Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie domu piętrowego 150m2

puzy

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

Troszkę późno ale już nic nie poradzimy. Potrzebuję pomocy z wyborem ogrzewania.

Dom w trakcie budowania stoją już ściany i czekamy na strop. W projekcie kotłownia i do tej pory aż nie zacząłem czytać miał być piec na ekogroszek z podajnikiem. Ale widzę na forum ze taki sposób ogrzewania nie jest już bardzo polecany. I nie wiem za bardzo w którą stronę iść.

Może jakieś rady na jakich lekturach się skupić? Na pewno odpada gaz reszta jest do przemyślenia.

Ocieplenie ścian zewnetrznych 20cm

ocieplenie poddasza 30cm

Okna trzy szybowe

Rekuperacja

Chciałbym aby dom był energooszczędny a jeśli chodzi o ogrzewanie to zależy mi aby nie było trzeba przy tym "biegać" aby roczny koszt ogrzewania był jak najtańszy:D oraz żeby koszt inwestycji nie był też jakiś bajeczny.

Z góry dziekuje za pomoc.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Cześć wszystkim,

Troszkę późno ale już nic nie poradzimy. Potrzebuję pomocy z wyborem ogrzewania.

Dom w trakcie budowania stoją już ściany i czekamy na strop. W projekcie kotłownia i do tej pory aż nie zacząłem czytać miał być piec na ekogroszek z podajnikiem. Ale widzę na forum ze taki sposób ogrzewania nie jest już bardzo polecany. I nie wiem za bardzo w którą stronę iść.

Może jakieś rady na jakich lekturach się skupić? Na pewno odpada gaz reszta jest do przemyślenia.

ocieplenie poddasza 30cm

Okna trzy szybowe

Rekuperacja

Chciałbym aby dom był energooszczędny a jeśli chodzi o ogrzewanie to zależy mi aby nie było trzeba przy tym "biegać" aby roczny koszt ogrzewania był jak najtańszy:D oraz żeby koszt inwestycji nie był też jakiś bajeczny.

Pozdrawiam

gaz

Gość Arturo72
Cześć wszystkim,

ocieplenie poddasza 30cm

Okna trzy szybowe

Rekuperacja

Pozdrawiam

Po pierwsze jeśli nie będzie podlogowki po całości to o innych nowoczesnych sposobach ogrzewania możesz zapomnieć pozostanie Ci w nowym domu palić w piecu i bawić sie w palacza jak za dobrych czasów króla Cwieczka.

Jeśli do końca nie spieprzyles swojego nie wybudowanego jeszcze domu grzejnjkami sciennymi,kominem czy kotłownia to masz szansę na tanie i nowoczesne ogrzewanie np.pompa ciepła powietrze-woda,która lubi niską temperaturę zasilania i za to odwdziecza się niskim zuzyciem energii na ogrzewanie,niższym niż spalanie czegokolwiek poza odpadami.

Zatem ekogroszek czy pellet zostaw dla starych domów i ciemnych ludzi,ogarnij się i buduj nowy dom a nie jeszcze nie dokonczony a już stary...

Jeśli chłop już ma ściany to i przygotował już "kotłownie" i w projekcie ma też komin (bo miał być ekogroch) a być może jego część już stoi. Zainwestowanych pieniędzy w to już mu nikt nie zwróci. Zamiast komina i kotłowni trzeba było pomyśleć o 5kWp w PV na dachu i jakimś Panasonic T-cap czy innej LG Therma V, zaprzęgniętych z rekuperacją.

Gość Arturo72
Jeśli chłop już ma ściany to i przygotował już "kotłownie" i w projekcie ma też komin (bo miał być ekogroch) a być może jego część już stoi. Zainwestowanych pieniędzy w to już mu nikt nie zwróci. Zamiast komina i kotłowni trzeba było pomyśleć o 5kWp w PV na dachu i jakimś Panasonic T-cap czy innej LG Therma V, zaprzęgniętych z rekuperacją.

Komin wiadomo,wyrzucone pieniądze w błoto. W pomieszczeniu po kotłowni może zrobić pralnio-suszarnie a nie pralka i suszarka w łazience. Pompa ciepła plus PV to przerost formy nad treścią. Grzejac pompa(tylko z podlogowka) będzie miał tak niskie rachunki,że bezsensem byłoby się pchać w PV.

PV montuje się po to by zamiast płacić po 200 PLN/miesięcznie zejść z rachunkami do 35PLN/2 m-ce. Bytowe i ogrzewanie jedną instalacją pchnąć. Ja poszedłem w PV bo nie sposób oszacować poboru prądu przez ciepłą pompę mam mixa dom z 1950r + teraz realizowana dobudówka w sumie będzie ze 140m2.

Zresztą w łazienkach podłogówka sprawdzi się ale do suszenia ręczników i tak musisz jakąś drabinkę elektryczną zrobić powiedzmy 300-500W a jak masz 2 łazienki.

Gość Arturo72
PV montuje się po to by zamiast płacić po 200 PLN/miesięcznie zejść z rachunkami do 35PLN/2 m-ce. Bytowe i ogrzewanie jedną instalacją pchnąć. Ja poszedłem w PV bo nie sposób oszacować poboru prądu przez ciepłą pompę mam mixa dom z 1950r + teraz realizowana dobudówka w sumie będzie ze 140m2.

Wiem co to są PV ale widzę,że nie czytałeś pierwszego postu,że jest to nowy dom a nie z lat 50-tych.

Ja płacę w niedużo mniejszym domu za ogrzewanie bez PV 450-500zl za cały sezon.

Jaki byłby sens wydawać jeszcze kilkanascie tyś.zl na PV ?

OZC powie Ci prawdę o potrzebach domu na energię,dzielisz to przez 3 i wychodzi Ci zużycie energii przez pompę.

Ja za prąd grzejąc groszkiem płaciłem 380 PLN/2 m-ce stąd decyzja o PV. OZC w moim domu to rzeźba w kupsku trzeba by to zburzyć i ponowie postawić od podstaw, kupa mostków termicznych, nie były nawet niczym zaizolowane fundamenty. Ale nie mam do nikogo pretensji wiedziałem w co się pcham. Teraz dopiero próbuje to jakoś doprowadzić do stanu używalności.

Witam,

OZC- http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4gwz

Panowie i tak mnie nie zrozumiecie :D Ściany stoją i tyle;p Kotłownia jest wydzielona i na tym się kończy jeżeli chodzi o pieniadzę które wydałem na kotłownie.

Będzie jeszcze trzeba zamurować drzwi do kotłowni na zewnątrz. Komina nie ma jestem przed decyzją zakupu. Patrząc na nowe rozwiązania to wychodzą fajne kwoty. Tak z ciekawości Panowie ile kosztuje w miarę porządny piec na eko. To będę miał obraz kosztów abym mógł sobie porównać.

Gaz nie wchodzi w grę moja miejscowość do mała dziureczka :D

Masz wynik podobny do mojego grzeję ekogrochem jest w miarę tanio ok 1400zł. Roboty z tm wiele niema i tak brudno nie jest jak ekooszołomy mówią spalanie do 2ton. Ale:

-ten węgiel miejsce zajmuje tak 2-3m2

- czasami jednak dupę tam trzeba ruszyć

Teraz zbudowałbym dom inaczej grzałbym prądem w podłogówkę i klimatyzatorem.Po mału rozbudowywał PV.

Lub opcja druga pompa ciepła

Odradzam grocha i pelety jednak jak się już uprzesz to koniecznie 100% podłogówka zawsze za X lat bezboleśnie przejdziesz na PC.