d7d 03.10.2022 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 Nie wiem czy wiesz ale ciepło na Ziemi pochodzi ze Słońca. Im więcej Słońca tym cieplej. Im mniej Słońca tym zimniej. Jak powyższe stwierdzenia mają się do CO2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 03.10.2022 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 Jak powyższe stwierdzenia mają się do CO2 ? Dlaczego miały by mieć coś wspólnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.10.2022 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 (edytowane) Dalej nie kumam co Ty masz z tym oziębieniem. Z roku na rok niższa produkcja, a przy niższych temperaturach powinna rosnąć Albo spadek sprawności, albo wzrost zachmurzenia, albo jedno i drugie plus coś tam jeszcze. Ale nie oziębienie. Nie wiem czy wiesz ale ciepło na Ziemi pochodzi ze Słońca. Im więcej Słońca tym cieplej. Im mniej Słońca tym zimniej. Dlaczego miały by mieć coś wspólnego? Faktycznie.... Słońca zawsze jest tyle samo. Nie wiedziałeś tym. Produkcja PV nie zależy od tego czy jest "więcej" czy "mniej" Słońca. Co z CO2 "na Tytanie" ? Edytowane 3 Października 2022 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 03.10.2022 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 Nie wiem czy wiesz ale ciepło na Ziemi pochodzi ze Słońca. Im więcej Słońca tym cieplej. Im mniej Słońca tym zimniej. No to u mnie działają jakieś inne prawidła - w upalną noc zero produkcji, a w pogodny rześki dzionek ośkę w liczniku chce ukręcić Moje panele produkują więcej przy dużej ilości światła i niskiej temperaturze i nie szkodzi im oziębienie tylko zaciemnienie. Problem w tym, że światło też pochodzi ze Słońca, ale proporcje między światłem i ciepłem mają na Ziemi złą tendencję.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 03.10.2022 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 Faktycznie.... Słońca zawsze jest tyle samo. Nie wiedziałeś tym. Słońca nie jest zawsze tyle samo. Nie wiedziałeś o tym? Produkcja PV nie zależy od tego czy jest "więcej" czy "mniej" Słońca. No proszę, nowa teoria produkcji energii w panelach "fotowoltaicznych". Wolty nie zależą od foto Co z CO2 "na Tytanie" ? Co z tymi chmurami z CO2 na Ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 03.10.2022 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 No to u mnie działają jakieś inne prawidła - w upalną noc zero produkcji, a w pogodny rześki dzionek ośkę w liczniku chce ukręcić Moje panele produkują więcej przy dużej ilości światła i niskiej temperaturze i nie szkodzi im oziębienie tylko zaciemnienie. Problem w tym, że światło też pochodzi ze Słońca, ale proporcje między światłem i ciepłem mają na Ziemi złą tendencję.... No tak. Produkcja PV z roku na rok spada po mamy coraz więcej energii ze Słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.10.2022 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 (edytowane) Produkcja PV spada bo jest mniejsza sprawność modułów.Spada bo jest cieplej, bo jest mniej słonecznych dni.Rośnie bo jest chłodniej, bo jest więcej słonecznych dni. Edytowane 3 Października 2022 przez d7d literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.10.2022 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 No tak. Produkcja PV z roku na rok spada po mamy coraz więcej energii ze Słońca. Ale gdzie spada ? W powiecie pcimskim ? W Polsce ? Europie Środkowej ? A może to, że w PL, pomimo większej ilości dni pochmurnych jest cieplej oznacza, że gdzieś jakiś kawałek lądu (oceanu) przyjął większą dawkę energii ? Z liczbami chcesz dyskutować ? Proszę: https://naukaoklimacie.pl/aktualnosci/zmiana-klimatu-w-polsce-na-mapkach-468/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 04.10.2022 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 1000 kWh z 1 kWp liczysz od 1 stycznia 2022 ? Z wschodu będzie trochę więcej bo panele są jeszcze chłodne. Ile wynosi to lekkie przesunięcie w kierunku południa? Tak 1000kWh od stycznia 2022. Zerknąłem na googla. No i z tym "z lekkim przesunięciem na południe" to mnie poniosło. Bo nie jest to wcale lekkie przesunięcie, a jest prawie idealnie południowy-wschód. Także sorki za wprowadzenie w błąd. Niemniej jednak wydaje mi się, że ten około 1000kWh z 1kWp za cały rok da radę wyciągnąć. Jest jeszcze październik no i jakaś część listopada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavery84 04.10.2022 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 Instalacja pv 6.3kwOd 25 września 2021Przez rok uzyskane 7080kwhInstalacja na gruncie kierunek południe z lekkim skrętem na zachód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.10.2022 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 Tak 1000kWh od stycznia 2022. Zerknąłem na googla. No i z tym "z lekkim przesunięciem na południe" to mnie poniosło. Bo nie jest to wcale lekkie przesunięcie, a jest prawie idealnie południowy-wschód. Także sorki za wprowadzenie w błąd. Niemniej jednak wydaje mi się, że ten około 1000kWh z 1kWp za cały rok da radę wyciągnąć. Jest jeszcze październik no i jakaś część listopada... Bardzo ładny wynik. https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html# pokazuje ok. 900 kWh / 1kWp a w praktyce ponad 1000 kWh / 1 kWp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.10.2022 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 (edytowane) Słońca nie jest zawsze tyle samo. Nie wiedziałeś o tym? No proszę, nowa teoria produkcji energii w panelach "fotowoltaicznych". Wolty nie zależą od foto Co z tymi chmurami z CO2 na Ziemi? Co się robi ze Słońcem że nie ma go tyle samo? Raz jest więcej a innym razem jest mniej Słońca ? Waty z PV zależą od natężenia promieniowania słonecznego (W/m2) czyli: Wolty nie zależą od foto Wolty to nie jest energia. Edytowane 4 Października 2022 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 04.10.2022 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 Co się robi ze Słońcem że nie ma go tyle samo? Raz jest więcej a innym razem jest mniej Słońca ? Waty z PV zależą od natężenia promieniowania słonecznego (W/m2) czyli: Wolty nie zależą od foto Wolty to nie jest energia. TAA. Nowa fizyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 07.10.2022 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 Panele na dachu, kierunek południe-zachód, powiat kielecki.Wrzesień słabiutki: 87,5kWh/kWp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 07.10.2022 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 Dziś jest TEN dzień, w którym na liczniku pojawiło się 6400kWh w mojej instalacji pracującej od 22go stycznia tego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 09.10.2022 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2022 U mnie produkcja we wrześniu zamknęła się wynikiem 93,7 kWh/kWp. Początek miesiąca był słoneczny, a od 9 września głównie chmury i deszcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 09.10.2022 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2022 jest i u mnie 1000kWh z kWp. zapowiadają cały tydzień w większości ze słońcem i temperatury w ciągu dnia w okolicach +15 - czyli duża produkcja i małe zużycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabi88 10.10.2022 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2022 Wrzesień 85,75 kWh/kwP - kiepsko.. coś na poziomie kwietnia.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 11.10.2022 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2022 Chyba coś z tym porównaniem do kwietnia to przesadziłeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 11.10.2022 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2022 Nic nie przesadził. U mnie też kwiecień symbolicznie dał więcej niż wrzesień. Słabo...generalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts