Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poprawne połaczenie w skrzynce rozdzielczej

Recommended Posts

Przecież wcześniej podawałem - zgodnie z PN-HD 60364-4-41 i PN-HD 60364-7-701.

Elektryk takie rzeczy MUSI umieć.

A rodzaj sieci jest podany w warunkach technicznych przyłączenia Odbiorcy do sieci energetycznej, wydanych przez stosowny, Rejon Energetyczny czy też Terenowy Zakład Dystrybucji. Na podstawie tych warunków elektryk wykonuje instalację od granicy eksploatacji, zgłasza i RE / ZE zakłada licznik kWh.

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jedyny wpis jaki znalazłem to coś takiego:

Rodzaj przyłacza YAKXS 4x120mm

Wymagania w zakresie budowy instalacji odbiorcy : instalacji 3 fazowa (tzw. siłowa), rodzaj przewodu ochronno - neutralnego PEN na PE i N należy lokalizować poza złaczem - w instalacji odbiorcy (nie dotyczy sieci w układzie TT) Uziemienie robocze instalacji o rezystancji 30

Jedyny wpis jaki znalazłem to coś takiego:

Rodzaj przyłacza YAKXS 4x120mm

Wymagania w zakresie budowy instalacji odbiorcy : instalacji 3 fazowa (tzw. siłowa), rodzaj przewodu ochronno - neutralnego PEN na PE i N należy lokalizować poza złaczem - w instalacji odbiorcy (nie dotyczy sieci w układzie TT) Uziemienie robocze instalacji o rezystancji 30

Warunki Techniczne Przyłącza to załącznik /podstawa projektu instalacji elektrycznej. Zapewne na osobnej kartce - szukaj dalej albo pytaj autora projektu.

Warunki Techniczne Przyłącza to załącznik /podstawa projektu instalacji elektrycznej. Zapewne na osobnej kartce - szukaj dalej albo pytaj autora projektu.
Akurat.

Projektant ma czekać na WTP ! Koniec świata. Psim obowiązkiem projektanta jest dowiedzieć się, jaki układ sieci występuje na terenie przedmiotowego projektu, i dostosować go do potrzeb.

Przeważnie jest tak, że to typówka - kopiuj/wklej i ... projekt gotowy.

No w skrzynce mam 4 przewody 3 fazowe i 4 N . Pamiętam jak zakładali skrzynkę to mówili aby uziemienie sobie sam zrobił. Lub podciągnął od uziemienia skrzynki.
A może PEN ? Skąd kolega wie ?

I widzę, że cienko z tą wiedzą elektryczną, oj cienko.

Zaryzykuję, że ... elektryk z kolegi żaden.

Edytowane przez elpapiotr

Bo jak pisałem , Ci którzy zakładali skrzynkę mówili że to przewód N. Ale skoro są 4 przewody 3 czarne i jeden niebieski to chyba logika mówi że niebieski przewód Neutralny. Przewód PEN ma inny kolor , a PE też inny.

Zgadza się moja wiedza na temat elektryki jest nie wielka. Jeżeli chodzi o teorie. W praktyce to inaczej wygląda. Może ekspertem nie jestem , ale swoje wiem.

A jeszcze dodam że jestem podłączony do słupa, gdzie są podpięte mój obecny dom w którym mieszkam i tutaj nawet nie ma uziemienia. Jak również sąsiad ta sama sytuacja.

Bo jak pisałem , Ci którzy zakładali skrzynkę mówili że to przewód N. Ale skoro są 4 przewody 3 czarne i jeden niebieski to chyba logika mówi że niebieski przewód Neutralny. Przewód PEN ma inny kolor , a PE też inny.

.

Ciekawe, ciekawe. To jaką barwę ma przewód PEN ?

A jeszcze dodam że jestem podłączony do słupa, gdzie są podpięte mój obecny dom w którym mieszkam i tutaj nawet nie ma uziemienia. Jak również sąsiad ta sama sytuacja.

Być może było - zgodnie ze starymi przepisami stosowano uziomy naturalne, takie jak rury wodociągowe. Teraz tego nie ma choćby ze względu na materiał, jakiego się używa do wodociągów.

Edytowane przez elpapiotr

Się Autor nadowiadywał ...

A czego miał się nadowiadywać, przecież sam twierdzi że wie. Chciałbyś być leczony przez "lekarza" który nadowiadywał się na forum medycznym?

Co do dowiadywania to troszkę wysiłku i znajdzie publikacje P. Musiała czy tutaj http://bezel.com.pl/2018/08/01/uklady-sieci/

Jak doradzać komuś kto nie ma podstawowej wiedzy elektrycznej. Pan przy skrzynce powiedział że tam jest N ale chyba uziemiony no to może PEN ale jakiego koloru bo przecież nie niebieski;-)