Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeszcze 2 miesiące temu byłem zdecydowany nie robić podłogówki w całym domu, teraz trochę zmądrzałem, tylko, że jest już za późno bo posadzki wylane - czy jest jakiś sposób, żeby dorobić 50m2 podłogówki na posadzkach? znalazłem system co ma 20mm, ale strasznie drogi, ew. elektryka, ale to też tanie nie jest... coś przychodzi Wam do głowy?
https://forum.murator.pl/topic/241783-wyla%C5%82em-posadzki-i-zapomnia%C5%82em-o-pod%C5%82og%C3%B3wce/

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Młot udarowy i robić jeszcze raz...

Dopiszę...

TA decyzja jest na naprawę bardzo długo. Na dziesięciolecia.

Adam M.

A czego się spodziewałeś?

Maty kapilarne drogie jak szlag jasny.

Co zostaje, aby jednak ta podłogówka była?

Podłogę o 7cm podniesiesz?!

Adam M.

nie podniosę, chyba musi tak zostać - na przyszłośc trzeba 500 razy pomysleć zanim coś się zrobi - piec mam na ekogroch i obawiałem się czy tym wszystkim sensownie wysteruje, do tego część domu nowa, część stara z wielkimi stratami

A co myślicie o technologii frezowania rowków w gotowych posadzkach:

http://hausfloor.eu/

Czy to będzie dobrze działać jeśli połozy się na to panele? rurki nie są zalewane betonem, więc nie wiem jak z przekazywaniem ciepła do posadzki - pewnie trochę słabiej.

Też myślę że teraz już nie opłaca się w to bawić, kuć, rozwalać ... przepadło jednym słowem i musisz z tym żyć. Grzejniki konwekcyjne też są znośne i nie zrobią Ci krzywdy.
Nic nie przepadło, jeśli jest determinacja to wyciąć bruzdy nawet bruzdownicą do instalacji elektrycznej i nie widzę przeszkód aby to zalać klejem do płytek, aby dobrze oddawały ciepło.

Nie zapomniałeś.

Tylko za poźno się obudziłeś.

50m2 to koszt około 1300zł.

Samo skucie wylewki pomijam.

To nie jest dużo.

Dla mnie Twóje "zapomnienie", to nic.

Rozwal co masz, zrób by było jak chcesz.

Na jednych rzeczach się traci, na innych zyskuje.

Po zrobieniu podłóg, będzie ciężej.

50m2 to koszt około 1300zł.

Samo skucie wylewki pomijam.

Chcesz powiedzieć, że po 26zl/m2 ktoś zrobi podlogowkę? Wrzuć namiary - bo niejeden inwestor nie może znaleźć oferty "tylko" 3x droższej.

Jeszcze 2 miesiące temu byłem zdecydowany nie robić podłogówki w całym domu, teraz trochę zmądrzałem, tylko, że jest już za późno bo posadzki wylane - czy jest jakiś sposób, żeby dorobić 50m2 podłogówki na posadzkach? znalazłem system co ma 20mm, ale strasznie drogi, ew. elektryka, ale to też tanie nie jest... coś przychodzi Wam do głowy?

Masz sufit do ogarnięcia w temacie ogrzewania i przyjemna możliwość chłodzenia latem w sumie niewielkim kosztem

Masz sufit do ogarnięcia w temacie ogrzewania i przyjemna możliwość chłodzenia latem w sumie niewielkim kosztem

Ale jak dam ogrzewanie sufitu to w nogi nie będzie zbyt ciepło

Chcesz powiedzieć, że po 26zl/m2 ktoś zrobi podlogowkę? Wrzuć namiary - bo niejeden inwestor nie może znaleźć oferty "tylko" 3x droższej.

To ponownie poniesiony koszt wylewek, jak nietrudno się domyślić...

Mam ofertę 80 PLN/m2 z materiałem po stronie firmy wykonującej, co ciekawe w tej cenie jest też styropian :) Tylko powiedzieli że do warstwy 15 cm styro będę musiał im coś dopłacić.

Pisałem o koszcie samej wylewki którą musiałby skuć.

Nie podawałem ceny podłogówki, bo to oczywista sprawa, że trzeba ją zrobić.

Ponadto instalacja CO nie jest wykonana na tych 50m2.. W każdym razie brak takiej informacji w 1 poście.

Więc teoretyczna strata to te 1300zł, a nie 3x więcej.

skucie wylewek nie wchodzi w grę, skucię to więcej roboty niż robienie nowych do tego wiąże się to z uszkodzeniem folii, styro i czasem, ew. można frezować rowki, ale to z kolei osłabia wylewkę, nie wiem jak panele będą się zachowywać przy frezowanych rowkach

https://www.youtube.com/watch?v=HKbUVmdNXMM&feature=youtu.be

Edytowane przez kurtz

Zdecydowałem się jednak na to frezowanie, czy myślicie, że posadzka nie popęka jak się wytnie otwory na 20mm? Posadzka z miksa ma 7-8cm i jest zbrojona siatką

Pokazane jak to frezują:

https://www.youtube.com/watch?v=HKbUVmdNXMM&feature=youtu.be