Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Okolice Krakowa 141 kWh/ kWp.

@ stos. teoretycznie to jest możliwe nawet te 210 kWh/kWp, w praktyce oprócz Ciebie nikt się nawet nie zbliżył w pobliże 200 , ale opowiedz może o swojej instalacji, jakie panele, inwerter, jaki tracker, czym chłodzisz te panele bo u nas to w cieniu jest sporo więcej niż te 25C a wtedy być może nikt nie będzie pisał o wyobraźni.

Dlaczego nie mielibyśmy poprawić instalację aby mieć większe osiągi?

Ten graf który zamieściłeś to z jakiej aplikacji? można prosić link.

Edytowane przez Jancia
pisownia

Powiem tak . Kwiecień 2020r był wyjątkowym miesiącem ( rekordowym ) dla PV .Moja pierwsza PV o mocy 5,72kW w kwietniu wyprodukowała 989kWh co daje 172,9kWh/kW. Ustawiona idealnie na południe bez zacienień.

Sorry ale nie jest to możliwe aby uzyskać 209kWh/kW w Polsce. Po prostu gość nie wie jak to policzyć. Takie jest moje zdanie. Choć nie zamierzam się upierać ale po prosu jest to nierealne mając na uwadze obecny rok jak i położenie naszego kraju.

PS. Z tym liczeniem oby się nie okazało że po sierpniu ma 500kWh/kW tak jak pisze map78

Edytowane przez -voymar-

A mnie na moim łamańcu wyszło w lipcu 112 i nie narzekam. W czerwcu miałem 140 i też byłem zadowolony.

Co do kolegi stos to wynik do osiągnięcia ale instalacja przynajmniej musiałaby co dziennie pracować przez 4 godziny na pełny ful a z 6 godzin z wydajnością nie mniejszą jak 50%. Wynik do osiągnięcia pod warunkiem iż słoneczko grzało równo przez 31 dni. U mnie było kilka dni gdzie skończyło się na 12 - 14 kWh jak i był jeden gdzie było 47 z całej instalacji. Przeciętnie za lipiec wyszło 28,3 kWh z całości dziennie. W czerwcu było 36,8.

Edytowane przez plusfoto

A mnie na moim łamańcu wyszło w lipcu 112 i nie narzekam. W czerwcu miałem 140 i też byłem zadowolony.

Co do kolegi stos to wynik do osiągnięcia ale instalacja przynajmniej musiałaby co dziennie pracować przez 4 godziny na pełny ful a z 6 godzin z wydajnością nie mniejszą jak 50%. Wynik do osiągnięcia pod warunkiem iż słoneczko grzało równo przez 31 dni. U mnie było kilka dni gdzie skończyło się na 12 - 14 kWh jak i był jeden gdzie było 47 z całej instalacji. Przeciętnie za lipiec wyszło 28,3 kWh z całości dziennie. W czerwcu było 36,8.

Przepraszam, ale czy ty w ogóle wiesz co mówisz?

Przyjmując PV o mocy 9.99kW i uzysku z 1kW 209kWh daje nam 2087,9kWh/mies. co jest = 67,35kWh dzień w dzień przez 31 dni. I tak samo w stosunku do innych PV oczywiście w pomniejszeniu do zastosowanej mocy, To warunki laboratoryjne

Edytowane przez -voymar-

Przepraszam, ale czy ty w ogóle wiesz co mówisz?

Przyjmując PV o mocy 9.99kW i uzysku z 1kW 209kWh daje nam 2087,9kWh/mies. co jest = 67,35kWh dzień w dzień przez 31 dni. I tak samo w stosunku do innych PV oczywiście w pomniejszeniu do zastosowanej mocy, To warunki laboratoryjne

Przecież dokładnie to samo napisałem. 4 godziny na ful = 4kWh i 6*0,5 = 3 kWh razem 7kWh z 1 kWp.

Wynik do osiągnięcia pod warunkiem iż słoneczko grzało równo przez 31 dni

Przecież dokładnie to samo napisałem. 4 godziny na ful = 4kWh i 6*0,5 = 3 kWh razem 7kWh z 1 kWp.

Wynik do osiągnięcia pod warunkiem iż słoneczko grzało równo przez 31 dni

W poście #3936 piszesz Cyt.-Wynik do osiągnięcia pod warunkiem iż słoneczko grzało równo przez 31 dni. 100% racja lecz należy dodać że to nierealne dla osiągnięcia. Dlatego trzeba oponować na takie wpisy. Ja już dobrze nie pamiętam ale jak zakładałem swoją pierwszą PV w styczniu 16r to miałem gdzieś uzyski dla różnych lokalizacji na świecie. Nie pamiętam gdzie ale chyba u arabów roczny uzysk z 1kW to coś 1800--2000kWh ( może i większy ) a dla Polski to 1000kWh ( średnio ) Mi wychodzi 1226,39 kWh/kW co daje 7015kWh/rok oczywiście dane z 5,72 kW bo PV 9,96kW rok będzie we wrześniu.

PS. Mysle że gość PV ma 2 miechy i nie wie jak liczyc uzyski bo PV 10kW ni hu hu nie da rady w miesiąc zrobić ponad 2000kWh . Po prostu zsumował uzyski i podzielil przez moc.

No ale ON ma racje i dalsza wymiana zdań z tym gościem do niczego nie doprowadzi. Tak samo jak z umową Prosumencką - ma taki zapis i tyle Indywidualny tylko dla niego.

Nie zamierzam się tu z nim droczyć bo to jest poniżej mojego min progu w dyskusji.

Tak że ja na tym kończę dyskusję odnośnie jego uzysku. Pojechal po bandzie równo.

Powodzenia i dużo słonka do końca roku.

Edytowane przez -voymar-

W poście #3936 piszesz Cyt.-Wynik do osiągnięcia pod warunkiem iż słoneczko grzało równo przez 31 dni. 100% racja lecz należy dodać że to nierealne dla osiągnięcia. Dlatego trzeba oponować na takie wpisy.

Ja bym chłopaka jednak nie skreślał...

Zadałem ten "kazus" na kilku branżowych grupach FB poświęconych PV i dostałem kilka ciekawych odpowiedzi od gości, którzy mają pod nadzorem kilkadziesiąt różnych instalacji. Pytanie było proste " maksymalny, historyczny uzysk miesięczny kWh z 1kWp instalacji" i oto odpowiedzi:

- Instalacja na dachu - 181kWh/1kWp

- Instalacja na gruncie - 190kWh/1kWp

- Instalacja soltrack pod bifacial - 219kWh/1kWp

Czyli wygląda na to, że jednak jest to możliwe...

Ten ostatni wynik jest z czerwca 2021, panele znshine 400W bifacjal, falownik Kehua 10