Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciagnie od okien i sa mokre z rana

dynx

Recommended Posts

Witam,

Mam taka sprawe. Spie na poddaszu, zaraz pod oknem dachowym. W zimie od okna jak to sie mowi ciagnie. Jest szczelne, ale od szyby czuc chlod. Dodatkowo kazdego ranka okno jest mokre.

Kaloryfera nie moge za bardzo przeniesc pod to okno bo jest tam lozko. A lozka nie mam jak inaczej postawic.

I tak se mysle - moze po prostu pociagnac sama rure od ogrzewania pod okno. Czy takie cos by wystarczylo? Jak myslicie?

Nawiewniki sa, cale lato byly otwarte i problemu nie bylo. Przyszly chlody i je zamknalem - spie zaraz pod tym oknem, jakby byly otwarte to by mnie powykrecalo :) Co myslicie o pociagnieciu tej rury od ogrzewania? Ewentualnie jakis miniaturowy grzejnik zaraz pod okno - ale musialby byc naprawde maly, nie wiem czy wogole ktos takie produkuje...

Nawiewniki sa, cale lato byly otwarte i problemu nie bylo. Przyszly chlody i je zamknalem .

No i tu masz swoją odpowiedź na swoje pytania ...

Zamknąłeś dopływ świeżego powietrza , nie masz działającej wentylacji (bo aby wentylacja działała to tyle samo powietrza musi do domu "wejść" i "wyjść",

Zaczyna się skraplać woda , wejdzie niedługo wilgoć a potem zawita grzyb i pleśń ..

Nawiewniki MUSZĄ być cały czas otwarte a wentylacja działajaca ...

Podpowiem ci, że istnieje klasa urządzeń, które da radę: grzejnik kanałowy z wentylatorami. Zamontujesz pod oknem. Albo odsuniesz trochę łóżko od ściany. Możesz go sobie obrobić jak chcesz- nie musi mieć oryginalnej obudowy.

Masz strasznie skopany pokój- ogrzewanie zawsze powinno być na ścianie pod oknem, inaczej gorzej funkcjonuje.

Niezależnie jaki, niezależnie gdzie - to cały czas "pudrowanie pryszcza" wilgoć i tak zostanie w pomieszczeniu i znajdzie sobie inne miejsce aby się skroplić i powodować zawilgocenie, a w czasie zagrzybienie. Póki nie zorganizujesz wentylacji zapomnij, aby było dobrze.