-voymar- 11.10.2021 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2021 no chyba że coś pomyliłem lub nie dopatrzyłem takie moje alibi panowie spokojnie nikt się nie obraża naiwny też taki nie jestem / przynajmniej tak mi się wydaje/ ps."voymar nie wiem co masz na myśli że nie jest możliwe że ja kłamie ? że ktoś kłamie ? " przepraszam to taka troszkę prowokacja z mojej strony zakładam że skoro ktoś pisze że jest 10 to tak jest wiem że fantazja i takie tam inne niedowartościowania u niektórych są i próbują sobie wyrównać pisząc bzdury bo ich sieć osłania:cool: jak te okulary jedynym rozsądnym rozwiazaniem to trzeba porównać inny trakerowy uzysk o podobnych parametrach z wykresu odczytałem że moc chwilowa w szczycie dochodzi do 7,7 a pamiętajmy że instalacja to **Moc paneli: 4860 W Inwerter: Growatt 5000MTL-S ** to jakim cudem falownik puszcza tyle .... skoro katalogow /sprawdziłem/ moc wyjsciowa AC 4600W przykładem moja 4000 3-s tnie na 4000W ... drążmy temat dalej bo jest bardzo ciekawy może ma ktoś wykresy lub wiarygodne dane z trakerów To tak jak pisałem wczoraj. Przyśpieszyć MALUCHEM w 5s. do setki. Sam sobie odpowiedziałeś --Jak może miec moc 7,7kW jak paneli jest 4,8? Nawet jak by to była PV 8kW to ni chu chu 12000kWh/rok nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 11.10.2021 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2021 U mnie bardzo podobnie...mamy 11-tego, a mam już prawie 3/4 zeszłorocznej produkcji październikowej Może ten rok sumarycznie nie będzie aż tak odstawać...a może skończą się słoneczne dni i będzie niewiele lepiej? Tu jest wielka niewiadoma. U mnie uzysk co do zeszłego roku jest o 518kWh mniejszy w 21r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 11.10.2021 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2021 Gdzieś czytałem że tracker daje 50-60% więcej od instalacji stacjonarnej. Wiesz CO aż mi cię żal że takie myślenie masz. I proszę nie jest to złośliwość z mojej strony, choć za tobą nie przepadam jak i za twoimi wyssanymi wpisami. Ten wpis jeszcze raz powtarzam nie jest aby ci w jakikolwiek ubliżyć. Po prostu to jest nierealne do osiągnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 11.10.2021 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2021 Ale w tej instalacji niby 4,8 kWp użytkownik zwiększył liczbę paneli i dodał/zmienił falownik i nie zmienił na stronie. To nie jest instalacja z trackerem - kształt produkcji w dobrych dniach jest parabolą, a przy trackerze powinien mieć "płaski czubek". Jak się pogrzebie w wynikach dziennych to widać, że np. 2021.06.03 maksymalna produkcja to 11,4 kW. W 2017 zrobił instalację 4,8 kWp a później w 2019 r. dołożył panele/falownik do 10 (może 11) kW. No właśnie --Jeden co zauważył myk. Jak w ogóle można brać pod uwagę uzysk ok. 12000kWh z PV 4,8. Nawet instalacja nadążna do PV skierowanej idealnie na południe bez zacienień to ile może mieć więcej ( kWh/rok ? ) 5--10 % i w to wątpię. Przyjął bym 7% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 11.10.2021 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2021 Październik tego roku to fakt jest lepszy od zeszłegoz 5,72kW w tym mam do 10 paź---279kWhw zeszły było do 10 paź--164kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.10.2021 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2021 (edytowane) No właśnie --Jeden co zauważył myk. Jak w ogóle można brać pod uwagę uzysk ok. 12000kWh z PV 4,8. Nawet instalacja nadążna do PV skierowanej idealnie na południe bez zacienień to ile może mieć więcej ( kWh/rok ? ) 5--10 % i w to wątpię. Przyjął bym 7% :lol: System nadążny, czyli inaczej solar tracker to nic innego jak pomysł inżynierów na optymalne ułożenie paneli PV przez cały dzień pracy. Za pomocą siłowników oraz sterownika (korzystającego z GPS), przemieszcza ogniwa od wschodu po zachód, jednocześnie korygując kąt nachylenia. Konstrukcja takiego trackera jest ograniczona i zazwyczaj można na niej zamontować do 12 modułów. Szacuje się, że takie rozwiązanie może zwiększyć roczną produkcję energii nawet o 30%. Niestety wiąże się to z dużymi kosztami inwestycyjnymi, co wydłuża okres zwrotu instalacji średnio o 25%. Ponadto, trackery wyposażone są w części ruchome, które mogą ulec awarii. W takiej sytuacji, nie można już mówić o bezobsługowej eksploatacji instalacji, jako jednej z największych zalet fotowoltaiki. https://zmienimyswiat.pl/2020/03/30/co-sprawia-ze-instalacja-fotowoltaiczna-dziala-wydajniej/ Systemy nadążne – rodzaje Instalacje fotowoltaiczne zwykle sprzężone są z jednym z dwóch rodzajów systemów nadążnych: tracker jednoosiowy (single axis solar tracker) – jak sama nazwa wskazuje, w tym przypadku instalacja przesuwa się w tylko w jednej osi – pionowej lub poziomej. Uzyski z tego typu rozwiązania są nawet o ok. 20-30% większe niż w dla fotowoltaiki stacjonarnej. tracker dwuosiowy (dual axis solar tracker) – to opcja, która pozwala na poruszanie paneli fotowoltaicznych w dwóch osiach, poziomej i pionowej, co w znacznym stopniu ułatwia ustawienie ich powierzchni prostopadle do osi padania promieni słonecznych. Większy zakres ruchu sprawia, że w tym przypadku, produkcja energii może się zwiększyć o nawet o 40%, w stosunku do tradycyjnej, statycznej konstrukcji. https://enerad.pl/aktualnosci/fotowoltaika-na-trackerach/ Edytowane 11 Października 2021 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 11.10.2021 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 11.10.2021 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 11.10.2021 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2021 :lol: https://zmienimyswiat.pl/2020/03/30/co-sprawia-ze-instalacja-fotowoltaiczna-dziala-wydajniej/ https://enerad.pl/aktualnosci/fotowoltaika-na-trackerach/ Haha widzę że marketing podziałał na Mały móżdżek Wież w słowo pisane co ci inni przedstawiają. Skoro sam nie umiesz kalkulować. Uśmieszki dalej wstawiaj i łykaj reklamę jak ślepa kura ziarno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 11.10.2021 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2021 Nie masz pojęcia o dobrym wychowaniu i dlatego koparę drzesz. Jakoś kopary nie drę. Zwróciłem uwagę na uzyski z PV 4,8kW gdzie były one ok. 12000kWh. To nonsens, szkoda że tylko ja na to zwróciłem uwagę. Śmiem twierdzić że : ( nie ubliżam nikomu ) macie małe pojęcie o uzyskach realnych Jak by ktoś wam podał uzysk 15000kWh/rok z 5kW to też bez echa byście wierzyli. Jest to nieosiągalne. Skoro PV jest idealnie na południe bez zacienień to żadne Trakery nie są potrzebne bo i po co? Najlepiej to UŚMIESZKI wklejać nie mając pojęcia kogo one ośmieszają. Moim zdaniem piszącego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 11.10.2021 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2021 ładny miesiąc 60 kWh (3 dobre dni otej porze roku) brakuje do października z zeszłego roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 11.10.2021 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2021 Twoje zapewnienia o nieubliżaniu mają się nijak do tego co i jak piszesz. Pojęcia o trackerach nie masz, a jednak to nie przeszkadza ci w pisaniu głupot na ich temat. powodzenia życzę z trakerami. Zadaj sobie tylko pytanie -Skoro to takie wyśmienite to po kiego licha ludziska robią duuuuuuże PV. Wystarczy zrobić 3kW i 10000kWh jest. Do południowej PV to zysk rzędu 7% i tyle. Oby tylko było te 7% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.10.2021 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2021 (edytowane) No właśnie --Jeden co zauważył myk. Jak w ogóle można brać pod uwagę uzysk ok. 12000kWh z PV 4,8. Nawet instalacja nadążna do PV skierowanej idealnie na południe bez zacienień to ile może mieć więcej ( kWh/rok ? ) 5--10 % i w to wątpię. Przyjął bym 7% Instalacja PV 10 kW (kWp) na dachu, lokalizacja Poznań Teoretyczne roczna produkcja: 1. dach - kąt 35o , kierunek południe 0 = 9.991 kWh 2. dach - kąt 39o , kierunek południe 0 = 10.010 kWh. 3. dach - kąt 39o , kierunek południe 0 = 10.014 kWh. 5. tracker - vertical axis - 13.422 kWh 5. tracker - inclined axis - 13.397 kWh 6. tracker - two axis - 13.726 kWh Nie +7% ale też nie +50-60% więcej . Bliżej do +30-35%. Domowe trackery są za drogie i nie warto montować. Jeżeli jest miejsce to lepiej dołożyć więcej modułów. Edytowane 11 Października 2021 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.10.2021 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2021 (edytowane) Haha widzę że marketing podziałał na Mały móżdżek Wież w słowo pisane co ci inni przedstawiają. Skoro sam nie umiesz kalkulować. Uśmieszki dalej wstawiaj i łykaj reklamę jak ślepa kura ziarno. Aha... Marketing... A może to Pan Dinozaur Fotowoltaiki ma (jak przystało na te gady) taki prymitywny móżdżek że nie wie (a co gorsza - nie jest w stanie wyobrazić sobie), jak różni się produkcja modułu zwróconego na wschód do analogicznego modułu zwróconego na południe o godzinie 8-9rano ? A potem zachodniego do południowego o 16-17 ? To da 7% różnicy ? Dziwię się, że mając tak długo instalację PV można pozostać w jej temacie tak nieogarniętym... I jeszcze jedno: w jednym z artykułów jest zdanie: Dla zadanych parametrów, tradycyjna fotowoltaika na gruncie będzie musiała mieć moc ponad 4 kW. Finansowana wyłącznie ze środków własnych (a zatem bez uwzględnienia dofinansowania do fotowoltaiki 2021) zwróciłaby się zatem po ok. 8 latach. W przypadku fotowoltaiki z systemem nadążnym wymagana moc jest mniejsza o ok. 1 kW. Instalacja zwróci się po jednak ok. 10 latach, gdyż całkowity koszt takiego przedsięwzięcia jest o ok. 28% droższy niż standardowa konstrukcja ziemna. zaś w drugim: Szacuje się, że takie rozwiązanie może zwiększyć roczną produkcję energii nawet o 30%. Niestety wiąże się to z dużymi kosztami inwestycyjnymi, co wydłuża okres zwrotu instalacji średnio o 25%. Ponadto, trackery wyposażone są w części ruchome, które mogą ulec awari Więc gdzie Ty tu widzisz reklamę i marketing ? Przecież one wręcz zniechęcają do trackerów... Ty nawet tego nie przeczytałeś, a pyszczysz :lol: Edytowane 11 Października 2021 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 11.10.2021 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2021 Instalacja PV 10 kW (kWp) na dachu, lokalizacja Poznań Teoretyczne roczna produkcja: 1. dach - kąt 35o , kierunek południe 0 = 9.991 kWh 2. dach - kąt 39o , kierunek południe 0 = 10.010 kWh. 3. dach - kąt 39o , kierunek południe 0 = 10.014 kWh. 5. tracker - vertical axis - 13.422 kWh 5. tracker - inclined axis - 13.397 kWh 6. tracker - two axis - 13.726 kWh Nie +7% ale też nie +50-60% więcej . Bliżej do +30-35%. Domowe trackery są za drogie i nie warto montować. Jeżeli jest miejsce to lepiej dołożyć więcej modułów. Moja PV 5,72kW --jej max uzysk to 7015kWh bez żadnych ustrojstw. Czyli z 1kW mam 1226kWh Idąc tym tropem to co podajesz ---PV 9,99kW x 1226kWh =12247,74 BEZ DZIWACTW. Tak twierdzę na podstawie własnej PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 11.10.2021 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2021 Aha... Marketing... A może to Pan Dinozaur Fotowoltaiki ma (jak przystało na te gady) taki prymitywny móżdżek że nie wie (a co gorsza - nie jest w stanie wyobrazić sobie), jak różni się produkcja modułu zwróconego na wschód do analogicznego modułu zwróconego na południe o godzinie 8-9rano ? A potem zachodniego do południowego o 16-17 ? To da 7% różnicy ? Dziwię się, że mając tak długo instalację PV można pozostać w jej temacie tak nieogarniętym... I jeszcze jedno: w jednym z artykułów jest zdanie: zaś w drugim: Więc gdzie Ty tu widzisz reklamę i marketing ? Ty nawet tego nei przeczytałeś :lol: WE WSZYSTKICH MOICH WYPOWIEDZIACH Z WCZORAJ I DZISIEJSZYCH ODNOSIŁEM SIĘ DO PV POŁUDNIOWEJ BEZ ZACIENIEŃ Uważam że jak PV to tylko na południe-- inne to paranoja. Oczywiście mają sens wschodnie i zachodnie ale za kasę z PROGRAMÓW GMINNYCH gdzie koszt 1kW = 1300zeta. Uważam za głupotę ładować PV na dachy inne niż południowe i jeszcze płacić za to 4k za 1kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.10.2021 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2021 Moja PV 5,72kW --jej max uzysk to 7015kWh bez żadnych ustrojstw. Czyli z 1kW mam 1226kWh Idąc tym tropem to co podajesz ---PV 9,99kW x 1226kWh =12247,74 BEZ DZIWACTW. Tak twierdzę na podstawie własnej PV. Podałem teoretyczną produkcję w Poznaniu. W sprzyjających warunkach z 10kWp może być 12.000 kWh. Jutro dam znać ile wychodzi faktycznie w dobrym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 11.10.2021 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2021 Ale w tej instalacji niby 4,8 kWp użytkownik zwiększył liczbę paneli i dodał/zmienił falownik i nie zmienił na stronie. To nie jest instalacja z trackerem - kształt produkcji w dobrych dniach jest parabolą, a przy trackerze powinien mieć "płaski czubek". Jak się pogrzebie w wynikach dziennych to widać, że np. 2021.06.03 maksymalna produkcja to 11,4 kW. W 2017 zrobił instalację 4,8 kWp a później w 2019 r. dołożył panele/falownik do 10 (może 11) kW. https://pvmonitor.pl//i_user.php?idinst=10199&od=2021-07-07&do=2021-07-07#/pv0 to jest wynik z 4,8kWp ale na moje bez trackera , parabola zwykła wynik poprawny i tyle rodzynek którego znalazłem okazał sie wpisem wprowadzajacym w błąd za co wszystkich przepraszam i jak to w życiu nawet w złej wiadomosci znajdzie się trochę dobrego a to dobro to dyskusja i poniższy link tu ; https://eurecca.pl/fotowoltaika-w-najdluzszy-i-najkrotszy-dzien-w-roku-na-trackerze-i-na-gruncie/ porównanie wykresów stacjonarny i tracker w tej samej lokalizacji wnioski niech każdy sam wyciągnie wydaje mi sie że temat jest zakończony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 11.10.2021 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2021 (edytowane) Aha... Marketing... A może to Pan Dinozaur Fotowoltaiki ma (jak przystało na te gady) taki prymitywny móżdżek że nie wie (a co gorsza - nie jest w stanie wyobrazić sobie), jak różni się produkcja modułu zwróconego na wschód do analogicznego modułu zwróconego na południe o godzinie 8-9rano ? A potem zachodniego do południowego o 16-17 ? To da 7% różnicy ? Dziwię się, że mając tak długo instalację PV można pozostać w jej temacie tak nieogarniętym... I jeszcze jedno: w jednym z artykułów jest zdanie: zaś w drugim: Więc gdzie Ty tu widzisz reklamę i marketing ? Przecież one wręcz zniechęcają do trackerów... Ty nawet tego nie przeczytałeś, a pyszczysz :lol: Przeczytaj moje uzyski bez USTROJSTW .Koszt trakera na 1,2kW ( czyli na 1200W ) to ok 6k--10k SAM TO WKLEIŁEŚ ha ha Edytowane 11 Października 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.10.2021 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2021 (edytowane) A z trackeremi miałbyś 30% więcej, jak tu:https://eurecca.pl/fotowoltaika-w-najdluzszy-i-najkrotszy-dzien-w-roku-na-trackerze-i-na-gruncie/ Jak może to do Ciebie nie docierać ? Mimo iż instalacja na gruncie ma wyższą moc (i większy pik) to daje znacząco mniej energii, niż stacjonarna. Edytowane 11 Października 2021 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts