Dymmek 23.10.2021 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2021 Dom kończę wykańczać więc w 1 rok zostanę w G11 bo i tak zostanie mi w tym roku dużo w magazynie a w kolejnym pełnym roku zobaczę jak to wygląda podczas 100 % mieszkania . Tylko muszę znaleźć podlicznik który pokazuje aktualny stan poboru oraz rozliczenia na godziny pod wifi aby w 1 roku zobaczyć jak to faktycznie będzie wyglądać na pełnej mocy użytkowania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 24.10.2021 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2021 Dziś, po prawie 2 latach bez tygodnia od uruchomienia instalacji wybiło 10000 kWh , co daje średnio 1075 kwh z 1kWp. Jestem zadowolony, jedynie co mnie rozczarowało to spore spadki wydajności paneli podczas upalnych dni (wydajność wynosił 60-70% - gdzie u sąsiada w tym samym czasie było jednak więcej) Ale widocznie te moje, to może jakieś w piwnicy przez Wietnamczyka składane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 24.10.2021 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2021 Możesz podać jakiej firmy i model masz te panele?Ustawienie na południe i na dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 24.10.2021 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2021 Ja mam G12 ale w PGE. Działa to tak. Mam np w magazynie (już z uwzględnieniem tych 80%) 800 kWh w dziennej i 200 kWh w nocnej taryfie a zużycie 600 dzień i 500 noc. Wiec najpierw obliczają obie osobno. 800 - 600 dzień i 200 - 500 noc. Wiec wychodzi że mam w magazynie 200 dzień i zużycie 300 noc. W kroku drugim bilansują to co pozostaje, wiec płacę tylko za 100 kWh w nocnej taryfie. Jak ktoś ma zużycie większej niż produkcja to G12 jest bardziej korzystna. Dokładnie -Tak. PGE bilansuje wektorowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 24.10.2021 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2021 Cytat Napisał Marekwoj Zobacz post Ja mam G12 ale w PGE. Działa to tak. Mam np w magazynie (już z uwzględnieniem tych 80%) 800 kWh w dziennej i 200 kWh w nocnej taryfie a zużycie 600 dzień i 500 noc. Wiec najpierw obliczają obie osobno. 800 - 600 dzień i 200 - 500 noc. Wiec wychodzi że mam w magazynie 200 dzień i zużycie 300 noc. W kroku drugim bilansują to co pozostaje, wiec płacę tylko za 100 kWh w nocnej taryfie. Jak ktoś ma zużycie większej niż produkcja to G12 jest bardziej korzystna. Dokładnie -Tak. PGE bilansuje wektorowo. Bilansowanie wektorowe niema nic wspólnego z rozliczeniem które pokazuje kol. Marekwoj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.10.2021 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 Cytat Napisał Marekwoj Zobacz post Ja mam G12 ale w PGE. Działa to tak. Mam np w magazynie (już z uwzględnieniem tych 80%) 800 kWh w dziennej i 200 kWh w nocnej taryfie a zużycie 600 dzień i 500 noc. Wiec najpierw obliczają obie osobno. 800 - 600 dzień i 200 - 500 noc. Wiec wychodzi że mam w magazynie 200 dzień i zużycie 300 noc. W kroku drugim bilansują to co pozostaje, wiec płacę tylko za 100 kWh w nocnej taryfie. Jak ktoś ma zużycie większej niż produkcja to G12 jest bardziej korzystna. Bilansowanie wektorowe niema nic wspólnego z rozliczeniem które pokazuje kol. Marekwoj No tak, bo tyczy rozliczenia chwilowej produkcji i zużycie w sytuacji, kiedy na dwóch fazach wprowadzamy energię, a na jednej ją pobieramy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 25.10.2021 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 Dokładnie -Tak. PGE bilansuje wektorowo. Może i bilansuje wektorowo. Jednak to opisane przez @Merekwoj to jest bilansowanie międzytaryfowe. Takie też bilansowanie ma ENERGA, a le nie ma międzyfazowego (wektorowego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 25.10.2021 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 Cytat Napisał Marekwoj Zobacz post Ja mam G12 ale w PGE. Działa to tak. Mam np w magazynie (już z uwzględnieniem tych 80%) 800 kWh w dziennej i 200 kWh w nocnej taryfie a zużycie 600 dzień i 500 noc. Wiec najpierw obliczają obie osobno. 800 - 600 dzień i 200 - 500 noc. Wiec wychodzi że mam w magazynie 200 dzień i zużycie 300 noc. W kroku drugim bilansują to co pozostaje, wiec płacę tylko za 100 kWh w nocnej taryfie. Jak ktoś ma zużycie większej niż produkcja to G12 jest bardziej korzystna. Bilansowanie wektorowe niema nic wspólnego z rozliczeniem które pokazuje kol. Marekwoj Doucz się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 25.10.2021 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 (edytowane) No tak, bo tyczy rozliczenia chwilowej produkcji i zużycie w sytuacji, kiedy na dwóch fazach wprowadzamy energię, a na jednej ją pobieramy... Jak falownik 3F -to wprowadzamy do sieci ZE ze wszystkich faz. Nie ma że wprowadzamy na 2. Tak samo z poborem ,jak pracuje urządzenie 3F to pobieramy z 3 W PGE nie różnicy z której ( L ) jest pobierana EE Jak produkcja jest wyższa Ty jesteś na ( + ) Ja osobiście nie znam falowników 2F Są falowniki 1F i 3F---ale 2F!!! No może od dziś takie są. Edytowane 25 Października 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 25.10.2021 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 Może i bilansuje wektorowo. Jednak to opisane przez @Merekwoj to jest bilansowanie międzytaryfowe. Takie też bilansowanie ma ENERGA, a le nie ma międzyfazowego (wektorowego) A bilansowanie międzyfazowe to jakie? Nie wektorowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.10.2021 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 (edytowane) Jak falownik 3F -to wprowadzamy do sieci ZE ze wszystkich faz. Nie ma że wprowadzamy na 2. Tak samo z poborem ,jak pracuje urządzenie 3F to pobieramy z 3 ) A jak masz falownik 3-f, pracujący z mocą 6kW, (po 2kW na fazę), a na jednaj fazie pracuje płyta indukcyjna z mocą 2,5kW, to wprowadzasz energię przez tą fazę, czy pobierasz ? W PGE nie różnicy z której ( L ) jest pobierana EE Jak produkcja jest wyższa Ty jesteś na ( + ) Ale temat nie dotyczy bilansowanie miedzyfazowego, tylko rozliczenia między pierwszą a drugą taryfą - o tym pisze @Marekwoj Edytowane 25 Października 2021 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.10.2021 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 (edytowane) A bilansowanie międzyfazowe to jakie? Nie wektorowe? wektorowe lub geometryczne w zależności od ZE Edytowane 25 Października 2021 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 25.10.2021 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 A jak masz falownik 3-f, pracujący z mocą 6kW, (po 2kW na fazę), a na jednaj fazie pracuje płyta indukcyjna z mocą 2,5kW, to wprowadzasz energię przez tą fazę, czy pobierasz ? W ogólnym rozumowaniu wykorzystuję własną EE z PV Nic nie pobieram bo PV pracuje z mocą 6kW więc do sieci jeszcze wprowadzam 3,5kWh Rozumując tak jak ty to fakt wtłaczasz z 2 i jeszcze dokupujesz 500W z ZE ( inni sprzedawcy tak robią bo słuchy na FM były takie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 25.10.2021 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 wektorowe lub geometryczne Mało to już ważne jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.10.2021 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 Mało to już ważne jest. raczej ważne - bo na geometrycznym jest się trochę w plecy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.10.2021 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 W ogólnym rozumowaniu wykorzystuję własną EE z PV Nic nie pobieram bo PV pracuje z mocą 6kW więc do sieci jeszcze wprowadzam 3,5kWh Rozumując tak jak ty to fakt wtłaczasz z 2 i jeszcze dokupujesz 500W z ZE ( inni sprzedawcy tak robią bo słuchy na FM były takie ) otóż to, otóż to właśnie na tym polega różnica Ale, jak pisał @miecio 301 rozliczanie wektotowe/geometryczne nie ma nic wspólnego z rozliczaniem pomiedzy tanią i drogą taryfą o którym pisał @Marekwoj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 25.10.2021 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 Ale temat nie dotyczy bilansowanie miedzyfazowego, tylko rozliczenia między pierwszą a drugą taryfą - o tym pisze @Marekwoj A co ja napisałem parę postów wyżej Dokładnie Tak. ----po wpisie dokładnie TAK jest Kropka. -czyli potwierdzam co napisał @Marekwoj. dalej jest nowe zdanie Cyt. PGE bilansuje wektorowo - jako nowe stwierdzenie które mówi że w PGE nie ma różnicy z której (L) pobieramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 25.10.2021 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 raczej ważne - bo na geometrycznym jest się trochę w plecy Nie zagłębiam się co do innych Zakładów Energetycznych. Piszę tylko o PGE. dla tego było --że nie jest dla mnie ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.10.2021 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 (edytowane) A co ja napisałem parę postów wyżej Dokładnie Tak. ----po wpisie dokładnie TAK jest Kropka. -czyli potwierdzam co napisał @Marekwoj. dalej jest nowe zdanie Cyt. PGE bilansuje wektorowo - jako nowe stwierdzenie które mówi że w PGE nie ma różnicy z której (L) pobieramy. To co miało na celu napisanie Doucz się w odpowiedzi na post @miecio 301 ? Przecież nie napisał nieprawdy. Edytowane 25 Października 2021 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 25.10.2021 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts