Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam . Sprawa wygląda tak , że staram się o Warunki Zabudowy pod dom jednorodzinny, mam warunki przyłącza z ZE ,złożyłem także wniosek do MZUM o wydanie warunków przyłączy . Dostałem odmowę uzasadnieniem jest to , że MZUM nie posiada środków do rozbudowania sieci , rozbudowa to

około 35 metrów . Podjąłem więc decyzję o rozbudowie wodociągu na własny koszt, napisałem pismo , zaznaczyłem również że po rozbudowaniu wodociągu , przekaże go nie odpłatnie na rzecz gminy. Dostałem kolejną odmowę która mówi , że MZUM nie posiada środków na rozbudowę wodociągu , i koło się zamyka . Dodam tylko , że poprzednia właścicielka działki przed podziałem działki , otrzymała warunki zabudowy dla 7 domów jednorodzinnych ,moja działka to numer 3,sieć wodociągowa kończy się przy działce numer 2.Na jakiej podstawie MZUM wydał jej oświadczenie o możliwości podciągnięcia sieci po tę budynki , skoro teraz wydaje mi odmowę warunków przyłączy. Co mogę teraz zrobić ? Czy jest przepis mówiący , że nam muszą wydać takie warunki jeśli chcemy zrobić to na własny koszt ?.

http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20170000328/U/D20170328Lj.pdf

art.15 i dalej

orzeczenie

Na obowiązek pokrycia kosztów wykonania przyłącza kanalizacyjnego ze środków własnych gminy wprost wskazał Sąd Najwyższy w swojej uchwale z 13 września 2007 roku (sygn. akt III CZP 79/07). SN podkreślił, że udostępnienie takiego przyłącza nie może być obciążone dodatkowymi kosztami pokrywanymi przez mieszkańców.

Warunków nie mogą ci odmówić, deklarujesz że sam wybudujesz a potem negocjujesz zwrot.

Poczytaj wątek https://forum.muratordom.pl/showthread.php?196758-Budowa-wodociągu-i-kanalizacji-a-zwrot-kosztów-przez-gminę&p=7709199#post7709199