Slawek_K 25.08.2010 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Witam wszystkich serdecznie. Pojawiam się na forum pierwszy raz i pewnie muszę się jakoś wkupić żeby uzyskać informację. Stadium budowy początkowe-bardziej planowanie- warunki i przyłącza są, lokalizacja Wołczkowo, czas na geodetę i architekta. Mamy wybrany projekt z archonu i szukam architekta oraz geodetę. Z obecnie uzyskanych ofert koszt geodety oscyluje w granicach 2,5tys.(mapa wektorowa, tyczenie oraz przyłącza), architekt związany z archonem wyliczył że koszt adaptacji domu, przyłączy(w cenie szambo) 6tys.+VAT, z oczyszczalnia przydomową dodatkowo 1,2tys, zajęcie się paierkowymi sprawami do momentu uzyskania PnB 1,7tys. W projekcie nie planuję zmian. Czy w ogóle jest sens zlecać załatwianie formalności projektantowi? Do chwili obecnej sam gimnastykuje się po gminie i starostwie. Jak w powyższym poście czy jest szansa otrzymania namiarów na innych architektów i geodetów. Z postów wynika, że krąży jakaś magiczna lista. Oczywiście sam do niej z chęcią coś wpiszę jak będę w temacie. Pozdrawiam. Idę coś zjeść. Jeśli masz mnóstwo czasu i pojęcie o budowaniu to możesz się tym zająć. Ceny które podajesz wydają mi się lekko wygórowane, ja za geodetę z mapkami na CD + architekt ze zmianami w projekcie + projekty branżowe przyłączy + badania geologiczne do otrzymania PNB płacę 7.000 zł netto (jak wiadomo netto może być brutto). Wszystkim zajmuje się mój architekt, ma swoich branżystów, geodetów, geologów... Ja zaniosłem warunki przyłączy i odbieram PNB - on załatwia resztę. Uważam to za wygodne i mogę zająć się pracą zamiast latać po urzędach bo gdzieś czegoś brakuje albo jakąś mapkę trzeba skąś załatwić. Ale tak jak kiedyś pisałem, zdecydowałem się na to, bo pojęcia zielonego o budownictwie nie mam, mapki to dla mnie zbiór kresek itp. itd. Oczywiście z każdym dniem nabieram wiedzy, ale nie mam czasu by jej najpierw nabierać a potem próbować zrobić coś samemu. Jak chcesz walczyć sam(a) - POWODZENIA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magar 25.08.2010 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Brzmi logicznie. Tez nie jestem specem budownictwa i wersja załatwienia wszystkich spraw przez jedną firmę kompleksowo jest chyba najlepsza. Byłaby by możliwośc uzyskania kontaktu z firmą z która zajęła się formalnościami aż do uzyskania PNB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chase 25.08.2010 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Szukam namiarów na sprawdzonych kafelkarzy (takich co mogą zaczynać pracę "już", a nie za pół roku). Jeżeli mógłby się ktoś podzielić proszę o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 25.08.2010 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Hmmm.Jak kafelkarz zaczyna prace na juz, to nie jest sprawdzony. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chase 25.08.2010 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Hmmm. Jak kafelkarz zaczyna prace na juz, to nie jest sprawdzony. Fantom Różnie to bywa w budowlance. Czasem jakaś robota wypada, czasem jest kilkutygodniowa obsuwa itd. itp. Wtedy może na "już" i może być sprawdzony... chyba że nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 25.08.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Jak jest obsuwa, to tylko na niekorzysc dla inwestora Czyli dluzej czeka na wykonawce. Odwrotnie raczej sie nie zdarza. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meggys 25.08.2010 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Witam po przerwie mam ogromną prośbę, czy macie namiary na sprawdzoną firmę, która buduje mury oporowe??? u nas okazało się, że nasza dzialka jest niżej od sąsiedniej o jakieś 60 cm i trzeba stawiać wspomniany wcześniej mur - mam firmę, która podała mi cenę za wykonanie SPOREGO murka w wysokości 420 zł za mb (wys. 150x20 cm, ława 30x30 cm) wydaje mi się, że to sporo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 26.08.2010 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Nie przesadzaj.Ja u siebie murek oporowy (okolo 80-100 cm nad ziemia) sam bede stawial. Mozesz tez kupic gotowe L - jakies 200 zl / mb + transport.Jedna sprawa jeszcze : mury oporowe wymagaja pozwolenia na budowe Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meggys 26.08.2010 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 ale niestety z działki obok jak pada deszcz, z prawej strony naszego domu mamy pełno wody... kilku fachowców niestety potwierdziło, że niezbędny jest solidny murek... mnie się też nie uśmiecha tego robic, bo koszt jest ogromny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 26.08.2010 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Ja nie neguje tego, ze murek jest zly (sam bede robil na tygodniach) tylko pokazuje zalety (mozna zrobi samemu) i minusy (pozwolenie na budowe). Jak sie nei chce samemu robic, to sugeruje zakup L gotowych i tylko postwic i juz. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meggys 26.08.2010 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 mozna zrobi samemu Fantom u nas jest jedno ale - ja sama nie postawię, a męża nie ma, a jak jest to i tak nie ma czasu http://images40.fotosik.pl/327/2f90018e7e78f026med.jpg nie wiem czy będzie widać - po lewej stronie domu mamy skarpkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 26.08.2010 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 nie wiem czy będzie widać - po lewej stronie domu mamy skarpkę... I widać stojącą wodę zaraz za nią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 26.08.2010 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Ja nie neguje tego, ze murek jest zly (sam bede robil na tygodniach) tylko pokazuje zalety (mozna zrobi samemu) i minusy (pozwolenie na budowe). Jak sie nei chce samemu robic, to sugeruje zakup L gotowych i tylko postwic i juz. Fantom gdzie takie L kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 26.08.2010 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Na zamowienie najblizej znalazlem w Policach. Jakas betoniarnia. Moze zrobic takie L w dowolnym wymiarze. Ja sprawdzalem 1 m x 1 m x 60 cm chyba - jakos 200 zl mb wychodzil netto.ale postanowilem zrobic sam - z pustakow szalunkowych, stali i betonu. Jak mi sie udalo mysle, ze bede mogl powiedziec gdzies w okolicach pazdziernika - wczesniej chyba sie nie wezme. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 26.08.2010 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Widziałem na stronie Realbudu że właśnie na takie ściany oporowe mają w promocji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 26.08.2010 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Co maja dokladnie w promocji do tego celu ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 26.08.2010 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Co maja dokladnie w promocji do tego celu ? Fantom http://realbud.pl/promocja.php?l=1&id=475 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 26.08.2010 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Aha. Maja L. 170 zl za szerokosc 60cm. Czyli jakies 280 zl mb.W betoniarni w Policach chyba bylo taniej jak dobrze pamietam Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubert w Lubczyku 26.08.2010 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Witam po dłuższej nieobecności.Może mi ktoś podpowie gdzie najtaniej w Szczecinie kupię dachówkę Creaton??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chase 26.08.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Witam po dłuższej nieobecności.Może mi ktoś podpowie gdzie najtaniej w Szczecinie kupię dachówkę Creaton??? Znajdź najlepszą ofertę w internecie i idź do Extradachu. Niech przebiją. Powinni przebić. Ewentualnie się targuj. Są mocno elastyczni. Ja kupowałem u nich Creatona. Byli bezkonkurencyjni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts