JTKirk 05.01.2024 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2024 tez mi się wydaje, że z takiej instalacji powinny być znacznie lepsze uzyski. Chyba, że o czymś nam nie piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 05.01.2024 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2024 Zacienienia nie ma, przez godzinę w grudniu i styczniu jeden z kominów zahacza o jeden ze stringów, ale w południe zimą i tak produkcja jest max 700w. Pytanie na ile opłaca mi się szukać kogoś do 'testowania' paneli? trafię znów na kogoś, kto uzna, iż wszystko zepsute, trzeba zmienić, najlepiej u nas A gwara 10 letnia od biomaru przepadnie, gdy tylko zaingeruję w instalację. Stąd decyzja o samodzielnej instalacji 'obok' tej już istniejącej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.01.2024 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2024 Zacienienia nie ma, przez godzinę w grudniu i styczniu jeden z kominów zahacza o jeden ze stringów, ale w południe zimą i tak produkcja jest max 700w. . Gdybyś wrzucił wykresy napięć, prądów w stringach, to ktoś by mógł coś powiedzieć. Bo powinieneś mieć co najmniej 4-5kW mocy w szczycie podczas słonecznych, zimowych dni. No, ale to już Twój wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 05.01.2024 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2024 (edytowane) Gdybyś wrzucił wykresy napięć, prądów w stringach, to ktoś by mógł coś powiedzieć. Wiosną wrzucałem na forum i pytałem Ale jak masz umiejętności ocenić, to wrzucę obecny stan - dziś taki jasny, ale pochmurny dzień w mojej okolicy Jeśli mnie skleroza nie myli jeden string ma 8, drugi 13 paneli po 460w Otwarte na nowej zakładce wyświetlają się w pełnym rozmiarze Edytowane 5 Stycznia 2024 przez Rupicapra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 05.01.2024 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2024 Wiosną wrzucałem na forum i pytałem Ale jak masz umiejętności ocenić, to wrzucę obecny stan - dziś taki jasny, ale pochmurny dzień w mojej okolicy Otwarte na nowej zakładce wyświetlają się w pełnym rozmiarze Jakie są różnice w konstrukcji, położeniu i oświetleniu pomiędzy PV1 i PV2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 05.01.2024 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2024 (edytowane) Wszystko na jednej połąci dachu - te w środku to kominy, ale jak wspominałem wcześniej, nie zacieniają paneli 95% czasu Edytowane 5 Stycznia 2024 przez Rupicapra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 05.01.2024 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2024 Wszystko na jednej połąci dachu - te w środku to kominy, ale jak wspominałem wcześniej, nie zacieniają paneli 95% czasu Coś może być "nie halo". Jeżeli prawdą jest że masz dwa stringi 8 i 13 paneli, to napięcia na tych stringach temu nie odpowiadają. 280V i 340V. 8/13=0.615 a 280/340=0.824. Chyba że w czasie tych pomiarów część paneli była zacieniona. (liście lub brud) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 05.01.2024 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2024 Chyba że w czasie tych pomiarów część paneli była zacieniona. (liście lub brud) Odgrzebałem screena z maja gdzieś: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 05.01.2024 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2024 Odgrzebałem screena z maja gdzieś: Stosunek napięć jest podobny. Czy jesteś pewny że w jednym stringu jest 8 a w drugim 13 paneli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 05.01.2024 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2024 Stosunek napięć jest podobny. Czy jesteś pewny że w jednym stringu jest 8 a w drugim 13 paneli? Tak było w projekcie i tak twierdzili monterzy - ale nie patrzyłem im na ręce wisząc na dachu, więc mogli mnie oszukiwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 06.01.2024 01:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2024 u mnie też jest cień z rana na części instalacji, tym niemniej u mnie wiekszym problemem raczej były w tym roku wyższe napięcia w sieci i wyłączający się falownik. Zobaczymy jak będzie w kolejnym... Tylko gorzej. Jaki masz falownik? U mnie kolega z pracy na dachu na południe, wyciągnął 1148kWh vs moich 1123kWh. Także, mamy nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 06.01.2024 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2024 (edytowane) Z napięć wychodzi, że 3 panele na tym większym stringu nie działają. Napięcie na 13 panelowym stringu powinno mieć około 440V a nie 332V.Może te 3 po drugiej stronie dachu są wogóle nie podpięte. Edytowane 6 Stycznia 2024 przez cangi80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_pec 07.01.2024 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2024 (edytowane) Tak było w projekcie i tak twierdzili monterzy - ale nie patrzyłem im na ręce wisząc na dachu, więc mogli mnie oszukiwać Może się coś popsuło. Tak czy inaczej wygląda, że jest zupełnie nie halo. Przy 21 panelach, czyli 9.6kWp na dachu, to mógłbyś mieć uzysk roczny powiedzmy w okolicach 9.2MWh, z uwagi na kierunek paneli. Przy 18 panelach (gdyby te trzy były niepodłączone albo padnięte), czyli 8.2kWp na dachu, mógłbyś mieć więc uzysk roczny dochodzący do 7.6 - 8MWh A Ty raportujesz 5.9MWh produkcji rocznej, więc i tak jest to znacznie za mało, o jakieś 25%. Więc jakiś problem występuje - wygląda, jakby Ci coś ograniczało produkcję - padnięty wrednie panel(e), zacienienie, jakiś problem z falownikiem albo jeszcze coś innego. Jaki masz falownik? Edytowane 7 Stycznia 2024 przez k_pec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 07.01.2024 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2024 Z napięć wychodzi, że 3 panele na tym większym stringu nie działają. Napięcie na 13 panelowym stringu powinno mieć około 440V a nie 332V. Może te 3 po drugiej stronie dachu są wogóle nie podpięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 08.01.2024 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2024 (edytowane) Jaki masz falownik? Sofar Solar 8.8KTL-X-G3 Co do termowizji pomijając koszta drona, to piszą w sieci, iż na w miarę nowych panelach nie widać hot spotów, mimo, że występują - nie wiem ile w tym prawdy @Edit Wiosną pytałem o wydajność farmy, ale jak widać firma instalująca się na mnie wypięła, więc ja się odwdzięczam i w tym roku dowalam paneli ile tylko zmieszczę na elewacji ;] Edytowane 8 Stycznia 2024 przez Rupicapra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_pec 08.01.2024 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2024 (edytowane) Sofar Solar 8.8KTL-X-G3 Wiosną pytałem o wydajność farmy, ale jak widać firma instalująca się na mnie wypięła, więc ja się odwdzięczam i w tym roku dowalam paneli ile tylko zmieszczę na elewacji ;] Patrząc na odpowiedź od firmy o tych 6.5kWp na dachu to w zasadzie na bazie tego co napisałeś i pokazałeś mogłoby się to zgadzać z realem... albowiem: Wszystko na jednej połąci dachu - te w środku to kominy, ale jak wspominałem wcześniej, nie zacieniają paneli 95% czasu panele masz na azymucie jakichś 120º i tilcie 21º. Odgrzebałem screena z maja gdzieś: a z tego obrazka wynika, że jeśli wszystkie panele są tego samego typu, to miałbyś stringi 8 i 13 paneli (o czym było już wyżej) No i minął sobie rok produkcji... Instalacja na wschód, 9,5kW, dach 21° Wyszło sumarycznie 5.95MWh zaś z tego obrazka i z szacunków uzysków wynikałoby, że masz faktycznie na dachu paneli o mocy w okolicach 6.5kWp co właśnie przy ułożeniu Twoich paneli dawałoby produkcję roczną w okolicach 6MWh, tudzież produkcje miesięczne jak na powyższych słupkach (bez wnikania w drobiazgi) I teraz najciekawsze - tak może być przy dwu założeniach:masz podłaczone faktycznie 18 modułów moduły sa o mocy w okolicach 370kWp, a nie jak pisałeś 470kWp. Wtedy też miałby sens falownik 8,8kW. Tyle, że biorąc pod uwagę sprawność falowników, to optymalny dla tego falownika byłby jeden string. Ale, nie wiemy, jakie tamta firma miała powody zrobić dwa, i to nierówne. Tak mi się to widzi. Sprawdź może dokładnie w umowie (jeśli ją masz), schemacie instalacji albo w innych posiadanych dokumentach, co Ty tam faktycznie masz na tym dachu. . . Edytowane 8 Stycznia 2024 przez k_pec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1964as 09.01.2024 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2024 Grudzień najlepszy od 4 lat, PV1 - 12,6 kWh z kWp PV2 - 18,0 kWh z kWp Rok 2023 PV1 - 972 kWh z kWp PV2 - 1022 kWh z kWp Rok poprzedni był trochę lepszy, może starzeją się panele. Raczej słabszy rok. 2021-7790- 1053 kWh z kWp 2022-8780- 1186 kWh z kWp 2023-7910- 1068 kWh z kWp Pierwszy rok najmniej trzeci więcej niż pierwszy, więc to chyba nie panele się starzeją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 09.01.2024 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2024 Sprawdź może dokładnie w umowie (jeśli ją masz), schemacie instalacji albo w innych posiadanych dokumentach, co Ty tam faktycznie masz na tym dachu. . O, dzięki za analizę Panele sprawdzałem przy kurierze, (jeden nawet się potrzaskany trafił), wszystkie to 455 Wp JAM72S20-455/MR. Umowa też zgodna z tym co na dachu. Jedyne czego nie jestem w stanie sprawdzić to połączenia stringów, bez odkręcania paneli - chyba, że da się to ocenić rozpinając kable idące kominem do falownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_pec 09.01.2024 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2024 Panele sprawdzałem przy kurierze, (jeden nawet się potrzaskany trafił), wszystkie to 455 Wp JAM72S20-455/MR. Umowa też zgodna z tym co na dachu. Jedyne czego nie jestem w stanie sprawdzić to połączenia stringów, bez odkręcania paneli - chyba, że da się to ocenić rozpinając kable idące kominem do falownika? No to robi się coraz ciekawiej. Umowa sobie, a życie sobie. Wg specyfikacji tych paneli ich Vmp = 41.8V. A to oznaczałoby, że dla napięć, które wcześniej podawałeś (268,7V/332,1V) to w stringach byłoby odpowiednio: 6.5 i 8 paneli, czyli razem 14.5 panelu. Jak łatwo policzyć - string z ośmioma sztukami powinien mieć napięcie ~334V, a ten z trzynastoma sztukami ~534V. Inaczej mówiąc samo się nasuwa, że albo część paneli (~30%) jest całkowicie uszkodzona albo masz jakieś podróbki 370W albo masz jakieś wadliwe panele z n-tej kategorii. To tak najbardziej oczywiste, bo oczywiście może być jeszcze coś innego, co nikomu w tej chwili nawet do głowy nie przychodzi. W sumie, jak jeden był potrzaskany, to z pozostałymi można by się spodziewać dowolnych rzeczy. Jedyne czego nie jestem w stanie sprawdzić to połączenia stringów, bez odkręcania paneli - chyba, że da się to ocenić rozpinając kable idące kominem do falownika? Na kablach będzie to samo, co na falowniku. Można by tylko zmierzyć napięcia jakimś dobrym miernikiem, żeby potwierdzić odczyty z falownika. Ale to raczej tylko dla uspokojenia. Tu trzeba by sprawdzać poszczególne panele. Tak na marginesie - napięcia, które podajesz mają się nijak do napięć, które powinny być ze stringów dla tych ilości paneli, co masz w umowie. Reklamowałeś to? . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 09.01.2024 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2024 Tak na marginesie - napięcia, które podajesz mają się nijak do napięć, które powinny być ze stringów dla tych ilości paneli, co masz w umowie. Reklamowałeś to? . Pisałem z supportem, najpierw twierdzili by poczekać na lato, a gdy już słońce wyżej górować nad dachem nie mogło, to stwierdzili, że tak ma być... Więc cóż... mam z nimi umowę na sprzedaż energii z bilansowaniem 1 do 1 - w teorii do 10kW, ale jestem równie słowny co oni, dlatego docelowo zawiśnie 14kW w minimalnym wariancie, 17kW w optymalnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts