Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Wykonawca zalewając fundamenty nie włożył rury do kanalizacji. Firma, która robiła kanalizację bez pytania przecięła ławy fundamentowe (beton, zbrojenie, itd) i wyszli sobie z budynku przez fundament, bo im się nie chciało kopać pod nim.

Pytanie czy to jest w ogóle dopuszczalne? Jedni piszą, że absolutnie nie inni, że tak. Czy może tak zostać, czy trzeba spawać druty, zalewać, naprawiać fundament?

https://forum.murator.pl/topic/241745-przej%C5%9Bcie-kanalizacj%C4%85-przez-%C5%82awy-fundamentowe/

Raczej pomyliłeś scinae fundamentową z Ławą. Ława jest szersza niz sciana, sciana czesto jest z bloczków. Jezeli serio cieli ci ławe to bardzo fajnie:), plus na jakies głebokosci szambo bedzie? 2 m...?
Raczej pomyliłeś scinae fundamentową z Ławą. Ława jest szersza niz sciana, sciana czesto jest z bloczków. Jezeli serio cieli ci ławe to bardzo fajnie:), plus na jakies głebokosci szambo bedzie? 2 m...?

Wygląda, że cieli od ściany w dół przez ławę. Z tego co się orientuję, w ścianie nie ma zbrojenia, a tam drutów pełno.

Rura idzie do kanalizacji, nie do szamba.

• 4 weeks później...
Magia skąd oni się biorą ci wykonawcy kanalizacja powinna być nad ławą. A pod ławą woda.

Niekoniecznie. U mnie ściana fundamentów 33 cm zbrojona to kanalizacja pod lawa idzie.

Pewnie dla tego że niska ściana co nie . Głębokość posadowienia ław wynika ze strefy przemarzania gruntu dla danego regionu . Edytowane przez smigloxxx

Wykonawca zalewając fundamenty nie włożył rury do kanalizacji. Firma, która robiła kanalizację bez pytania przecięła ławy fundamentowe (beton, zbrojenie, itd) i wyszli sobie z budynku przez fundament, bo im się nie chciało kopać pod nim.

Masz zdjęcia tego przejścia przez ławę ?

• 4 weeks później...
  • 5 months później...
  • 2 weeks później...

U mnie przepust z rury 200mm na rurę 160mm zrobili w ławie, pomiędzy zbrojeniem. Tylko że mam piwnicę. Aczkolwiek nie wiem czemu hydraulik chciał dać jak najwyżej przez co były widoczne strzemiona, zaznaczone w kółkach. Możliwe że chodziło o uzyskanie większego spadku. Oczywiście zostało to zaizolowane podwójnie papą

przepust.jpg

przepust2.jpg

Z kolej przepusty w stropie monolitycznym będzie wiercił bo uważa że i tak z reguły nie będą pasować przepusty pod instalacje. A w stropie siatka jest 12x12 cm więc na pewno przetnie jakieś pręty.

A co na to konstruktor i kierbud. Nawet na chłopski rozum to zbrojenie nie ma otuliny i ława prędzej czy później się rozleci. Jak by to było na Śląsku to bałbym się najmniejszego tąpnięcia.
  • 3 weeks później...
U mnie przepust z rury 200mm na rurę 160mm zrobili w ławie, pomiędzy zbrojeniem. Tylko że mam piwnicę. Aczkolwiek nie wiem czemu hydraulik chciał dać jak najwyżej przez co były widoczne strzemiona, zaznaczone w kółkach. Możliwe że chodziło o uzyskanie większego spadku. Oczywiście zostało to zaizolowane podwójnie papą

[ATTACH=CONFIG]430269[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]430270[/ATTACH]

Z kolej przepusty w stropie monolitycznym będzie wiercił bo uważa że i tak z reguły nie będą pasować przepusty pod instalacje. A w stropie siatka jest 12x12 cm więc na pewno przetnie jakieś pręty.

A czy w moim przypadku jest to w miarę właściwie wykonane?

A czy w moim przypadku jest to w miarę właściwie wykonane?

Wygląda w miarę dobrze ale przejście jest za wysoko i brakuje otuliny górnych prętów lub pręty zostały wycięte.