Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przejście kanalizacją przez ławy fundamentowe

Piotr_Ha

Recommended Posts

Witam

Wykonawca zalewając fundamenty nie włożył rury do kanalizacji. Firma, która robiła kanalizację bez pytania przecięła ławy fundamentowe (beton, zbrojenie, itd) i wyszli sobie z budynku przez fundament, bo im się nie chciało kopać pod nim.

Pytanie czy to jest w ogóle dopuszczalne? Jedni piszą, że absolutnie nie inni, że tak. Czy może tak zostać, czy trzeba spawać druty, zalewać, naprawiać fundament?

Raczej pomyliłeś scinae fundamentową z Ławą. Ława jest szersza niz sciana, sciana czesto jest z bloczków. Jezeli serio cieli ci ławe to bardzo fajnie:), plus na jakies głebokosci szambo bedzie? 2 m...?

Wygląda, że cieli od ściany w dół przez ławę. Z tego co się orientuję, w ścianie nie ma zbrojenia, a tam drutów pełno.

Rura idzie do kanalizacji, nie do szamba.

• 4 weeks później...

Wykonawca zalewając fundamenty nie włożył rury do kanalizacji. Firma, która robiła kanalizację bez pytania przecięła ławy fundamentowe (beton, zbrojenie, itd) i wyszli sobie z budynku przez fundament, bo im się nie chciało kopać pod nim.

Masz zdjęcia tego przejścia przez ławę ?

• 4 weeks później...
  • 5 months później...
  • 2 weeks później...

U mnie przepust z rury 200mm na rurę 160mm zrobili w ławie, pomiędzy zbrojeniem. Tylko że mam piwnicę. Aczkolwiek nie wiem czemu hydraulik chciał dać jak najwyżej przez co były widoczne strzemiona, zaznaczone w kółkach. Możliwe że chodziło o uzyskanie większego spadku. Oczywiście zostało to zaizolowane podwójnie papą

przepust.jpg

przepust2.jpg

Z kolej przepusty w stropie monolitycznym będzie wiercił bo uważa że i tak z reguły nie będą pasować przepusty pod instalacje. A w stropie siatka jest 12x12 cm więc na pewno przetnie jakieś pręty.

• 3 weeks później...
U mnie przepust z rury 200mm na rurę 160mm zrobili w ławie, pomiędzy zbrojeniem. Tylko że mam piwnicę. Aczkolwiek nie wiem czemu hydraulik chciał dać jak najwyżej przez co były widoczne strzemiona, zaznaczone w kółkach. Możliwe że chodziło o uzyskanie większego spadku. Oczywiście zostało to zaizolowane podwójnie papą

[ATTACH=CONFIG]430269[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]430270[/ATTACH]

Z kolej przepusty w stropie monolitycznym będzie wiercił bo uważa że i tak z reguły nie będą pasować przepusty pod instalacje. A w stropie siatka jest 12x12 cm więc na pewno przetnie jakieś pręty.

A czy w moim przypadku jest to w miarę właściwie wykonane?