Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poprawne połaczenie w skrzynce rozdzielczej

Recommended Posts

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Daj swój schemat, zweryfikujemy :D , ale ...

ważniejsza jest wiedza techniczna, poparta np. Polskimi Normami.

Istotne rzeczy to nakaz lub nie podłączania obwodów za RCD - kiedy, dla jakich obwodów, gdzie itd.

Istotny jest sposób montażu, zastosowanie odpowiednich elementów rozdzielnicy jak mostki, szyny, tzw. "grzebienie",

bloki rozdzielcze, przekroje i wiele, wiele innych.

A te rzeczy ciężko umieścić na schemacie ideowym.

Jak to jest schemat, to ja jestem ...

Brakuje, dużo brakuje.

Na przykład nominały wyłączników samoczynnych, typ i rodzaj wyłącznika głównego, przekroje przewodów mostkowych, przekroje przewodów odejściowych za tymi wyłącznikami, rozdział obwodów oświetleniowych od gniazdowych, jedno jedyne RCD na całość instalacji, co się może w przyszłości zemścić itd. itd.

Dochodzi układ sieci zasilającej obiekt, GSW, uziemienie budynku, połączenia wyrównawcze, brak SPD ...

Ech, trudne to początki, jak widzę.

Wiem. Że jest ogólny schemat ale mi najbardziej chodzi o to , jak zrobić aby z róznicówki nie wychodziły aż 3 przewody z jednego gniazda.

A co do poszczególnych wyłączników to powiem tak.

Włącznik główny B25 , Róznicówka 40A (ale będzie wymieniona). Moja instalacja nie jest rozdzielona na oświetlenie i gniazdka. Każdy bezpiecznik B16 jest odpowiedzialny za każde pomieszczenie. Wyłączniki (Siła i ten co idzie na poddasze) B20.

Do domu dochodzi że skrzynki na podwórku przewód 4 x 10mm , uziemienie jest zrobione osobno z fundamentów domu.

To tak pokrótce

Edytowane przez redzik78

I to jest problem bo projektując rozdzielnice nie brałem pod uwagę dodatkowych elementów. A inny sposób oprócz tego bloku ? Czy jak połączę bezpieczniki b16 mostkami to mogę z każdego ostatniego wziąć zasilanie na wyłącznik co idzie na górę ?

A przekrój przewodów co łączę w rozdzielnicy to 4mm

O co chodzi z tymi przewodami 4mm ?

Bo nie wiem, jakie przekroje przewodu (i ile żył) do kuchni (razem z kotłownią !) i na poddasze.

Dalej nie wiem, jakie wyłączniki samoczynne do pozostałych obwodów, jaka wartość prądu znamionowego i znamionowego prądu różnicowego RCD, jaka wartość zabezpieczenia głównego, jaki wyłącznik główny rozdzielnicy itd.

Czego się kolega spodziewa ? Cudów wykonawczych ?

Na pytanie o B 16 do obwodu oświetlenia cisza, czyli pewnie obwody te są połączone z gniazdowymi, tak ?

A wie chociaż, że dla oświetlenia (oprócz łazienek, zgodnie z PN-HD 60364-4-41 i PN-HD 60364-7-701) RCD nie jest wymagane (?).

A wie chociaż, że nie należy łączyć obwodów oświetleniowych z gniazdowymi, zgodnie z Rozporządzeniem wykonawczym do Prawa budowlanego / (Dz. U. 2002 Nr 75 poz. 690 z późniejszymi zmianami)

Błąd na błędzie tu siedzi, nic więcej.

Teraz wiem - wyłącznik główny to 3-polowy B 25. A jakie zabezpieczenie przedlicznikowe ?

B 16 dla przewodów o przekroju 1,5 mm 2. Błąd ! A producenci produkują łączniki na prąd znamionowy 10 A !

Charakterystyk tI wyłączników samoczynnych też pewnie kolega nie oglądał ?

To informuję, że taki B 16 może wytrzymać do godziny czasu prąd o wartości 1,45 pradu znamionowego. Teraz wystarczy policzyć, co się namodziło !

Edytowane przez elpapiotr

Kolego rozumiem Cię. Ale ty musisz mnie zrozumieć też. Instalacje robię starym sprawdzonym sposobem. Tak gniazdka i oświetlenie to jeden obwód. Ale każdy pokój ma osobny bezpiecznik b16. Cały czas się uczę wszystkiego i o wszystkim. Rozmawiałem z kilkoma osobami co zajmują się elektryką i powiedzieli że ten sposób co kładę instalacje nie jest obecnie stosowany ale nie ma przeciwwskazań do wykonania takowej instalacji.

Przewody do gniazdek 2,5mm a oświetlenie 1,5mm. A co do przewodu 4mm to tylko łączę bezpieczniki w rozdzielnicy. A i jeszcze 5x4mm idzie na poddasze tam tez będzie mała rozdzielnia.

Wyłącznik główny B25

RCD 40A

Wyłączniki samoczynne na pomieszczenia to B16.

Przewód siłowy który idzie do kotłowni to 5x2,5mm

Przewód na poddasze 5x4mm

P.S. A powiedz dlaczego żyję w domu gdzie nie ma takich bajerów są tylko wyłączniki samoczynne 3 szt. A dom duży, żyją 3 rodzinny zapotrzebowanie na prąd ogromny i nic się nie dzieje. Wiem że to co teraz napisałem mija się z celem i że wszystkimi normami jakie w Polsce obowiązują, ale takie są realia.

Dom buduję sami powoli. Staram się to zrobić dobrze ale przy cenie na której mnie stać.

Dużo korzystam z internetu i rożnego rodzaju podręczników. Również korzystam z forów.

Powiedz czy jest szansa aby to co chcę działo i było dobrze zrobione.

I dziękuje że chcesz rozmawiać z takim laikiem jak ja.

Czytaj, co dopisałem.

I nie sugeruj się starym, sprawdzonym sposobem, bo to było dobre 30 lat temu.

Dzisiaj byłem na awarii, gdzie 2 (słownie dwa) wyłączniki samoczynne obsługiwały dwa piętra budynku.

Zdjęć nie porobiłem, ale w puszkach łączeniowych były popalone przewody. Te zerowe (według dawnej nomenklatury)

Rozmawiałem z kilkoma osobami co zajmują się elektryką i powiedzieli że ten sposób co kładę instalacje nie jest obecnie stosowany ale nie ma przeciwwskazań do wykonania takowej instalacji.
Głupoty gadali. I pojęcia nie mają !

Są przeciwwskazania.

http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20020750690

http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20020750690/O/D20020690.pdf

paragraf 188 p. 1.jpg

Da się. Ale kolega traci na funkcjonalności tej instalacji. No i mamy w dalszym ciągu niezgodność z obecnymi przepisami.

Pomijam fakt braku odpowiedzi na poprzednie moje pytania. Pomijam brak info o ilości obwodów 1-fazowych np. do kuchni itd.

A oszczędzanie na elektryku może się zemścić w niedalekiej przyszłości.

Przypominam, że zgodnie z przepisami urządzenia odbiorcze 1-fazowe o mocy powyżej 2 kW muszą być zasilane i zabezpieczone osobno.

Będzie tak ?

Edytowane przez elpapiotr