wg39070 28.09.2018 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Oczywiście że czytam i wiem co piszę Chętnie wyslucham Twojego uzasadnienia gazu ziemnego w domu ale na konkretach podpartych cyframi i wyliczeniami a nie jedynie "gaz bo jest blisko i nie będę się zastanawiał i myślał czy coś nie będzie tańsze". Budowa domu to nie jest "pstryk" A właśnie u mnie było "pstryk". A gazowe ogrzewanie mam dlatego, że gaz jest blisko, nawet bardzo blisko. Nikomu nie muszę się tłumaczyć z własnych decyzji. Napiszę tylko, że gdyby przy mojej działce gazu nie było to bym jej nie kupił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 28.09.2018 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Zastanawiająca jest ta niemal religijna wiara że prąd to po prostu jest i zawsze będzie. Ta cywilizacja padnie jak w zimie przez tydzień lub dwa nie będzie prądu. To samo można powiedzieć o innych nośnikach energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 28.09.2018 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 (edytowane) Zastanawiająca jest ta niemal religijna wiara że prąd to po prostu jest i zawsze będzie. Ta cywilizacja padnie jak w zimie przez tydzień lub dwa nie będzie prądu. Jak toś mądry to ma kominek/ kozę do rekreacji i awaryjnie. Jak WSZĘDZIE padnie prąd to i gazu nie będzie. A jak gaazu nie będzie?? W takiej sytuacji tylko pewne jet to co masz w domu drewno, węgiel Edytowane 28 Września 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 28.09.2018 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 O słońcu też? Wyobraź sobie, że też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 28.09.2018 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Chce tylko przypomnieć że gaz w przyszłym roku idzie o 40% do góry. A sama cena przyłącza, projektu budowlanego, kotła wyniesie tyle co dobra pompa ciepła. Myślę że gazu nigdy nie brał bym pod uwagę, tylko z pompy ciepła zrobimy 3 x tyle ciepła co z innego nośnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 28.09.2018 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Jeśli to prawda co piszą o prądzie i gazie to węgiel znów zacznie królować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 28.09.2018 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 A węgiel to pozostanie w tej samej cenie... wolne żarty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 28.09.2018 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 A węgiel to pozostanie w tej samej cenie... wolne żarty. Nie ale ciągle ma najtańszą kWh i podejrzewam że tak zostanie tylko różnica będzie jeszcze większa. W dodatku to kotła można wpakować dreno i śmieci. A akcje śmieciowe staną się jeszcze popularniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 28.09.2018 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 No dobra, ciekawie się zrobiło ale ...wątek był "podłogówka czy grzejniki". Myślę, że autor otrzymał już odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 28.09.2018 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 (edytowane) Przeciez mamy elektrownie weglowe w tym kraju. Węgiel strasznie zdrożał, zarowno kamienny jak i brunatny. Prąd nie zdrożał od dawna. Wiadomo, tymi cenami steruje rząd ale dłużej niż do końca roku nie da sie wstrzymywać podwyżek bo wszscy producenci są na wielkim debecie. Czeka nas nie lekka podwyżka ale skokowy wzrost cen. Mówi się odwóch dużych skokach rozłożonych na kilka miesięcy. Pierwszy niedługo po wyboroach. Kwestia tego czy będzie to 30 czy raczej 40% w ciągu roku. Niestety wchodzimy w lata gdzie limity na CO2 bardzo odczuje nasz kraj. W Europie zachodniej żaden kraj nie jest tak uzależniony od paliw stałych jak my. Jedynym rozwiązaniem który pozwoliłby ucieć spod stryczka była budowa elektrowni jądrowej na początku tego wieku. Tymczasem kolejne rządy odsuwają decyzje. Mówi się o tym że taki duży kraj jak nasz powinien w trybie pilnym zbudować trzy duze elektrownie jądrowe. Nie mamy żadnej w budowie, nie mamy nawet projektu, ba, nie mamy nawet decyzji. Budujemy za to kolejne bloki węglowe, mimo że pakiety na zwiekszenie limitów CO2 bedą drożeć z roku na rok. Za kilka lat będziemy mieć pewnie najdroższy prąd w UE i wina będzie zwalana pewnie na Unie. A do autora... nie ma żadnego argumentu który móglby uzasadnić grzejniki w nowym domu... no moźe jeden, w szkieleciakach często kostruktorzy nie dopuszczają wylewek betonowych na stropie. Ale mowa tylko o piętrze. Edytowane 28 Września 2018 przez cactus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 28.09.2018 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 (edytowane) Czyli będziemy cierpieć przez ekooszołostwo. Za prądem zdrożeje wszystko czas na śmierć głodową przed czterdziestką Te podwyżki będą dotyczyć kwh czy również opłąt przesyyłowych, jakościowych itp?? Edytowane 28 Września 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.09.2018 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Wiadomo, tymi cenami steruje rząd ale dłużej niż do końca roku nie da sie wstrzymywać podwyżek bo wszscy producenci są na wielkim debecie. Kłamiesz. