Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

U mnie za listopad 24 kwh z 1kwp przy instalacji gdzie 5,7 jest na dachu a 4,2 na elewacji - w grudniu za to dopiero 20 kwh wszystkiego do tej pory.

EEEEh szkoda bo pompa by chciała więcej pracować a tak to od pierwszego grudnia palę w kotle. Ekonomia domowa nie zna litości dla klimatu tak jak rząd nie zna litości dla ekonomii fotowoltaiki.

EEEEh szkoda bo pompa by chciała więcej pracować a tak to od pierwszego grudnia palę w kotle. Ekonomia domowa nie zna litości dla klimatu tak jak rząd nie zna litości dla ekonomii fotowoltaiki.

No ja trzeci tydzień na wunglu...

Kombinuję jakby to sobie ułatwić - Na razie mam nadmuchowy, ale ciężko z niego przetransportować ciepłe powietrze piętro niżej, mimo potężnej turbiny. Jakbym dorzucił jeszcze jeden kocioł np. akumulacyjny, ładnie obudowany szamotem, to by mi się dłużej ciepło w murach utrzymywało

Wungiel z buforem nie jest jakoś specjalnie czasochłonny - obecnie spalam ok 10 kg z Marcela i styka. Dzis pompa podtrzymuje bo w poniedziałek mi się nie chciało zejść nawet na dół a wczoraj okazało się że muszę wyjechać noi rano już bufor ledwo 30 C -a że na dworze ciepło to pompa pewnie za wiele nie zje.

Tylko szkoda że słońca całkiem brak.

ja mam 96kWh produkcji w grudniu.

Ale jestem z pod Szczecina. Sniegu tutaj nie wiele. Ale Na Wschód-Zachów panele były zasypane.

Południe szybko samo dochodziło do siebie. Taka ekspozycja nawet w pochmurny dzień się szybko oczyszczała. Przy kącie 42st.

Cała produkcja pochodzi z pierwszych 5 dni. Bo dziś to będzie ze 3kWh - cały dzień ciemno i deszcz.

Przy obliczaniu mocy generowanej przez elektrownię fotowoltaiczną podłączoną do sieci, oprócz uwzględnienia lokalnego natężenia promieniowania świetlnego, czasu nasłonecznienia, temperatury otoczenia i innych czynników, wpływu kąta padania światła na wydajność konwersji różnych :spam: typów akumulatorów[/url], utraty dopasowania panelu i połączenia komponentów należy również wziąć pod uwagę Straty, utratę tłumienia akumulatora, utratę zacienienia komponentów, wpływ temperatury, utratę sprzętu elektrycznego, utratę konserwacji sprzętu itp.

Czyżby Utracjusz?

Edytowane przez finlandia
Spam w cytacie

Ojej, dziękuję niezmiernie. Uratowaliście mi życie. Teraz ułożę je sobie na nowo.

Liczę na Was, bo macie sporo w tym wątku do poprawy.

Działajcie.

• 2 weeks później...

Z nudów takie małe, nieco smutne porównanie.

Uruchomiłem PV 21go stycznia 2022 i wyprodukowała 7131 kWh do końca roku co daje 1114 kWh/1kWp.

W tym roku kalendarzowym ,w tej chwili, mam 6396 kWh i istnieje szansa, że może dociągnie do 1000kWh/ kWp

Tak czy siak ponad 700 kWh mniej od niecałego 2022r :o

Grudzień 2023 dobiega końca(a raczej produkcja już się skończyła) więc czas na podsumowanie:

Grudzień 2023 produkcja: 60,5kWh z 3,95kW(p) czyli 15,32kWh/kW(p)

1.01-31.12.2023: 4438,5kWh z 3,95kW(p) co daje 1123,67kWh/kW(p)

Szampańskiej zabawy, Szczęśliwego Nowego Roku oraz pięknych i rekordowych uzysków w 2024 roku życzę wszystkim :D

Edytowane przez Dariusz1983

Net-billing z akumulatorami, instalacja na południe, 18 stopni nachylenia (10kWp/15kWh)

2023.01: _10,5kWh/kWp, A: 96%

2023.02: _27,4kWh/kWp, A: 90%

2023.03: _58,9kWh/kWp, A: 75%

2023.04: _89,6kWh/kWp, A: 72%

2023.05: 109,7kWh/kWp, A: 68% (5 dni nie działał inwerter)

2023.06: 123,3kWh/kWp, A: 70%

Po uwzględnieniu bilansowania godzinowego, 10kWp/25kWh (z wyjątkiem lipca: 10kWp/10kWh)

2023.07: 125,3kWh/kWp, A: 80%, R: 27%

2023.08: 106,2kWh/kWp, A: 96%, R: 33%

2023.09: _93,3kWh/kWp, A: 97%, R: 30%

2023.10: _42,1kWh/kWp, A: 99%, R: 47%

2023.11: _14,6kWh/kWp, A:100%, R: 71%

2023.12: __6,1kWh/kWp, A:100%, R: 78%

"A" = Autokonsumpcja, ile z PV idzie na dom i baterie, a nie do sieci.

"R" = Rachunek = ile zapłacę za prąd w porównaniu do wyceny wg G11