esselite 09.09.2021 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2021 Dokładnie, decyzje inwestycyjne powinno się oceniać mając na uwadze wszystkie dane wejściowe, a nie wycinek dotyczący jedynie kosztu produkcji z agregatora vs zasilania z sieci ZE. Trzeba sobie wyobrazić, że sieci ZE nie ma w danym momencie kiedy jest pogrzebna i wtedy wszystko nabiera innego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 09.09.2021 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2021 A ty nadal swoje urojenia po chamsku tu wypisujesz, nie rozumiejąc zupełnie co ja piszę. Dlatego kończę "rozmowę" z kims kto uważa że wszystkie rozumy pozjadał. a ktoś kto myśli inaczej ten któremu "ktoś nasrał do głowy". Jesteś strasznym chamem. Już prościej cie opisać się nie da. Pierwsze słyszę by chamstwo polegalo na wyciąganiu wniosków z danych co inna osoba podaje. Bo na podstawie twoich danych są moje wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 09.09.2021 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2021 (edytowane) Z tego co zrozumiałem z czytania po łebkach, @stos ma problem w postaci niestabilnego źródła EE z sieci. Tzn. nigdy nie wie, czy jak wróci do domu, to czy będzie miał w zamrażarce pełno wody i śmierdzące mięsko czy tym razem mu się udało ocalić zamrożony kawał wołowiny i lody dla dzieci. W takich warunkach rozpatrywanie magazynu energii i generatora w kontekście opłacalności jest nadużyciem i mija się z celem. W takich okolicznościach przyrody zainwestowanie w generator i magazyn energii jest najmądrzejszym (i jedynym sensownym) ruchem jaki mógł wykonać. A próby wykazania, że jest głupi i niereformowalny, a w dodatku nie umie liczyć, jest... zwyczajnie głupie i świadczy o braku umiejętności czytania ze zrozumieniem. Oczywiście, taniej być może (być może, bo nie znam się na tym) wyszłoby kupno tylko generatora i jakiegoś układu jego automatycznego wstawania. Nie wiem, nie zgłębiałem tego tematu z braku potrzeby. Ale gdybym miał taką sieć jak @stos, zapewne poszedłbym taką samą drogą. Ps. syty głodnego nie zrozumie. Widać to wszędzie, od polityki (warszawa vs reszta kraju) po nasze forum. Powinieneś czytać nie po łebkach. Dlaczego? Bo gdy nikt nie oponował co ów gość wypisuje to mu wszystko pasowało 1) Zaczeło się od tego że przekonywał FM że ON ma umowę inna niż reszta Prosumentów 2) Jak była cisza co do jego magazynu- jak nikt nic nie zarzucał to siedział cicho. gośc z tego co pisał ma PV on gird 10kW ktora pcha całą produkcję w sieć jako zapas na zimę a druga PV jest off. Mówisz że ma problem z siecią. Tak teraz ma bo wytykam mu Magazyn. Jakoś wcześniej jak pisal o swojej PV i pchaniu w sieć z PV 10kW problemów nie miał. Kto rozważny zakłada PV10kW tylko na sieć jak są problemy z nią. Jak drążyłem temat to napisał że do sieci ZE ma 4km. To jak mu chodzi on gird? Miesza i tyle aby wyjąć na swoje jedne zdania przeczą innym . Trzeba uważnie poczytać. Choć pewnie będzie swe wpisy kasował. swoje może lecz to co ja cytowałem zostanie. Edytowane 9 Września 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 09.09.2021 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 09.09.2021 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2021 Dokładnie, decyzje inwestycyjne powinno się oceniać mając na uwadze wszystkie dane wejściowe, a nie wycinek dotyczący jedynie kosztu produkcji z agregatora vs zasilania z sieci ZE. Trzeba sobie wyobrazić, że sieci ZE nie ma w danym momencie kiedy jest pogrzebna i wtedy wszystko nabiera innego znaczenia. Czy ty przeczytałeś kilka stron uważnie ? Czy tak sobie napisałeś by napisać? Kto rozsądny buduje sie w miejscu gdzie nie ma sieci, lub są z nia problemy? Kto na takiej sieci zakłada 10kW on gird i ładuje 100% w sieć jak jej nie ma lub są częste wylączenia? Kto robi magazyn za 32tys. jak można jechac z agregatu w razie awarii. Gość za często zmienia zdanie w swych wypowiedziach. Jak zarzucone miał że ma magazyn to napisał że robi drugi. Pytam po co? mu drugi 10kW ? Bo przecież wczoraj pisał że bytowanie odbywa sie w dzień jak produkuje PV on .itd. Usiądź jutro poczytaj z 15 stron i pisz. Jak nie wykasuje. Bo znam takich co wlasnie tak robią .A jak cytują czyjeś wypowiedzi to tylko wycinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 09.09.2021 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2021 (edytowane) To napiszę do ciebie w twoim chamskim stylu żebyś zrozumiał co chamstwem jest. Ktoś ci nasrał do głowy że jesteś oświeconym człowiekiem i na wszystkim się znasz, a ty masz tylko łajno w głowie i za każdym razem jak coś napiszesz smród się unosi. Zadałem pytanie Wczoraj- ile kosztuje 1 kWh. dlaczego nie odpisałeś, Chamstwo widzisz bo ci sie prawdę w oczy wytyka a ty prawdy nie tolerujesz.