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=419412 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 28.09.2018 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 zapewne aby "ukryć" podwyżkę kWh nie zdrożeje znacznie ale przesyły i pozostałe koszty już tak. Rozwiązaniem jest swój prąd my tu sobie siedzimy a z dachu leci 4kW u mnie realny koszt 1kWh wynosi 0,1 PLN/kWh wraz z opłatami przesyłowymi. Tylko dziś wpadnie około 25kWh a w roku około 5MWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 28.09.2018 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 (edytowane) To musi u Ciebie ładnie świecić bo umnie chmury a moc ok 100W z 5 paneli.Za miesiąc 73 kWh w dom i grzałki Edytowane 28 Września 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 28.09.2018 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 (edytowane) Jakieś tam chmurki są ale niewiele Tak to się dziś przedstawiało: Z tej większej 3,3kW mniejszej nie chce mi się sprawdzać. U mnie w tym miesiącu 370kWh poszło do sieci i czeka na odbiór po opuście Edytowane 28 Września 2018 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 28.09.2018 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Kłamiesz. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=419412 Wzrost cen wydaje się nieunikniony, gdyż państwowe firmy energetyczne na obecnych taryfach tracą setki milionów złotych. Wszystko przez rosnące ceny węgla, jak również rosnące notowania uprawnień do emisji CO2. Więcej: http://next.gazeta.pl/next/7,151003,23948677,ceny-pradu-w-2019-r-musza-pojsc-ostro-w-gore-ale-rzad-boi.html https://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/prezes-energomix-beda-duze-podwyzki-detalicznych-cen-pradu,2583964,4199 http://wyborcza.pl/7,155287,23970658,przez-podwyzki-cen-pradu-koszty-kolei-wzrosna-o-40-proc-efekt.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 28.09.2018 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Dla Warszawskiego Metra zakup 124 tys. MWh w 2018r kupili za 35 baniekw 2019r musieli unieważnić przetarg bo najniższa oferta przestrzeliła ubiegłoroczną o 6 baniek, przy zmniejszonym poborze prądu do 117 tyś. MWh źródło: https://www.transport-publiczny.pl/wiadomosci/za-drogi-prad-dla-metra-59647.html A Polskie huty chcą kupować prąd na zachodzie http://wgospodarce.pl/informacje/54423-hutnicy-chca-kupowac-prad-za-granica Więc pomyśl sobie co to się będzie działo jak nawet VAT`u za prąd nie chcą w Polsce płacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.09.2018 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 (edytowane) Więcej: http://next.gazeta.pl/next/7,151003,23948677,ceny-pradu-w-2019-r-musza-pojsc-ostro-w-gore-ale-rzad-boi.html https://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/prezes-energomix-beda-duze-podwyzki-detalicznych-cen-pradu,2583964,4199 http://wyborcza.pl/7,155287,23970658,przez-podwyzki-cen-pradu-koszty-kolei-wzrosna-o-40-proc-efekt.html Możesz zacytować liczby potwierdzające stwierdzenie "są na wielkim debecie"? Że lobbing trwa na całego przed batalią o nowe taryfy to normalne. Ale że są na wielkim debecie? To ściemniają akcjonariuszom? To karalne. PGE kopalnia Bełchatów może sprzedawać sobie węgiel PGE elektrownia Bełchatów i po 5K zł za tonę. Sprytny chwyt - mogą krzyczeć, że węgiel podrożał, więc muszą drożej prąd sprzedawać. Tylko jakie uzasadnienie podwyżki ceny własnego węgla? Edytowane 28 Września 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 28.09.2018 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Mam szkieleciaka z użytkowym poddaszem i mam tylko podłogowkę na dole. Na górze nie mam ogrzewania i mam tam cieplej niż na dole. Ja 2 lata wynajmowałem mieszkanie 100m2 gdzie sypialnia była na poddaszu, strop z płyt osb, wchodziło się po schodach ale po 2 stronach miałem otwarte powierzchnie, także ciepło idąc do góry, trafiało do sypialni. Tam było 35m2 ze skosami, dobrze ocieplone, zawsze +2 stopnie więcej niż na dole gdzie było grzane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 28.09.2018 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 No popatrz ktoś wyłączy słońce. Nie czytaty, nie pisaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts