Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Dalas aż tyle Ci się wzięło nie miałeś rozliczenia po czerwcu

Czy wyjechałeś z domu na 3 miesiące?

Ja, przy bilansowaniu co 2 m-ce, na koniec sierpnia do odebrania mam 2467 kWh w I taryfie i 458 kWh w II (już po odliczeniu opustu).

Wprawdzie PV pracuje od końca listopada ubiegłego roku i zimową porą dokupiłem prądu - w tym roku 1563 kWh,

ale mam nadzieję, że kolejne zimy będą tańsze.

Taaa, ty się niczym nie chwalisz, tylko na każdym kroku chwalisz się że PV masz od 6 lat i my jesteśmy tu tak zapóźnieni z wiedzą, że tylko ty możesz być ten oświecony.

Gdybyś ty chociaż rozumiał tą moją grafikę, ale jej nie "jarzysz". :)

Ha ha ---ja w stopce mam od lat OPIS PV i inne

A rozumieć nie chcę-- EKONOMIA No chyba że ty to tak jak jak pewien Jegomość OFF radził robić ze starych złomowych aku. Przemądrzać się nie zamierzam jak pojedziesz jeszcze troche na off to może zaczaisz lecz wątpię . Tak na szybko chodzi mi o obciążenie w (kW ) nie o żaróweczkę z której sie podniecasz że jak ciemno na dworze to ty masz światełko. Chodniczek ci podświetla itd. Bo ten magazyn na ile minut wystarczy?

Nadal nic nie jarzysz, bo twoje wrodzone chamstwo zasłania ci cały świat.

Kolego nic mi nic nie zasłania. Nikomu źle nigdy nie życzyłem i nie życzę. Bulwersuję się tylko na naiwnych i głupotę. Wejdź proszę na magazyny energii poczytaj ,obciąż taki off np. 3kW a magazyn niech będzie 10kW. Na ile czasu tego magazynu wystarczy? A co ciekawsze ILE TAKI MAGAZYN kosztuje? No chyba że tak jak pisałem rajcuje cię pompka w oczku wodnym że chodzi za FREE oświetlenie chodnika , jakaś lampka LED przy domu. Ja sie tym je rajcuję bo wiem ile magazyn kosztuje za 1kW i za ile lat trzeba go wymienić.

Powodzenia życzę z życzliwości. Tańsza jest II tar niż ten magazyn którego zanim się odbije trzeba kupować kolejny. Jedyne rozsądne rozwiązanie i to na takie pierdoły to samochód elektryczny który w nocy służy jako magazyn. A czy rano wyjedzie ? czy będzie miał wystarczający zapas kWh? Nie wiem. Tak że zluzuj MAJTY bo ja ci wrogiem nie jestem. Po prostu liczę co się opłaca a co nie. TYLE.

Edytowane przez -voymar-

Widzę że Ty MAJT nie zluzowałeś i nadal widzisz świat tylko przez swoje okulary.

Masz zerowe pojęcie o mojej instalacji i dlaczego ją mam. Chociaż jakbyś czytał ze zrozumieniem a nie zacietrzewienie to co tu pisałem , to byś wiedział.

Tak z ciekawości zapytam znawcę wszystkiego, co to za magazyn 10kW?

Kultura człowieka jako istoty myślącej polega na tym aby się do swych oczywistych błędów przyznać. W związku z powyższym POPRAWIAM -(kWh) Zwykła literówka ale istota mało myśląca przypisała z całą zaciekłością i pychą w duszy nieznajomość jednostek .Zdarza się . Co do reszty-- pozostawiam na etapie wstrzymującym się aby nie zniżać się do twego poziomu,

PS.W moim poscie były pytania odnośnie kosztów magazynu jak i jego żywotności itd. Co niewygodne pytanie tak? No ale trafiła nie gafa z mojej strony zamiast ( kWh ) napisałem kW ) więc to było ważniejsze

Edytowane przez -voymar-

No i wypowiedział się ekspert od budowy magazynów energii, który zbudował ich już tyle że nie może ich zliczyć. :)

Dziękuję za uznanie mojej wiedzy i doświadczenia :D

Ty zbudowałeś jeden a może dwa lub trzy.

Nie zmienia to faktu że

Budowa i montaż własnego magazynu energii, w dzisiejszych warunkach, nie jest ekonomicznie uzasadnione.

Ty masz specyficzne wymagania i uwarunkowania i nie przeliczałeś tego na złotówki tylko na komfort i bezpieczeństwo zawartości zamrażarek.

Nie ma wielu takich uwarunkowań.

Własne doświadczenie czy budowa nie wpływa na wynik finansowy całego przedsięwzięcia.

Samemu też można złożyć z części samochód z napędem elektrycznym i pewnie będzie dużo tańszy niż Tesla S czy Tesla X.

Ale ten hand made samochód elektryczny jest dla pasjonata a nie dla normalnego użytkownika.

Jakiej pojemności musiałby być taki magazyn abo zapewnił zasilanie przez cały rok i ile by kosztował?

W jaki sposób będzie ogrzewany?

Pewnie wody z sieci też nie będzie posiadał, kanalizacji i drogi dojazdowej.

Może ktoś taki dom wybuduje i wybuduje też magazyn o odpowiedniej pojemności i odpowiednich kosztach inwestycyjnych.

Ile będzie kosztować instalacja PV (bo chyba to będzie źródło napełniania magazynu.

Nadal, z taką samą pewnością, uważam

Budowa i montaż własnego magazynu energii, w dzisiejszych warunkach, nie jest ekonomicznie uzasadnione.

Niestety dałeś bardzo rzadko specyficzny i bardzo rzadko spotykany przypadek.

Tylko specjalne względy mogą spowodować taką lokalizację domu.