damiaszek 03.01.2024 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia Spore rozbieżności w uzuskach w grudniu od 30 ponad kWh kWp do 4kWh, prwie dziesieciokrotność. Z czego to wynika? Z kąta ustawienia paneli. Czasu przykrycia paneli śniegiem (rejon kraju i pośrednio też kąt ustawienia paneli). Zacienienia - w grudniu dużo instalacji jest zacienionych przez większość krótkiego dnia, a w czerwcu słońce wysoko i prawie żadne instalacje nie są zacieniane przez większość dnia, tak samo czas zalegania śniegu na panelach nie ma znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.01.2024 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia Pewny jesteś? "Instalacja skierowana na wschód" To powinna wyprodukować 7-8MWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 04.01.2024 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia A ja się bałem, że mój cień domu zetnie w roku sporo kWh. Mieszkasz niedaleko. Cień na panele u mnie wchodzi od początku października do końca lutego. Instalacja na gruncie, 34⁰ na południe. Grudzień 29,6 kWh/kWp Rok 2023 1123,5 kWh/kWp u mnie też jest cień z rana na części instalacji, tym niemniej u mnie wiekszym problemem raczej były w tym roku wyższe napięcia w sieci i wyłączający się falownik. Zobaczymy jak będzie w kolejnym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 04.01.2024 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia To powinna wyprodukować 7-8MWh Przekażę jej, żeby się postarała, bo inaczej ją spalę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 04.01.2024 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia (edytowane) Pewny jesteś? "Instalacja skierowana na wschód" Instalacja na wschód przy kącie 20 st. uzyskać powinna 87 % . 9,5 MWh x 87% = 8,26 MWh. Sprawdź napięcie na panelach może nie wszystkie działają. Edytowane 4 Stycznia przez cangi80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.01.2024 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia (edytowane) Przekażę jej, żeby się postarała, bo inaczej ją spalę Ja bym raczej sprawdził poprawność instalacji. Chyba, że masz solidne zacienienie na panelach, to OK, taki był Twój wybór. Ja mam instalacje 4.3 kWp, połowa na wschód, połowa na południe (ale zacienione i ich roczny uzysk jest nieco mniejszy, niż wschodnich) i ta instalacja robi 4.2MWh... Ty powinienieś mieć 8MWh na luzie. Więc albo cień, albo błąd instalacji Edytowane 4 Stycznia przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 05.01.2024 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia Ja bym raczej sprawdził poprawność instalacji. Więc albo cień, albo błąd instalacji Pytałem instalatorów wiosną, czy się więcej nie wyciśnie (przez montażem wyliczyli mi 930 kWp), przybyli, pogmerali w falowniku, stwierdzili, że tak ma być... Na drona z termowizją szkoda mi kasy - wolę pakować nowe panele. Więc teraz samemu buduje kolejne instalacje na mikrofalownikach, na inne strony świata - będę wiedział na bieżąco co się lepiej mnie sprawuje, a co gorzej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 05.01.2024 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia Wydaje mi się, że powinieneś mieć sporo większy uzysk i cos nie do końca działa w tej instalacji poprawnie.Co prawda niekorzystny kąt nachylenia 21* dla ekspozycji wschodniej skutecznie ciągnie wynik w dół, ale to raczej nie jedyna przyczyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.01.2024 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia Na drona z termowizją szkoda mi kasy - wolę pakować nowe panele. OK, ale na dachu masz teraz sporo kasy, która nie pracuje tak, jak powinna. Ja bym się mimo wszystko temu przyjrzał - i to nie okiem ludzi, którzy to instalowani, ale zaprosił innego fachowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 05.01.2024 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia tez mi się wydaje, że z takiej instalacji powinny być znacznie lepsze uzyski. Chyba, że o czymś nam nie piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 05.01.2024 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia Zacienienia nie ma, przez godzinę w grudniu i styczniu jeden z kominów zahacza o jeden ze stringów, ale w południe zimą i tak produkcja jest max 700w. Pytanie na ile opłaca mi się szukać kogoś do 'testowania' paneli? trafię znów na kogoś, kto uzna, iż wszystko zepsute, trzeba zmienić, najlepiej u nas A gwara 10 letnia od biomaru przepadnie, gdy tylko zaingeruję w instalację. Stąd decyzja o samodzielnej instalacji 'obok' tej już istniejącej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.01.2024 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia Zacienienia nie ma, przez godzinę w grudniu i styczniu jeden z kominów zahacza o jeden ze stringów, ale w południe zimą i tak produkcja jest max 700w. . Gdybyś wrzucił wykresy napięć, prądów w stringach, to ktoś by mógł coś powiedzieć. Bo powinieneś mieć co najmniej 4-5kW mocy w szczycie podczas słonecznych, zimowych dni. No, ale to już Twój wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 05.01.2024 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia (edytowane) Gdybyś wrzucił wykresy napięć, prądów w stringach, to ktoś by mógł coś powiedzieć. Wiosną wrzucałem na forum i pytałem Ale jak masz umiejętności ocenić, to wrzucę obecny stan - dziś taki jasny, ale pochmurny dzień w mojej okolicy Jeśli mnie skleroza nie myli jeden string ma 8, drugi 13 paneli po 460w Otwarte na nowej zakładce wyświetlają się w pełnym rozmiarze Edytowane 5 Stycznia przez Rupicapra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 05.01.2024 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia Wiosną wrzucałem na forum i pytałem Ale jak masz umiejętności ocenić, to wrzucę obecny stan - dziś taki jasny, ale pochmurny dzień w mojej okolicy Otwarte na nowej zakładce wyświetlają się w pełnym rozmiarze Jakie są różnice w konstrukcji, położeniu i oświetleniu pomiędzy PV1 i PV2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 05.01.2024 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia (edytowane) Wszystko na jednej połąci dachu - te w środku to kominy, ale jak wspominałem wcześniej, nie zacieniają paneli 95% czasu Edytowane 5 Stycznia przez Rupicapra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 05.01.2024 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia Wszystko na jednej połąci dachu - te w środku to kominy, ale jak wspominałem wcześniej, nie zacieniają paneli 95% czasu Coś może być "nie halo". Jeżeli prawdą jest że masz dwa stringi 8 i 13 paneli, to napięcia na tych stringach temu nie odpowiadają. 280V i 340V. 8/13=0.615 a 280/340=0.824. Chyba że w czasie tych pomiarów część paneli była zacieniona. (liście lub brud) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 05.01.2024 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia Chyba że w czasie tych pomiarów część paneli była zacieniona. (liście lub brud) Odgrzebałem screena z maja gdzieś: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 05.01.2024 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia Odgrzebałem screena z maja gdzieś: Stosunek napięć jest podobny. Czy jesteś pewny że w jednym stringu jest 8 a w drugim 13 paneli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 05.01.2024 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia Stosunek napięć jest podobny. Czy jesteś pewny że w jednym stringu jest 8 a w drugim 13 paneli? Tak było w projekcie i tak twierdzili monterzy - ale nie patrzyłem im na ręce wisząc na dachu, więc mogli mnie oszukiwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 06.01.2024 01:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia u mnie też jest cień z rana na części instalacji, tym niemniej u mnie wiekszym problemem raczej były w tym roku wyższe napięcia w sieci i wyłączający się falownik. Zobaczymy jak będzie w kolejnym... Tylko gorzej. Jaki masz falownik? U mnie kolega z pracy na dachu na południe, wyciągnął 1148kWh vs moich 1123kWh. Także, mamy nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts