myślę że będzie ok. Z tego co wiem to wełna wełnie nie równa. I chodzi głównie o współczynnik przewodzenia ciepła. A my zamierzamy kłaśc FASROCK MAX o wymiarach 1000x500x120 bo takie są również w sprzedaży Welna welnie nierowna, ta samo jak styropian styropianowi Ta Wasza ma wspolczynnik 0,037 chyba. Najbardziej popularny styro ma 0,040 wiec gorszy. Ale sa styro np z 0,034 - a welny takiej chyba sie juz nei znajdzie. Podsumowujac - srednia welna i sedni styropian - welna ma gorszy wpsolczynnik przenikania. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 16.09.2009 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Może i tak jest,ale styropian nie "oddycha",a wełna tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts