Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poprawne połaczenie w skrzynce rozdzielczej

Recommended Posts

Tak było warunkach przyłączenia.W jednym z punktów warunków napisano:

Rodzaj głównego zabezpieczenia za licznikiem:wyłącznik z członem przeciążeniowym 32A i zwarciowym w obudowie przystosowanej do plombowania.

A wcześniej napisano:

Rodzaj głównego zabezpieczenia przed licznikiem:bezpieczniki topikowe 40A umieszczone w rozłączniku bezpiecznikowym.

Emigrus oczywiście się zagalopował ;-) Płacisz za moc jak na umowie z zabezpieczeniem 32A, ma jednak rację że stosując C25 jako wyłącznik główny założyłeś sobie ogranicznik mocy do wartości zdecydowanie mniejszej niż zapłaciłeś. ale kto bogatemu zabroni;-)

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hmm, u nas granica własności i zabezpieczenie ograniczające moc umowną jest przed licznikiem. Teraz już wszystko jasne. Mimo wszystko, płacąc za 32 A i samemu ograniczyć do 25 A jest nielogiczne.

Nie wiem w jakim ZE płacisz za zabezpieczenie, ja się nie spotkałem. Placisz za kW mocy przyłączeniowej. Np. w tauronie 16,1-20,5kW to zabezpieczenie 32A, 12,9-16kW zabezpieczenie 25A. To znaczy że jak zapłacisz za 16kW dostaniesz 25A a jak zapłacisz za 17 kW to 32, jak zapłacisz za 20kW też dostaniesz 32A. Oczywiście nie w każdym ZE tak samo liczą;-) Co nie zmienia faktu że ten C25 bez sensu;-)