Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

Recommended Posts

goguś napisał:
Serwis tu nie pomoże tu za jaja tauron by trzeba złapać , dziady nieudolne ,nie wiem czy jest jakaś siła która by ich do pionu postawiła .

Mojemu kumplowi też się wiecznie instalacja wyłączała ale dziś napięcie w sieci 259.3V, a generacja 2739W sprawdzał czy inwerter będzie za Niemiecką granicą działał. I stwierdził że tam zostaje i nie wraca. Szkoda chłopa fimę miał w Polsce też pewnie otworzy za granicą. Ale żeby tak radykalne decyzje pod wpływem jednej wizyty...

goguś napisał:
Serwis tu nie pomoże tu za jaja tauron by trzeba złapać , dziady nieudolne ,nie wiem czy jest jakaś siła która by ich do pionu postawiła .

Łatwo ferujesz wyroki.

WR300 napisał:
idzie 4mm2 cu do bezpiecznika 20A i dalej do licznika... po uruchomieniu odkurzacza 2kw spadek napiecia o 10-12.

Idę o zakład, że to WLZ, a nie Tauron winien. Oczywiście, żeby zweryfikować, to trzeba sprawdzić napięcie w złączu i na falowniku i policzyć różnicę, za którą Tauron nie odpowiada.

U siebie też to sprawdź jak się będzie wyłączał.

Kaizen napisał:
Łatwo ferujesz wyroki.

Idę o zakład, że to WLZ, a nie Tauron winien. Oczywiście, żeby zweryfikować, to trzeba sprawdzić napięcie w złączu i na falowniku i policzyć różnicę, za którą Tauron nie odpowiada.

U siebie też to sprawdź jak się będzie wyłączał.

Łatwo feruję wyroki ? to kto odpowiada że w sieci non stop powyżej 250 volt ?? a jak wiadomo 253 i stop więc to się dzieje wczoraj 28 razy rozłączało z powodu wysokiego napięcia

marcinbbb napisał:
Mojemu kumplowi też się wiecznie instalacja wyłączała ale dziś napięcie w sieci 259.3V, a generacja 2739W sprawdzał czy inwerter będzie za Niemiecką granicą działał. I stwierdził że tam zostaje i nie wraca. Szkoda chłopa fimę miał w Polsce też pewnie otworzy za granicą. Ale żeby tak radykalne decyzje pod wpływem jednej wizyty...

Chyba tez pojadę na Niemcach , coś słyszałem że na Indonezji też ok ale jak wyjść potem z języka hm.

Przemyśl temat ja w 2016r też mieszkałem w Niemczech, po latach oddałem falownik do naprawy w Polsce i mówili że są jakieś błędy i czy mają je skasować? Mówię OK autoryzowany serwis dawaj to dojczlandy. A później zadzwonili że mają dla mnie nówkę sztukę nie śmiganą GoodWe 6000 za śmieszne pieniądze bo ja w 2015r byłem podpinany a oni tak nie mają tego komu sprzedać:) Więc to przygarnąłem (koloryzowane). fakt w 2015r mogłeś 10kW na jedną fazę pchać. Edytowane przez marcinbbb

Gik napisał:
Ja mam 240V w nocy w dzień 247V ...

U mnie dziś 229V podczas produkcji w słoneczny dzień i 226V teraz,

Ale infrastruktura nowa i sporo odbiorców en elektrycznej w okolicach (3 sklepy spożywcze, DPS, stolarnia, pralnia chemiczna, warsztat samochodowy)

fotohobby napisał:
U mnie dziś 229V podczas produkcji w słoneczny dzień i 226V teraz,

Ale infrastruktura nowa i sporo odbiorców en elektrycznej w okolicach (3 sklepy spożywcze, DPS, stolarnia, pralnia chemiczna, warsztat samochodowy)

U mnie też nowa... Ewidentnie jednak mam podbite napięcia.

Mam 16mm2 Cu i blisko trafo.

Tak sobie ustawili tam.

Na szczęscie na mojej ulicy PV mam tylko ja. Mocno nie podbijam. Zwykle 3-4V

Najgorsze jest to, że to jest w "normie" nie zależy nikomu aby napięcie było bliżej 230V.(poza mną)

I w moim przypadku nie chodzi o to, że ktoś podłączony jest daleko i ma za niskie napięcie.

Myśle, że będą miały gorzej osoby które są dalej ode mnie i podłączą PV.

fotohobby napisał:
A chałupę to jakim kablem masz do sieci podpiętą ? I jak długim ?

Od falownika do rozdzielni mam 5x4mm2 ok 10metrów dł , tu problemu nie ma tylko sąsiedzi w ostatnik roku dokładnie 3 zbudowali instalacje po 10kwp wię wzajemnie się podbijamy a tauron nie pomaga a mógł obniżyć napięcie przynajmniej o 5 volt.