Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Napiszę Ci z autopsji.

Mam instalację wschód - zachód a właściwie delikatnie północny wschód i południowy zachód. Moc paneli 4,5 kWp - podzielone na dwa stringi po 2,25 kWp.

Nachylenie połaci tylko 10 stopni więc prawie płasko. Instalację uruchomiłem w samym końcu grudnia 2021. Do dziś produkcja na falowniku 3822 kWh.

Jest ok, jestem zadowolony. Instalacja jest w Łomży. I co ciekawe string pólnocno wschodni wyprodukował trochę więcej bo generalnie więcej jest dni słonecznych do południa a po południu chmurki ograniczają produkcję.

Edytowane przez Marbar69

Jaki teoretycznie może być roczny uzysk z paneli fotowoltaicznych z każdego 1kW zainstalowanej mocy? Czy w takim wypadku panele instaluje się na obu połaciach w równym stopniu (u mnie praca zdalna)?

Teoretycznie wg https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html#

powinieneś uzyskać ok. 800 kWh z 1 kWp (lokalizacja Szczecin)

W praktyce pewnie dużo lepiej ok. 900-950 kWh / 1 kWp.

Może ceny instalacji trochę spadną a może nie spadną ;)

Myślę, że uzysk na poziomie 900-950kWh jest sporo zaniżony. Uzyski forumowiczów przekraczają 1000kWh.

W moim przypadku uzysk za 2021 wyniósł 1140 kWh, a w 2022 (o ile październik będzie zbliżony do tego z ub roku) wyniesie około 1250 kWh.

Oczywiście mówimy o optymalnym kącie nachylenia i ekspozycji południowej.

Dzięki za informacje. Czyli jak najbardziej sprawdza się taka instalacja.

Zastanawiam się czy montować teraz czy wstrzymać się np. do marca przyszłego roku. Za wstrzymaniem przemawia do mnie:

1. Przez okres zimowy dużo energii nie zostanie wyprodukowanych.

2. Gwarancja będzie szła a produkcji mało.

3. Technologia ciągle się rozwija więc może w przyszłym roku zamontuje bardziej nowoczesny sprzęt.

Za montażem już teraz:

1. Mamy sporą inflację, także być może w przyszłym roku zapłacę więcej... z drugiej strony podobno ceny instalacji spadały, tak jak z telefonami, masowa produkcja i niskie ceny.

2. Obawiam się, że jeśli faktycznie ceny prądu pójdą mocno do góry to ludzie rzucą się na fotowoltaikę więc spadnie dostępność oraz wzrosną ceny.

Ja bym robił już teraz

Myślę, że uzysk na poziomie 900-950kWh jest sporo zaniżony. Uzyski forumowiczów przekraczają 1000kWh.

W moim przypadku uzysk za 2021 wyniósł 1140 kWh, a w 2022 (o ile październik będzie zbliżony do tego z ub roku) wyniesie około 1250 kWh.

Oczywiście mówimy o optymalnym kącie nachylenia i ekspozycji południowej.

Zapytanie i odpowiedź dotyczyła lokalizacji paneli na połaci wschodniej i na połaci zachodniej a nie na optymalnej południowej.

Edytowane przez d7d

Zapytanie i odpowiedź dotyczyła lokalizacji paneli na połaci wschodniej i na połaci zachodniej a nie na optymalnej południowej.

Ja mam praktycznie na wschodniej (z lekkim przesunięciem na południe). Dach 45st.

Wczoraj pękło 1000kWh z 1kWp.

Myślę, że spokojnie 1000kWh jest możliwe na czystej wschodniej/zachodniej. Bardziej wierzę w wschód. Z obserwacji wydaje mi się (przynajmniej w GD), że jak jest słońce to rano, a chmury potem, niż najpierw chmury i przejaśnienia od g.13. Ale to tylko luźne przemyślenia.

Edytowane przez milsa666

Ja mam praktycznie na wschodniej (z lekkim przesunięciem na południe). Dach 45st.

Wczoraj pękło 1000kWh z 1kWp.

Myślę, że spokojnie 1000kWh jest możliwe na czystej wschodniej/zachodniej. Bardziej wierzę w wschód. Z obserwacji wydaje mi się (przynajmniej w GD), że jak jest słońce to rano, a chmury potem, niż najpierw chmury i przejaśnienia od g.13. Ale to tylko luźne przemyślenia.

1000 kWh z 1 kWp liczysz od 1 stycznia 2022 ?

Z wschodu będzie trochę więcej bo panele są jeszcze chłodne.

Ile wynosi to lekkie przesunięcie w kierunku południa?