Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

:welcome: Witam wszystkich serdecznie. Pojawiam się na forum pierwszy raz i pewnie muszę się jakoś wkupić żeby uzyskać informację. Stadium budowy początkowe-bardziej planowanie- warunki i przyłącza są, lokalizacja Wołczkowo, czas na geodetę i architekta. Mamy wybrany projekt z archonu i szukam architekta oraz geodetę. Z obecnie uzyskanych ofert koszt geodety oscyluje w granicach 2,5tys.(mapa wektorowa, tyczenie oraz przyłącza), architekt związany z archonem wyliczył że koszt adaptacji domu, przyłączy(w cenie szambo) 6tys.+VAT, z oczyszczalnia przydomową dodatkowo 1,2tys, zajęcie się paierkowymi sprawami do momentu uzyskania PnB 1,7tys. W projekcie nie planuję zmian. Czy w ogóle jest sens zlecać załatwianie formalności projektantowi? Do chwili obecnej sam gimnastykuje się po gminie i starostwie. Jak w powyższym poście czy jest szansa otrzymania namiarów na innych architektów i geodetów. Z postów wynika, że krąży jakaś magiczna lista. Oczywiście sam do niej z chęcią coś wpiszę jak będę w temacie. Pozdrawiam.:popcorn: Idę coś zjeść.

Jeśli masz mnóstwo czasu i pojęcie o budowaniu to możesz się tym zająć. Ceny które podajesz wydają mi się lekko wygórowane, ja za geodetę z mapkami na CD + architekt ze zmianami w projekcie + projekty branżowe przyłączy + badania geologiczne do otrzymania PNB płacę 7.000 zł netto (jak wiadomo netto może być brutto). Wszystkim zajmuje się mój architekt, ma swoich branżystów, geodetów, geologów... Ja zaniosłem warunki przyłączy i odbieram PNB - on załatwia resztę. Uważam to za wygodne i mogę zająć się pracą zamiast latać po urzędach bo gdzieś czegoś brakuje albo jakąś mapkę trzeba skąś załatwić. Ale tak jak kiedyś pisałem, zdecydowałem się na to, bo pojęcia zielonego o budownictwie nie mam, mapki to dla mnie zbiór kresek itp. itd. Oczywiście z każdym dniem nabieram wiedzy, ale nie mam czasu by jej najpierw nabierać a potem próbować zrobić coś samemu. Jak chcesz walczyć sam(a) - POWODZENIA!

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Brzmi logicznie. Tez nie jestem specem budownictwa i wersja załatwienia wszystkich spraw przez jedną firmę kompleksowo jest chyba najlepsza. Byłaby by możliwośc uzyskania kontaktu z firmą z która zajęła się formalnościami aż do uzyskania PNB?

Witam po przerwie :)

mam ogromną prośbę, czy macie namiary na sprawdzoną firmę, która buduje mury oporowe??? u nas okazało się, że nasza dzialka jest niżej od sąsiedniej o jakieś 60 cm i trzeba stawiać wspomniany wcześniej mur - mam firmę, która podała mi cenę za wykonanie SPOREGO murka w wysokości 420 zł za mb (wys. 150x20 cm, ława 30x30 cm) wydaje mi się, że to sporo...

Na zamowienie najblizej znalazlem w Policach. Jakas betoniarnia. Moze zrobic takie L w dowolnym wymiarze. Ja sprawdzalem 1 m x 1 m x 60 cm chyba - jakos 200 zl mb wychodzil netto.

ale postanowilem zrobic sam - z pustakow szalunkowych, stali i betonu. Jak mi sie udalo mysle, ze bede mogl powiedziec gdzies w okolicach pazdziernika - wczesniej chyba sie nie wezme.

Fantom

Witam po dłuższej nieobecności.Może mi ktoś podpowie gdzie najtaniej w Szczecinie kupię dachówkę Creaton???

Znajdź najlepszą ofertę w internecie i idź do Extradachu. Niech przebiją. Powinni przebić. Ewentualnie się targuj. Są mocno elastyczni. Ja kupowałem u nich Creatona. Byli bezkonkurencyjni :)