Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Witam serdecznie , jestem nowym posiadaczem Pv . Użytkuje dopiero 2 miesiąc i chciałbym ocenić w jakim stopniu moja fotowoltaika funkcjonuje . Mój użył w poprzednim miesiącu to 1157 kw a w obecnym 633 kw 19 dni.

Moja instalacja to 11 kw .

Są osoby z lubuskiego, które pochwała się uzyskiem za wrzesień i październik w celu porównania .

Dziękuję z góry .

Pozdrawiam

Dymmek

W kujawsko-pomorskim za wrzesień miałem uzyski większe o ok. 8% większe od Ciebie, ale to nic nie znaczy.

Montaż instalacji 11kW zamiast 10kW nieuzasadniony ekonomicznie.

Co do upustu oczywiście 70%te korzystniejsze :p

Falownik w kotłowni więc ja osobiście tego nie słyszę .

Co do mocy to ogólnie jest największą między 12 - 14 i często się zdarza że pod maxa podchodzi bliżej 14 niż 12 . A co do zacienienia to naprawdę patrzyłem na dni słoneczne gdy słonko było wyżej i nie było zacienienia to jakieś różnicy nie zauważyłem

Co do upustu oczywiście 70%te korzystniejsze :p

Falownik w kotłowni więc ja osobiście tego nie słyszę .

Co do mocy to ogólnie jest największą między 12 - 14 i często się zdarza że pod maxa podchodzi bliżej 14 niż 12 . A co do zacienienia to naprawdę patrzyłem na dni słoneczne gdy słonko było wyżej i nie było zacienienia to jakieś różnicy nie zauważyłem

W czasie gdy cień nie pada na panele to różnicy nie zauważysz, bo jej nie ma. Pisałeś, że do godz. 11:00 masz częściowo zacienione - w słoneczny dzień wykres o tej właśnie godzinie będzie załamany. Przy braku zacienienia wykres byłby zbliżony kształtem do paraboli.

Dla mocy 11 kWp 70% energii odprowadzonej do sieci ZE jest Twoje, czyli mniej niż 80% z 10 kWp :(.

W czasie gdy cień nie pada na panele to różnicy nie zauważysz, bo jej nie ma. Pisałeś, że do godz. 11:00 masz częściowo zacienione - w słoneczny dzień wykres o tej właśnie godzinie będzie załamany. Przy braku zacienienia wykres byłby zbliżony kształtem do paraboli.

Dla mocy 11 kWp 70% energii odprowadzonej do sieci ZE jest Twoje, czyli mniej niż 80% z 10 kWp :(.

Ironia wystąpiła przy upuście :)

Dużo zależy od rzeczywistej autokonsumpcji.

Autokonsumpcja na poziomie 50% dla instalacji 10 kWp produkującej rocznie 10.000 kWp wynosi 5.000 kWh.

Czyli dla instalacji 10 kWp dla konsumpcji w skali roku mamy: 5.000 kWh (przykładowa duża autokonsumpcja) + 5.000 kWh do sieci.

Dla przykładowej instalacji 11 kWp mamy roczną produkcję 11.000 kWh z tego autokonsumpcja wynosi nadal 5.000 kWh a do sieci 6.000 kWh.

Do wykorzystania więc jest

dla 10 kWp ==> 5.000 + 80% x 5.000 = 9.000 kWh

dla 11 kWp ==> 5.000 + 70% x 6.000 = 9.200 kWh

:D

Kierunek południe , montaż 1 połacie dachy 30 stopni.

Falownik foxess t 10

Longi 370

Teraz jak jest niżej słońce to zacienienie występuje do 11 dach sąsiada lekko zasłania ale nie zauważyłem aby miało to wpływ na moc .

Przy takim ułożeniu to faktycznie może być dobra produkcja

1157 / (30 x 0,370) = 104,2 [kWh/kWp]

Jak zasłania t powinno mieć wpływ. Może tylko słabiej przyrasta bieżąca moc nie nie pracują wszystkie moduły na 100% swoich bieżących możliwości przy danych warunkach nasłonecznienia.

Dla bardziej realnej 30% autokonsumpcji.

dla 10 kWp ==> 3.000 + 80% x 7.000 = 8.600 kWh

dla 11 kWp ==> 3.300 + 70% x 7.700 = 8.690 kWh

:)

Dla bardziej realnej 30% autokonsumpcji.liczonej dla instalacji 10 kWp = 3.000 kWh

dla 10 kWp ==> 3.000 + 80% x 7.000 = 8.600 kWh

dla 11 kWp ==> 3.000 + 70% x 8.000 = 8.600 kWh

Zakładam, że zwiększenie o 10% mocy i produkcji nie powoduje wzrostu o 10% autokonsumpcji.

Coś kombinujesz jak koń pod górę.

Procent to procent.

Dlaczego autokonsumpcja 30% miałaby być normą tylko dla 10kWp?

Procent to procent, ale po kiego zwiększać autokonsumpcję na siłę, żeby utrzymać proporcję?

Jak mam potrzeby 3000 to tyle biorę i nie odpalam na siłę dodatkowych poborów.

Coś kombinujesz jak koń pod górę.

Procent to procent.

Dlaczego autokonsumpcja 30% miałaby być normą tylko dla 10kWp?

niedowiarek ma rację.

Autokonsumpcja na poziomie 30% nie jest normą dla instalacji 10 kWp ani dla 11 kWp.

Każdy ma taką autokonsumpcję jaką pobiera jego gospodarstwo.

Jest to indywidualna sprawa.

Dal przykładu - mam roczne zużycie na poziomie np. 4000 kWh.

Normalnie bym założył instalację np. 5 kWp.

Ale ze względu na zmianę sposobu rozliczenia założę instalacje 10 kWp.O ile mi wzrośnie moja przykładowa autokonsumpcja?

Czy będzie "normowa" 30% czyli 30% od 4000 kWh (bieżące roczne zużycie) czy od 5.000 kWh (produkcja instalacji) czy od 10.000 kWh (produkcja instalacji) ?

10 kWp to nie jest magiczna cyfra - może być magiczną liczbą.

Dobór instalacji jest ze względu na roczne zapotrzebowanie, roczną produkcję i sposób rozliczenia z dostawcą ee a także z przyszłym spadkiem produkcji i prawdopodobnym zwiększeniem zapotrzebowania na energię.

Nie ma też magicznej normy autokonsumpcji na poziomie 30% która tu sugerujesz.