hellbean 29.09.2018 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 Witam,potrzebuję w zimę utrzymać ww. garażu wolno stojącym ok 40m^2 wys. 3m (porotherm +5cm styropian, oraz ocieplony strop 15cm wełny) temperaturę na poziomie 5-10 st C, możecie doradzić co do tego celu lepiej by się nadawało? Grzejniki konwektorowe czy olejowe - w grę wchodzi tylko prąd i nie chcę też inwestować w nic drogiego (np piece akumulacyjne). Może ktoś używa takich grzejników w podobnym celu? W teorii czytałem że olejowe przy swojej bezwładności powinny być bardzie ekonomiczne do takiego celu (nie zależy mi na szybki zagrzaniu) ale z kolei opinie użytkowników są takie, że długie oddawanie ciepła to w większości tylko teoria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 29.09.2018 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 Witam, potrzebuję w zimę utrzymać ww. garażu wolno stojącym ok 40m^2 wys. 3m (porotherm +5cm styropian, oraz ocieplony strop 15cm wełny) temperaturę na poziomie 5-10 st C, możecie doradzić co do tego celu lepiej by się nadawało? Grzejniki konwektorowe czy olejowe -. Olejowy, masz na myśli ten płytowy lub w postaci kaloryfera? To po wyłączeniu zasilania oddaje ciepło przez kilka minut. Mam taki w postaci kaloryfera 2kw. W realu to ma może 1000W, gdyż po ustawieniu na max, grzejnik więcej czasu ma wyłączony stycznik. Termostat wyłącza. Lepiej i prawie non stop grzeje na 1kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hellbean 29.09.2018 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 Myślałem bardziej o takim płytowym, ale to pewno bez znaczenia, tak właśnie wszyscy mówią że musi grzać non stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 29.09.2018 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 Myślałem bardziej o takim płytowym, ale to pewno bez znaczenia, tak właśnie wszyscy mówią że musi grzać non stop. Płytowy lepiej promieniuje. Możesz siedzieć obok niego i będziesz czuł ciepło. Obok kaloryferka jest gorzej.Najlepsza do czasowej pracy będzie nagrzewnica powietrzna. Do stałego grzania, to raczej olejowy. Nie będzie powodował wzbijania w powietrze kurzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hellbean 29.09.2018 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 Tak jak wspominałem potrzebuję utrzymać tam stałą temperaturę nie mniej niż 5 st C, z tym, że w garażu stoją 2 samochody więc może lepiej aby następował ruch powietrza żeby je wymieszać. Głównie chodzi mi o to czy utrzymując temp w tym trybie przeciw zamarzania zauważę różnicę w kosztach eksploatacji między olejowym panelowym a konwektorowym? Bo jak powieszę dwa takie o mocy ok 2kW to i jeden i drugi typ pewno garaż zagrzeje do tej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 29.09.2018 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 PC P/P w Polsce tez znana jako klimatyzator z funkcja grzania. Sa takie co maja funkcje podtrzymywania, 8 czy np 12* Tak, wiem. Tyle że - w grę wchodzi tylko prąd i nie chcę też inwestować w nic drogiego (np piece akumulacyjne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.09.2018 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 Jak masz g11, to najtanszy konwektorowy. Sprawdź przez zimę ile prądu zużyjesz i przelicz tanią klimę.Przy g12(x) trudniej wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hellbean 29.09.2018 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 Też rozważałem konwektory bo i wybór większy. Nie mniej wpadł mi w oko też taki płytowy olejowy firmy Elpe: http://www.elpe.pl/media/djcatalog/Olejowe.pdfpytanie jak tu przeliczyć metry na kW? Czy też nastawić trzeba by się na 2 takie po 1.5kW? Bo z tego co zauważyłem to olejowe ta firma w znakomitej większości robi o niezbyt dużych mocach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hellbean 30.09.2018 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Tanio jest wzgledne... grzejniki wszelakie... 1000-400W? Mamy przyklad z forum zakupu PC w Castoramie za relatywnie nie duze $. Ale kazdy musi sobie sam przemyslec co bedzie lepsze dla niego. Czy inwestycja zamknie się w cenie dwóch grzejników konwektorowych? Więc jak w pierwszym poście, to mnie nie interesuje. Pytanie tyczyło się który z systemów zaproponowanych lepiej nada się do podtrzymania wskazanej relatywnie niskiej temperatury. Wracając do tematu czy orientujecie się, czy grzejniki olejowe oblicza się podobnie jak konwektorowe? Ilość kW na m^2 powierzchni? Bo tu jednak medium grzejącym nie jest bezpośrednio grzałka a ciecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts