Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nowa lampa, starsza instalacja

Recommended Posts

Witam

Mam do podłączenia nową lampę 5 punktową sufitową z kostką gdzie są 4 przewody (L1, L2, N, PE) a z sufitu wystają 3 przewody. Kable podłączyłem L1, N i PE ale świeca się tylko 3 punkty. Dodatkowo wcześniejsza stara lampa (tez 5 punktowa ale z kostką na 3 przewody) miałą podział na włączanie oddzielne 1 i 4 punktów. Czy da się tę nową lampę podłączyć tak, żebym mógł włączać ją jak poprzednią?

pozdrawiam

Witam

Mam do podłączenia nową lampę 5 punktową sufitową z kostką gdzie są 4 przewody (L1, L2, N, PE) a z sufitu wystają 3 przewody. Kable podłączyłem L1, N i PE ale świeca się tylko 3 punkty. Dodatkowo wcześniejsza stara lampa (tez 5 punktowa ale z kostką na 3 przewody) miałą podział na włączanie oddzielne 1 i 4 punktów. Czy da się tę nową lampę podłączyć tak, żebym mógł włączać ją jak poprzednią?

pozdrawiam

Po pierwsze odłącz to co podłączyłeś bo jest duże prawdopodobieństwo że masz fazę na obudowie co jest niebezpieczne. Jeśli było jak piszesz to pewnie nie ma u Ciebie żyły PE a tylko dwie fazowe i N. Jeśli świeci to podłączyłeś jedną fazową i N a druga fazowa znalazła się w miejscu PE.

dzięki za odpowiedz Panowie

zrobiłem tak jak napisaliście. Podłączyłem jak na zdjęciu[ATTACH=CONFIG]419364[/ATTACH]

i teraz świeca się tylko 2 żarówki. Co Wy na to?

pozdrawiam

Nic nie zrozumiałeś niestety. Masz kontrolkę w domu? Włącz wyłączniki i sprawdź co jest na obudowie lampy. Jak *świeci to raczej nie dotykaj. Dobra napiszę to choć nie powinienem ale myślę że inaczej sobie krzywdę zrobisz. Ten żółto zielony z lampy ma być nie podłączony , wisi w powietrzu. Po odłączeniu lampy sprawdź które żyły świecą i te żyły połącz z zaciskami 1.2 od prawej lampy, tam gdzie lampa ma czarne. Jest duże prawdopodobieństwo że niebieski z sufitu jest N-em i powinien być połączony z niebieskimi lampy, skrajne lewe. jeszcze raz ....... brązowy i żo z koszulką z sufitu prawdopodobnie są fazowymi ( sprawdzić kontrolką) i jeśli tak jest powinny być podłączone do zacisku 1 i 2 od prawej kostki.

I robi się tragedia ! Następuje przebicie fazy do obudowy. Małżonka łapie jedną ręką "montera", drugą kaloryfer i gość zlatuje z drabiny.

A przecież można coś z tym zrobić znając układ sieciowy, znając instalację (np. obecność RCD) itd.

Oczywiście masz rację tylko nie raczyłeś zauważyć że tragedia jest teraz bez przebicia;-)

Ps. Zawsze możesz doradzić odpowiedni mostek jak już gość zdejmie zasilanie z obudowy żyrandola;-)

Edytowane przez Remiks

I robi się tragedia ! Następuje przebicie fazy do obudowy. Małżonka łapie jedną ręką "montera", drugą kaloryfer i gość zlatuje z drabiny.

A przecież można coś z tym zrobić znając układ sieciowy, znając instalację (np. obecność RCD) itd.

Bez przesady. W Polsce miliony ludzi mieszkają bez doprowadzonego PE do żyrandola i nic się nie dzieje. Mała szansa na przebicie, a kombinacja przebicie + łańcuszek osób do kaloryfera to prawie abstrakcja. Lepiej zainwestować w bezpieczniejszy samochód ;).

Jasne. Bez przesady.

Tylko dlaczego w Polsce liczba śmiertelnych wypadków od porażenia prądem jest 4 razy większa niż na Zachodzie ?

Możesz mi to wyjaśnić ?

Zerknąłem do statystyk 10 lat temu (nowszych nie mam) było ok. 120 śmiertelnych porażeń rocznie. Na raka umiera 100 tys rocznie, z powodu zatrucia powietrza ok. 40 tys, samobójstw mamy 6 tys, a na drogach ginie 3 tys osób, utonięć mamy ok. 400.

Elektrycy lubią straszyć prądem, ale śmiertelnych wypadków z nim związanych jest mało, a przecież każdy z nas z niego korzysta codziennie.