Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

To uważasz że 10kWp to jakaś magiczna cyfra brana z jakiejś świętej księgi.

Jeżeli komuś dobrano instalację na podstawie jego rocznego zapotrzebowania to 30% ak będzie niezależnie od zainstalowanej w ten sposób instalacji.

30% będzie dla 3kWp, 6kWp, 10kWp czy 11kWp.

Racja. Tylko tutaj rozważamy sens instalowania 11 kWp zamiast 10 kWp w tym samym przypadku ze względu na różnicę w opustach. Dla mnie np. najprostszym porównaniem było to, że z 10 kWp 80% daje tyle samo co 70% z 11,5 kWp. I nie zajmowałem się uwzględnianiem autokonsumpcji. @d7d prezentuje inne podejście, a Ty jeszcze inne. Wszystko zależy od założeń wyjściowych. Moje najprymitywniejsze, @d7d dla tego samego przypadku, a Twoje uogólnione (czy też proporcjonalne). Myślę, że przy podejmowaniu decyzji o doborze mocy dla konkretnego przypadku @d7d prezentuje najwłaściwszą metodę.

Edytowane przez niedowiarek
literówka

Nie będę ci tego jeszcze raz tłumaczył.

Nie jesteś w stanie tego pojąć.

Te argumenty gdzieś już były. Albo bardzo podobne. Miałem już takiego interlokutora, co namiętnie się posługiwał takim stylem. Wydaje mi się, że Ty też się z nim zderzyłeś. Czyżbyś liczył na następną pyskówkę. Z @d7d chyba Ci się to nie uda.....

Witam serdecznie , jestem nowym posiadaczem Pv . Użytkuje dopiero 2 miesiąc i chciałbym ocenić w jakim stopniu moja fotowoltaika funkcjonuje . Mój użył w poprzednim miesiącu to 1157 kw a w obecnym 633 kw 19 dni.

Moja instalacja to 11 kw .

...

Dlaczego Twoja instalacja to 11 kW a nie 10 kW (wtedy upust 80%) albo nie np. 12 kW i upust 70% jak dla 11 kW? :)

W ciągu roku kolo 11 tysięcy licznik z fotowoltaiki powinienem nastukac i odejmując oczywiście to co Enea przygarnie za magazynowanie. Widzę po forum, że plus minus przelicznik jest koło 1 do 1000 . Chciałem się dowiedzieć na forum a w sumie potwierdzić przypuszczenia jak tak to wygląda w praktyce.

Czyli roczna produkcja koło 11mkw powinna być odjąć upust ? Ciekawiło mnie jak to dokładnie w lubuskim wychodzi bo z nasłonecznieniem w tym rejonie ciężko 1 do 1000

W praktyce wygląda to tak, że instalacja nastuka ok. 11.000 kWh.

Autokonsumpcję będziesz pewnie miał w granicach 20%-30%.

Przyjmując wariant optymistyczny dla autokonsumpcji 30% na bieżące potrzeby zużyjesz ok. 3.300 kWh a do sieci (do "magazynu") oddasz ok. 7.700 kWh.

Z tych 7.700 kWh w magazynie "za darmo" odbierzesz 5.390 kWh.

Czyli zużywając rocznie 8.690 kWh nie będziesz płaciła za energię elektryczną i za jej przesył.

Będziesz płacił wszystkie opłaty stałe niezależne od ilości pobranej energii elektrycznej (w kWh).

Mam jeszcze 1 kluczowe do was pytanie obecnie mam taryfę G11 u operatora ale zastanawiam się aby ją zmienić na G12 (dzień i noc ) operator to Enea . Powiedzcie mi jak wygląda rozliczenie w G11 wiadomo roznica roczna wwyslane i odebrane jeżeli więcej pobrałem płacę za nią jak za obecnie i sprawa rozwiązana

Jak to jest w G12 ?

W necie różnie piszą . Jak to jest z upustem dalej obowiązuje 20 i 30 procent i od niego jest odlczane to co pobrałem ? Zakładamy że po upuście zostało mi 6k w magazynie + 3 k autokonsumcji . W rocznym rozliczeniu wyszło że niestety muszę zapłacić za 2k no bo nie starczyło z fotowoltaiki .

Zakładamy że z magazynu niech będzie że 2 k pobieralem w dzień a 4 k w nocy

. Jak mnie enea rozliczy z tych 2 k ?

1/3 z 2k zapłacę za stawkę dzienną i 2/3 za stawkę nocna oczywiście plus wszystkie opłaty przesylowe itp.?

Dziękuję za odp

Ja mam G12 ale w PGE. Działa to tak. Mam np w magazynie (już z uwzględnieniem tych 80%) 800 kWh w dziennej i 200 kWh w nocnej taryfie a zużycie 600 dzień i 500 noc.

Wiec najpierw obliczają obie osobno. 800 - 600 dzień i 200 - 500 noc. Wiec wychodzi że mam w magazynie 200 dzień i zużycie 300 noc.

W kroku drugim bilansują to co pozostaje, wiec płacę tylko za 100 kWh w nocnej taryfie.

Jak ktoś ma zużycie większej niż produkcja to G12 jest bardziej korzystna.