Dariusz1983 20.03.2022 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2022 Podobno nominalne napięcie w UE ma zostać znormalizowane na 240V z dotychczasowych 230V...zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 20.03.2022 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2022 Podobno nominalne napięcie w UE ma zostać znormalizowane na 240V z dotychczasowych 230V...zobaczymy. To bardzo dobra metoda na wyłączenie wszystkich inwerterów PV w których ustawienia sieci nie da się zmienić, bo limity napięć się zmienią w górę. 240V +/-10% (216-265V) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz1983 20.03.2022 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2022 Wystarczy aktualizacja softu(w tych w miarę nowoczesnych) i gotowe no chyba, że wnętrzności nie podołają, bo liczone były na styk ale w to wątpie. Oczywiście najstarsze modele, które już obecnie utraciły mozliwość instalacji(brak ceryfikatów) i z czasem pewnie je uwalą jako zagrażające sieci. Jeszcze dojdzie brak opcji podniesienia nominalnych parametrów napięć i gotowe-najstarsze instalacje papa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 20.03.2022 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2022 Odnośnie załączenia grzałki 2kW , to u mnie jest spadek nap o ok 5V. Wczoraj grzałka załączyła się 8 x po 10 min-ale najważniejsze ,że produkcja PV była bez zakłóceń i przerw. To cenna informacja, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dymmek 20.03.2022 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2022 W marcu ładny wynik się szykuje , u mnie będzie rekordowy o ile pogoda jeszcze trochę dopisze . Wynik wmarcu na razie 971 kwhDzisiaj 6 kWh/kwp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viniu 20.03.2022 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2022 U mnie blisko... 5,98kw/kwp i tylko 4 wyłączenia falownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz1983 20.03.2022 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2022 (edytowane) Dziś 25,2kWh z 3,95kW(p) czyli ledwo 6,38kWh/kW(p) a było pare dni temu 6,50kWh/kW(p). Jak tak dalej pójdzie to wyliczone na https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/#PVP planowane uzyskanie 350kWh na marzec spokojnie przeskoczę-co ładny dzień to +25kWh. od 1.03.2022 do dziś mam już na liczniku 315,6kWh nabite. Edytowane 20 Marca 2022 przez Dariusz1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 20.03.2022 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2022 5.33 kwh/kwp i niezliczona ilość wyłączeń falownika...w zeszłym roku o tej poorze ponad 6 kwh/kwp - sporadyczne wyłączanie, teraz doszło parę nowych instalacji i nie ma co zbierać..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 20.03.2022 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2022 5,87 z 1kWp - jest nieźle. Wyłączeń brak, napięcie max 246V co dobrze rokuje jednk mimo wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dymmek 20.03.2022 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2022 Czyli w normie widzę u mnie , przydałby się deszcz aby trochę wyczyścił panele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 20.03.2022 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2022 20 dni już nie padało, panele brudne ale 5,57kWh/kWp dziś wpadł. A do sieci w samym marcu wyleciało już 405kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 21.03.2022 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2022 20 dni już nie padało, panele brudne ale 5,57kWh/kWp dziś wpadł. A do sieci w samym marcu wyleciało już 405kWh. I szybko ma nie padać, więc prądu może i zrobi, ale dobre to nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 21.03.2022 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2022 U mnie masakra. 1.55 kWh/kWp.Wczoraj energetyka podjechała i stwierdzili, żeby sobie założyć urządzenie pomiarowo kontrolne, bo oni i tak nic nie pomogą. Najlepsze jest to, że ją za montaż tego gówna muszę im zapłacić z własnych pieniędzy. Niby nie dużo, bo 160 zł, ale jak by nie było jest to irytujące.Pytanie tylko czy takie urządzenie coś wniesie w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 21.03.2022 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2022 U mnie masakra. 1.55 kWh/kWp. Wczoraj energetyka podjechała i stwierdzili, żeby sobie założyć urządzenie pomiarowo kontrolne, bo oni i tak nic nie pomogą. Najlepsze jest to, że ją za montaż tego gówna muszę im zapłacić z własnych pieniędzy. Niby nie dużo, bo 160 zł, ale jak by nie było jest to irytujące. Pytanie tylko czy takie urządzenie coś wniesie w tym temacie. Nie sądzę i współczuję bo masz z racji wielkości domu adekwatne potrzeby energetyczne. Z moich obserwacji wynika że wyłączają się duże instalacje i osób które je przewymiarowały nie żal mi. Jest jakaś sprawiedliwość na pazernych polaczków. Prawda jest taka że duże domy będą coraz bardziej kosztowne w utrzymaniu i jest tylko na to jedno rozwiązanie pozbyć się i to jak najszybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz1983 21.03.2022 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2022 Niestety, ale pewne osoby powaliło z przewymiarowaniem instalacji, bo "przeca prunt za darmo bedzie Halyna i bedziem prundem sie grzaly"...kiedyś. Jak pogadałem z sąsiadami od instalacji 10-14kW to tyle założyli, bo będą pompy ciepła montować...kiedyś. Sam mając zużycie 2MWh rocznie założyłem 3,95kW(p) ale z automatycznym przeniesieniem wszystkiego co się da na autokonsumpcje: pranie,prasowanie,odkurzanie gotowanie,pieczenie w szczycie produkcji, ba nawet czajnik z kuchenki gazowej przestawiłem na czajnik elektryczny, a kiedyś mając G12 szło to tylko w tańszych godzinach, a herbata na gazie. Można, a raczej trzeba dać trochę więcej niż dzisiejsze potrzeby, bo wygodnictwo wygrywa, a i w planach indukcja jest. Z tego powodu, że ludziska nawalili paneli bez autokonsumpcji(całe dnie w pracy) napięcia rosną i u wielu są cuda zamiast produkcji, a po roku jak zdeżą się z realnymi uzyskami mogą się mocno zdziwić, bo Pan od fotowoltaiki mówił, że tylko opłaty stałe będą. Nurtuje mnie jeszcze kwestia ilu z tych przewymiarowańców uwierzyło w wyliczenia sprzedawcy co do uzysków(pewnie było Panie paneli 14kW i leciutko 15MWh będzie z tego), bo jak widze 14kW na zachód i wychodzi z unijnych wyliczeń, że zrobi to ok 80% tego co na południe i do tego współczynnik 70% odbioru z magazynu oraz minimalną autokonumpcje to już sens to traci biorąc pod uwagę koszt takiej instalacji . Tak czy inaczej potyłku dostają Ci, którzy mieli pojęcie co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 21.03.2022 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2022 U mnie co prawda inwertery się nie wyłączają, jednak napięcie bardzo wysokie. Recepta - wstałem i odpaliłem wędzarnie, zmywarka też już chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 21.03.2022 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2022 Instalacja na gruncie 4,1kWpAzymut: 178°Kąt pochylenia: 28°Czy to normalne, że maks w ostatnich daniach mocy to 3.6kW ? Instalacja od stycznia stąd pytanie. W lutym gdzie były takie przebłyski chwilowe to i moc chwilowa była 4kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz1983 21.03.2022 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2022 Moje 3,95kW(p) maksymalnie produkuje w ciągu paru ostatnich dni z mocą 3,7kW ale panele na dachu i ekierki 35stopni skierowane minimalnie na zachód od południa. Tez moce przy mrozie miałem po 4,3kW ale to współczynnik temperaturowy pomagał na plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbignievsson 21.03.2022 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2022 Nie sądzę i współczuję bo masz z racji wielkości domu adekwatne potrzeby energetyczne. Z moich obserwacji wynika że wyłączają się duże instalacje i osób które je przewymiarowały nie żal mi. Jest jakaś sprawiedliwość na pazernych polaczków. Prawda jest taka że duże domy będą coraz bardziej kosztowne w utrzymaniu i jest tylko na to jedno rozwiązanie pozbyć się i to jak najszybciej. 8.97 kWp to instalacja ok, ale taka przykładowa 9.9 kWp u innego to już przewymiarowana? A jaka jest autokonsumpcja w tych domach z instalacją dobraną "adekwatnie do potrzeb energetycznych" w słoneczne dni w godzinach 11-14? Ile z tego idzie w dom a ile jest pchanych w sieć? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 21.03.2022 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2022 Instalacja na gruncie 4,1kWp Azymut: 178° Kąt pochylenia: 28° Czy to normalne, że maks w ostatnich daniach mocy to 3.6kW ? Instalacja od stycznia stąd pytanie. W lutym gdzie były takie przebłyski chwilowe to i moc chwilowa była 4kW A jakiej mocy inwerter? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts