elpapiotr 30.09.2018 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Przecież wcześniej podawałem - zgodnie z PN-HD 60364-4-41 i PN-HD 60364-7-701.Elektryk takie rzeczy MUSI umieć.A rodzaj sieci jest podany w warunkach technicznych przyłączenia Odbiorcy do sieci energetycznej, wydanych przez stosowny, Rejon Energetyczny czy też Terenowy Zakład Dystrybucji. Na podstawie tych warunków elektryk wykonuje instalację od granicy eksploatacji, zgłasza i RE / ZE zakłada licznik kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redzik78 30.09.2018 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 no jakoś mam takową dokumentacje i nie widzę nic takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 30.09.2018 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Tam powinny być magiczne literki TN lub TT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redzik78 30.09.2018 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 To ja wiem. Ale nie mam nic takiego. a powiedz jak mniej więcej dokument się powinien nazywac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 30.09.2018 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Warunki Techniczne Przyłączenia, pierwszy dokument, jaki wydaje Energetyka w odpowiedzi na wniosek o przyłączenie.Tam ( w WTP) są podane sprawy techniczne odnośnie realizacji tego przyłączenia Odbiorcy do sieci.Nie mylić z Umową przyłączeniową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redzik78 30.09.2018 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 No niestety nie mam takiej informacji. A możesz powiedzieć jak to rozpoznać jeżeli nie ma wpisu ? Czy w skrzynce da się to sprawdzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redzik78 30.09.2018 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Jedyny wpis jaki znalazłem to coś takiego: Rodzaj przyłacza YAKXS 4x120mm Wymagania w zakresie budowy instalacji odbiorcy : instalacji 3 fazowa (tzw. siłowa), rodzaj przewodu ochronno - neutralnego PEN na PE i N należy lokalizować poza złaczem - w instalacji odbiorcy (nie dotyczy sieci w układzie TT) Uziemienie robocze instalacji o rezystancji 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 30.09.2018 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Panie, to jest fragment "projektu", nie WTP, z wytycznymi ogólnymi - jeżeli PEN, to ... ; jeżeli N w TT to ...A uziemienie robocze bardziej dotyczy sieci, nie instalacji odbiorcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 30.09.2018 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Jedyny wpis jaki znalazłem to coś takiego: Rodzaj przyłacza YAKXS 4x120mm Wymagania w zakresie budowy instalacji odbiorcy : instalacji 3 fazowa (tzw. siłowa), rodzaj przewodu ochronno - neutralnego PEN na PE i N należy lokalizować poza złaczem - w instalacji odbiorcy (nie dotyczy sieci w układzie TT) Uziemienie robocze instalacji o rezystancji 30 Warunki Techniczne Przyłącza to załącznik /podstawa projektu instalacji elektrycznej. Zapewne na osobnej kartce - szukaj dalej albo pytaj autora projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redzik78 30.09.2018 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 No w skrzynce mam 4 przewody 3 fazowe i 4 N . Pamiętam jak zakładali skrzynkę to mówili aby uziemienie sobie sam zrobił. Lub podciągnął od uziemienia skrzynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 30.09.2018 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 (edytowane) Warunki Techniczne Przyłącza to załącznik /podstawa projektu instalacji elektrycznej. Zapewne na osobnej kartce - szukaj dalej albo pytaj autora projektu. Akurat. Projektant ma czekać na WTP ! Koniec świata. Psim obowiązkiem projektanta jest dowiedzieć się, jaki układ sieci występuje na terenie przedmiotowego projektu, i dostosować go do potrzeb. Przeważnie jest tak, że to typówka - kopiuj/wklej i ... projekt gotowy. No w skrzynce mam 4 przewody 3 fazowe i 4 N . Pamiętam jak zakładali skrzynkę to mówili aby uziemienie sobie sam zrobił. Lub podciągnął od uziemienia skrzynki. A może PEN ? Skąd kolega wie ? I widzę, że cienko z tą wiedzą elektryczną, oj cienko. Zaryzykuję, że ... elektryk z kolegi żaden. Edytowane 30 Września 2018 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 30.09.2018 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Akurat. Projektant ma czekać na WTP ! Koniec świata. ... Mniej nerwów polecam, i trochę refleksji przed odpisaniem - łatwiej Ci będzie zrozumieć innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 30.09.2018 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 A jakie tam nerwy. Po prostu odpowiadam ... na dziwne wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redzik78 30.09.2018 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Bo jak pisałem , Ci którzy zakładali skrzynkę mówili że to przewód N. Ale skoro są 4 przewody 3 czarne i jeden niebieski to chyba logika mówi że niebieski przewód Neutralny. Przewód PEN ma inny kolor , a PE też inny. Zgadza się moja wiedza na temat elektryki jest nie wielka. Jeżeli chodzi o teorie. W praktyce to inaczej wygląda. Może ekspertem nie jestem , ale swoje wiem. A jeszcze dodam że jestem podłączony do słupa, gdzie są podpięte mój obecny dom w którym mieszkam i tutaj nawet nie ma uziemienia. Jak również sąsiad ta sama sytuacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 30.09.2018 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 (edytowane) A jakie tam nerwy. Po prostu odpowiadam ... na dziwne wypowiedzi A jakie tam dziwne... Po prostu nie wszystko, czego nie rozumiesz, jest dziwne - zapewniam Cię Chyba, że relatywnie - to tak może być . Edytowane 30 Września 2018 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 30.09.2018 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 (edytowane) Bo jak pisałem , Ci którzy zakładali skrzynkę mówili że to przewód N. Ale skoro są 4 przewody 3 czarne i jeden niebieski to chyba logika mówi że niebieski przewód Neutralny. Przewód PEN ma inny kolor , a PE też inny. . Ciekawe, ciekawe. To jaką barwę ma przewód PEN ? A jeszcze dodam że jestem podłączony do słupa, gdzie są podpięte mój obecny dom w którym mieszkam i tutaj nawet nie ma uziemienia. Jak również sąsiad ta sama sytuacja. Być może było - zgodnie ze starymi przepisami stosowano uziomy naturalne, takie jak rury wodociągowe. Teraz tego nie ma choćby ze względu na materiał, jakiego się używa do wodociągów. Edytowane 30 Września 2018 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 30.09.2018 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 (edytowane) Ciekawe, ciekawe. To jaką barwę ma przewód PEN ? Śinokoperkową PS "W praktyce to inaczej wygląda. Może ekspertem nie jestem , ale swoje wiem." ta część wypowiedzi chyba oznacza że szkoda Twojego czasu;-) Edytowane 30 Września 2018 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redzik78 30.09.2018 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Dziękuje wszystkim za uwagę. Można zamknąć temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 30.09.2018 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Się Autor nadowiadywał ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 30.09.2018 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Się Autor nadowiadywał ... A czego miał się nadowiadywać, przecież sam twierdzi że wie. Chciałbyś być leczony przez "lekarza" który nadowiadywał się na forum medycznym? Co do dowiadywania to troszkę wysiłku i znajdzie publikacje P. Musiała czy tutaj http://bezel.com.pl/2018/08/01/uklady-sieci/ Jak doradzać komuś kto nie ma podstawowej wiedzy elektrycznej. Pan przy skrzynce powiedział że tam jest N ale chyba uziemiony no to może PEN ale jakiego koloru bo przecież nie niebieski;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts