Aydin 26.09.2018 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Witam. Dla terenu działek budowlanych na moim osiedlu domków został opracowany w 2017 roku MPZP. Ustala on m.in. kąt nachylenia połaci dachu i położenie głównej kalenicy dachu względem drogi osiedlowej - równolegle do drogi. Jakie są szanse na zmianę tego planu dla mojej działki? Kąt nachylenia dachu jeszcze przełknę, choć projekt ma w oryginale 25st. a wg MPZP ma być 35-45st.Problem w tym, że położenie działki względem stron świata jest trochę słabe, bo połacie dachu miałbym od strony wschodu i zachodu (dach dwuspadowy), natomiast myślę poważnie o fotowoltaice, więc połać musiałaby być na południe. Zaznaczyć muszę, co mam nadzieję pomoże mi w argumentacji z gminą, że sporo działek przy mojej ulicy rozpoczęło budowę kilka lat wcześniej, a przynajmniej wtedy otrzymali pozwolenia na budowę i w związku z tym większość już istniejących domów ma kalenice prostopadle do drogi. Mój dach nie odstawałby więc w żaden sposób od otoczenia, które w związku z tym "dachowym miszmaszem" tworzy radosny chaos, w czym nie widzę nic złego. Nie chciałbym mieszkać w rzędzie identycznych domków. Jak oceniacie szanse powodzenia takiego wniosku? Może jakieś podpowiedzi jak to sformułować w piśmie do gminy? Jakieś dodatkowe argumenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.09.2018 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Szanse jak na piątkę w lotto. Zmiana planu to cała masa formalności i roboty więc szanse, że zrobią specjalnie zmianę dla takiego drobiazgu są bliskie zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aydin 27.09.2018 03:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 A zmiany robi się dla całości MPZP czy tylko robi się zapis o zmianie dla działki nr XX/YY? Jeśli tylko dla działki, to wystarczy przecież zapis, że "dla działki XX/YY dopuszcza się położenie kalenicy prostopadle do drogi". Tyle. Resztę zapisów akceptuję i nie potrzebują zmian. Myślałem, że to tylko taki aneks. W MPZP przy danym obszarze zabudowy dopisać gwiazdkę i w legendzie wyjaśnienie, że dla działki XX/YY dopuszczono zmiany takie a takie. Kurczę, ja bym to ogarnął w godzinę, ale jak rozumiem nasza kochana biurokracja nie jest tak prosta i logiczna? PS. A piątkę w lotto kiedyś trafiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 27.09.2018 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 Witam. Jakie są szanse na zmianę tego planu dla mojej działki? Zerowe. Szansa na odstępstwo od planu dla pojedynczych nieruchomości jest tylko w paru wyjątkowych sytuacjach,a twoje w żadne sposób pod to nie podchodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.09.2018 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 A zmiany robi się dla całości MPZP czy tylko robi się zapis o zmianie dla działki nr XX/YY? Procedura jest taka sama, niezależnie, czy robisz MPZP dla całej gminy, czy dla jednej działki. Mniej to jest tylko roboty dla projektanta, który ma mniej terenu do zwiedzenia i zaprojektowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aydin 28.09.2018 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Faktycznie, mam informacje z pierwszej ręki teraz. Szanse praktycznie zerowe. Wielki koszt, dużo roboty, bez zasadności wniosku nie do odrzucenia (istotne błędy istniejącego planu, niezgodność z prawem itp.) nawet się nad tym nie pochylą. Do zamknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 28.09.2018 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Zerowe. Szansa na odstępstwo od planu dla pojedynczych nieruchomości jest tylko w paru wyjątkowych sytuacjach,a twoje w żadne sposób pod to nie podchodzą. w jakich wyjątkowych sytuacjach ? i na podstawie jakich przepisów ? ... nie słyszałem o odstępstwach od zapisów w Planie Miejscowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts