adamus_v 01.09.2010 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Cena atrakcyjna.Zjecając badania gruntu wiedziałem w którym miejscu chcę postawic dom i konsultowałem to z projektantem pdczas wstepnych rozmów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 01.09.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Witam Grupę Szczecińską, debiutuję dziś wśród Was pytaniem o zasady rozliczenia z projektantem. Jestem właśnie na tym etapie, a właściwie na podpisywaniu umowy. Umieszczono w niej wpis, że drugą / i zarazem ostatnią/ ratę płatności mam uiścić w momencie złożenia wniosku o pozw na bud. Wydaje mi się, że powinno być - w momencie uzyskania zezwolenia, bo jaką mam gwarancję, że wnioski i cała dokumentacja są poprawne i co w razie, gdyby okazały się być jednak wybrakowane. Dobrze mi się wydaje czy jestem w błędzie?? Możecie określić okolice Waszych kosztów dla projektanta za adaptacje projektu + instalacje /projekt zakupiłem z Muratora/? Czy kwota 7tys netto jest ok? A może macie projektanta godnego polecenia? Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam a dobrze Ci się wydaje, zdecydowanie po uzyskaniu pznb, ja płaciłem 30%-zaliczka,30%-po złożeniu wniosku o pznb, 40%-po uzyskaniu pozwolenia. Jak na moje oko trochę dużo te 7 000 netto tak 5 500 to byłoby ok. pozdrawiam i życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 02.09.2010 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Cena atrakcyjna. Zjecając badania gruntu wiedziałem w którym miejscu chcę postawic dom i konsultowałem to z projektantem pdczas wstepnych rozmów. rozumiem, że wiedziałeś gdzie postawić dom, bo zapoznałeś się z planem zagospodarowania i obejrzałeś mapki będące załącznikami do uchwały określającymi linię zabudowy itp. itd. ? bo mi też się wydawało, że wszystki wiem, a rzeczywistość mnie zweryfikowała... co prawda o 2 metry tylko ale zawsze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kju 02.09.2010 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 cześćGdzie w Szczecinie mogę wypożyczyć kosę spalinow?. Działeczka mi trochę zarosła i muszę doprowadzic ją do ładu przed budową. z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 02.09.2010 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 cześć Gdzie w Szczecinie mogę wypożyczyć kosę spalinow?. Działeczka mi trochę zarosła i muszę doprowadzic ją do ładu przed budową. z góry dzięki spróbuj w "PILEX" na hrubieszowskiej 914834898 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kju 02.09.2010 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Barnich, dzięki bardzo za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 02.09.2010 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 cześć Gdzie w Szczecinie mogę wypożyczyć kosę spalinow?. Działeczka mi trochę zarosła i muszę doprowadzic ją do ładu przed budową. z góry dzięki jeszcze RAMIRENT oraz EWPA-MAJSTER (są na Prawobrzeżu), także firma THOMAS reklamuje się, że wypożycza sprzęt ogrodniczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 02.09.2010 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 słuchajcie - jakie są stawki za obsługę geodezyjną budowy? od wytyczenia pod wykopy na odbiorze skończywszy? jest sens brać jednego geodetę czy z doskoku w razie potrzeby jakiego popadnie? jakie są teraz w ogóle stawki? ja dostałęm ofertę 3.000 na całą budowę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamus_v 02.09.2010 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 rozumiem, że wiedziałeś gdzie postawić dom, bo zapoznałeś się z planem zagospodarowania i obejrzałeś mapki będące załącznikami do uchwały określającymi linię zabudowy itp. itd. ? bo mi też się wydawało, że wszystki wiem, a rzeczywistość mnie zweryfikowała... co prawda o 2 metry tylko ale zawsze! Otwory wiercone są na tyle głęboko, że chyba nie jest wymagana aż taka precyzja co do cm. Po otrzymaniu dokumentacji z badania pokazywałem ją projektantowi i nie miał uwag co do lokalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 02.09.2010 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Zgubiłem telefon i potraciłem niestety wiele kontaktów, dajcie na priv. jakiś numer do dobrego koparkowego z okolic Dołuj - potrzebuję koparkę na sobotę, z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 02.09.2010 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Ja wciąż na etapie wyboru okien... potrzebuję Waszych podpowiedzi. Tych, którzy montowali i znają nasze regionalne firmy, PLIZZZZ....To są PCV-ki i interesuje mnie głównie informacja nt. montażu, serwisu, obsługi - i okien po kilku latach, ale z tym pewnie gorzej...Technik Invest, okna z rodzimej fabryki Agat Plus - profil GealanMS z ul. Gdańskiej - BrugmannOknoplast (mnie najbliżej na Welecką) - VekaBFK Poland / PPH Atest - Rehau, Schuco Lista listą, ale poza nią sporo tego jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kju 02.09.2010 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 jeszcze RAMIRENT oraz EWPA-MAJSTER (są na Prawobrzeżu), także firma THOMAS reklamuje się, że wypożycza sprzęt ogrodniczy cześć bardzo dziękuję za podpowiedzi, jutro sobie podzwonię. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 03.09.2010 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 cześć Gdzie w Szczecinie mogę wypożyczyć kosę spalinow?. Działeczka mi trochę zarosła i muszę doprowadzic ją do ładu przed budową. z góry dzięki Mi budowlańcy powiedzieli żeby nie kosić działki bo nie ma sensu. Miałem samemu wyznaczyć sobie gdzie zdjąć humus na oko i zawołać koparkę (nie róbcie tego np. na miesiąc przed bo znowu zarośnie, chyba że ściągacie późną jesienią ). Po zdjęciu humusu, geodeta wszedł wytyczył budynek i wtedy koparka kopała pod fundamenty. Koparka jeżdżąc po działce wszystko tak ugniotła że faktycznie nie było sensu nic robić wcześniej z trawą i innymi chaszczami. Powodzenia w budowach.... u mnie szalunki i zbrojenie już w wykopach teraz załatwiam beton i lejemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 03.09.2010 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 słuchajcie - jakie są stawki za obsługę geodezyjną budowy? od wytyczenia pod wykopy na odbiorze skończywszy? jest sens brać jednego geodetę czy z doskoku w razie potrzeby jakiego popadnie? jakie są teraz w ogóle stawki? ja dostałęm ofertę 3.000 na całą budowę... Za tyczenie fundamentów dałem 400 PLN netto--> brutto za inwentaryzacje wody 300 PLN netto--> brutto. Geodeta przyjedzie jeszcze raz (gratis) na działeczkę żeby na wylanych fundamentach nanieść osie do bloczków. Inwentaryzować będę jeszcze na koniec kanalizę, gaz, deszczówkę i prąd więc myślę że będzie nieco mniej niż 3000 PLN, chyba że jest coś jeszcze o czym jeszcze nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwaAdam 03.09.2010 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Witam WasMam do Was pytanie odnośnie ogrodzenia z siatki . Dostałam ofertę na ogrodzenie 107 m siatka 150 cm o grubośc 3,5 mm , oczka 5,5 cm z murkiem z płyt w cenie 6500 zł. Czy to dobra cena . Oczywiście to koszt całkowity , czyli materiał i robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 03.09.2010 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 jeszcze RAMIRENT oraz EWPA-MAJSTER (są na Prawobrzeżu), także firma THOMAS reklamuje się, że wypożycza sprzęt ogrodniczy A po co kosa, jak wjedzie sprzęt budowlany, to wszystko zasypie, rozjeździ.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 03.09.2010 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Dokladnie. Szkoda kasy i czasu. Koparka w pierwszy dzien i tak z tym zrobi co trzeba Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kju 03.09.2010 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Dokladnie. Szkoda kasy i czasu. Koparka w pierwszy dzien i tak z tym zrobi co trzeba Fantom Faktycznie, trochę szkoda, zwłaszcza czasu gdyż wypożyczenie kosy to koszt 32zł na pół dnia + paliwko. pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kju 03.09.2010 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Za tyczenie fundamentów dałem 400 PLN netto--> brutto za inwentaryzacje wody 300 PLN netto--> brutto. Geodeta przyjedzie jeszcze raz (gratis) na działeczkę żeby na wylanych fundamentach nanieść osie do bloczków. Inwentaryzować będę jeszcze na koniec kanalizę, gaz, deszczówkę i prąd więc myślę że będzie nieco mniej niż 3000 PLN, chyba że jest coś jeszcze o czym jeszcze nie wiem Cześć, a możesz podać namiary na geodetę? Bardzo mało zapłaciłeś za wytyczenie budynku. Ja najtaniej znalazłem gościa za 600zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kju 03.09.2010 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 i jeszcze jedno pytanko, czy budował komuś dom pan Grzegorz Chilkiewicz z Goleniowa (firma nazywa się bodajże Carsystem)? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts