Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzysk z PV

maciuspala

Recommended Posts

8 minut temu, damiaszek napisał:

Jak tylko masz w zgłoszeniu te ~13kWp to nie widzę żadnego problemu. Można sobie przecież montować większą moc paneli w kWp niż obsługuje falownik. Sam zamierzam to zrobić jak tylko skończy mi się obecna umowa (na netmetering). Na razie to średnio opłaca mi się to robić, a przez 10 lat to pewnie jakiś postęp będzie.

Zgłoszone mam 8,4 kw ale ta reszta robi za doładowanie zimowe ,wiosną się odepnie te dodatkowe i poleci w magazyn.

4 godziny temu, prokurator napisał:

Na dachu mam 11 paneli 405 watowych kąt 45 stopni , na wiacie mam 10 paneli 405 watowych a na gruncie mam 11 paneli 420 watowych i kąt 60 stopni razem spięte w falownik foxsess 8kw ,powiedz mi jaki ja miałbym mieć interes aby zawyżać ??? dałem jednego screna ale widać to za mało i spowiadać muszę się do dziś ,może zrobię live abyD7D mógł na bierząco obserwować ?

Teraz podałeś jasno. Masz 11 x 405 Wp + 10 x 405 Wp + 11 x 420 Wp = 13,125 kWp czyli masz ponad 12 kWp ale jednak nie masz ponad 14 kWp jak tez pisałeś.

Na wiacie jaki masz kąt pochylenia i jakie masz kierunki świata?

Jeżeli zgłosiłeś swoją instalację PV i podałeś rzeczywiste 13,125 kWp to nie masz problemu. Jeżeli jednak zgłosiłeś  moc 21 x 405 Wp = 8,505 kWp to może kiedyś dojdą do niezgodności.

4 godziny temu, d7d napisał:

Teraz podałeś jasno. Masz 11 x 405 Wp + 10 x 405 Wp + 11 x 420 Wp = 13,125 kWp czyli masz ponad 12 kWp ale jednak nie masz ponad 14 kWp jak tez pisałeś.

Na wiacie jaki masz kąt pochylenia i jakie masz kierunki świata?

Jeżeli zgłosiłeś swoją instalację PV i podałeś rzeczywiste 13,125 kWp to nie masz problemu. Jeżeli jednak zgłosiłeś  moc 21 x 405 Wp = 8,505 kWp to może kiedyś dojdą do niezgodności.

post wyżej piszę ile mam zgłoszone a ty znów insyunujesz ile ja to mam zgłoszone , lecytyna jeszcze raz lecytyna bo nie łapiesz niczego .

3 godziny temu, chcialbympompe napisał:

Gdzieś czytałem, że jak pojawiają się dziwne wartości na liczniku to najpierw robią zwiad dronem.

Jestem na to przygotowany ,falownik hybrydowy oprócz ongridowego wisi na ścianie to tylko dwie wtyczki i tyle, puki co komuchy jeszcze ofgridu nie zabronili choć pewnie i tego spodziewać się trzeba lub ewentualnie specjalnego podatku bo w tym to oni dobrzy i tylko w tym.

Godzinę temu, prokurator napisał:

Jestem na to przygotowany ,falownik hybrydowy oprócz ongridowego wisi na ścianie to tylko dwie wtyczki i tyle, puki co komuchy jeszcze ofgridu nie zabronili choć pewnie i tego spodziewać się trzeba lub ewentualnie specjalnego podatku bo w tym to oni dobrzy i tylko w tym.

Czyli oszukujesz i jesteś z tego dumny. Czy jest jakiś problem ze zgłoszeniem większej ilości? przecież nie jesteś na netmeteringu i nie masz zmiany z 0,8 na 0,7 po przekroczeniu 10kWp, chyba ze przyłącze masz za słabe na takie zgłoszenie.

33 minuty temu, damiaszek napisał:

Czyli oszukujesz i jesteś z tego dumny. Czy jest jakiś problem ze zgłoszeniem większej ilości? przecież nie jesteś na netmeteringu i nie masz zmiany z 0,8 na 0,7 po przekroczeniu 10kWp, chyba ze przyłącze masz za słabe na takie zgłoszenie.

Ty też masz mało lecytyny ?😀😀😀 przecież mówię że to tylko zimowe doładowanie za max miesiąc odłączam  a co do oszukiwania to nas oszukują na każdym kroku, ja tylko zimą chcę tanio grzać chałpę.

Godzinę temu, prokurator napisał:

Eureka po 100 pytaniach w końcu ,super kongratulejszen.

Nadal nie pasuje twoja "eureka". Pisałeś, że masz ponad 12 kWp, później pisałeś, że masz ponad 14 kWp. Ostatnio piszesz, że masz 13,125 kWp. Problemy z prostymi zależnościami matematycznymi? Na to lecytyna nie pomaga. :D

Jak się mają twoje "święte wartości" do braku zgodnego z prawem i stanem faktycznym zgłoszenia instalacji PV do ZE ? :)

PS Pytanie było jedno tylko wielokrotnie powtarzane bo się wiłeś i nie dawałeś prawdziwej odpowiedzi.

43 minuty temu, damiaszek napisał:

A załapałem,  do marca można oszukiwać, a później już nie. Sorry jestem trochę nie na czasie, nie wiedziałem że teraz są takie zasady.

Trzeba było nie wybrzydzać że się nie opłaca jak były jeszcze "stare zasady".

Nie wiadomo czy w kwietniu przełączy na offgrid. Jeszcze nie ma magazynu. A zresztą to tylko są jego słowa a co zrobi to może nawet sam nie wie. Dzisiaj to tylko usiłuje się wykopać z wtopy. :)

12 godzin temu, d7d napisał:

Nie wiadomo czy w kwietniu przełączy na offgrid. Jeszcze nie ma magazynu. A zresztą to tylko są jego słowa a co zrobi to może nawet sam nie wie. Dzisiaj to tylko usiłuje się wykopać z wtopy. :)

No bo to moja sprawa a nie twoja z tym się zgodzisz chyba ? nas też oszukują płacąc po 280 zł/megawat a zamrozili na 500 zł/megawat.

14 godzin temu, damiaszek napisał:

Nie oszukuję ja tylko oni, w nrmalnych krajach wyznacznikiem mocy instalacji jest falownik on decyduje o mocy wypuszczanej a mój nie wypuści nawet tego co mam zgłoszone 8,4 a wypuści tylko 8kw , mógłbym zgłosić więcej ale to po pierwsze primo wiązałoby się z wymianą falownika który za darmo nie jest a po drugie primo wolę zrobić z 4 kw paneli ofgrida dla siebie bo za  zrobiony kw nie płacę 1 zł a otrzymywałbym 23 grosze oddając, tobie nie podoba się to że ja dążę do maxymalnej oszczędności grzania chałpy ?

2 godziny temu, prokurator napisał:

Nie oszukuję ja tylko oni, w nrmalnych krajach wyznacznikiem mocy instalacji jest falownik on decyduje o mocy wypuszczanej a mój nie wypuści nawet tego co mam zgłoszone 8,4 a wypuści tylko 8kw , mógłbym zgłosić więcej ale to po pierwsze primo wiązałoby się z wymianą falownika który za darmo nie jest a po drugie primo wolę zrobić z 4 kw paneli ofgrida dla siebie bo za  zrobiony kw nie płacę 1 zł a otrzymywałbym 23 grosze oddając, tobie nie podoba się to że ja dążę do maxymalnej oszczędności grzania chałpy ?

Same bzdury.

Po co wymiana falownika? Zgłasza się moc paneli a nie falownika.

No i w czym offgrid ma być lepszy od ongrida? Tym, że jak będziesz miał nadwyżkę, której "nie skonsumujesz" sam to zamiast ją sprzedać za 0,23PLN to... nic z nią nie zrobisz. Po prostu przepadnie.

No tak. Ale "komuchy" nie dostaną 👽

• Like 1

3 godziny temu, prokurator napisał:

Oszukujesz, masz podpięte więcej kWp niż zgłoszone - to jest oszustwo 0/1 - nie oceniam czy wielkie małe, niska czy wysoka szkodliwość społeczna ;-). Jako zwolennik prawej strony powinieneś przestrzegać prawa. Falownika nie trzeba wymieniać przecież nie wymieniłeś a podłączyłeś, no chyba że podłączyłeś ten drugi chiński hybrydowy nie mający wymaganych badań. Po "trzecie primo" nikt nie zmusza cię do wysyłania kWh za 0.23zł - możesz zużyć na miejscu, możesz ograniczyć wysyłanie do sieci licznikiem sprzężonym z falownikiem, i nijak nie ma to się to stwierdzenia że, mnie nie podoba się że dążysz do "maxymalnej oszczędności grzania chałpy" ponieważ nie oddając nadmiaru energii do sieci z powodu mentalności "psa ogrodnika" tracisz na każdej nieprodukowanej kWh 0,23zł i dotyczy to całego roku, a nie tylko sezonu grzewczego gdzie robisz "turbodopalanie". Po "czwarte primo" "komuchy" płacąc 0,23zł nie oszukują to jest jawnie opisane w cenniku, co najwyżej płacą mniej niż prosument by chciał dostać.

Tak naprawdę jeżeli by uwzględnić że ODS zajmuje się sprzedażą energii od prosumenta, to od i jako cenę wyjściową uznać cenę energii 61gr (bez przesyłu) to te 23gr  po prostu uwzględnia cenę 31gr(za przesył od ciebie) + kilka groszy zysku za dostęp do sieci. 

• Like 1