Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Dosłownie nie kminię o co ci chodzi w tyradzie o cenie zakupu PV ?

Pytasz o koszt PV ? każdy ma inny zależny od chwili montażu, ceny dolara i wielu innych czynników.

Tutaj każdy rozwiązuje swoją łamigłówkę i każdy ma inną będącą pochodną powierzchni, zapotrzebowania na ciepło itd, itp.

Moja wyglądała tak: PV+PC= 75tys. Mój Prąd zwrócił 5tys. Ulga termomodernizacja ok. 11tys. Pozostało 59tys.

Gdybym chciał zostać przy gazie bez PV - to musiałbym wymienić 19letni piec gazowy kondensacyjny za ok.15 tys. bo się kończył.

Zatem potrzebowałem zainwestować 59tys. w nowoczesność lub 15 tys. w zachowanie status quo i te 15 tak czy siak musiałem wywalić.

Więc dołożyłem 44 tys w nowoczesność która zwróci mi się w maks. 5lat a po zapowiadanych wzrostach cen prądu i gazu ok. 4lata może trochę mniej.

W 4 lata zwrot z inwestycji to 25% rocznie. To jedyny - ekonomiczny powód inwestycji w PC i PV.

W ekologię tych procesów nie wierzę. Wiem, że PV przez 25lat pracy zdołają oszczędzić CO2 tyle ile było potrzebne na ich wyprodukowanie.

Pełna zgoda- co do inwestycji

Ta produkcja robi się nudna lepiej podawać czas zwrotu całkowity, ile zostało i zwrot z kapitału własnego.

Te kWh to każdy wie mniej więcej ile rocznie będzie miał.

Bardzo proszę

Z programu gminnego w zeszłym roku dołożyłem 4,24kW -koszt tej PV to 6k

Po dołożeniu PV do 10kW koszty spadły do ZERA ,a były ok. 3k Tak więc ta gminna po roku jest w 50% odbita.

koszt zwrotu w moim przypadku 2 lata. A roczek mam za sobą.

Szanuję @voymar ale swoją instalację PV na własnym dachu mam dzięki sobie. :)

Oczywiście po przeczytaniu ilu postów i z którego forum? Ponieważ nie podejrzewam Cię o to że obudziłeś się rano z bolącą głową bo była niezła impreza i powiedziałeś sobie OK dziś zakładamy fotowoltaNIkę.I tego samego dnia zorganizowałeś firmę, która miała czas na instalację.

Chłopie - Ty zrobisz 1200 kWh z kWp, ktoś inny w tym samym roku 1000.

Ten ktoś będzie musiał czekać kilkanaście miesięcy dłużej na zwrot inwestycji. I co ?

To ma być powód, by latać po forum i pisać "tragedia !" ?

Dokładnie TAK

Bo skoro średnia cena 1 kW PV kształtuje się na poziomie 4k To tak jak podawałem

Powiadasz Ja zrobię 1200kWh a ktoś inny 1000 -- Tak różnica to tylko 200kWh Lecz---

cena zakupu PV kolosalna???????? prawie 5kW to kwota ok 20k dla uzyskania tego samego wyniku.

Przelicz sobie? ile to lat? 80 wystarczy?

Jakich 80 lat ? Przecież napisałem Ci, że uzysk o 20% lepszy, to zwrot o 20% krótszy.

Wiec rok, max półtora i "słabsza" instalacja też wyjdzie na 0.

Człowieku, jakby wszyscy mieli iść Twoim tokiem myślenia, to jak ktoś nie ma dachu 35stopni wprost na południe to nie miałby nawet co myśleć o PV

Bo nie będzie miał 1200kWh z kWp, tylko 1000 :lol:

Jakich 80 lat ? Przecież napisałem Ci, że uzysk o 20% lepszy, to zwrot o 20% krótszy.

Wiec rok, max półtora i "słabsza" instalacja też wyjdzie na 0.

Człowieku, jakby wszyscy mieli iść Twoim tokiem myślenia, to jak ktoś nie ma dachu 35stopni wprost na południe to nie miałby nawet co myśleć o PV

Bo nie będzie miał 1200kWh z kWp, tylko 1000 :lol:

Widzisz najgorsze co może być w dyskusji to nieprawidłowy odczyt tego co pisze poprzednik

--Czy Ja mówiłem o identycznych PV???????????????????????????????

przeczytaj wczorajsze posty jeszcze raz To pogadamy

Inaczej złap WŁAŚCIWY TROP---czyli to o czym pisałem wczoraj ,a nawet chyba przedwczoraj.

I wróć może cię powtórne czytanie oświeci..

TU MASZ JEDEN Z MOICH WCZORAJSZYCH POSTÓW lecz przeczytaj wszystko

Czytaj uważnie wytłuszczenia

Przyjmijmy takie założenie .I o to mi chodziło

Mamy wyprodukować 15000kWh

Ja ze swojej 5,72kW ( możesz sobie sobie pisać kWp.) Dla mnie moc to kW tak się uczyłem jak dobrze pamiętam w szkole Nie wiem co to kWp. Choć rozumie że to PV lecz byków nie zamierzam robic bo sobie tak ktos nazwał.

Skoro z 5,72kW wydłubię 7015kWh/rok co daje mi 1226kWh z 1 kW

To z 11,44kW mam 14030kWh

To jaki jest koszt PV ?? 11,44kW a 17kW? Fakt ta 17 zrobi więcej to nie podlega dyskusji lecz różnica w cenie zakupu PV kolosalna.

Inaczej na uzysk 14030/rok ja potrzebuje PV 11,44 a ktoś inny aby taki wynik uzyskać potrzebuje np.16kW A to rożnica 4,56kw za które srednio trzeba zaplacic o ok. 18k-20k dla uzyskania tego samego wyniku.

O to mi chodziło TYLE

Edytowane przez -voymar-

A jakie znaczenienie ma wielkość instalacji, jesli piszemy o uzysku z 1kWp ?

:lol:

Ktoś potrzebował 17kWp to założył 17kWp - i nie patrzy, ile zapłacił sąsiad za instalację 10kWp.

A nawet, jeśli produkuje "tylko" 1000kWh z 1kWp to i tak jego instalacja zwróci się rok-półtora później od owego sąsiada, co ma 10kWp, ale chodzi dumny jak paw, bo ma z 1kWp 1200kWh, a 1000kWh to jego zdaniem "tragedia"

No przecież to śmieszne...

I teraz wracając do owej zabawnej tezy, że na naszych dachach mamy instalacje w pewnym sensie dzięki @voymar -to absolutnie nie.

Bo gdybym wszedł na to Forum przed montażem, napisał ze mam połać na wschód i przewidywany uzysk po 950 kWh z kWp to dowiedziałbym się, że to TRAGEDIA!

:lol:

Edytowane przez fotohobby

Oczywiście po przeczytaniu ilu postów i z którego forum? Ponieważ nie podejrzewam Cię o to że obudziłeś się rano z bolącą głową bo była niezła impreza i powiedziałeś sobie OK dziś zakładamy fotowoltaNIkę.I tego samego dnia zorganizowałeś firmę, która miała czas na instalację.

TAK, FM w osobach tu doświadczonych i aktywnych oraz tych mniej doświadczonych Forumowiczów bardzo pomogło mnie i innym pewnie też.

Nie będę ich wymieniał z nicka bo nie sposób wszystkich wymienić a może by kogoś istotnego pominąć.

Jednak nie tylko FM ma udział w zdobywaniu wiedzy ale też forum-fronius.pl , forum SolarEdge, forum Tigo, Marc Mark Cavanagh i jego forum mcelectrical.com.au i wiele innych np. z USA.

Wiedza to też rozmowy z firmami instalacyjnymi, z użytkownikami instalacji, czytanie literatury i artykułów, oglądanie i słuchanie ciekawych filmów na YT.

Swoją instalację sam dobrałem, lokalizację, konkretne moduły, model falownika i kable solarne.

Przyjąłem inne rozwiązania niż proponowały firmy składające oferty.

O istnieniu instalacji PV nie dowiedziałem się z FM.

Faktycznie kiedyś była to fotowoltaNika :)

Skąd się wzięła fotowoltanika?

Kopiowana przez innych literówka lub źle zasłyszana ustnie nazwa - to jedne z prawdopodobnych powodów tego często popełnianego błędu.

To całkiem naturalny błąd - w języku polskim “fotowoltanika” brzmi bardziej naturalnie i płynnie.

https://fotowoltaikaonline.pl/

Szat bym nie darł z powodu tej fotowaltaNiki ale trzeba pamiętać że poprawna nazwa to jednak fotowoltaika .. :)

Może kiedyś będzie inna nazwa.

Podobnie panele vs. moduły czy falownik vs. inwerter.

Edytowane przez d7d

Bardzo proszę

Z programu gminnego w zeszłym roku dołożyłem 4,24kW -koszt tej PV to 6k

Po dołożeniu PV do 10kW koszty spadły do ZERA ,a były ok. 3k Tak więc ta gminna po roku jest w 50% odbita.

koszt zwrotu w moim przypadku 2 lata. A roczek mam za sobą.

Dokładnie TAK

Bo skoro średnia cena 1 kW PV kształtuje się na poziomie 4k To tak jak podawałem

Powiadasz Ja zrobię 1200kWh a ktoś inny 1000 -- Tak różnica to tylko 200kWh Lecz---

cena zakupu PV kolosalna???????? prawie 5kW to kwota ok 20k dla uzyskania tego samego wyniku.

Przelicz sobie? ile to lat? 80 wystarczy?

Jak to policzyłeś?

Uwzględniłeś super dotację gminną i dlatego takie masz kalkulacje?

To przecież jest wyjątkowy przypadek i dla normalnych kalkulacji nie ma zastosowania.

Edytowane przez d7d

U mnie dzisiaj minął dokładnie rok od załozenia instalacji . 9.9 KWp wyprodukowało dokładnie 9,9 MWh czyli tak sobie. Połowa instalacji 35 stopni a połowa 28 stopni -obie na południe. Dziwne jest to że gdy zliczyłem osobno każdy panel to wyszło mi dokładnie 10388 KWh czyli o prawie 500 KWh więcej niż pokazuje aplikacja Solaredge na stronie głównej. Którym wynikom wierzyć sam nie wiem. Połowa instalcji o nachyleniu 35 stopni wyprodukowała o 150 KWh więcej niż ta 28 stopni.

U mnie dzisiaj minął dokładnie rok od załozenia instalacji . 9.9 KWp wyprodukowało dokładnie 9,9 MWh czyli tak sobie. Połowa instalacji 35 stopni a połowa 28 stopni -obie na południe. Dziwne jest to że gdy zliczyłem osobno każdy panel to wyszło mi dokładnie 10388 KWh czyli o prawie 500 KWh więcej niż pokazuje aplikacja Solaredge na stronie głównej. Którym wynikom wierzyć sam nie wiem. Połowa instalcji o nachyleniu 35 stopni wyprodukowała o 150 KWh więcej niż ta 28 stopni.

panele zsumowane zawsze pokażą ci więcej, gdyż masz jeszcze stratę na falowniku na konwersji DC/AC

Widzisz najgorsze co może być w dyskusji to nieprawidłowy odczyt tego co pisze poprzednik

To jaki jest koszt PV ?? 11,44kW a 17kW? Fakt ta 17 zrobi więcej to nie podlega dyskusji lecz różnica w cenie zakupu PV kolosalna.

Inaczej na uzysk 14030/rok ja potrzebuje PV 11,44 a ktoś inny aby taki wynik uzyskać potrzebuje np.16kW A to rożnica 4,56kw za które srednio trzeba zaplacic o ok. 18k-20k dla uzyskania tego samego wyniku.

O to mi chodziło TYLE

No widzisz kolego, kłopot w tym, że pojęcia nie masz ile kosztowały nasze instalacje, a mnożysz sobie swój rekordowy wynik z jednego roku przez własną cenę 1kWp i wyciągasz z tego jakieś ogólne wnioski. To co napisałeś jest lekko od czapy.

A co powiesz na to, że idąc w wielkość instalacji spada jej cena. Już mówię dlaczego, w moim przypadku montując elektrownię 17kWp uzyskałem rok temu cenę poniżej 3,0kPLN za 1kWp. Na dzień dobry robię w słabszej lokalizacji w 2021r ok. 10% prądu mniej od Ciebie, ale na sprzęcie o 35% tańszym za 1 kWp a falownik Solis to nie w kasze dmuchał.

:D:D:D:D

Proszę podaj dla swojej lokalizacji najgorszy rok uzysku z 1kWp i jego wielkość.

Edytowane przez Lubuszmen

Jak to policzyłeś?

Uwzględniłeś super dotację gminną i dlatego takie masz kalkulacje?

To przecież jest wyjątkowy przypadek i dla normalnych kalkulacji nie ma zastosowania.

Pytał GOŚĆ to odpowiedziałem odnośnie ostatniego roku.

A że mi tak wyszło -trudno mam szczęście.

Odbieram to tak jak byś do mnie miał pretensje że zmieniam auta co 3--5 lat Kupując NOWE

Tak w tym roku kupiłem nowe i wyobraź sobie że jak go odbierałem po starych cenach To w salonie dowiedziałem się :

Proszę Pana dobrze że pan zamówił auto w maju bo dzis ( byl sierpień ) to auto zdrożało o 11k. Znów miałem szczęście. To co mam płakać?

No widzisz kolego, kłopot w tym, że pojęcia nie masz ile kosztowały nasze instalacje, a mnożysz sobie swój rekordowy wynik z jednego roku przez własną cenę 1kWp i wyciągasz z tego jakieś ogólne wnioski. To co napisałeś jest lekko od czapy.

A co powiesz na to, że idąc w wielkość instalacji spada jej cena. Już mówię dlaczego, w moim przypadku montując elektrownię 17kWp uzyskałem rok temu cenę poniżej 3,0kPLN za 1kWp. Na dzień dobry robię w słabszej lokalizacji w 2021r ok. 10% prądu mniej od Ciebie, ale na sprzęcie o 35% tańszym za 1 kWp a falownik Solis to nie w kasze dmuchał.

:D:D:D:D

Proszę podaj dla swojej lokalizacji najgorszy rok uzysku z 1kWp i jego wielkość.

Widzisz dla ciebie moja kalkulacja jest do czapy A dla mnie twoja. Moja z jednych PV to cena 1400 za 1 kW Druga już odbita Skąd taki wniosek że masz o 35% tańszą PV od mojej? Jak ja zapłaciłem za 4,24kW 6k to daje 1415,09 zeta za 1 kW

Z miłą chęcia wszystko o co zapytasz dostaniesz. Lecz nie dziś - (nie ma mnie w domu w tej chwili )

Co do uzysków za 5,5 roku podałem wczoraj-- 38320kWh .Czy to tak trudno podzielić przez 5,5 aby mieć średnią z jednego roku?

Dobra policzę jak to sprawia trudność.

38320 / 5,5 =6967,27 kWh/rok lub 580,60kWh za każdy z 66 miesięcy niezależnie od miesiąca --czy to Grudzień ,Styczen , czy Lipiec ( oczywiście to tyczy się PV 5,72 kW) bo 10kW mam od roku.Lub jeszcze inaczej 6699,30kWh na każdy 1kW zainstalowanej mocy za 66miesięcy pracy.

Co ci jeszcze jest potrzebne??????????

Skoro masz całkowitą produkcję z 5,5 roku ,lub jak wolisz za 66 miesięcy. No chyba że mam przeliczyc na dni? To jest ich dzis bodajże 2002 ,więc wychodzi 19,14kWh za każdy dzień. ( w kalkulacji nie jest objęty dzisiejszy dzień )

Jeżeli to mało to ---( Dla mnie TYLE danych wystarcza) poszczegolne lata produkcji JUTRO. Pytam tylko po co? Jak masz uzysk sumaryczny za 5,5 roku.

PS. Są tacy co aby wyszlo na ich stronę bedą pisac wszystko tak jak TY że PV wyszła poniżej 3k itd. Na dziś graniczy to z cudem jak robione bez programów gminnych. Różnica miedzy 10kW a 17kW na dzisiejszym rynku siega rzedu 300-500 zeta za kW Takie są stawki. Jak średnia cena to 4k to za 17kW będzie to 3,7k no może 3,5k

Edytowane przez -voymar-