Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

We wrześniu możesz spodziewać się uzysku około 25% mniejszego w porównaniu do sierpnia czyli w twoim przypadku około 450kWh. Październik to już 50% mniej czyli około 300kWh. Lecz listopad, grudzień i styczeń to około 85 do 90 % mniej, w porównaniu z sierpniem czyli w twoim przypadku około 60 może 80 kWh miesiąc. Wyliczenia są przybliżone wzięte procentowo z mojej obserwacji. Ale oczywiście dochodzą inne warunki takie jak pochylenie dachu i długie cienie jesienią i zimą pogoda itp.

Wschód polski

145kWh/kWp

Instalacja 4.1kWp . Od lutego wyprodukowała 3800kWh, domyślam się że mało kiedy taki rok jest. W sierpniu 597kWh. Ile z tej instalacji mogę się spodziewać we wrześniu, październiku i grudniu ?

Tu https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/ możesz wyliczyć szacowany uzysk roczny,miesięczny dla Twojej lokalizacji i danych o nachyleniu paneli oraz miejscu montażu dach/grunt. Z uwag trzeba STRATY zmienić z 14% na 5%.

U mnie od 1 marca 2022 do 31 sierpnia 2022 instalacja 3,95kW(p) wyprodukowała 3374,2kWh gdzie kalkulacja(sprzed chwili) dla mojej lokalizacji dla dachu podawała spodziewany w tym okresie uzysk 3107,8kWh, a dla gruntu 3226,12kWh-piszę o tym, bo mam nietypowo instalację na dachu ale postawioną na ekierkach(jak na gruncie). Tak czy inaczej realna produkcja przekracza wyliczenia.

Edytowane przez Dariusz1983

• 2 weeks później...