fotohobby 01.12.2021 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 A dzisiaj 1 kwp wyprodukowany początek grudnia idealna kWh, jak już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partyjka 02.12.2021 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 Listopad 52,8 kWh/kWp. Instalacja na południowy-wschód, stok północny - małopolska. Myślałem, że to słabo, ale chyba nie jest tak źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancia 02.12.2021 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 Listopad 52,8 kWh/kWp. Instalacja na południowy-wschód, stok północny - małopolska. Myślałem, że to słabo, ale chyba nie jest tak źle Może kolega jeszcze raz policzy, mamy kilkanaście n podglądzie też Małopolska ale max to 44 i to kierunek południowy, no chyba że panele jakieś nadzwyczajne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 02.12.2021 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2021 Nie ma co liczyć. tak jest, nie szukaj spisku . sam mam 47 kwh z1kwp a mam też kierunek południowo-wsch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 03.12.2021 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2021 Chyba wpadnę w kompleksy, ze swoimi 22kWh/kWp (( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 03.12.2021 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2021 U mnie listopad odpowiednio 42,35kWh/kWp południe / 23,49 kWh/kWp wschód-zachód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
partyjka 03.12.2021 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2021 Może kolega jeszcze raz policzy, mamy kilkanaście n podglądzie też Małopolska ale max to 44 i to kierunek południowy, no chyba że panele jakieś nadzwyczajne Policzyłem dla pewności jeszcze raz i wyszło tak samo. Panele bruk bet - na dachu 6,5 kWp, falownik fronius 6 kW. Łączna produkcja za listopad 345,45 kWh. Sprawdziłem i listopad 2020 był nawet lepszy o 10 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedlaw0 04.12.2021 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2021 30,15 kWh/kWpPanele południowy wschód, rano zacienione przez jaskółkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 04.12.2021 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2021 Policzyłem dla pewności jeszcze raz i wyszło tak samo. Panele bruk bet - na dachu 6,5 kWp, falownik fronius 6 kW. Łączna produkcja za listopad 345,45 kWh. Sprawdziłem i listopad 2020 był nawet lepszy o 10 kWh. Policzyłeś dla pewności jeszcze raz. I co ? Nie wyszło tak samo . W poście # 4707 podałeś 52,8kWh/kW a biorąc pod uwagę powyższy post jest 53,14kWh/kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 07.12.2021 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2021 Przysypało i drugi dzień już wielkie zero , falowniki nawet nie wystartowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 07.12.2021 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2021 Damy radę kolego- Nie tylko u ciebie takie cuda. Patrzmy z optymizmem 1 dzień słońca i wszystko zleci. Przynajmniej u mnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 08.12.2021 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 U mnie 4 dzień ciemności....takiej passy nie było odkąd mam toto. Oby falownik nie zardzewiał albo co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 08.12.2021 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 22 kWh od początku miesiąca, ale nie płacze. W końcu zima przyszła o odpowiedniej porze, a w naszym klimacie na ilość wody wpływają opady śniegu. Trzeba się cieszyć że sypie, bo x tego zapłacilibyście w lato w produktach żywnościowych, a i nie tylko. Ps. Czasem mam wraże - czytając ten temat - ze niektorzy każdego dnia siedzą z karteczką przy falowniku odpisując grosik za grosikiem do dnia, aż instalacja w końcu się zwróci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 08.12.2021 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 (edytowane) 22 kWh od początku miesiąca, ale nie płacze. W końcu zima przyszła o odpowiedniej porze, a w naszym klimacie na ilość wody wpływają opady śniegu. Trzeba się cieszyć że sypie, bo x tego zapłacilibyście w lato w produktach żywnościowych, a i nie tylko. Ps. Czasem mam wraże - czytając ten temat - ze niektorzy każdego dnia siedzą z karteczką przy falowniku odpisując grosik za grosikiem do dnia, aż instalacja w końcu się zwróci Może tak jak piszesz lecz podobnie. Zawsze robię rozliczenie tygodniowe, miesięczne ,1/2roku jak i roczne. Nie po to by wiedzieć kiedy się zwróci tyko po to by wiedzieć jak się bilansują ( kWh ) pobrane z produkowanymi. Co do zwrotu to już nie mam co liczyć. Ta pierwsza PV już się zwróciła , a ta druga ( gminna ) zrobiona za przysłowiową złotówkę zwróci się w lecie 22r. po dwóch latach pracy. Tak że nie ma już co liczyć. Ja jestem na takim etapie swej zasobności że jak kupuję nowe auto to jeszcze pytam ile mam za tą wersję zapłacić. W przeciwieństwie do mych znajomych. Gdzie idą do salonu zamawiają -to, to i to pyta tylko kiedy będzie mógł odebrać reszta go już nie interesuje. Tak że zależy co dla kogo jest ważne. Edytowane 8 Grudnia 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 08.12.2021 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2021 Ja spisuję co 5 dni a podliczam miesięcznie i rocznie. Chcę być na bierząco abym nie miał jakiś niespodzianek. Niektórzy zagladają tylko jak przyjdzie rozliczenie i szukają pomocy wtedy na forum bo zła produkcja albo pobór.Robiłem instalację po to aby produkowała a nie odpoczywała przez moje niedopatrzenie.Przy rozliczeniu też nie mam żadnych niespodzianek, wszystko wcześniej wyliczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 15.12.2021 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 (edytowane) Listopad łączna produkcja 247kWh czyli 25kwh z 1kWp, panele na dachu umiejscowione są po stronie południowej i zachodniej. Edytowane 15 Grudnia 2021 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 18.12.2021 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2021 grudzień jak na razie masakra, tylko dwa dni na początku miesiąca były lepsze. co do zwrotu - po informacjach z wczoraj, czas zwrotu się skraca. u mnie dodatkowym atutem jest to, że prąd zastąpił gaz. A pomyśleć, że zamiast PC z fotowoltaiką miał być piec gazowy - 2 lata temu z wyliczeń wychodziło mi około 5tys za gaz rocznie - CO+CWU+kuchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.12.2021 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2021 grudzień jak na razie masakra, tylko dwa dni na początku miesiąca były lepsze. co do zwrotu - po informacjach z wczoraj, czas zwrotu się skraca. u mnie dodatkowym atutem jest to, że prąd zastąpił gaz. A pomyśleć, że zamiast PC z fotowoltaiką miał być piec gazowy - 2 lata temu z wyliczeń wychodziło mi około 5tys za gaz rocznie - CO+CWU+kuchnia. To że zwrot się skraca to niestety nie są dobre wieści dla nikogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 18.12.2021 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2021 tak, to nie są dobre informacje, bo to się odbije nie tylko na samych rachunkach za energię, ale na wszystkich rachunkach, a najbardziej pewnie na codziennych zakupach. niemniej jednak, to pokazuje, że inwestycje w fotowoltaikę z PC to dobry kierunek, zarówno ekologicznie jak i ekonomicznie. Teraz kolejnym krokiem będą magazyny energii - mam nadzieję, że szybko będzie się rozwijać ta technologia, co doprowadzi do obniżenia kosztów i upowszechnienia tego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 18.12.2021 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2021 grudzień jak na razie masakra, tylko dwa dni na początku miesiąca były lepsze. co do zwrotu - po informacjach z wczoraj, czas zwrotu się skraca. u mnie dodatkowym atutem jest to, że prąd zastąpił gaz. A pomyśleć, że zamiast PC z fotowoltaiką miał być piec gazowy - 2 lata temu z wyliczeń wychodziło mi około 5tys za gaz rocznie - CO+CWU+kuchnia. Instalacja 9,81 kWp wystarczy na domowe zużycie prądu i na ogrzewanie domu? 5 tys. zł na gaz to ok. 25.000 kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts