zabina 03.09.2010 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Witam Mam pytanie odnosnie przylaczy. Chodzi mi o prad i gaz 1) Zlozylam w gazowni wniosek o warunki przylaczenia. Mily Pan mi powiedzial ze, dostane papiery do podpisania poczta i mam odeslac, ale projekt przylacza od drogi do postawienia skrzynki na dzielace bedzie kosztowal 1800 zl z wykonaniem przylacza- dokladnie 4m prostej rury ( bo taka jest odleglosc istniejacego przylacza do naszej dzialki), Czy ta kwota to po Bozemu czy mozna tez zalatwic taniej??? 2) Na dzialce stoi juz skrzynka ZK od enei ( kupilismy dzialke z przetargu miasta dzialke). Przy skladaniu wniosku o warunki energetyczne kobieta w biurze obslugi wrecz na sile nas zmusila ze musimy wpisac o przylacze trojfazowe i conjamniej 16KW. Jakie macie wpisane zapotrzebowanie na KW, czy przylacze 3 czy 1 fazowe??Jak mozna ominac prad budowlany???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 03.09.2010 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 2) No 3 fazy to podstawa, ale jak chcecie mniej pradu to te 9-12 kW raczej musi byc. I jeszcze jedno : skrzynke juz macie NA dzilce czy PRZY GRANICY dzialki ?Pradu budowlanego ominac nie mozna - chyba, ze nielegalnie. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zabina 03.09.2010 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 skrzynka jest na granicy dzialki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo69 03.09.2010 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 (edytowane) U mnie geodeta z Pyrzyc ( ja buduję się koło Czarnego Bawoła ) wziął za wszystko czyli mapkę, wytyczenie wszystkiego i inwentura później i wszystko co będzie trzeba 900zł brutto. Nie wiem czy to taka cena normalna u niego czy jak ale trafiłem do niego przypadkiem bo pomyliłem urzędy W szczecinie to jakaś drożyzna.Nawet nie wiedziałem, że tyle wołają kasy. I wywiercili mi studnię Firma z Gorzowa. . Pełen profesjonalizm. Super maszynkę mają i wiedzę ogromną też. Robią także odwierty pod pompy ciepła itp. Tańsi niż szczecińscy wiertacze i za ślepe odwierty nie kasują tylko za dojazd. Jak ktoś potrzebuje namiary to pisać Edytowane 3 Września 2010 przez olo69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mularczykowie 03.09.2010 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Witam wszystkich bywalców tego forum, właśnie budujemy dom w Borzysławcu ( obok Lubczyny) zwracam sie z pytaniem o okna, rynek jest tak zapełniony ofertami ..... ze trudno sie zdecydować...... czy moglibyście podesłać nazwy firm z których zamialiście stolarkę okienną. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 03.09.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 skrzynka jest na granicy dzialki No to jeszcze z 1500-2000 za postawienie drugiej skrzynki na dzialce (na licznik) Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 04.09.2010 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2010 i jeszcze jedno pytanko, czy budował komuś dom pan Grzegorz Chilkiewicz z Goleniowa (firma nazywa się bodajże Carsystem)? pozdrawiam ??? Mi ma budować Grzegorz Chilkiewicz, ale pierwsze słyszę, że to firma CARSYSTEM z Goleniowa !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalisttet 04.09.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2010 Witam, musze postawic bramę, ogrodzenie jest. Wedlug mnie prosta rzecz, dwa drewniane ramiaki obite siatką. Jaka powinna być szerokość bramy? Chyba 4 m wystarczy (2 x 2 m). Jak bylo (jest) u was? I ile taka brama może kosztować? Ekipa przyjedzie niedługo i chcialbym to zalatwić wczesniej, aby zebrac humus, wytyczyc dzialke etc. I gdzie szukac wykonawcow? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalisttet 04.09.2010 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2010 i jeszcze jedno pytanko, czy budował komuś dom pan Grzegorz Chilkiewicz z Goleniowa (firma nazywa się bodajże Carsystem)? pozdrawiam Czy to znaczy, ze zrezygnowałeś ze swojej poprzedniej ekipy i znalazłeś inną? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiatomek1719503162 04.09.2010 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2010 Witam potrzebuje jakiejs sprawdzonej ekipy do tynkow ma może ktoś jakąś???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kju 04.09.2010 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2010 Czy to znaczy, ze zrezygnowałeś ze swojej poprzedniej ekipy i znalazłeś inną? Pozdrawiam cześć Szkada gadać, poprzednia ekipa, niby sprawdzona, dwa dni przed rozpoczęciem powiedzieli że "nie będą robić i już, prznajmniej za cenę na jaką się wcześniej umówili". Osmaruję ich na liście!!! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 04.09.2010 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2010 cześć Szkada gadać, poprzednia ekipa, niby sprawdzona, dwa dni przed rozpoczęciem powiedzieli że "nie będą robić i już, prznajmniej za cenę na jaką się wcześniej umówili". Osmaruję ich na liście!!! pozdrawiam dawaj na forum - co to za ekipa co sie tak wykreca!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 04.09.2010 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2010 Czy ktoś ma coś do powiedzenia w sprawie okien firmy Welet z Maszewa? Byłem widziałem i tak się zastanawiam dlaczego są tak mało popularne, bo nawet na tym forum jakoś sie o nich nie wspomina. Produkcja lokalna, wykończenie z półki okien urzedowskiego czy kowalskich. Proszę o komentarz. Pozdrawiam Pracował tam kiedyś mój znajomy i robili do Niemiec i Szwecji, więc chyba z jakościa nie było problemu, nie wiem jak jest teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 04.09.2010 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2010 Wiadomośc dla tych, którzy planują wentylacje mechaniczna z rekupterem. Artykuł z internetowej Gazety WYborczej: Brudna klimatyzacja to wylęgarnia zarazków. a tu link: http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8051092,Brudna_klimatyzacja_to_wylegarnia_zarazkow.html Artykuł jest o klimatyzacji w pracy, ale mozna to odniesć również do domowych instalacji wentylacji mechanicznej, z rurami, wymiennikiem ciepła, filtrami, itd. Do przeczytania i zastanowienia. Pozdro Klimatyzacja różni się od wentylacji tym, że wyposażona jest min. parownik na powierzchni którego skrapla się wilgoć i to jest miejsce gdzie rozwijają się drobnoustroje. Najprościej zaobserwować to na przykładzie samochodów, gdzie wentylacja praktycznie nie podlega czyszczeniu i odkażaniu, natomiast układ klimatyzacji z w/w powodów powinno się regularnie odkażać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 05.09.2010 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2010 (edytowane) Witam, musze postawic bramę, ogrodzenie jest. Wedlug mnie prosta rzecz, dwa drewniane ramiaki obite siatką. Jaka powinna być szerokość bramy? Chyba 4 m wystarczy (2 x 2 m). Jak bylo (jest) u was? I ile taka brama może kosztować? Ekipa przyjedzie niedługo i chcialbym to zalatwić wczesniej, aby zebrac humus, wytyczyc dzialke etc. I gdzie szukac wykonawcow? Pozdrawiam Im szersza tym lepsza Jeżeli przed bramą nie trzeba mocno zakrecać by wjechać to 4m będzie ok. Zmieści się każdy nawet duzy samochód. (betoniara, pompa, dźwig itp). Bramę takową najlepiej zrobić samemu. Nawet dla kogoś kto nie ma o tym pojęcia a ma piłkę i młotek to jakies 2 do 4 godzin pracy. Zrób ją z desek np 25 x 140. Kładziesz jedna na drugą, zbijasz gwoździami czy skręcasz, do tego po skosie usztywnienie, zawiasy pasowe i brama gotowa. Edytowane 5 Września 2010 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 05.09.2010 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Pracował tam kiedyś mój znajomy i robili do Niemiec i Szwecji, więc chyba z jakościa nie było problemu, nie wiem jak jest teraz. I tu jest pulpaka. Pogadajcie z roznymi ktorzy tam pracowali to sie dowiecie. Jakos prac tam wykonywana jest duzo nizsza niz u nas !! Ludzie ktorzy wracaja to nie moga roboty znalezc, bo tak papraja ze sie w glowie nie miesci. I dla nich to normalne - u nas nie. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 05.09.2010 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Witam wszystkich po dlugiej nieobecnosci. Mam problem z ze spluczką, tzw. \geberitem\. Od kilku dni zaczela cieknąć z niego woda (tzn. ze zbiornika do miski ustepowej). Po spuszczeniu wody przestawala splywac. Jednak od wczoraj wieczorem woda cieknie juz permanentnie. Przy tradycyjnych spłuczkach taki problem potrafilem zalatwic we wlasnym zakresie (wystarczyło przeczuscic gume/uszczelke lub w ostatecznosci wymienic zestaw z pływakiem). Nie wiem jednak jak dobrac sie do tego przy zabudowanym stelazu. \Umiecie podpowiedziec? Witam. Zapewne dzwignia pływaka uległa lekkiemu odkształceniu. Każdy pływak ma możliwość regulacji poziomu napełnienia spłuczki. W moim Gebericie pływak jest po lewej stronie i osadzony na gwintowanym plastikowym słupku, i kręcąc tym słupkiem zmniejszam lub zwiększam poziom wody w spłuczce, a dostaję się do wnętrza przez otwór po zdjęciu klawisza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 05.09.2010 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Hej Kochani! Wreszcie udało mi się "doskrobać" do netu Wyjaśnienie w sprawie listy - nowa jest, ale siedzi w moim domowym kompie. Wróciłam po szybkich wakacjach do domku, okazało się, że ówże uprzejmie wysiadł - padł zasilacz, cudo jakieś, śmierdział jak palony plastik. Zasilacz zakupiony we Wrocławiu był, wiec tam go mój ślubny odesłali i czekamy na jego powrót już od kilku tygodni. Podobno do 2ch tygodni ma być (w najgorszym wypadku przyjedzie ze znajomym). Nie chce mi się wklejać od początku wszystkiego, poczekam, aż kompek odżyje, wtedy grupowo roześle. W lapku dysponuje wersją sprzed aktualizacji i ew. ją mogę bardzo potrzebującym podesłać, jednak prosiłabym o wysyłanie ew. próśb przez pocztę muratora, bo cała konfiguracja korespondencji jest również ustawiona na stacjonarnym i po prostu jej na razie nie odbiorę. Prywatnie - bo burzach i zamieciach w naszym życiu zawodowym, po walkach z bankowcami - najprawdopodobniej w połowie września rozpoczniemy budować nasz domek Ekipa jest, Kierbud jest, wyrok kredytowy podpisany. Oby pogoda jesienno-zimowa tylko dopisała... Witam. Życzę powodzenia i pięknej pogody jesienno-zimowej. Ja narazie czytam, czytam, może w przyszłym roku zacznę jakieś działania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 05.09.2010 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2010 No to zaczęło się... od rana koparka kopie pod fundamenty. Na poniedziałek zamówiony piasek, na przyszły czwartek przyjedzie zbrojenie. Trzymajcie kciuki. Chyba czas zacząć prowadzić dziennik budowy Gratuluję i trzymam kciuki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalisttet 05.09.2010 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Dzięki, chyba tak zrobię. Jest miejsce przed (przyszłą) bramą, samochody mogą wykręcać. Nie była jednak pewny, czy 4 m wystarczy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts