Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8062

• Didi

3934

• bodekku

3712

• bryta

3364

Najaktywniejsi w wątku

Tomek_Police - trzymam kciuki za beztresową budowę - dzisiaj pogoda kiepska jak na budowę :) a nam skończyli dach :)

mam pytanko - myslę o odkurzaczu centralnym - i ile znajomych tyle opinii... cena mnie dzisiaj znowu powaliła, bo za same rury, gniazda, okablowanie montaż to kwota 3300 zł netto !!!

Tomek_Police - trzymam kciuki za beztresową budowę - dzisiaj pogoda kiepska jak na budowę :) a nam skończyli dach :)

mam pytanko - myslę o odkurzaczu centralnym - i ile znajomych tyle opinii... cena mnie dzisiaj znowu powaliła, bo za same rury, gniazda, okablowanie montaż to kwota 3300 zł netto !!!

na targach, które były jakiś czas temu na MTS patrzyłem na oferty odkurzaczy centralnych i niestety wychodziło to coś koło 5.000 brutto...

Nie wiem kto Ci te ceny podal. Normalna cena w Szczecinie to okolo 200-250 zl za punkt. W tej cenie masz materialy i poozenie rur. Czyli za normalny domek to powiedzmy 800-1000 zl. Czy potem te rury wykorzystasz (zalozysz osprzet i kupisz odkurzacz) to zupelnie inny temat.

No i mozna tez to polozyc samemu - jeszcze taniej.

Fantom

ps. Ja oczywiscie "rury" zrobilem (przez firme).

Gratulacje za dach :) Koparkowy siedział w koparce, kierownik robót w garażu. Jak przyjechałem na kontrole jak idzie robota to przemokłem do suchej nitki. Nie jestem jednak przesądny i mam nadzieję, że od teraz będzie mniej deszczu ;) Słońca nie wymagam, byleby bez deszczu, choć na ziemi mamy piękny piasek, wiec wszystko wsiąka, ale szkoda żeby budowlańcy mokli (jeszcze mi się rozpuszczą jak namokną :) )

Nie wiem kto Ci te ceny podal. Normalna cena w Szczecinie to okolo 200-250 zl za punkt. W tej cenie masz materialy i poozenie rur. Czyli za normalny domek to powiedzmy 800-1000 zl. Czy potem te rury wykorzystasz (zalozysz osprzet i kupisz odkurzacz) to zupelnie inny temat.

Fantom

czyli ile średnio punktów powinno być w domu??? w każdym pokoju + holle, korytarz??

i jakaś zmiotka chyba?? tak coś mi świta...

Fantom

takie ceny podała mi firma, której folder gdzieś tam mam... wiadomo, że im zależy, żeby sprzedać jak najdrożej, więc naliczą Ci w każdym pomieszczeniu punkt i tak wychodzi, a jak sam piszesz, od długości węża zależy ile tych punktów trzeba zrobić...

W Szczecinie sa chyba 2 czy trzy firmy ktore robia to od wielu lat i sie na tym znaja. Zadna z nich nie zaproponuje Ci wiecej punktow niz jest potrzebne. Uwierz mi. co do dlugosci weza to standardowy jest chyba 8-9 m. I do takiego sie projektuje ogolnie.

Na logike. Jak uda Ci sie postawic w punkcie centralnym domu gniazdo, i masz dom w kwadracie, to wystarczy aby z tego srodkowego punktu do kazdego naroznika bylo z 7 m i jeden punkt wystraczy.

ja u siebie mam dwa punkty na gorze (bo jeden pokoj nad garazem) i jeden centralny na dole. Do tego szufelka w kuchni i w przedpokoju.

Fantom

Mam wycenę z AQUA TEAMU na 2800 netto - 3 gniazda+2 szufelki + jednostka w tym robocizna (cena przy kompleksowym wykonaniu instalacji c.o.)

Nie wiecie. gdzie można kupić takie paliki do ogrodzenia tymczasowego takie sosnowe nieokorowane potrzebuję 80 sztuk

kiedys na allegro byl tartak z Tatyni - oni sprzedawali mi siatke i paliki ogrodzeniowe z dowozem na dzialke. Teraz nazywaja sie chyba CENTRUM SIATEK - poszukaj w necie i zapytaj, czy tylko same siatki maja, czy paliki też... było tanio i terminowo...

Witajcie.

Jestem nowy na forum. I na nas z żonką przyszedł czas aby dołączyć do szczęśliwców. Duże miasto Szczecin tak bardzo nam obrzydło, że postanowiliśmy uciec stąd do mniejszego, mianowicie do Goleniowa. Na przetargu organizowanym przez gminę kupiliśmy działeczkę w dzielnicy Goleniowa, Helenów. Córcia powoli staje się samodzielna i napewno z nami "na wieś" nie wyjedzie, gdzie nie ma Galaxy i innych "świątyń". Czy może są na forum osoby budujące w Goleniówku lub okolicach? Forum grupy goleniowskiej umarło śmiercią naturalną. To forum czytam już jakiś czas, ale dopiero dzisiaj dojrzałem chyba do zarejastrowania się i dołączenia do społeczności. Mam nadzieję, że kontakt z Wami przeprowadzi mnie przez TEN etep życia. Pozdrawiam wszystkich. Piotr.

Nie wiecie. gdzie można kupić takie paliki do ogrodzenia tymczasowego takie sosnowe nieokorowane potrzebuję 80 sztuk

kiedys na allegro byl tartak z Tatyni - oni sprzedawali mi siatke i paliki ogrodzeniowe z dowozem na dzialke. Teraz nazywaja sie chyba CENTRUM SIATEK - poszukaj w necie i zapytaj, czy tylko same siatki maja, czy paliki też... było tanio i terminowo...

Z tego co ja się orientowałem to mają na pewno siatkę a paliki są u każdego leśnika dostępne, ja ostatnio dowiadywałem się u siebie w Dąbiu to cena była chyba 7 zł za pal 250 cm... a siatkę to faktycznie najlepiej kupić w www.centrumsiatek.pl najtaniej gdzie znalazłem, tyle, że ja mam kawał drogi do jazdy bo aż za Lubczynę ;)

Z tego co ja się orientowałem to mają na pewno siatkę a paliki są u każdego leśnika dostępne, ja ostatnio dowiadywałem się u siebie w Dąbiu to cena była chyba 7 zł za pal 250 cm... a siatkę to faktycznie najlepiej kupić w www.centrumsiatek.pl najtaniej gdzie znalazłem, tyle, że ja mam kawał drogi do jazdy bo aż za Lubczynę ;)

Ja kupiłem siatkę na allegro. Z przesyłką wyszło za 3 rolki x 50 m 60 zł taniej niż na http://www.centrumsiatek.pl a paliki znalazłem u leśniczego na prawobrzeżu za 5zł za sztukę :) za 250 cm

Też polecam poszukać leśniczego w okolicy. Ja kupowałem z Tanowa 250 cm paliki (choć pale też były), ale musiałem mieć swoją przyczepkę i szwagra do pomocy w załadowaniu tego, bo leśniczy wskazał mi tylko miejsce skąd mam sobie wybierać i potem przyjechał, wyliczył m3, wypisał kwitek i skasował opłatę.