Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

Zakładasz że stary prosument pozostanie nietknięty przez nową ekipę.

Ja też jestem starym prosumentem i na zimę mam zebrane ponad 7MWh w tym "wirtualnym magazynie".

Tylko do czego mi się taki magazyn przydaje jak brak prądu w sieci mam przynajmniej raz w miesiącu na 5 do 10 godzin.

Kup sobie EV :D Będziesz mógł jeździć i korzystać z niego jako magazyn na czas awarii sieci :cool:

Kup sobie EV :D Będziesz mógł jeździć i korzystać z niego jako magazyn na czas awarii sieci :cool:

nie ma zbyt wielu z opcja V2G, V2H,V2L.

Tesla olała sprawę, jedynie cybetruck coś tam ma.

VW chce wdrożyć limity w postacji darmowych 10000kWh

Chińczyki i Koreańce sa nadzieją :D

Nie kupię EV w tym celu bo uważam taki system za bezsensowny.

To tak jak kupować cały zestaw narzędzi akumulatorowych i do tego mieć jeden akumulator.

Dom to dom a samochód to samochód.

Mieszanie tych dwóch nigdy dobrze nie wyjdzie.

Nie kupię EV w tym celu bo uważam taki system za bezsensowny.

To tak jak kupować cały zestaw narzędzi akumulatorowych i do tego mieć jeden akumulator.

Dom to dom a samochód to samochód.

Mieszanie tych dwóch nigdy dobrze nie wyjdzie.

Jakieś bonifikaty/odszkodowania dostajesz? Suma przerw w dostawie energii nie może przekroczyć rocznie : planowane 35h, nieplanowane 48h.

Podmioty przyłączone do sieci o napięciu poniżej 1 kV mają prawo do bonifikaty w wysokości 10-krotności ceny energii elektrycznej za okres, którym wystąpiła przerwa.

Jakieś bonifikaty/odszkodowania dostajesz? Suma przerw w dostawie energii nie może przekroczyć rocznie : planowane 35h, nieplanowane 48h.

Podmioty przyłączone do sieci o napięciu poniżej 1 kV mają prawo do bonifikaty w wysokości 10-krotności ceny energii elektrycznej za okres, którym wystąpiła przerwa.

Po jednorazowej pięcio-dniowej przerwie w dostępie do prądu, ktoś mi powiedział że mogę wystąpić o odszkodowanie.

Po kilku miesiącach wymiany korespondencji zaproponowali coś koło 50 zł.

Po tym doświadczeniu zrezygnowałem z występowania o odszkodowanie za przerwy. Szkoda czasu.

W innym przypadku zepsuł się licznik dwukierunkowy w taki sposób że wyłączył mi dostęp do sieci. Właściwie to robił mi jednominutową dyskotekę energetyczną. Musiałem sam odłączyć się od sieci.

Zgłosiłem brak prądu i OSD przyjechało po 5 godzinach.

Zdjęli licznik a ponieważ nie mieli nowego podłączyli mnie bez licznika.

Musiałem zadzwonić do ich kierownika bo chcieli podłączyć tylko 1 fazę. Ja potrzebuję 3 fazy bo moja pompa w studni jest 3 fazowa więc nie miałbym wody w domu.

Ponieważ był to piątek, nowy licznik założyli dopiero w poniedziałek.

Przez trzy dni było słonecznie i moja instalacja wysyłała do sieci ok 50kWh dziennie.

OSD wyliczył że za okres braku licznika należy im się 20kWh energii którą pobrali z mojego wirtualnego magazynu.

Policzyli to na podstawie mojego zużycia sprzed roku.

Nie zgodziłem się z ich obliczeniem bo rok wcześniej nie miałem PV a teraz mam.

Po roku wymieniania korespondencji zgodzili się mi oddać 23 zł za energię wprowadzoną do sieci w okresie braku licznika.

Oczywiście energii z VM mi nie oddali.

Edytowane przez stos

Bez przesady z tą ceną.

Właśnie dostałem ofertę za magazyn:

51.2V 310AH 16KWH LFP Battery, US$2,245

Door to door shipping, US$630 including taxes

Total US$2,875 Delivered

51.2V 620AH 32KWH LFP Battery, US$4,479

Door to door shipping, US$1035 including taxes

Total US$5514 Delivered

https://www.mk-solar.com/

Dostawa skąd?

Jeśli nie z EU, VAT wliczony?

Dzięki.

Pytam z ciekawości.

Na starych zasadach jestem, ale nie wiadomo, co przyniesie zmiana władzy (chłopców do bicia) jak zawsze.

Zaciekawiłeś mnie tym pytaniem dlatego wysłałem do nich pytane uszczegóławiające.

Firma jest z Chin ale kupując na Ali VAT-u się już nie płaci bo jest w cenie, dlatego założyłem że "taxes included" oznacza że VAT też.

Facet który się do mnie zwrócił z tymi cenami jest z Niemiec ale nigdy nic nie wiadomo. Jak nie zapytasz to nic nie jest oczywiste.

Jak pisałem, ja nie reklamuję tego sprzedawcy jedynie zasugerowałem tym przykładem że ceny LFP spadają i to bardzo.

Tu jest gotowy uniwersalny magazyn w wydaje się dobrej cenie.

Warto mieć ceny magazynów na oku bo niedługo możemy się zdziwić jak tanie one się zrobią.

Ja też na starych zasadach jestem ale władzy i swojemu OSD nie wierzę za grosz.

Dlatego mam 20kWh magazyn na LFP i robię drugi 80kWh z cel LG78 które kupiłem po 250zł za 1kWh (nowe).

Zaciekawiłeś mnie tym pytaniem dlatego wysłałem do nich pytane uszczegóławiające.

Firma jest z Chin ale kupując na Ali VAT-u się już nie płaci bo jest w cenie, dlatego założyłem że "taxes included" oznacza że VAT też.

Facet który się do mnie zwrócił z tymi cenami jest z Niemiec ale nigdy nic nie wiadomo. Jak nie zapytasz to nic nie jest oczywiste.

Jak pisałem, ja nie reklamuję tego sprzedawcy jedynie zasugerowałem tym przykładem że ceny LFP spadają i to bardzo.

Tu jest gotowy uniwersalny magazyn w wydaje się dobrej cenie.

Warto mieć ceny magazynów na oku bo niedługo możemy się zdziwić jak tanie one się zrobią.

Ja też na starych zasadach jestem ale władzy i swojemu OSD nie wierzę za grosz.

Dlatego mam 20kWh magazyn na LFP i robię drugi 80kWh z cel LG78 które kupiłem po 250zł za 1kWh (nowe).

Niemcy mają zwolnienie z VAT jeśli kupujesz na użytek własny.

Oczywiście Polacy mogą kupić u nich, ale VAT już nie jest 0% :)

Niemcy mają zwolnienie z VAT jeśli kupujesz na użytek własny.

Oczywiście Polacy mogą kupić u nich, ale VAT już nie jest 0% :)

Pomimo że facet jest z Niemiec, nie znaczy to że towar idzie z Niemiec.

On tam może mieć tylko biuro.

Kiedy u niego się dopytywałem o cele LFP to podawał mi ceny i koszty przesyłki z Chin.

Wtedy też pisał "taxes included" :)

Nie kupiłem nic od niego więc nie wiem czy to była prawda.

Swoje cele kupiłem w Czechach bo wtedy nie miałem zaufania do Ali.

jak Wy to robicie, że nie macie co z prądem robić? ja z aktualnym poborem rozwalę na przyszły rok z 14MWh A od kolejnego przyszłego to pewnie i jeszcze więcej.

A jeszcze jest kilka rzeczy które mogę zelektryfikować. Np. Kosiarki, Basen, jacuzzi. Oj ciężki żywot.

Już rozmkminiałem dokładanie kolejnych 10kWp żeby doszło do 30.

Ale na szczęscie śnieg mi spadł na głowę i póki co się otrząsłem, bo to błędne koło.

Bedę martwić się jak mi będzie brakować prądu :D

Jeśli to co masz napisane w stopce to jeszcze jest prawda to się nie dziwię że tyle EE potrzebujesz.

Grzanie z COP=1 kosztuje.

Ja mam jeden dom 135m2 i drugi 50m2. Oba grzane prądem tylko ten większy z COP=4 a ten mniejszy z COP=1.

Wszystko w bu domach na prąd.

Mam 10kWp ON-grid i 6 kWp OFF-grid.

W tej chwili w VM mam jeszcze 6.5MWh i do wykorzystania 80% z tego.

Po jednorazowej pięcio-dniowej przerwie w dostępie do prądu, ktoś mi powiedział że mogę wystąpić o odszkodowanie.

Po kilku miesiącach wymiany korespondencji zaproponowali coś koło 50 zł.

Po tym doświadczeniu zrezygnowałem z występowania o odszkodowanie za przerwy. Szkoda czasu.

W innym przypadku zepsuł się licznik dwukierunkowy w taki sposób że wyłączył mi dostęp do sieci. Właściwie to robił mi jednominutową dyskotekę energetyczną. Musiałem sam odłączyć się od sieci.

Zgłosiłem brak prądu i OSD przyjechało po 5 godzinach.

Zdjęli licznik a ponieważ nie mieli nowego podłączyli mnie bez licznika.

Musiałem zadzwonić do ich kierownika bo chcieli podłączyć tylko 1 fazę. Ja potrzebuję 3 fazy bo moja pompa w studni jest 3 fazowa więc nie miałbym wody w domu.

Ponieważ był to piątek, nowy licznik założyli dopiero w poniedziałek.

Przez trzy dni było słonecznie i moja instalacja wysyłała do sieci ok 50kWh dziennie.

OSD wyliczył że za okres braku licznika należy im się 20kWh energii którą pobrali z mojego wirtualnego magazynu.

Policzyli to na podstawie mojego zużycia sprzed roku.

Nie zgodziłem się z ich obliczeniem bo rok wcześniej nie miałem PV a teraz mam.

Po roku wymieniania korespondencji zgodzili się mi oddać 23 zł za energię wprowadzoną do sieci w okresie braku licznika.

Oczywiście energii z VM mi nie oddali.

No niestety, jednostka w starciu z molochem ma nikłe szanse, ale jeśli jednostek jest więcej i mogą udowodnić realne straty (zakład produkcyjny, piekarnia, informatycy itp) to wspólnym pozwem może by się zdopingowało ZE do uzdrowienia sytuacji?

A tak przy okazji - Nieduża czarna skrzynka służyć może jako akumulator energii słonecznej. Wystarczy ją położyć na oknie od strony południowej i zaoszczędzimy nawet 6 kwh na dobę

Czytaj więcej na https://zielona.interia.pl/klimat/news-niezwykly-wynalazek-z-politechniki-rzeszowskiej-wystarczy-po,nId,7201070#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

6 kwh? Sporo...

Edytowane przez Pytajnick

Jeśli to co masz napisane w stopce to jeszcze jest prawda to się nie dziwię że tyle EE potrzebujesz.

Grzanie z COP=1 kosztuje.

Ja mam jeden dom 135m2 i drugi 50m2. Oba grzane prądem tylko ten większy z COP=4 a ten mniejszy z COP=1.

Wszystko w bu domach na prąd.

Mam 10kWp ON-grid i 6 kWp OFF-grid.

W tej chwili w VM mam jeszcze 6.5MWh i do wykorzystania 80% z tego.

Tak, aktualne.

Ogrzewanie COP1 + klima, jeśli klima chodzi 3h to załącza się druga jednostka na poddaszu i jeśli nadal to za mało - odpala się piec elektryczny 6kW.

Klimy są OK, TYLKO i wyłącznie gdy chodzą na obrotach niski/cichy. Inne nie są akceptowane.

Dodatkowo w tym roku poszło ponad 1MWH (COP1) na dogrzewanie łazienek co odbywa się cały rok.

Reszta ogrzewania to jakieś 1,5MWh (klima 0,7 i piec też 0,7)

Za to CWU 2,7MWh.

Czyli jakieś 5-6MWh idzie. Więc mam jeszcze myk w postaci inwestycji w PC która mogła by mi zaoszędzić 3MWh.

Ale to zostawiam sobie na ciężkie czasy jeśli prądu będzie naprawdę brakować.

Póki co... serwis i amortyzacja sprzętu działa na niekorzyść PC :)

co do magazynu, zaciekawił mnie.

Chociaż ja kupowałem u naszych biedniejszych sąsiadów z VAT0% i było nawet ok jeśli chodzi o Pylontech.

Edytowane przez Gik

No niestety, jednostka w starciu z molochem ma nikłe szanse, ale jeśli jednostek jest więcej i mogą udowodnić realne straty (zakład produkcyjny, piekarnia, informatycy itp) to wspólnym pozwem może by się zdopingowało ZE do uzdrowienia sytuacji?

A tak przy okazji - Nieduża czarna skrzynka służyć może jako akumulator energii słonecznej. Wystarczy ją położyć na oknie od strony południowej i zaoszczędzimy nawet 6 kwh na dobę

Czytaj więcej na https://zielona.interia.pl/klimat/news-niezwykly-wynalazek-z-politechniki-rzeszowskiej-wystarczy-po,nId,7201070#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

6 kwh? Sporo...

Moim problemem jest to że na naszej linii od transformatora, idącej przez las, są tylko domy letniskowe, ja i 2 rolników na końcu.

Nie ma z kim iść do sądu z pozwem zbiorowym.

Przewody sieciowe są aluminiowe, osobne, o przekroju 35mm2 i długości prawie 1500m od trafo do końca linii. Te przewody są w przynajmniej 20 miejscach łączone na zakładkę po zerwaniu przez spadające gałęzie w lesie.

Te przerwy comiesięczne spowodowane są głownie przez spadające gałęzie podczas wiatru.

Ta 5 dniowa przerwa była w całej gminie spowodowana wichurą.

Jednak tylko nasza linia była zerwana przez 5 dni. W reszcie gminy naprawili wszystko w 2 dni.

Kiedy nie mogłem się doczekać naprawy poszedłem wzdłuż naszej linii napowietrznej i znalazłem zerwane przez drzewo przewody na ziemi.

Okazało się że OSD włączyło prąd po 2 dniach ale nie sprawdzili naszej linii.

Zadzwoniłem do OSD i opisałem sytuację.

Przyjechali po 15 minutach. Okazało się że linia była zasilona a "gorące" przewody wisiały w powietrzu.

To cud że nikogo nie zabiło.

Ja nie chcę mieć nic wspólnego z moim OSD.

Moim problemem jest to że na naszej linii od transformatora, idącej przez las, są tylko domy letniskowe, ja i 2 rolników na końcu.

Nie ma z kim iść do sądu z pozwem zbiorowym.

Przewody sieciowe są aluminiowe, osobne, o przekroju 35mm2 i długości prawie 1500m od trafo do końca linii. Te przewody są w przynajmniej 20 miejscach łączone na zakładkę po zerwaniu przez spadające gałęzie w lesie.

Te przerwy comiesięczne spowodowane są głownie przez spadające gałęzie podczas wiatru.

Ta 5 dniowa przerwa była w całej gminie spowodowana wichurą.

Jednak tylko nasza linia była zerwana przez 5 dni. W reszcie gminy naprawili wszystko w 2 dni.

Kiedy nie mogłem się doczekać naprawy poszedłem wzdłuż naszej linii napowietrznej i znalazłem zerwane przez drzewo przewody na ziemi.

Okazało się że OSD włączyło prąd po 2 dniach ale nie sprawdzili naszej linii.

Zadzwoniłem do OSD i opisałem sytuację.

Przyjechali po 15 minutach. Okazało się że linia była zasilona a "gorące" przewody wisiały w powietrzu.

To cud że nikogo nie zabiło.

Ja nie chcę mieć nic wspólnego z moim OSD.

Jak by mnie to spotkało zapewne miałbym pod domem już jakiś niewielki agregat bo jak piszesz że bez prądu wody nie masz to już tragedia.

Dzięki.

Pytam z ciekawości.

Na starych zasadach jestem, ale nie wiadomo, co przyniesie zmiana władzy (chłopców do bicia) jak zawsze.

Dostałem odpowiedź na pytanie o VAT i czas dostawy.

Hi Marek

The batteries are in Shenzhen China, we will need to ship them

to Greece or Germany sea port first, then our agent will do customs

clearance and pay taxes for us. And then reship to end user like you.

VAT is included. Because the agent will pay VAT for container based shipment.

They have connections in customs, everything handled smoothly.

Typical shipping takes about 45days.

Thanks

Best Regards

Zack

MK Solar Limited

• Like 1

Jak by mnie to spotkało zapewne miałbym pod domem już jakiś niewielki agregat bo jak piszesz że bez prądu wody nie masz to już tragedia.

Na początku był generator ale później zdecydowałem się na PV i magazyn. Teraz nawet nie zauważam jak nie mam prądu w sieci.

Jak prądu w sieci nie ma długo to słyszą jak się generator włącza i doładowuje magazyn.