stos 03.10.2022 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 d7d napisał: Jak powyższe stwierdzenia mają się do CO2 ? Dlaczego miały by mieć coś wspólnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.10.2022 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 (edytowane) niedowiarek napisał: Dalej nie kumam co Ty masz z tym oziębieniem. Z roku na rok niższa produkcja, a przy niższych temperaturach powinna rosnąć Albo spadek sprawności, albo wzrost zachmurzenia, albo jedno i drugie plus coś tam jeszcze. Ale nie oziębienie. stos napisał: Nie wiem czy wiesz ale ciepło na Ziemi pochodzi ze Słońca. Im więcej Słońca tym cieplej. Im mniej Słońca tym zimniej. stos napisał: Dlaczego miały by mieć coś wspólnego? Faktycznie.... Słońca zawsze jest tyle samo. Nie wiedziałeś tym. Produkcja PV nie zależy od tego czy jest "więcej" czy "mniej" Słońca. Co z CO2 "na Tytanie" ? Edytowane 3 Października 2022 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 03.10.2022 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 stos napisał: Nie wiem czy wiesz ale ciepło na Ziemi pochodzi ze Słońca. Im więcej Słońca tym cieplej. Im mniej Słońca tym zimniej. No to u mnie działają jakieś inne prawidła - w upalną noc zero produkcji, a w pogodny rześki dzionek ośkę w liczniku chce ukręcić Moje panele produkują więcej przy dużej ilości światła i niskiej temperaturze i nie szkodzi im oziębienie tylko zaciemnienie. Problem w tym, że światło też pochodzi ze Słońca, ale proporcje między światłem i ciepłem mają na Ziemi złą tendencję.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 03.10.2022 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 d7d napisał: Faktycznie.... Słońca zawsze jest tyle samo. Nie wiedziałeś tym. Słońca nie jest zawsze tyle samo. Nie wiedziałeś o tym? d7d napisał: Produkcja PV nie zależy od tego czy jest "więcej" czy "mniej" Słońca. No proszę, nowa teoria produkcji energii w panelach "fotowoltaicznych". Wolty nie zależą od foto d7d napisał: Co z CO2 "na Tytanie" ? Co z tymi chmurami z CO2 na Ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 03.10.2022 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 niedowiarek napisał: No to u mnie działają jakieś inne prawidła - w upalną noc zero produkcji, a w pogodny rześki dzionek ośkę w liczniku chce ukręcić Moje panele produkują więcej przy dużej ilości światła i niskiej temperaturze i nie szkodzi im oziębienie tylko zaciemnienie. Problem w tym, że światło też pochodzi ze Słońca, ale proporcje między światłem i ciepłem mają na Ziemi złą tendencję.... No tak. Produkcja PV z roku na rok spada po mamy coraz więcej energii ze Słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.10.2022 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 (edytowane) Produkcja PV spada bo jest mniejsza sprawność modułów.Spada bo jest cieplej, bo jest mniej słonecznych dni.Rośnie bo jest chłodniej, bo jest więcej słonecznych dni. Edytowane 3 Października 2022 przez d7d literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.10.2022 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2022 stos napisał: No tak. Produkcja PV z roku na rok spada po mamy coraz więcej energii ze Słońca. Ale gdzie spada ? W powiecie pcimskim ? W Polsce ? Europie Środkowej ? A może to, że w PL, pomimo większej ilości dni pochmurnych jest cieplej oznacza, że gdzieś jakiś kawałek lądu (oceanu) przyjął większą dawkę energii ? Z liczbami chcesz dyskutować ? Proszę: https://naukaoklimacie.pl/aktualnosci/zmiana-klimatu-w-polsce-na-mapkach-468/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 04.10.2022 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 d7d napisał: 1000 kWh z 1 kWp liczysz od 1 stycznia 2022 ? Z wschodu będzie trochę więcej bo panele są jeszcze chłodne. Ile wynosi to lekkie przesunięcie w kierunku południa? Tak 1000kWh od stycznia 2022. Zerknąłem na googla. No i z tym "z lekkim przesunięciem na południe" to mnie poniosło. Bo nie jest to wcale lekkie przesunięcie, a jest prawie idealnie południowy-wschód. Także sorki za wprowadzenie w błąd. Niemniej jednak wydaje mi się, że ten około 1000kWh z 1kWp za cały rok da radę wyciągnąć. Jest jeszcze październik no i jakaś część listopada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavery84 04.10.2022 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 Instalacja pv 6.3kwOd 25 września 2021Przez rok uzyskane 7080kwhInstalacja na gruncie kierunek południe z lekkim skrętem na zachód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.10.2022 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 milsa666 napisał: Tak 1000kWh od stycznia 2022. Zerknąłem na googla. No i z tym "z lekkim przesunięciem na południe" to mnie poniosło. Bo nie jest to wcale lekkie przesunięcie, a jest prawie idealnie południowy-wschód. Także sorki za wprowadzenie w błąd. Niemniej jednak wydaje mi się, że ten około 1000kWh z 1kWp za cały rok da radę wyciągnąć. Jest jeszcze październik no i jakaś część listopada... Bardzo ładny wynik. https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html# pokazuje ok. 900 kWh / 1kWp a w praktyce ponad 1000 kWh / 1 kWp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.10.2022 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 (edytowane) stos napisał: Słońca nie jest zawsze tyle samo. Nie wiedziałeś o tym? No proszę, nowa teoria produkcji energii w panelach "fotowoltaicznych". Wolty nie zależą od foto Co z tymi chmurami z CO2 na Ziemi? Co się robi ze Słońcem że nie ma go tyle samo? Raz jest więcej a innym razem jest mniej Słońca ? Waty z PV zależą od natężenia promieniowania słonecznego (W/m2) czyli: Wolty nie zależą od foto Wolty to nie jest energia. Edytowane 4 Października 2022 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 04.10.2022 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 d7d napisał: Co się robi ze Słońcem że nie ma go tyle samo? Raz jest więcej a innym razem jest mniej Słońca ? Waty z PV zależą od natężenia promieniowania słonecznego (W/m2) czyli: Wolty nie zależą od foto Wolty to nie jest energia. TAA. Nowa fizyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 07.10.2022 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 Panele na dachu, kierunek południe-zachód, powiat kielecki.Wrzesień słabiutki: 87,5kWh/kWp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 07.10.2022 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 Dziś jest TEN dzień, w którym na liczniku pojawiło się 6400kWh w mojej instalacji pracującej od 22go stycznia tego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 09.10.2022 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2022 U mnie produkcja we wrześniu zamknęła się wynikiem 93,7 kWh/kWp. Początek miesiąca był słoneczny, a od 9 września głównie chmury i deszcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 09.10.2022 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2022 jest i u mnie 1000kWh z kWp. zapowiadają cały tydzień w większości ze słońcem i temperatury w ciągu dnia w okolicach +15 - czyli duża produkcja i małe zużycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabi88 10.10.2022 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2022 Wrzesień 85,75 kWh/kwP - kiepsko.. coś na poziomie kwietnia.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 11.10.2022 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2022 Chyba coś z tym porównaniem do kwietnia to przesadziłeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 11.10.2022 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2022 Nic nie przesadził. U mnie też kwiecień symbolicznie dał więcej niż wrzesień. Słabo...generalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 11.10.2022 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2022 No to w naszym regionie kwiecień był lepszy od września o jakieś 30%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts