Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Ja bym chłopaka jednak nie skreślał...

Zadałem ten "kazus" na kilku branżowych grupach FB poświęconych PV i dostałem kilka ciekawych odpowiedzi od gości, którzy mają pod nadzorem kilkadziesiąt różnych instalacji. Pytanie było proste " maksymalny, historyczny uzysk miesięczny kWh z 1kWp instalacji" i oto odpowiedzi:

- Instalacja na dachu - 181kWh/1kWp

- Instalacja na gruncie - 190kWh/1kWp

- Instalacja soltrack pod bifacial - 219kWh/1kWp

Czyli wygląda na to, że jednak jest to możliwe...

Ten ostatni wynik jest z czerwca 2021, panele znshine 400W bifacjal, falownik Kehua 10

Sorry -twoja sprawa. Polewał wodą:D przez cały miesiąc ? A zalamanie promieni?. (krople wody) Od spodu ich schładzał? No bez jaj Faktem jedynie może być to że- dni słonecznych w danym rejonie polski mogło być więcej i tyle. Już to podawałem PV 9,99kW przy uzysku 209kWh/kW/mies. musiała by dawać 67,35kWh/dzień x 31 PV startuje mi o 4.15 rano zasypia 19.15 Po za tym przez kilkanaście dni w lipcu temp. w nocy byla 26*C Ze temp ma znaczenie to FAKT niepodważalny bo Ja nawet w Styczniu uzyskiwałem 30kWh z 5.72 bo poniżej 30kWh to bylo dość czesto. Niech sobie pisze co chce. Nie wypaliło z umową to teraz będzie Trollował z uzyskami.

Też mam PV pod kątem 35^ idealnie na południe bez zacienień i dość spory bagaż z PV. Tak że dla mnie to bajka i nie jest to ze złośliwości.

Po prostu nie da się. To tak jak by ktoś Maluchem 650cm3 jechał autostradą 200km/h

Moja w lipcu zrobiła tak jak pisałem 1442 i 1208 kWh poszło w sieć A z prądem w domu też nie oszczędzam choć teraz CWU z PC to za mies. poszło 35kWh Dawniej przy grzałce 185--260kWh

1442/9,96kW =144,77kWh/kW

Gość deklaruje 1330 w sieć przy produkcji ponad 2000kwh to dom mu zużył 700kWh nie przeczę że nie. Lecz zastanawia mnie ----Ja 1208 a on 1330 to jest 122kWh różnicy Albo ja za dużo oddałem albo on za mało. Przy produkcji wiekszej o ponad 600kWh!!! A produkcja ponad 600 więcej to na dzień o 20kwh więcej przez 31dni. Przy identycznym kącie ,idealnie na poł. ( nie jest to oczywiście wyznacznikiem)- lecz do myslenia daje.

No nie chłopaki -to absurd.

PS. Proponuję bo początek miesiąca- niech zrobi foto licznika ZE ze wskazaniem 280 i drugie 2 września to zobaczymy. Lecz przy dzisiejszej technice to wszystko można.Musial bym Młodego zapytać. Bo jak mi powiedział że ci naciągacze co dzwonią to rozmawiam z automatem to za łep sie złapałem. Jest jeden z wielu prostych testów podczas rozmowy zapytać 2x2 lub inną mnożna ,jaki jest dzień itd.

Edytowane przez -voymar-

Czy znasz angielski?

Jeśli znasz to tam jest wyraźnie napisane ile poszło do sieci (to grid) w lipcu. (1330kWh)

Te 733.33 to średniomiesięcznie przez cały rok

Hm! aha 733,33 x 12= 8799,96kWh przez cały rok w sieć?

Zejdź na ziemię.:D:D:D:D Licznik Kolego z filmikiem bo aplikacja to wielka ściema mi dzienną produkcję licz do południa .

Wiesz chociaż która to wartość w liczniku ZE? Bo te schemaciki nie wiadomo czyje i skąd.

W przyszłym roku prawdopodobnie będę miał farme na 8000 paneli to dopiero bedą uzyski a jak się je wrzuci i poda że to z 50kW to hoho ho

Edytowane przez -voymar-

Masz jakąś wiedzę czy tylko swoje wyobrażenia.

Ile wyprodukuje rocznie instalacja o mocy 8.8kWp i ile wyśle do sieci jeśli nic z tej energii nie jest zużywane w domu.?

Proste pytanie. Powinieneś to wiedzieć. Mam nadzieję. Bo jeśli nie to nie mamy o czym rozmawiać.

8,8 nie mam PV więc nie wiem . A te 209kWh/kW to z 8,8kW? Łał a ja myślałem że z 9.9kW to jeszcze lepiej

Moge podać z 5,72kW---na rok zrobiła 7015kWh jak by wszystko poszło w sieć to było by to 7015x0,8= 5612kWh.Kużwa nie miałem pojęcia że tego nie umiesz przeliczyć.

Idąc dalej tym tropem i przyjmując Mój uzysk roczny to mamy 1226kWh /kW to daje 8,8 x 1226 = 10788,8kWh/rok x 0,8 = 8631,04kWh

Naprawdę interes życia PV o mocy 8,8 i wszystko w sieć =BYZMESMEN ha ha całą gębą.

Już się nie ośmieszaj:D:D Bo z każdym postem toniesz coraz bardziej.

Powodzenia.:D:D:D

I jeszcze jedno chłopaki Nam wszystkim TU mówi o uzysku 209kWh/kW Dalej że 1330 poszło w sieć

A mnie post niżej zadaje pytanie ,,,,,,,,, Ile wyprodukuje PV o mocy 8,8kW jak wszystko pójdzie w sieć To jak to jest? Bo zaczynam się gubić ?

Miał 8.8 teraz ma 9,9 i teraz wszystko idzie w sieć. Obłęd

PS --Właśnie czytam co piszesz i mówię OBŁĘD

Edytowane przez -voymar-

@Voymar

Ty może czytaj co piszę a nie wyrażaj sobie co piszę.

8.8kWp to była oryginalna umowa z PGE sprzed 3 lat.

Od miesiąca mam 9.9kWp ale nowej umowy od PGE jeszcze nie przysłali.

W tej chwili prawie wszystko z PV idzie do sieci więc nie ma żadnego problemu uzyskać te733.33 średniomiesięcznie.

Dom jest zasilany z dodatkowej instalacji off-grid współpracującej z baterią.

Na zakończenie rozmowy z tobą powiem że trochę kultury w obyciu by ci się przydało.

Czy masz pojęcie jaka musi być bateria aby zasilić dom? taka 100Ah przy obciążeniu 1kW ile postoi? sekund? oczywiście.

Już sam nie wiesz co pisać aby wyjść na swoje ale tak jak mówiłem TONIESZ Miałeś 8,8 a masz 9,9 kW no prosze całe 1,1kW więcej

Żyj we własnym świecie ja pasuję bo to nie ma sensu. JUŻ to wiem. Pamietaj tylko że są tacy co nie dają się nabijać w butelkę

PS. Zrób foto licznika tak jak prosiłem jutro i na koniec miesiąca. A najlepiej filmik.

Zyczę pobicia rekordu w sierpniu.

Edytowane przez -voymar-

To równanie to o czym ma świadczyć.

Że znasz odejmowanie?

No i jeszcze taki wykres żebyś sobie matematykę poćwiczył.

[ATTACH=CONFIG]457533[/ATTACH]

@Voymar

Ty może czytaj co piszę a nie wyrażaj sobie co piszę.

8.8kWp to była oryginalna umowa z PGE sprzed 3 lat.

Od miesiąca mam 9.9kWp ale nowej umowy od PGE jeszcze nie przysłali.

W tej chwili prawie wszystko z PV idzie do sieci więc nie ma żadnego problemu uzyskać te733.33 średniomiesięcznie.

Dom jest zasilany z dodatkowej instalacji off-grid współpracującej z baterią.

Na zakończenie rozmowy z tobą powiem że trochę kultury w obyciu by ci się przydało.

Z tego co podałeś na wykresach to w ciągu ostatnich 365d do sieci oddałeś 1531,32 kWh.

Średniomiesięcznie 1531,32 kWh / 12 m-cy = 127,61 kWh (średniomiesięcznie) a nie zgodnie deklaracją w umowie = 733,33 kWh.

Ciekawe.

Z tego co podałeś na wykresach to w ciągu ostatnich 365d do sieci oddałeś 1531,32 kWh.

Średniomiesięcznie 1531,32 kWh / 12 m-cy = 127,61 kWh (średniomiesięcznie) a nie zgodnie deklaracją w umowie = 733,33 kWh.

Ciekawe.

Co post to głębiej pod wodą jest.

Tak jak pisałem wczoraj Troll potrzebuje pożywki i ją dostaje to żyje.

Niech zrobi foto licznika ZE lub filmik to zobaczymy co piszczy w trawie,

Ty lepiej nie zaczynaj pisać o bateriach bo pojęcia nie masz.

Bateria którą mam w zupełności wystarcza aby z sieci nie brać EE w ciągu 24 godzin.

W dzień się ładuje a w nocy oddaje.

[ATTACH=CONFIG]457534[/ATTACH]

Zrób tak pięknie uzyski dzienne w kWh Tyko że to ładowanie to nawet 10kWh nie daje a gdzie te 67kWh na dzień Skoro się w dzień ładuje to na 24h nie wystarcza, tylko max na 12h bo 24h to jest od godz. 00 dnia 01.08 do godz. 00 dnia 02.08

Edytowane przez -voymar-

Zacznij czytać ze zrozumieniem a nie zacietrzewieniem.

Po pierwsze,1531,32 to pobrane z sieci a nie oddane do sieci w 365 dni.

Po drugie, dane z wykresu za 365 dni nie są prawdziwe bo instalacja jest przez ten soft obliczana przez kilka miesięcy a nie rok.

Poprawne są dane za 30 dni, 7 dni i 1 dzień.

Pobrane z sieci 1531,32kWh -jak off wystarcza na 24h? Czlowieku?

Twój Cyt. Ty lepiej nie zaczynaj pisać o bateriach bo pojęcia nie masz.

Bateria którą mam w zupełności wystarcza aby z sieci nie brać EE w ciągu 24 godzin.

W dzień się ładuje a w nocy oddaje.

Tobie to trzeba jak "krowie na rowie"

Po raz ostatni.

9.9 kWp pracuje tylko na sieć.

Dom zasila 6kWp off-grid z baterią 10kWh.

Czego nie rozumiesz?

ho ho coraz lepiej 8,8kW potem 9,9 a tu okazuje się że 16kW no to z 16kW to ponad 2000kWh zrobisz ale nie z 9,9kW pytanie tylko po co ? te krętactwa na wstępie i co to za interes życia 9.9kW w sieć. Ja mam pchać ale 2000kWh/godz.