\ Nigdzie nie pisałem że na WSZYSTKIM SIE ZNAM To twoje urojone stwierdzenie. Edytowane 9 Września 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 09.09.2021 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 09.09.2021 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 09.09.2021 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 09.09.2021 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2021 Wykazujesz zero zrozumienia tekstu pisanego. ad.1 Zacytowałem zapis ze swojej umowy więc o co ci chodzi? ad.2. O problemach z moją siecią pisałem wielokrotnie w wielu tematach związanych z PV. Z powodu nieumiejętności czytania ze zrozumieniem nie pojąłeś że to nie ja ma te 2-4 km do sieci tylko to był argument w dyskusji z @d7d o ekonomiczności systemu OFF z magazynem. Przeczytaj go jeszcze raz i jeszcze raz aż zrozumiesz. Masz rację "trzeba uważnie czytać', ale ty tego nie potrafisz i zastępujesz to chamskim językiem. Skakałeś na każdego kto ci sie sprzeciwiał. Kto mial inne zdanie niz twoje. Zapewne jeszcze tego doświadczymy. A ja ci przypomnę o tym. Bądź zdrów i powodzenia życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 09.09.2021 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2021 Ty masz niesamowicie porąbaną głowę, żeby takie brednie tu wypisywać. Sam przeczytaj kilka razy te 15 stron to może coś do tej twojej głowy wejdzie. Dlaczego odpowiadasz na moje posty nie skierowane do ciebie? Choleryk w tobie siedzi i tyle. Agresja narasta jak jest inne zdanie niż twoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 09.09.2021 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 09.09.2021 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2021 Obrzucasz mnie gównem i ja ma ci na jakiekolwiek pytanie odpowiadać? Chyba się z głupkiem na głowy zamieniłeś. Przeczytaj co napisałeś w tym poście??????????????????? Na merytoryczne moje pytania nie odpowiadasz ale na docinanie odpisujesz. CIEKAWE to bardzo jest. Lepiej napisać głupotę niż odpowiedzieć na pytanie odnośnie zwrotu z inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 09.09.2021 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2021 Nie skakałem tylko reagowałem na twoje chamskie zwroty, bo normalnej dyskusji nie potrafisz prowadzić. Zapewne tego jeszcze doświadczymy. Nawet wlasnego zdania nie potrafisz skleić tylko powtarzasz moje.np. Zapewne jeszcze tego doświadczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 09.09.2021 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2021 Mówisz że ma problem z siecią. Tak teraz ma bo wytykam mu Magazyn. Mnie się wydaje, że o jego problemach z siecią czytałem wielokrotnie i nie tylko w ciągu ostatnich kilku dni. Ale, że mi się tylko wydaje, a nie mam czasu na szukanie i weryfikowanie postów, to mamy impas. Miesza i tyle aby wyjąć na swoje jedne zdania przeczą innym . Trzeba uważnie poczytać. Choć pewnie będzie swe wpisy kasował. swoje może lecz to co ja cytowałem zostanie. Niech Ci będzie. Jednak to co pamiętam i to co czytam z jego wypowiedzi "trzyma się kupy". A pisanie, że jak ma się częste awarie sieci (spadek napięcia to też awaria, często bardzo nieprzyjemna, jak ktoś ma 3-fazowe odbiorniki typu pompa głębinowa), to "sobie można jechać z agregatu" jest niepoważne. I świadczy o tym, że zupełnie nie rozumiesz problemu. No ale Ty twierdzisz, że stos manipuluje, więc znowu impas. Jakby nie było, przy takich problemach, o jakich pisze stos, jakbym żonie kazał się bawić generatorem, to by mi powiedziała: to Twój problem, nie mój. I miałaby świętą rację. Dlatego m.in. mam PC, a nie ekogroszek. To ma samo działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 09.09.2021 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 09.09.2021 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 09.09.2021 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 09.09.2021 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 09.09.2021 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2021 Oczywiście że samo-startujący generator byłby tańszy ale nie o wiele, bo nie tylko generator trzeba byłoby kupić. Musiałby też być na tyle mocny (przez co drogi) aby zapewnić moc dla maksymalnego obciążenia z domu. W moim przypadku 10kW. Jednak taki generator nie zapewni funkcjonalności UPS-a i jego funkcjonalność jest problematyczna przy krótkich wyłączeniach. Dlatego zdecydowałem się na magazyn. Dzięki niemu generator może być 2 razy mniejszy bo magazyn może dostarczyć 15 kW z baterii. Może też uzupełnić sieć gdy obciążenie przekroczy 10kW mocy zamówionej. Dokładnie tak to sobie wyobrażałem, jak kiedyś o tym czytałem. Pewnie kiedyś sobie takie "zabawki" kupię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts